pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:63/272)

Pierogi z wędzonym łososiem 152

Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia czegoś z wędzonym łososiem, który czekał w zamrażarce. Padło na pierogi. Mięciutkie ciasto, farsz z dodatkiem białego sera, a dopełnieniem jest sos śmietanowo-koperkowy. Bez niego- przyznaję bez bicia smakowałyby mi zdecydowanie mniej.  Zrobiłam małą porcję, jak to zwykle bywa z nowościami, ale jeśli jesteście smakoszami

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 416

Tradycyjnie… i nie tylko: Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Jagodowy sernik na zimno 182

Wybieram się dziś do lasu na jagody. Jestem ciekawa, jakie będą tegoroczne zbiory. Mam ochotę na pierogi, babeczki, ciasto jogurtowe... i wszystko z jagodami oczywiście... A jeśli coś zostanie, to i sernik na zimno będzie! Zdziwiłam się bardzo, gdy przeglądając przepisy na blogu nie odnalazłam tego sernika. Ostatnio bratowa nawet wspominała ten sernik i pytała o przepis. Cóż

Obiad gotowy
Kryzysowa wigilia 176

z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia

Kryzysowa Książka Kucharska
DIY: Ozdoby z suchej porcelany (nie tylko na Święta) 140

foremek wyciąć dowolne kształty. Słomką robimy dziurkę na sznureczek. Jeśli nie możemy tego zrobić od razu należy ją zawiną ć w folię spożywczą, bo bardzo łatwo wysycha (niczym ciasto na pierogi;)). Przez folię można też wałkować, jeśli tak komuś wygodniej (za pierwszym razem właśnie tak robiłam, za drugim już nie). Gotowe ozdoby należy pozostawić do całkowitego wyschnięcia (minimum jedna

Kolorowy Przepisownik
Gulasz po węgiersku 133

Dziś zapragnęłam czegoś mącznego, ale niestety wczoraj poparzyłam sobie mocno palec prawej ręki tak, że wyszły mi okropne bąble, więc stwierdziłam, że o wyrabianiu ciasta na pierogi, kluski tudzież pizzę mogę sobie pomarzyć. Nie poddałam się, choć babcia stwierdziła, że z taką ręką nic nie da się zrobić i uaktywniłam moją lewą, (o wiele) mniej sprawną stronę. Tak, jestem

Karola gotuje
Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 286

spędziłyśmy bardzo pracowicie.  Pod wodzą Oleny Mirga przygotowywałyśmy tradycyjne ukraińskie pielmieni i czebureki. Pielmieni specjalność kuchni rosyjskiej – małe pierożki z nadzieniem z surowego zmielonego mięsa. Czebureki to pierogi z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Danie kuchni Tatarów krymskich. Nieskromnie powiem że ulepiliśmy prawie dwa tysiące pielmieni i były bardzo smaczne. Zjedzone zostały w czasie święta golonki

królestwo garów
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 191

ostygnięcia.  Po wyrośnięciu ciasto podziel na 16 części.  Z każdego kawałka uformuj owalny placek, nałóż na środek około 2 łyżki stołowe farszu i zlep brzegi ciasta (jak pierogi). Gotową bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp usmażoną czerwoną

Garniec Magalie
Jagodzianki- najlepsze! 195

mniejszych). Każdą część spłaszczyć w dłoniach na owalny placuszek. Na środek nałożyć 2-3 łyżki jagód (im więcej damy ich do środka, tym jagodzianki smaczniejsze!) i zlepić ciasto jak pieroga, po czym uformować w podłużną bułeczkę.   Jagodzianki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia

Nastoletnie Wypiekanie
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 127

rozgrzanego słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią – najwspanialszym drożdżowym ciastem czy pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne

Wędrówki po kuchni
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 140

gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane

kruche babeczki
Trufle czekoladowe 199

dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D   Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz

Ciasteczkowy Potwór
Warsztaty Fit&Easy WARZYWA DAJĄ MOC 154

masę przepysznych rzeczy. Produkty były wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną.   A oto dania, jakimi mogliśmy się na koniec delektować :)  Sałata z czerwoną pomarańczą i anchois  Sałata z serem blue, porem

Malinowe Pocałunki
Uszka z kapustą i grzybami oraz najlepsze ciasto na uszka 147

przygotowane ciasto na 3-4 części. Każdą część wałkujemy cienko i wykrawamy niewielki kółka (o średnicy 3cm - 4cm). Na środek każdego kółka nakładamy niewielką porcję farszu, następnie zaklejamy ciasto jak pierogi. Teraz owijamy pieroga wokół najmniejszego palca u dłoni i zlepiamy w uszko. Tak przygotowane uszka umieszczamy na desce podsypanej mąką. Po przygotowaniu gotujemy w osolonej wodzie przez

Mango Papaja
Liebster Blog Award 123

nikt tego nauczyć, bo kiedy mogłam uczyć się od mamy, to nie byłam zainteresowana gotowaniem i pieczeniem. Wszystkiego nauczyłam się sama, poprzez wykonanie parudziesięciu ciast drożdżowych, ucieranych czy ciasta na pierogi 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? Interesuję się fotografią, więc ROBIĘ, obrabiam i publikuję zdjęcia. 10. Jaki jest Twój ulubiony cytat? Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania