Dzień dobry!Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach).Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania. Na początek zapraszam
Pora coś zjeśćtruskawki,4 łyżki cukierPRZYGOTOWANIECIASTO Z mąki, oleju, jajka, szczypty soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Z placka szklanką wykrawać krążki. NADZIENIE Truskawki wymieszać z cukrem. Na gotowe krążki łyżeczką nakładać truskawki, zlepiać pierogi i gotować w osolonym wrzątku ok.3 minut od wypłynięcia na wierzch pierogów. Gorące pierogi wyjmować
Kuchnia DanusiPierogi w każdej postaci są dobre, a zwłaszcza nadziewane kaszanką. Składniki: 35 dag mąki 1 żółtko jaja 1 łyżka stopionego masła ½ szklanki ciepłej wody sól do smaku Składniki na farsz: 2 pętka kaszanki 2 białe cebule sól i pieprz do smaku cynamon mielony do smaku olej do smażenia(...)Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju z przyprawami. Następnie połowę usmażonej cebuli połączyć z kaszanką i przysmażyć. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać szklanką kółka i nakładać przygotowany farsz. Dokładnie zlepiać pierogi i ugotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu okrasić pozostawioną cebulą
Tradycyjna Kuchniakleksem kwaśnej śmietany. Widoczne są w kluskach grudki twarogu bo był rozgniatany za pomocą widelca, ale jak ktoś chce mieć gładkie ciasto to twaróg może zmielić. Kluski ziołowe są bardzo proste w przygotowaniu, przygotowuje się podobnie jak pierogi leniwe , zamiast cukru do środka dodaje się posiekane świeże zioła. Ja dodałam siekaną natkę pietruszki, oregano i tymianek. Na blogu(...)soli. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, posiekane zioła i ubitą pianę z białka. Mieszamy całość widelcem. Masa będzie się trochę lepić, ale nie trzeba już dosypywać mąki do ciasta, kluski będą pulchne. Ciasto na kluski ziołowe wykładamy na stolnicę, która jest oprószona mąką pszenną, formujemy dosyć cienkie wałki, które lekko spłaszczamy nożem. Wałeczki tniemy na ukośne kawałki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrochem pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Kupnie (publikacja „Smaki kolbuszowszczyzny”) – wioski położonej w północnej części Podkarpacia, w okolicach Kolbuszowej, na terenach zamieszkałych przez Lasowiaków, co tłumaczy też nazwę pierogów. Tutaj powszechnie o fasoli mówi się groch lub biały groch. Zarówno fasola, jak i suszone grzyby, powinny być namoczone dzień wcześniej – oczywiście fasola osobno, a grzyby osobno. Można jednak(...)surowe jajko i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze mieszamy. Z mąki, oleju, soli i gorącej wody wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka. Do każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy i okraszamy skwarkami z wędzonego boczku. Więcej PODKARPACKICH PRZEPISÓW znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerzuczucia ciężkości, nic nie gniecie w żołądku, nic nie skleja jelit. Jest pysznie, a zachwyty mojej rodziny zajadającej się tymi pierożkami są najlepszą rekomendacją :-). Z podanych proporcji wychodzi tyle pierogów, że może się najeść 4-osobowa rodzina (dwóch dorosłych i dwoje dzieci). Nasza rodzina to trzy osoby, więc część pierożków zamroziłam na zaś :-). Zapraszam :-) Składniki: ok. 1 kg ziemniaków(...)mąki, jeżeli okaże się, że nasze "ciasto" jest za mokre, trzeba dosypać więcej mąki ryżowej. Mieszamy. 5. Przekładamy na blat i zagniatamy. 6. Dzielimy ciasto na części i formujemy wałeczki. Nie jest to łatwe, ale możliwe. Podsypujemy mąką ryżową. 7. Tniemy po skosie. Nastawiamy garnek z wodą. Solimy wrzątek jedną łyżeczką soli. Wrzucamy pierogi na wrzątek, zmniejszamy ogień
