pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:53/272)

Pierogi z jagodami 165

Wspomnienie z dzieciństwa, kiedy babcia przygotowywała ciasto na pierogi z własnej mąki, wypełniała je domowymi owocami i podawała ze świeżą, kwaśną śmietaną... może Wam również przypomną się(...)przyjemne chwile spędzone z rodziną przy wspólnym stole? :)  Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej   Nadzienie : 500 g jagód lub więcej 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej, aby ciasto nie namokło Jagody wymieszać z cukrem i bułką.   Składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrobić spiralnymi końcówkami. Podzielić

Chocolate Muffin Blog
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 198

kolacji 24.XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na  wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-)  Składniki na ciasto:   150 g mąki pszennej  100 ml gorącej wody  pół kostki stopionego masła  szczypta soli  Składniki(...)wystygnie, poszatkować, wymieszać z grzybami i cebulą. Doprawić do smaku solą, przeciśniętym czosnkiem i pieprzem. Smażyć jeszcze ok. 10 min.,wystudzić a w tym czasie zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników. Ciasto na pierogi rozwałkować, szklanką wyciąć kółka. Na każdym położyć łyżeczkę farszu, skleić. Pierogi wrzucać do lekko posolonej wody. Gotować ok. 3 min od momentu wypłynięcia

pieprzny smaczek
KARMELIZOWANE PIEROGI W BUDYNIU 136

deser przygotowałam wiosenne danie aby przywołać trochę słońca. Danie wyszło pyszne, wiosenne chociaż trochę czasochłonne bo trzeba ulepić pierogi. Pierogi są przygotowane wg mnie z najlepszego ciasta... parzonego. Do pierogów wykorzystałam mieszankę kompotową HORTEX . Owoce nadają słoneczne smaki nie tylko wiosną.Skarmelizowany cukier nadał chrupkości deserowi. Mąż powiedział, że chce więcej. Składniki: PIEROGI: 1 jajko(...)Mieszamy delikatnie zgarniając mąkę do środka. Gdy powstanie tzw klajster dodajemy jajko i odrobinę mąki. Ugniatamy aż ciasto będzie sprężyste. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy okręgi. Każdy okrąg posypujemy odrobiną cukru i dodajemy owoce mieszanka kompotowa HORTEX. Pierogi sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch czekamy jeszcze 2 minuty

Kuchnia w oparach
NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 231

będzie rzadkie. Zagnieć elastyczne ciasto. Do drugiej części dodaj zblendowaną rukolę. Dosyp odpowiednio mąki, aby ciasto było elastyczne. Do trzeciej części dodaj kurkumę i zagnieć elastyczne ciasto. Do czwartej dodaj atrament z kałamarnicy i odpowiednio dosyp mąkę. Zagnieć elastyczne ciasto. Do piątej części dodaj zblendowanego buraka i dosyp mąkę, ponieważ ciasto będzie rzadkie. Zagnieć elastyczne ciasto. Do szóstej części dosyp(...)zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe kolorowe ciasta rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka. Następnie na każde kółko odpowiednio połóż po łyżeczce farszu i ulep pierogi. Gotuj je we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. FARSZ DO NIEBIESKICH PIEROGÓW: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, a następnie krewetki (po 1 minucie

Słodko-Słony Świat Ilony
Sakiewki z truskawkami 129

Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli około 1 szkl ciepłej wody Farsz: truskawki zasypane cukrem Ciasto wyrabiam jak na pierogi, jeśli uznam, że należy dolać ciut więcej wody, robię to. Rozwałkowuję ciasto. Wykrawam okręgi. Wkładam kilka truskawek i zamykam sakiewkę by powstało takie zawiniątko. Gotuję w wodzie. Podaję z posłodzoną śmietaną. Artykuł Sakiewki z truskawkami pochodzi

