pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:112/272)

Bezglutenowe ravioli z ricottą 141

Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze w połączeniu ze słodkim smakiem sosu pomidorowego...przepyszne, cudowne danie! Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje, że wrócicie do nich nie raz :)   SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik) 3 jajka(...)sera ricotta 1 jajko dodatki: 2 szklanki dobrego sosu pomidorowego - najlepiej ze świeżych pomidorów parmezan bazylia Ser ricotta wymieszaj dokładnie z roztrzepanym jajkiem. Mix do pierogów wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój 2 prostokąty. Na cieście nakładaj

Kuchnia bezglutenowa
Półgotowe ciastka z nadzieniem brzoskwiniowym (z ciasta kruchego) 125

cukier i po wymieszaniu dusić około 2-3 minuty. Z ciasta (foremką lub można za pomocą szklanki) wycinać dowolne kształty (używałam przyrządu do pierogów, który od razu sklejał ciastka; widoczny na zdjęciu). Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję musu brzoskwiniowego i przykryć drugim kawałkiem. Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem). Ciastka opcjonalnie można posmarować rozmieszanym jajkiem

Di gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis 167

oliwie na patelni. Zeszkloną cebulę ucieramy z serem, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.   Składniki ciasto: 1 szklanka ciepłej wody (ok 200ml) 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 Łyżka oliwy   Pierogi z kaszą gryczaną i serem Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo mąkę mieszając wszystkie składniki(...)uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy przez 10 – 15min, tak żeby łatwo odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło. Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta na grubość 2mm i wycinamy szklanką, albo okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną

Księga-Smaku
Pierogi ze szpinakiem i fetą 207

fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz:1 kg mrożonych brykietów szpinakowych25-30 dag fety3 ząbki czosnkusól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników(...)Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok.Wykonanie farszu:Brykiety wsypujemy na patelnię i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do szpinaku, przyprawiamy. Patelnię zdejmujemy z kuchenki i do masy szpinakowej wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety staropolskie 167

pory byliśmy wierni. Jednak czas wypróbować coś nowego:) Jestem fanką pierogów ruskich i stąd pomysł aby farsz z pierogów użyć do przygotowania krokietów. Jak to wyszło? Może ocenicie sami?:) 8 krokietów 2,5 h składniki: Ciasto naleśnikowe jak w tym przepisie: TUTAJ farsz: 400 g ziemniaków 300 g białego sera 1 duża cebula sól, pieprz dodatkowo: 2 jajka

Ania i Marcin gotują
Pierogi z kurczakiem i botwinką 180

równie mocno jak wiosną, kiedy zobaczyłam ją na straganie po raz pierwszy w tym roku. ;-) Tym razem przygotowałam ją w formie farszu do pierogów a dzięki dodatkowi mięsa całość stała się bardziej treściwa.  Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1 filet z kurczaka 2 młode marchewki 1 pęczek botwinki z dużymi(...)gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.  4. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia

Szefowa kuchni
Pieczone pierogi serowe ze szpinakiem / Baked cheese dumplings with spinach 351

mnie gouda)1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solifarszopakowanie szpinaku mrożonego200 gram białego sera3 ząbki czosnkupieprz i sól do smakuPRZYGOTOWANIENajpierw łącze wszystkie suche składniki ciasta a następnie dodaję masło jogurt ser i żółtka - zagniatam ciasto z którego formuję kulę zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki.Na suchej patelni rozmrażam szpinak i odparowuje aby pozbyć się nadmiaru wody(...)połączenia się składników następnie dosmaczam sola i pieprzem. Schłodzone ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję na podsypanej mąka stolnicy. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ja wałkowałam na 4-5 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki o średnicy 8 cm, jak na tradycyjne pierog. Na każdy krążek nakładam farsz i sklejam brzegi tak jak przy pierogach. Gotowe pierogi

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi z mięsem 243

temu ugotowałam pierogi ruskie ( tutaj ) a tym razem były pierogi z mięsem. Są to ulubione pierogi moich dzieci. Mogą je jeść na śniadanie, obiad i kolacje (nie żebym nie miała nic innego w lodówce ;) ) Składniki:      Ciasto:        ok. 0,5kg mąki(...)kurczak. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto: do szklanki z wrzątkiem włożyć 2 łyżki masła, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę wsypać mąkę, dodać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem i sól. Wymieszać początkowo widelcem (można poparzyć się). Następnie zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na bardzo cienko, szklanką wykrajać kółka. Na środek nałożyć farsz mięsny i skleić pieroga.  Gotowe pierogi

