pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:126/272)

PIERÓG BIŁGORAJSKI 178

masa, którą z łatwością można przełamać lub rozkruszyć. Zapach pieroga łączy się ze sobą zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak(...)wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem, które z uwagi na swoje składniki jest on automatycznie prostym i smacznym daniem wegetariańskim, chociaż staropolscy protoplaści pieroga pewnie nie myśleli o takim jego przeznaczeniu - raczej inspirowała ich bieda niż potrzeba kulinarnego

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 143

oliwek Przygotowanie:  Zaczynamy od ciasta, które zanim je rozwałkujemy potrzebuje odpocząć. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło(...)smażymy wszystko przez kilka minut. Wyłączamy palnik. Dodajemy pokruszony ser i doprawiamy pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy - jeśli będzie taka potrzeba można farsz jeszcze dosolić. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i sklejamy - technika dowolna;) Pierogi gotujemy przez 5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego, żeby pierogi się nie sklejały. Przed podaniem polewamy roztopionym

Kulinarne Inspiracje
Rolada z ciasta pierogowego (z twarogiem i kaszą gryczaną) 131

było i z tą roladą.  Lubię lepić pierożki, ale nie w ilościach hurtowych... Zostało mi trochę ciasta, farszu, więc... wpadłam na pomysł, aby wszystko to razem połączyć w jedną całość. Rolada okazała się wielkim wybawieniem od dalszej zabawy z pierogami i stała się smakowitym hitem, który będzie często gościł na moim stole. Lubicie inne nadzienia? Nie ma sprawy(...)Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej   Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto będzie

Di gotuje
pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem... 207

sztuk/duże, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, wędzona papryka w proszku Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 4 łyżki, cebula podsmażona 4 sztuki PIEROGI: mąka tortowa 60 dag, sól 1 łyżeczka, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżka, olej rzepakowy 50 ml, gorąca woda 250-300 ml ciepłe, obrane, duże ziemniaki ugotowane w mundurkach dobrze(...)hakiem wyrabiać, w trakcie dolewać goracej wody, tyle , ile mąka wchłonie aby powstało elastyczne ciasto odchodzące od misy, ciasto wyjąć z misy na podsypaną mąką stolnicę, przykryć ściereczką na 15 minut aby odpoczęło porcje ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi, odkładać na tace i przykrywać ściereczką zagotować 4 litry wody z 2 łyżkami oleju

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z makiem 168

Tyle jeszcze jest do zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa

dolcevitainmykitchen
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 725

tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu

Ola la LCHF
Pasztet z gęsi 162

czas kupowania i pakowania prezentów, wreszcie też czas wymyślania i testowania świątecznych przepisów. Przecież wypadałoby, żeby na świątecznym stole znalazły się najlepsze przysmaki. Domowe ciasta, wędliny, barszcz na zakwasie, własnoręcznie ulepione uszka i pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to! Jeśli podobnie jak ja, macie pozytywnego fioła na własnoręcznym przygotowaniu świątecznych potraw, może skusicie się na upieczenie

Obiad gotowy
Parówki w cieście 481

Parówki w cieście lub inaczej bułka z parówką. Idealne na śniadanie lub kolację. Podałam z czerwonym barszczem do popicia. Znikają w ekspresowym tempie. Z podanej porcji

O kuchni z uczuciem
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 156

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, jedno z moich ulubionych dań o tej porze roku. Pierogi wyszły pyszne, poezja smaku :) Pierogi zostały podane na porcelanie firmy Ambition. hashtag #myAmbition Ciasto 1/2kg mąki 1-2 jaka 120 ml szl ciepłej wody Sól Nadzienie 20dag mięsa ½ kg kapusty kiszonej 5 dag grzybów 1 nieduża cebulka Sól Pieprz Wykonanie Mąkę

Kulinarne pyszności Molki
Ciastko francuskie z czekoladą 180

Dodajemy do tego masło i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Odstawiamy do ostudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąciki. Każdy prostokącik smarujemy masą z czekolady. Ciasto zwijamy i sklejamy brzegi, podobnie jak przy robieniu pierogów. Wierzch ciastek smarujemy masłem i posypujemy delikatnie brązowym cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. najlepiej

Ciastka i ciasta
Pierogi z botwinką, kozim serem i kaszą pęczak 143

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z botwinką, kozim serem i kaszą pęczak Składniki – ciasto: 1 kg mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Botwinka – 1 pęczek Ser kozi – 200g Kasza pęczak – 100g

Kuchnia Bon Appetit
Vega orientalne calzone pomidorowe 118

wyciągamy ciasto, nadziewamy 1/2 jego powierzchni plastrami pomidora i tofu- całość posypujemy suszonymi pomidorami z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim po nadzianiu, zginamy ciasto w pół i zalepiamy rogi (tak jak w pierogach), wstawiamy do piekarnika na ok 10 min sok pomidorowy mieszamy z mlekiem sojowym, polewamy nim gotowe calzone

healthy dreams
Ravioli z mięsem 85

ciasto 4 szkl mąki 3 jajka ok 1 szkl wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego duża szczypta

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z grzybami leśnymi 95

mąki dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać a następnie zagnieść ciasto pierogowe. Odstawić pod ściereczką. Na patelni przyrumienić cebulę drobno pokrojoną, dodać oczyszczone i posiekane grzybki, dusić z przyprawami aż odparują . Wystudzić, dodać bułkę tartą i starty na tarce ser żółty oraz jajko. Wymieszać i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. podawać z przyumienioną cebulką i skwarkami

Gotowanie jest łatwe
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 209

miski i pokruszyć do niego ser feta, widelcem wymieszać. Spróbować na smak i doprawić gdyby czegoś brakowało. Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować dwie części. Pierogi. Powykrajać szklanką koła i na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić końce. Gdy pierogi są polepione zagotować w garnku wodę. Gdy woda się

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania