pierwszy ogień PRZYSTAWKI: Samosa wegetariańska – indyjski smażony pieróg z nadzieniem z cebuli, ziemniaków, groszku i chilli. i Samosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku. Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie bardziej ostra. Kolejno: Zupa marchewkowa z chilli
Ostra na Słodkostrzał w dziesiątkę, bo podejrzewam że z samymi ziemniakami i serem by im nie smakowały, wkładka mięsna musi być i tak powstały „unowocześnione” pierogi ruskie. Są bardzo smaczne, najlepsze zaraz po ugotowaniu. Składniki: Ciasto: 60 dag mąki poznańskiej Około 350-400 ml gorącej wody 1 jajko Farsz: 70 dag gotowanych ziemniaków 20 dag twarogu 1 jajko
Wanilia i KardamonDziś bardzo smaczny przepis na pierogi o smaku serka fromage.Ja przepadam za takim serkiem.Bardzo polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mąki 1 łyżka masła 1 żółtko sól morska 1/2 szkl.wody Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 cebule 2 łyżki masła 1 kg .ziemniaków 30dag.sera białego pęczek koperku pęczek szczypiorku sól pieprz Do panierki: ~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.bułki tartej 2 łyżki masła
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieprz tak jak lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem placuszków na gorącą, niczym
I tu będę miała takie tePierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki. Składniki: Ciasto: ok. 500 g mąki pszennej 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody Farsz: 1 brokuł 1 serek topiony ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej 2 plastry sera żółtego 2 łyżki mleka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły
Na Ciasteczkowych Papierachnadzienie; 1 litr suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju nierafinowanego ciasto; 500 g mąki 1 jajko 1 szkl
Gotowanie jest łatwebarszcz z uszkami smakują wyjątkowo. Łamiąc nieco tradycję, proponuję dzisiaj przepis na razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem. Na wigilię proponuję pierogi bez boczku, a w karnawale można poszaleć! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki razowej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli niepełna szklanka ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju Farsz: 1 woreczek jarmużu
Czerwień i błękitzostawić na 15 minut do napuszenia. Nadzienie: 250 g borówek 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie wymieszać. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozwałkować, na środek nałożyć nadzienie i złożyć jak pieroga sklejając dokładnie brzegi. Pierogi zrolować aby uzyskać kształt podłużnej bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia
kulinarnyswiatdomipapryka lub dwie małe 1 cebula lub dwie szalotki sól i pieprz do smaku kilka gałązek bazylii kilka liści sałaty Wykonanie: Ciasto na tortille musi mieć konsystencję podobną do tego na pierogi. Trudno mi określić ilość wody ponieważ zależy to głównie od rodzaju mąki.Należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i dobrze je wyrobić Następnie podzielić
Gosia gotujeSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki poznańskiej 1 kubek gorącej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli farsz: 25 dkg twarogu 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz
Luźna Kuchniaduży kubek kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1.Z mąki, jajek, masła i wody zagnieść ciasto. 2.Gotowe ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, nałożyć oczyszczone jagody i skleić pierogi. 3. Pierogi ugotować. 4. W miseczce połączyć śmietanę/jogurt z cukrem. Polać pierogi
A Ty Smakuj MniePomysł na ciekawą kolację? Oczywiście! Naleśniki ;) Połączenie idealne dla fanów pierogów ruskich i naleśników;) Zapraszam do eksperymentów:) Naleśniki chłopskie Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 jajko 1 łyżeczka suszonego koperku szczypta soli Farsz: 200 g sera białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy
Lawendowe Niebozobaczyłam pewną wariację na ich temat u Panny Malwinny wiedziałam, że zrobię je już teraz :) pyszne! idealne na obiad ale i na podwieczorek :) Pierogi z białym serem i jagodamina około 30 sztuk:ciasto:2 szklanki mąki3/4 szkl. gorącej wody1 łyżka olejunadzienie:250 g białego sera2 żółtka2-3 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewióryrybą nie tylko do sałatek ale także do farszów. W połączeniu z ryżem świetnie pasuje do pierogów. Podałam je z pysznym sosem holenderskim. Tuńczyk Princes jest idealny do tego bo ma fajne duże kawałki, a ja właśnie takie lubię. #MasterTuńczyk ciasto: 20 dkg mąki pszennej szczypta soli 2 garście duże pokrzywy młodej same czubki 2 łyżki oleju rzepakowego(...)niej pokrzywy, sól i zagniatam rękoma. Jak ciasto jest za luźne podsypuję mąką, jak za gęste dodaję wodę.Wałkuję na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam koła za pomocą dużej szklanki. Układam farsz na jednym kole i przykrywam drugim. Sklejam za pomocą widelca. W garnku zagotowuję wodę, wlewam łyżkę oliwy, pierogi się nie skleją i wrzucam do gorącej
wesoła kuchniaciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Langrody pestkujemy, wkładamy do miski zasypujemy cukrem waniliowym, jeśli są bardzo kwaśne możemy dodać więcej cukru białego lub trzcinowego. Teraz ciasto wałkujemy na placek grubości ok. 3-5 mm. Klasyczną szklanką do herbaty wycinamy koła. W rękach rozciągamy jeszcze ciasto przed nałożeniem śliwki, następnie nakładamy własnie śliwkę całą lub połowę i zlepiamy pierogi
Życie zaczyna się w kuchni