Amatorka kuchenna
Pierogi drożdzowe z pasztetem (smażone) 104

Chyba za rzadko robię pierogi, a szczególnie pieczone, czy takie smażone... Koniecznie muszę to zmienić! Tym razem postawiłam na proste ciasto drożdżowe i łatwe nadzienie z pasztetu. Całość wyszła niezwykle pyszna i dość szybka w przygotowaniu. Sami spróbujcie! A dla przypomnienia inna wersja pierogów pieczonych - klik . 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (ciepłego) 1 jajko(...)łącząc z ciepłym mlekiem. (Ciasto powinni być elastyczne i nie lepiące się do dłoni.)  Całość oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i za pomocą szklanki - wykrawać okręgi. Na każdym kawałku ułożyć po odrobinie pasztetu. Wszystkie pierogi złożyć na pół

Di gotuje
LENIWE PIEROGI 210

Troszkę zapomniane leniwe pierogi, ale zawsze smaczne. SKŁADNIKI: na osoloną wrzącą wodę 50 dkg sera białego 3 jajka 15 dkg mąki 8 dkg masła bułka tarta sól Ser dobrze odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Połowę masła rozetrzeć w misce i dodawać po jednym żółtku(...)dodać ser, utrzeć na jednolitą masę. Ubić białka na sztywno i delikatnie wraz z mąką wmieszać w masę, dać szczyptę soli. Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto, zrobić wałek i kroić po skosie. Pierogi wrzucać partiami na osoloną wrzącą wodę, gdy wypłyną wybierać łyżką cedzakową. Wytopić resztę masła z bułką tartą i polać pierogi

harrisa
Ślimaczki z ciasta francuskiego 178

prawda moje dzisiejsze ślimaczki rogów nie posiadają, ale za to ser już tak.  No może nie koniecznie twarogowy, który byłby idealny na pierogi - ale żółty, który pięknie się zapieka w ślimaczkach :) Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przystawka, którą na pewno możemy przygotować w parę chwil - np. w razie wizyty niezapowiedzianych gości :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego

Taste Therapy
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 119

ciasto. Moje dłonie są mało wrzątko-odporne, dlatego do wstępnego zagniecenia ciasta używam robota, dopiero po jakimś czasie zagniatam ciasto dłońmi. Mąkę, wodę i szczyptę soli wrzuć do miski robota i zagnieć wstępnie ciasto przy jego pomocy. Jak lekko przestygnie, zacznij je wyrabiać ręką w misce, po jakimś czasie przełóż na blat i wyrabiaj dalej, aż do momentu aż ciasto(...)popierz do smaku. Wracamy do ciasta. Jest kilka szkół wałkowania ciasta i wycinania z niego kółek. Ja dziś pokażę dwie, jedną tradycyjną i drugą mniej konwencjonalną. Metodą tradycyjną rozwałkuj kawałek ciasta dość cienko, wycinaj kółka przy pomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy

Martyna Cooks
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 143

ciasto. Moje dłonie są mało wrzątko-odporne, dlatego do wstępnego zagniecenia ciasta używam robota, dopiero po jakimś czasie zagniatam ciasto dłońmi. Mąkę, wodę i szczyptę soli wrzuć do miski robota i zagnieć wstępnie ciasto przy jego pomocy. Jak lekko przestygnie, zacznij je wyrabiać ręką w misce, po jakimś czasie przełóż na blat i wyrabiaj dalej, aż do momentu aż ciasto(...)popierz do smaku. Wracamy do ciasta. Jest kilka szkół wałkowania ciasta i wycinania z niego kółek. Ja dziś pokażę dwie, jedną tradycyjną i drugą mniej konwencjonalną. Metodą tradycyjną rozwałkuj kawałek ciasta dość cienko, wycinaj kółka przy pomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy

Martyna Cooks
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 133

białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie(...)cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie się gotować porcjami wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy łyżką by się nie posklejały. Po wypłynięciu pierogów do wierzchu

Zainspirowana w kuchni
Grzebyki Marysi 143

Młynomag T550 . Mąka już na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej puszysta niż ta, którą zwykle używałam. Ta najlepiej nadaje się do wypieku ciast drożdżowych, ucieranych oraz do naleśników czy pierogów. Dodatkowym jej atutem jest to, że pochodzi ze zbóż najwyższej jakości. Polecam :) 500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania 250g margaryny 1/3 kostki smalcu 25g drożdży(...)grzebyczki nie muszą być w temp. pokojowej. Moje były prosto z lodówki. Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Gdyby okazało się, że będzie za twarde należy dodawać stopniowo po trochę śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na pół (będzie

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania