dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody(...)przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy by farsz ostygł. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką
Bon Appetit MałgorzatyZawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :)Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz500g ugotowanych ziemniaków250g twarogu chudego1 cebulaząbek czosnkusól i pieprzok. 5 łyżek ketchupu Ponadto:1 cebulaolej do smażeniapół(...)koniec dodajemy ketchup i całość mieszamy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z podsmażoną kiełbaską chorizo
Bon Appetit Małgorzatyporcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto będzie(...)ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Podawać polane skwarkami. (Pierogi
Di gotujesmakowe różnego rodzaju kasz. Dzięki temu w kuchni podkarpackiej zagościły pierogi z kaszą, gołąbki z kaszą, wszelkiego rodzaju kaszaki (ściślej „kaszoki” albo „kasioki”, czyli duże, płaskie drożdżowe buły wypełnione farszem z kaszy) i inne dania, dzięki którym nasza kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki(...)godziny, aby się doparzała. Mięso mielone przysmażamy z cebulą na oleju. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi podajemy polane masłem lub przysmażoną słoniną. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Łęki Dukielskie z publikacji „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”. * Aleksandra
Trzeci talerzZnowu Wielkopolska! Oczywiście. Nie wiem czy wiecie, ale pyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak
Szybko Tanio SmacznieDzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie
Słodkie okruszkiUwielbiam pierogi, aczkolwiek aż wstyd się przyznać, że jeszcze kilka lat temu za tymi z serem nie przepadałam. To sie jednak radykalnie zmieniło i są one jednymi z moich ulubionych. Polecam te z musem truskawkowym. :) Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli Wypełnienie serowe: minimum 500g sera(...)wkładamy do naczynia i łączymy z cynamonem i cukrem oraz ze śmietaną do powstania gładkiej masy. Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia i jeszcze ok minuty po. Podajemy z musem. Truskawkowa
ChilliJemysmaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i robimy ciasto. Wykonanie ciasta: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Masło dodajemy do gorącej wody i mieszamy, aż się roztopi, a następnie wlewamy do mąki. Wyrabiamy masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy ciasto rękoma na blacie lub stolnicy. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypujemy delikatnie(...)zwilżamy dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniatamy ciasto dotąd, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne. Rozwałkujemy po kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły. Gotujemy po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu
W kuchennym oknie EwyUwielbiam pierogi, każde bez wyjątku :) Na słodko i na słono :) Dziś uraczę Was takimi pysznymi, z truskawkami i śmietanką- w końcu sezon na truskawki w pełni! Smacznego! Składniki: Na 2 porcje (ok. 30 pierożków) Ciasto: 3 szklanki mąki(...)pszennej 0.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody ok 30 średniej wielkości truskawek do pierogów Dodatkowo: ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 opakowanie śmietanfixu ok 10 truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy jajko, sól, cynamon i wodę. Zagniatamy. Zostawiamy pod ciepłym naczyniem
Kuchnia w czekoladziewygląd sprawność fizyczną i seksualną. Mogliśmy także poznać markę herbat Basilur. Pani Moniko dziękuję za opowieść o Sri Lance! Szef kuchni Akademii Smaku przygotowała dla nas przepis na: Pierogi lub uszka nadziewane Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku Składniki: • 200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre(...)mielony pieprz Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, aby powstało plastyczne ciasto. Odkładamy na krótki czas do lodówki. Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm. Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość
AZgotuj!Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól ,pieprz Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Przygotowanie Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Przygotowujemy(...)środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość ,wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch
R'n'G Kitchendziś mam do pokazania. Zniknęły szybko z naszych talerzy więc mniemam że i z Waszych znikną dość szybko a brzuchy będą zadowolone. Ciasto robi się szybciutko, farsz jest słodki a dzięki temu że polałam pierogi z masłem szałwiowym smakują obłędnie. Polecam gorąco. Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKuchnia włoska czyli spaghetti, pizza, lazania a także ravioli. Pyszne małe pierożki łatwe w wykonaniu i pyszne w zajadaniu. Tym razem dołożyłam do pierogów wraz
Moje Małe CzarowanieSkładniki: ciasto: ok. 1/2 kg mąki luksusowej Młynomag 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli gorąca woda, tyle ile zabierze mąka farsz: 1 kg mięsa drobiowego (z udek, filetów) 1/2 … Czytaj dalej Pierogi z kurczakiem i szpinakiem
czarrna od kuchnichce zatrzymać chwilę. Słońce, ćwierkające sikorki... Pasowałoby też coś specjalnego na śniadanie. Pozwalam sobie na więcej lenistwa przez ostatnie dwa dni, więc i dziś nie mogło być inaczej - leniwe pierogi z dodatkiem kaszy manny, które podałam z jagodami i syropem klonowym. Mmmmm... takie śniadanie to ja rozumiem;) Składniki (na 2 porcje): 300g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki(...)podania: ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki) syrop klonowy śmietana Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki. Pierogi wrzucać do gotującej się wody, gotować o 1-2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyłożyć na talerze, polać syropem klonowym
Obiad gotowy