Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia(...)solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości. Do dyni dodajemy soczewicę i miksujemy na gładki farsz. Dodajemy kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki. CAŁOŚĆ
Ostra na Słodkominut. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok na 30 minut. Ciasto wałkujemy partiami, podsypując lekko mąką(...)cienkie placki, w każdym wykrawamy szklanką lub maszynką do pierogów krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę lub więcej farszu i dokładnie sklejamy robiąc falbankę. Gotowe pierogi odkładamy na bok przykrywając je ściereczką, żeby nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli, wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia około
Kulinarne przygody Gatityjadłam tylko tą- domową wersję. Aaale przyznaję- to było smaczne! Byłam w szoku, myślałam, że z pizzą nie wygra, a tu niespodzianka. Calzone jest odmianą pizzy w kształcie pieroga, do środka można dodawać wszelkiego rodzaju dodatki, takie jakie tylko chcecie - u mnie pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone."Składniki(...)się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska od zewnątrz, na wierzch dodajemy resztę przygotowanych składników - tak jak na zdjęciu - i zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą
Słodkie Przyjemnościdzisiejszy obiad zaprosiliśmy znajomych. Wabikiem na ich przybycie była Uczta pierogowa :D Zrobiliśmy 2 rodzaje pierogów: pierwsze klasyczne : ruskie, drugie były niespodzianką :) SKŁADNIKI: Ciasto: 50 szt pierogów 0,5 kg mąki tortowej 1 łyżka oleju gorąca woda (ostygnięty wrzątek) Farsz: 0,5 kg ziemniaków 250g białego sera (chudego) 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru, olej(...)należy dodać cebulę i przyprawy. Wszytko razem wymieszać. Ciasto pierogowe oczywiście robię według przepisu mamy. Nie dodaje jajek! Do dużej miski wsypać mąkę, łyżkę oleju i sukcesywnie w czasie wyrabiania ciasta dodawać gorącą wodę. Gotowe ciasto wałkować na odpowiednią grubość (zależy od preferencji :) ), nałożyć wcześniej przygotowany farsz. Do lepienia pierogów najlepiej zorganizować sobie pomoc:) Pierogi gotować
MarciochaKucharzyfont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny smaczny pomysł na jarmuż (pierogi są dość suche - sos konieczny). Przepis na świetne kruche ciasto stąd . Składniki na 7 pierogów: 1/2 kostki masła (z 200g) 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki olej 2 duże kiście jarmużu (7-8 filiżanek(...)Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się lepi, wgnieć w nie jeszcze odrobinę mąki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Z ciasta utocz wałek. Podziel go nożem na 7 równych części. Spłaszcz każdą kulę ciasta pomiędzy dłońmi. Kładź na każdy krążek 2 łyżki nadzienia. Dokładnie zlepiaj pierogi. Piecz
Qlinarnie i Qlinarniemisce żeby połączyć je z oliwą, reszta zagniatania już na blacie – niczym nie podsypujemy! Ciasto przed zagniataniem jest bardzo gęste, ciężkie i ekstremalnie mało elastyczne, zupełnie jak ciasto na pierogi – naprawdę trzeba się porządnie spocić żeby je wyrobić i uformować! Po 10 minutach powinno być miękkie i bardziej sprężyste. 11.40 Formujemy wyrobione ciasto w kulę, wkładamy
Karo in the KitchenCzebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni. Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego , nadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w głębokim tłuszczu. Danie kaloryczne, ale niesamowicie smaczne! Idealne zarówno na obiad, kolację na ciepło, jak i imprezę! Tradycyjnie(...)mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. FARSZ: Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek. Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym
Ostra na Słodkolubicie pierogi faszerowane mięsem? Moja mała uwielbia i ostatnio nie dawała mi spokoju, więc musiałam je zrobić. Są pyszne i nie za suche. Idealne! Polecam :) Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3 łyżki oliwy sól gorąca woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo
