pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:129/272)

pierogi z jagodami 117

Składniki : Na ciasto: 2 szklanki mąki ok. pół szklanki letniej wody  ,  szczypta soli Na farsz: 50 dag  jagód 5 dag cukru Wykonanie Do

w mojej kuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 226

sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kołduny litewskie 207

wodę. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy będzie już dość tęga, dobrze wyrabiamy ręcznie na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na grubość około 2 – 3mm, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto można nadziać mięsem na kilka sposobów: 1. Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki koła i uformować kołduny na kształt mniejszych pierożków. 2. Wykroić koła kieliszkiem(...)dobrze zaciskamy boki palcami. 3. Rozwałkowujemy dwa osobne płaty ciasta, mniej więcej tej samej wielkości, na jeden nakładamy niewielkie kulki nadzienia, przykrywamy drugim płatem ciasta, po czym dociskamy górne ciasto do dolnego palcami, by się oba dobrze skleiły, a następnie wykrawamy koła małą foremką, kieliszkiem lub literatką. 4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duży prostokąt lub kwadrat, a następnie tniemy

Smakowy Raj
Niebanalne drugie śniadania- różyczki z ciasta francuskiego 160

żółtego ulubionej wędliny, np. szynki opcjonalnie zamiast sera i wędliny, możecie użyć mięsnego farszu-takiego, którego nadmiar został z krokietów, lub pierogów, albo pieczarek (wcześniej ugotowanych), czy czegokolwiek innego na co po prostu macie ochotę. Na surowym cieście wystarczy jedynie ułożyć jeden obok drugiego plastry szynki, a na nie zetrzeć ser żółty. Wszystko to zwinąć ściśle w roladę

Arbuziaki
pieczone pierogi z kaszą i kapustą 157

Mój mąż zażyczył sobie na obiad pierogi. Zrobiłam ich za dużo, zamrażalnik pełny więc nie miałam co z nimi zrobić. Wpadłam więc na pomysł upieczenia ich, choć nie byłam przekonana, czy to się uda, bo w końcu ciasto pierogowe jest nieszczególne. Mile zaskoczył nas efekt takiego eksperymentu, wyszły z tego świetne chrupiące paszteciki, które mogłabym spokojnie podać na spotkaniu(...)czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić.  Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.  Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 195

Danie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej.Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow)2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista)3/4 szklanki mocno cieplej wody1 lyzka olejuspora szczypta soli(...)soliZ maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz.Skladniki na farsz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIECZONE OPONKI SEROWE - odchudzona "oponka" Ci się upiecze. 217

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki 4. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. 5. Posypać cukrem trzcinowym 6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika(...)oponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne je do czegokolwiek porównać. Delikatnie wyczuwa się ser. Ciasto jest sprężyste, chrupiące z góry, a w środku delikatne i mięsiste. Śmiało można je przekroić i posmarować marmoladą, konfiturą, nutellą (obrońcy zdrowego trybu życia nie krzywcie się - dla mnie czekolada

Wypisz Wymaluj
Chruściki i faworki pierogowe 189

Dziś ponoć jest święto chruścików, tak więc są i chruściki.Jakiś czas temu były chruściki z ciasta pierogowego..posmakowały nam..tak więc znów je zrobiłam -były także i pierogi..Taka porcja to troszkę za dużo jak na same chruściki, więc można zmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis(...)pierogi znaleziony tutaj . Chruściki można zobaczyć u : Małgosi. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody   2 łyżki oleju kokosowego   2 łyżki skrobi kukurydzianej  lub ziemniaczanej olej do smażenia  cukier puder do posypania Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą

Moje domowe kucharzenie
domowe pierożki z mięsem rosołowym 174

wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy mięsny farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone pozostałym masełkiem z cebulką

Domowy Smak Jedzenia
Pierożki ze szpinakiem i serem lazur 135

sól i wlać olej. Zalać szklanką gorącej wody i zostawić na 10 minut aby mąka mogła się zaparzyć. Po upływie czasu zagnieść ciasto, w razie potrzeby dolać odrobinę wody, lub dosypać mąki. Ciasto powinno być elastyczne. Zostawić ciasto na 15 minut aby odpoczęło. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Na patelnię dodać szpinak, przykryć i dusić(...)pieprz i gałkę do smaku, a następnie odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto odpocznie, a farsz ostygnie, wykrajać szklanką koła, na każde nałożyć farsz i zlepić brzegi. Można też skleić rożki, aby otrzymać formę uszek. Ciasto będzie lepiej się kleić, jeżeli zwilżymy je pomoczonym w ciepłej wodzie palcem. Pierogi gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną oleju (aby zapobiec

Cook&Love
Pierogi ruskie 170

dziś dobrego robicie na obiad? Ja dla swoich domowników serwuję pierogi ruskie. Pierogi ruskie Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, sól, 4 ziemniaki, 25 dag białego twarogu, cebula, sól, pieprz, śmietana. Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, żeby się(...)zeszkliła. Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi ruskie najlepiej smakują jak są dodatkowo omaszczone

paapilotkaa
Włoski pieróg 217

Uwielbiam niebanalne pomysły, miała powstać klasyczna pizza ale puściłam wodze fantazji, ten pieróg  to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, jest wyjątkowo smaczny i sycący. Idealny na towarzyskie spotkania. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej+do podsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 3 łyżki(...)czarny świeżo mielony do smaku Sposób wykonania: Ciasto: Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać , wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na trzy części. Nadzienie: Pieczarki umyć, pokroić

Wanilia i Kardamon
Pierogi z kozim serem 107

serze kozim jesteśmy po prostu zakochani, więc wylądował jako farsz do naszych pierogów.   Składniki 300 g mąki pszennej 180 ml gorącej wody 1/2 łyżki masła szczypta soli 300 g rolady z sera koziego Dodatkowo: masło (3 łyżki) koperek   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera koziego robimy kulki z sera koziego(...)wielkości orzecha włoskiego. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć). Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz. Pierogi zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z masełkiem

R'n'G Kitchen