MojaQchnia.pl
Calzone z kurczakiem i pieczarkami 507

ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść, podzielić na 6 w miarę równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy mniej więcej 20 cm, jeśli ciasto(...)temu łatwiej będzie skleić pieroga). Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek i całość posypać startym żółtym serem. Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi dokładnie zlepić. W ten sam sposób przygotować pozostałe pierogi. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 147

kasze i pierogi. jedne już opublikowałam, ale przy okazji robienia ruskich , powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów . Polecam warto wypróbować. Efekt po ugotowaniu Czego potrzebujemy:Link : ciasto na pierogiFarsz:  2 szklanki kaszy gryczanej( może buc z woreczka) 1/2 kg sera ok szklanka cukru ( tu według smaku) mięta suszona(...)przekręcony przez maszynkę ser            ( może być ten śmietankowy , wtedy dodajemy od razu). Dodajemy resztę składników , wyrabiamy. Jeśli chcemy słodsze dodajemy więcej cukru.Lepimy pierogi, można wyciskarką do pierogów . Zrobiłam kilka, ale przeszłam na ręczne. Wokół zlepionego pieroga robimy falbankę, składając jeszcze raz. Falbanka wokół pieroga  SMACZNEGO Zarabiaj w prosty

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi leniwe tradycyjne 229

potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką tartą, i na bardzo leniwe , ale ten przepis jest najbardziej tradycyjny, taki domowy. Jak przygotować klasyczne pierogi(...)widelcem. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy więcej mąki do masy serowej, pierogi będą pulchniejsze. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy, możemy naciąć ciasto w krateczkę. Wałek tniemy na ukośne kawałki 2-3 cm, wrzucamy pierogi na lekko osolony wrzątek, gotujemy chwilę i wyjmujemy zaraz po wypłynięciu. Podajemy leniwe z roztopionym masłem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszanką 170

domu wszystkim smakowały, a szczególnie synowi który nie przepada za kaszanką. Składniki: farsz 500 g kaszanki 1 cebulę 2 ząbki czosnku smalce do smażenia majeranek sól, pieprz ciasto na pierogi tu Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę z czosnkiem. Kaszankę obrać z osłonek pokroić na mniejsze kawałki i dodać(...)cebuli. Smażyć aż się rozpadnie i odparuje cały płyn. Dodać majeranek, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem (farsz ma być pikantny).  Dokładnie wymieszać, wystudzić. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na każdy nakładać łyżkę farszu, zlepić brzegi formując pierożki. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać na wrzątek, gotować około 4 minuty. Podawać z cebulką lub skwarkami

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem 172

ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól  nadzienie:  250 g świeżego szpinaku 250 g półtłustego twarogu 1 cebula  1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć(...)smażyć przez kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.  Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać ze szpinakiem. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.  Pierogi podawać

Kolorowa kuchnia Elki
Pierogi z serem lub truskawkami 151

Najlepsze, sprawdzone i niezawodne ciasto na pierogi :) Tak wiem - najlepsze robi babcia, ale dlaczego nie spróbować zrobić ich własnoręcznie? Nadzienie do wyboru: twarożek waniliowy lub truskawki. Na pewno nie pożałujecie, satysfakcja gwarantowana :) Moje są z serkiem :) Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej Nadzienie : 500 g twarogu 1 żółtko 1/2 opakowania cukru waniliowego(...)zalepić. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z truskawkami: nakładamy po jednej średniej, zamrożonej truskawce na środek krążka i zalepiamy. W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki. Pierogi kłaść na wrzącą wodę i gotować 3 minuty. Odcedzić. Dla odważnych - podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pizza calzone z pieczarkami i tuńczykiem. 186

brzegów), następnie posmarować keczupem i posypać oregano. Pamiętajcie żeby zostawić wolne brzegi. Na jednej połowie wysypać utarty ser żółty, a na to wyłożyć 1/3 farszu. Skleić jak pieroga. Gdyby ciasto się nie kleiło, to można brzegi lekko posmarować wodą. Moje dość ładnie się kleiły. Na wszelki wypadek sklejone brzegi wywinęłam do góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę do pieczenia

Agusiowe smakołyki
Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką 144

razem z cukrem i bułką. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.  • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać(...)mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju

To co kocham
Ciasteczka-pierożki z jabłkami + film 109

stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm i szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i formujemy pierogi, brzegi ciasta zlepiamy widelcem nadając im ciekawszy kształt. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut. Upieczone ciasteczka

Smakowite Dania
PIEROŻKI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO 146

Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia(...)solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości. Do dyni dodajemy soczewicę i miksujemy na gładki farsz. Dodajemy kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko