pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:142/272)

Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym 166

wyrośnięcia. Do dżemu dodaj starte sucharki w takiej ilości, by zagęścic nadzienie. Piekarnik nagrzej do temp. 30 st.C  Rozwałkuj  lekko ciasto,pokrój je w kwadraty.  Na środku każdego ułóż łyżeczkę nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę  układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika.   Gdy pączki podrosną wyjmij

Gotuj Sam!
Pączki z dżemem z czarnej porzeczki 167

pojawią się pęcherzyki powietrza. Nakryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzej do temp. 30 st.C  Rozwałkuj  lekko ciasto,pokrój je w kwadraty.  Na środku każdego ułóż łyżeczkę nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę  układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika. W rondlu przygotuj gorący tłuszcz

Gotuj Sam!
LENIWE PIEROGI 154

dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieść, w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki. Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta, uformować wałeczek, który lekko spłaszczyć i pokroić jak kopytka, czyli w romby. Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z jogurtem. Sos wyłożyć na talerz, na nim ułożyć

Kuchnia w opałach
Pierogi z czereśniami. 167

Pierogów z owocami nie może zabraknąć w sezonie czereśniowym.Polecam serdecznie!. Składniki : na ciasto pierogowe 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wrzącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Dwie szklanki mąki zalać wrzącą wodą ,odczekać , aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe wyłożyć na blat i rozwałkować

Ladylaura.
Ciasteczka pierożki z serem na słodko. 348

kokosowe, cukier do smaku i cukier waniliowy. Białko ubić na sztywno dodać do sera i delikatnie wymieszać. Stolnice posypać odrobiną mąki, rozwałkować ciasto nie za grubo, wycinać koła, nakładać po łyżeczce sera i zlepiać jak pierogi. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Pamiętajmy że zawsze wcześniej rozgrzewamy piekarnik. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Pyszne i proste:) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 207

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki     my smażymy również te małe placuszki, wycięte z oponek i są rewelacyjne :) 4. Smażyć na złoto, odwracać

Wypisz Wymaluj
Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami 153

tradycji stało się zadość na Wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą, np takich jak u mnie. Składniki: Na ok 80 sztuk: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z mięsem i orzechami 142

Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej, które lubi chyba każdy. Przepis na to ciasto jest zdecydowanie moim ulubionym. Świetnie się rozwałkowuje i gotuje,a przy tym jest cieniutkie i miękkie. Tradycyjny farsz mięsny wzbogaciłam dodatkiem orzechów i odrobiny cynamonu, dzięki czemu zyskały nowy smak. Składniki: (na około 40szt) Ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko

Pyry na Gaz
Tarta z botwinką. 141

Botwinkowe szaleństwo ogarnęło mnie nie na żarty. Po  botwince w śmietanie i  pierogach z botwinką przyszedł czas na tartę z botwinką, która jest pyszna!!! Kruche ciasto wypełnione soczystym, lekko pikantnym, aromatycznym, różowo-zielonym wnętrzem. Pycha!!! Składniki na tartę z botwinką CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ

Rozpustne gotowanie
Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka 115

maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :)   Wydrukuj przepis The post Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Chaczapuri 354

Pyszny, mięciutki, zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem przypominającym farsz do pierogów ruskich. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Pyszności '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków

My Culinary Art
Uszka z kapustą i grzybami 188

miękkości . Nadzienie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do lekko przestudzonego nadzienia  wbijamy surowe jajko , aby masa się nie rozpadała . Zagniatamy ciasto, cienko rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka, na środek kładziemy farsz, zlepiamy jak pierogi i łączymy razem oba brzegi. Uszka wrzucamy do wrzącej wody osolonej , wyjmujemy gdy wypłyną

Smakowite Dania
Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami 71

dłoni i palców to znaczy, że jest już gotowe do ponownego odstawienia. Ponownie zakrywamy miskę i zakrywamy kołdrą na 1.5 godziny. Ciasto dzielimy na 10 kulek. Lekko ubijamy i formujemy w zasadzie jak na pierogi ( wypełniamy farszem - budyń z jagodami), dokładnie zamykamy. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem z jajka. Umieszczamy na wysmarowanej masłem blaszce obsypanej lekko mąką. Wkładamy do rozgrzanego

ClauditteMissCooking
Orkiszowo-gryczane pierogi z truskawkami 117

Dziś jest Dzień Dziecka. Chciałam zaproponować jakiś deser, coś słodkiego dla małych łapek, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że pierogi z truskawkami, które pochwalił nawet mój mąż (raz - że na słodko, dwa - ciasto wymyślne), będą idealne.Czytaj więcej

bistro mama
The Very Hungry Caterpillar 190

zapiekaną gąsieniczkę ;) ciasto francuskie cienkie kiełbaski lub parówki 1 jajko 1 łyżka mleka ketchup, majonez ser lub zioła (opcjonalnie do oprószenia) Z ciasta wycięłam prostokąty (na długość kiełbasek). Na środku każdego ułożyłam kiełbaskę, skleiłam jak pieroga i ponacinałam na 7- 8 części (zostawiając ten zwinięty brzeg nieprzeciętym). Następnie każdą część kolejno wykręcałam to w prawo to w lewo, tworząc

bastalena

Proponowane wyszukiwania