Kawa z mlekiemWielkanoc to czas, kiedy rządzą jajka, mięso, ciasta i kiedy cieszą nas zielone akcenty rzeżuchy. Kiedyś, po długim poście i na przednówku te produkty cieszyły jeszcze bardziej. Były upragnione, bo wcześniej po prostu ich nie było. Kuchnia postna była kreatywna. Umożliwiała stworzenie dań wykwintnych z tego co było dozwolone: ryb, warzyw, octu, miodu i chrzanu. Kwitła też kreatywna dietetyka, która(...)naprawdę zdesperowani okrążali dom 20 razy, żeby móc zjeść kawałek kiełbasy. Nie jest to tylko polska specyfika. Powstawały potrawy takie jak szwabskie pierogi z mięsem z Badenii-Wirtembergii. Mięso w Schwäbische Maultaschen było ukryte w cieście, więc było prawie “postne”. Czekanie na wielkanocne jaja i mięso było też trudne ze względu na datę wypadania tego święta. Pierwsza niedziela
Ugotowane pozamiataneCIASTO: 400 dkg mąki pszennej 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru 1/4 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka soli FARSZ(...)odkładamy. Z mąki, jogurtu, mleka, sodki i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószoną mąką. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka. Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Należy przecięcie lekko
Kulinarne Fantazje MarioliZainspirowani ;) Wyszły pyszne...szybkie w przygotowaniu ;) Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 700 g białej kiełbasy (u nas własnej roboty) majeranek Omasta: 2 cebule 100 g masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Farsz wyciskamy z osłonek, mieszamy z dużą ilością majeranku. Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy(...)gorącą wodą i roztopionym w niej masłem. Dokładnie wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy przy pomocy szklanki, okręgi i na każdy z nich umieszczamy farsz. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy na blaszkę. Cebulę siekamy, łączymy z roztopionym masłem. Polewamy pierogi i zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym
R'n'G Kitchenpierogów z jagodami. Zrobienie ich wymaga trochę czasu i cierpliwości ale warto. Ja podaje je po prostu posypane cukrem. Nadają się równie dobrze na obiad jak i na deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 0,5 l jagód (lub więcej w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto(...)stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub specjalnej formy do pierogów wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć jagody, jego brzeg zwilżyć
Mama Gotujesposób zaciekawił, dlatego właśnie w taki sposób chce je przedstawić. Składniki: - mąka - woda - ziemniaki - cebula Wykonanie: Mąkę na pierogi zalewamy małą ilością wrzącej wody. Mieszamy, dolewając od czasu do czasu gorącej wody, aby powstało nam jednolite sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy na stole i wykrawamy spore kółka. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy starte
Kryzysowa Książka Kucharskagrubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę kropimy w pióra, dodajemy suszoną żurawinę, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, każdą część wałkujemy na koło, środek smarujemy ketchupem. Układamy porcję farszu, zlepiamy brzegi pierogów, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika
Bajeczna KuchniaSkładniki: FARSZ: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg 50 dag, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki PIEROGI: mąka tortowa 600 gram, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 1/2 litra DODATKI: olej rzepakowy 3 łyżki/do gotowania, woda gorąca - ile potrzeba, sól - ile potrzeba, cebula podsmażona - w opisie ziemniaki(...)wody gorącej dolewać w trakcie wyrabiania hakiem ciasta tyle, aby ciasto miało zwartą konsystencję, dobrze wyrobione włożyć do woreczka na 15 minut cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć, wystudzoną wlać do ziemniaków, wsypać pieprz grubomielony, kucharka, majeranek i wszystko dobrze wymieszać ciasto podzielic na trzy części, na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać
W Mojej Kuchni LubięNadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku(...)posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPierogi ruskie to klasyka, proste produkty, które ostatecznie tworzą idealny smak. Proporcje ziemniaków i sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki(...)ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku. W tym czasie podsmażamy jeszcze około
Symfonia smakowa