razem z cebulą, czosnkiem i podrobionym tymiankiem dwa razy. Doprawić solą i pieprzem, dodać około 50 ml wody, wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić foremką lub szklanką krążki i nakładać na nie farsz, zlepić brzegi (lub zamknąć foremkę). Tak przygotowane pierogi gotować w osolonym wrzątku około 4 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane masłem
Passions hobbies lifeszkoły. Jak dla mnie są szybsze do wykonania niż pierogi,a do tego w przypadku nieco kanciastych truskawek, które niekoniecznie dobrze komponują się w pierogach, tutaj ich obły kształt ukrywa się w cieście idealnie. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie owoce dodatkowo doprawić np cukrem czy cukrem waniliowym, ja jednak preferuję jako nadzienie same owoce. Ja preferuję dość grubą warstwę
Mieszam w Garnkudawno temu prezentowałam pierogi z mięsem, dzisiaj pierogi ze szpinakiem. Mogłabym je zachwalać i zachwalać. Są przepyszne i więcej nic nie powiem, sami spróbujcie. Składniki: Ciasto ( dla przypomnienia ) lub wielokrotność 375 gram mąki 1 żółtko 1 łyżka oleju 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Farsz 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula Sól Pieprz(...)sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przesmażamy. Szpinak powinien być bardziej intensywny w smaku niż taki jaki chcemy uzyskać ( po ugotowaniu w pierogu, smak będzie delikatniejszy ). Ważne jest aby porządnie farsz był odparowany. Nakładamy na ciasto, sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ( można dodać odrobinę oleju ) przez ok.4 minut po wypłynięciu. Podajemy z kwaśną śmietaną. Pycha. SMACZNEGO
Smaki EwySKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz: 200g sera białego, 2 łyżki wiórków kokosowych, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru, Dodatkowo: 100g masła, 1 łyżka cukru do posypania, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagniatam ciasto(...)elastyczne. 2. Farsz: Ser, wiórki kokosowe, żółtka oraz cukry przekładam do miski i ugniatam widelcem na jednolitą masę. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek krążków nakładam porcję farszu. Krążki składam na pół, brzegi dokładnie sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut. Pierogi odcedzam i wykładam na talerz. 4. Masło rumienię
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko(...)ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
e-PrzepisyKulinarneprzepis na stronie Ooomnomnomnom i wzięłam się do roboty. Wyszło pysznie. Polecam! Ilość porcji: około 20 pierogów Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia + 1h na wyrośnięcie ciasta Składniki: Na ciasto: ½ kg mąki pszennej 250ml mleka ¼ opakowania świeżych drożdży (ok. 25g) 2 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Na farsz: 2 piersi z kurczaka 100g(...)mieszamy całość. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Zestawiamy z gazu i dorzucamy żółty ser, mieszamy całość. Od ciasta odrywamy mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość około 2mm. Wycinamy spore koła, nakładamy farsz i zamykamy jak tradycyjne pierogi. Brzegi dociskamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem
Kolizje SmakówSKŁADNIKI : mąka pszenna około 400 g 4 łyżki oleju 1 jajko gorąca woda do zagniecenia ciasta Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi. Gotujemy w wrzątku około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia ich na wierzch. Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek
Kulinarne Fantazje Marioliugnieciemy(odgazuje to ciasto). Robimy wałek i dzielimy na równe 13-15 części. Każdy kawałek spłaszczymy, dodajemy łyżkę naszych jagód, zlepiamy jak pieroga, po czym formujemy bułeczkę. Dobrze jest nie robić zbyt cienkiego ciasta, po zlepieniu może nam się rozerwać. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15-20 minut, po czym pieczemy ok 15 minut w nagrzanym piekarniku
Basia w kuchniprzypraw...wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: 1 kg mąki, czubata łyżka soli, jajko, pół szklanki oleju i 400-500 ml mocno ciepłej wody. Wyrabiamy początkowo łyżką, dolewając stopniowo wody, następnie posypujemy dłonie mąką i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto odejdzie od ręki. Odstawiamy na 20-30 min. przykryte. -- Potem ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej
chleba naszegowłaśnie wersję. Potrzebujemy, przykładowo: 400g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 225g ciepłej wody, sól. Składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy na małe cienkie placuszki i pieczemy na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Możemy również upiec w piekarniku na mocno rozgrzanym kamieniu do pizzy
Leśny Zakątekzastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem to mięso i kiszona kapusta to całkiem udane połaczenie. Zresztą już wam je kiedyś proponowałam w pierogach. Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast do pasztecików jakie jadłam. ciasto
Polska Zupamnie większy o średnicy ok. 6 cm) wykrawaj kółka. Miękkie warzywa rozgnieć widelcem, mięso drobno posiekaj, dopraw wg uznania. Całość wymieszaj. Na środek ciasta nakładaj małą łyżeczką farsz, zlep jak pieroga i sklej końcówki. Nie umiem w ładny sposób (i nie lubię) kleić pierogów, a tym bardziej uszek, więc posiłkuję się „specjalistycznym sprzętem
gutfutczosnek, pieprz, sól...:) Wałkujemy, wycinamy... Robimy kulki mięsne... Lepimy... Gotujemy 2-3 min od czasu wypłynięcia... Jak zostało ciasto to robimy kluski...:) Podajemy od razu z kwaśną śmietaną... Możemy też serwować pierożki odsmażane :) W każdej wersji są to to pierogi o 100 razy lepsze niż ze sklepu :) Smacznego
chleba naszegopierożki z 1 opakowania ciasta francuskiego. Gdy ser topiony się rozpuści i ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut
Państwo Wojtczuk gotująpropozycje: Zakwas na wigilijny barszcz http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/zakwas-na-wigilijny-barszcz.html Wigilijna kapusta z grochem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html Wigilijny kompot z suszu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś
Kuchnia w czekoladzie