Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę. Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się da, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez 20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Listki tymianku łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy i mieszamy całość. Dziewczyny
Brzuszki Łakomczuszkicukier Leniwe Pierogi - Sposób przygotowania: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy i mąkę. Zarabiamy ciasto, które może się kleić, jednak staramy się nie dosypywać mąki - im mniej jej dodamy tym leniwe pierogi będą miększe i delikatniejsze. Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy masę twarogową i formujemy z niej długi dość cienki
Słodka StronaJednak dziś nie chodzi o nadzienie, ale o samo ciasto. Zazwyczaj robię takie z jajkiem, jednak zostałam zapytana o możliwość zrobienia ciasta bez jajka. I czy to ma prawo bytu? Pewnie, że ma, na dodatek takie ciasto jest bardziej elastyczne i miększe do gotowania. Wystarczą dwie minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch i można wyjmować z wody(...)poparzyła. Za pomocą noża łączymy wodę z mąką, jak się połączy co z grubsza, zaczynamy wyrabiać ręką, dosypując stopniowo resztę mąki. Nigdy nie wlewamy wody do całej mąki, wtedy ciasto zrobi się jak zwarta, mało plastyczna gruda, którą i ciężko wyrobić i ciężko z niej coś wykleić. Gdy ciasto przestaje brudzić rękę i jest lśniące, plastyczne, tzn że można
Dieta moja pasjaZdrowsza wersja pierogów. Nadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki razowej 10 g świeżych drożdży 100 g jogurtu naturalnego 100 ml letniego mleka szczypta soli 1 łyżka ksylitolu Nadzienie: 200 g serka wiejskiego 4 łyżki jagód goji Dodatkowo: 1 roztrzepane(...)dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. 2. Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji. 3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki
Nastoletnie WypiekanieŚwietne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki
Szczęśliwa kuchniaŚwietne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCiasto:Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi
Oryginalny smakdolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :) Mielimy/ blendujemy kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki... coś zielonego i mieszamy do połączenia się składników... Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :) Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką, potem dzielimy na przeznaczone do gotowania
chleba naszegoPierogi bez glutenu i bez jajek Składniki na pierogi: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki ryżowej + ok 0,5 szklanki do podsypania 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 5 łyżek oleju 1,5 szklanki przegotowanej wody 0,5 łyżeczki soli Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam, tak by utworzył się glut. Mąki przesypałam(...)zgarniając mąkę do środka. Dodałam olej i zaczęłam wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei, należy dodać mąki. Jeśli z kolei ciasto się nie klei, należy dodać wody. Nastawiłam lekko posoloną wodę w wysokim garnku. W międzyczasie rozwałkowałam ciasto, podsypując mąka gryczaną. Wykroiłam kółka, nałożyłam farsz i sklejałam pierogi, zagniatając na brzegach. Tak przygotowane pierogi wrzuciłam
nietadietaswojej córze zaserwowałam je z odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając pieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka(...)bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je pod miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej
Przepysznik - BLW i nie tylkotaka zmiana. Udało mi się i wyszły nie skromnie mówiąc pysze. Z podanej ilości składników wyszło mi 40 szt.Ja podwoiłam składniki. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je bardzo cienko rozwałkować. Jestem zadowolona. Polecam :) SMACZNEGO SKŁADNIKI: CIASTO: 3 Szklanki Mąki 1 Szklanka Wody Gorącej 1Łyżeczka Soli FARSZ: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg Sera białego półtłustego(...)CIASTO: Mąkę wsypuję do wysokiej Miski Dodaję gorącą wodę Następnie dodaję sól, ugniatam. Formuję kulę Kulę dzielę na 3 części Dokładnie rozwałkowuję Następnie wycinam krążki. Na środek łyżką kładę kulkę farszu, zlepiam dokładnie. Na gotującą , osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas
Gotowanie Patkijajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera) Składniki: 4 serki(...)Oreo..) Serki przekładam do miski, wbijam jajka , dodaję olej, mieszam dokładnie rózgą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do osobnej miski i mieszam z cukrem, dodaję płynną część ciasta i mieszam. Do foremek lub papilotek wkładamy po jednym markizie i nakładam ciasto. Piekę około 20-25 minut w 165 st. C Studzę na kratce. KABANOSY W CIEŚCIE
Kto ugości moich gości?masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3-4 łyżki(...)wodę i mieszamy uważając, żeby nie poparzyć rąk. Kiedy cała woda jest już połączona z mąką, wyrabiamy ciasto. Na początku będzie się kleić, ale z czasem zacznie odstawać od rąk stając się elastyczne, miękkie i gładkie. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm i wycinamy kółka o średnicy około 5 cm . Na każde kółko nakładamy dużą
Trzeci talerzsoli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza). Zostawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki jagód i cukier puder (ilość według uznania). Lepimy pierogi, które następnie przekładamy
Słodka Stronapierogi są równie pyszne w misce mąkę zaparzyć wrzątkiem i ostrożnie wymieszać. Dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, podsypać lekko mąką i wykrawać kółka. Na każdym położyć śliwkę nadzianą migdałem i zlepić pieroga. Można śliwkę posypać odrobiną cukru - nie posypywałam. Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować pierogi 2-3 minuty. Wyłowić łyżką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!