Bea(u)ty kitchenodłożyłam w sklepie soczewicę na półkę.Jak już kupiłam swoje odczekała w domu.A dzisiaj żałuje, że wcześniej tego nie zrobiłam.Pierogi z soczewicą zrobiłam na dwa sposoby ugotowane z cebulką oraz podsmażone na oleju rzepakowym,pyszne. Składniki: Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 230 ml ciepłej wody 1 płaska łyżka masła szczypta soli Farsz(...)dusić ,przestudzić i dodać do soczewicy.Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie). Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce robota.Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką ,rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka ,nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić
Ala piecze i gotujew pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule(...)dobrze się podgrzeje. Przekładamy do miski. Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto będzie mięciutkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek z 1 łyżką oleju. Gotujemy 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/ MieszamWGarnku Artykuł Przepis na pierogi z kapustą i grzybami pochodzi
Mieszam w Garnkurozwałkować, jeżeli robimy pierogi metodą tradycyjną to wykrawać szklanką kółka, nałożyć ser, skleić. W moim przypadku rozwałkowałam 2 płaty ciasta. Jeden nałożyłam na formę, we wgłębienia włożyłam ser, przykryłam drugim płatem ciasta i wałkowałam a następnie wyjęłam gotowe pierogi z formy. W ten sposób po chwili miałam już 19 pierożków :) Gotowe pierogi wrzucić na gotującą się wodę(...)gotować od wypłynięcia około 4 minuty, aż ciasto będzie miękkie. Podawać ciepłe u mnie dodatkami była śmietana i maliny. Smacznego
Moja Galeria Smakupierogów i ciastek Wykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto(...)naczynie. Dziubki po bokach ułatwiają przelewanie roztopionych składników. Miska jest poręczna i lekka, świetnie się prezentuje.Do kupienia w sklepie Garneczki . Do wykonania bałwanków użyłam również radełko wykrawacz do pierogów i ciast .Równo i ładnie kółko za kółkiem wykroi ciasto z najmniejszymi stratami, pozostawiając minimalne resztki wolnego ciasta. Również możesz tym radełkiem wykroić ciasteczka, które będą mieli ładne brzegi .Wykrawane
Podróż w kulinariawersie pyszne, polecam. Składniki: farsz 300 g jarmuż 250 g wędzonego białego sera 1 cebula 2 ząbek czosnku masło/olej do smażenia czosnek niedźwiedzi sól, pieprz ciasto na pierogi tu dodatkowo cebula kawałek boczku Wykonanie: Jarmuż umyć, osuszyć, powycinać nerwy i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę, obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na złoty kolor razem(...)czosnkiem. Następnie wrzucić jarmuż i dusić wszystko razem 5-6 minut, wystudzić. Do przestygniętego jarmużu dodajemy pokruszony ser, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć łyżkę farszu, zlepić formując pierożki. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować około 3-4 minuty. Podawać z cebulą i skwarkami lub masłem
magiczna kuchnia Kasibędzie zbyt twarde). Po wyrobieniu formujemy ciasto w kulę i zostawiamy na 20 min pod ściereczką (lub przykryte drugą miską) aby odpoczęło. 3. WAŁKOWANIE (2 min): Blat sypiemy mąką i na nim rozwałkowujemy ciasto dość cienko, na ok. 0,3 cm. Z ciastem sprawa wygląda tak, że nie może być za cienkie (bo pierogi rozpadną się podczas gotowania(...)środek kółka z ciasta kładziemy łyżeczką farsz, mniej więcej czubatą łyżeczkę na każdy pieróg. Po czym składamy pieróg na pół i zlepiamy brzegi, zaczynając od środka i zmierzając do boków, dość mocno je dociskając. Jeśli się nie lepią smarujemy brzegi wodą. My dodatkowo robimy falbankę, która nie tylko doda uroku pierogom, ale także wzmocni miejsce zlepienia. Tutaj macie filmik
Nerds Kitchenpozwolic ciastu "odpoczac" przez 10-15 minut. Podzielic ciasto na 4 czesci, trzy z nich trzymac przykryte wilgotna sciereczka, a jedna wywalkowac dosc cienko, wycinac pierogi. Nadziewac dowolnym nadzieniem. Powtorzyc z pozostalym ciastem
w mojej kuchni