piernik z orzechami - 736 przepisów (strona:30/50)

Piernik otrębowy 104

niestety cały spędzę na uczelni Składniki: 12 łyżek otrębów 3 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 6 łyżek serka białego Emilka lub serka homogenizowanego 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku około 15 rozkruszonych tabletek stewi opcjonalnie orzechy/ rodzynki/ żurawina (ja niestety nie dysponowałam takimi rarytasami;p) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy blaszkę wykładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierniczki glazurowane 258

ręcznie wymieszać składniki, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez

Pasja Smaku
Ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami 122

Sezon na dynię już się rozpoczął więc zapraszam na pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami. Pychotka Składniki: 3/4 szklanki oleju 1 szklanka

Cukiernia Pychotki
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 188

piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).   Składniki: 75 dkg miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła 2,5 kg mąki 0,5 l wody(...)zużyciu wszystkich jajek dodajemy bakalie ( rodzynki, krojone migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, krojona czekolada itp). Wyrobione ciasto odkładamy w chłodne miejsce do dnia następnego lub nawet dłużej. Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami.Wykrojone ciasteczka układamy na blachach i pieczemy w temperaturze 150 stopni C. około 15 min. Upieczone polukrować. Smacznego Artykuł Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Pepparkakor czyli pierniczki ze Szwecji 114

gram syropu (użyłam z orzechów, może być klonowy, z agawy itd...) 50 gram miodu 100g masła 100 g cukru 380 g mąki pszennej przyprawy: 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W niewielkim garnuszku rozpuszczam masło

Mango Papaja
Czy Piątnica naturą zachwyca? - Ocena produktu 113

Świeża Pomarańcza Rozpuszczalna Kawa Śliwkowa Arabica Ziarno Kawa Piernik Ze skórką Pomarańczy Rozpuszczalna Kawa Piernik Rozpuszczalna Kawa Creme Brulee Rozpuszczalna Kawa Czekoladowo Miętowa Arabica Ziarno Ostropest Plamisty Ziarno Ostropest Plamisty Mielony Catuaba  Wiśnie Suszone Imbir Kandyzowany Kostka Aloes Suszony Kandyzowany Pestki Moreli Gorzkie Orzechy Pecan Orzechy Brazylijskie Kasza Bulgur Pomidory Suszone Igiełki Możliwość samodzielnego dobrania produktów, daje

Gotowanie i blogowanie
Niemieckie pierniczki Lebkuchen 120

być 200 ml, a nie 200gram. W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, przyprawę do pierników, migdały i skórkę kandyzowaną. Zalewamy całość letnim miodem z masłem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Kulki układamy w sporych odległościach od siebie

Gotowanie moimi oczami
Ciasto z batatów, a właściwie batata 127

gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 7 łyżek syropu z agawy (+- w zależności od słodkości ziemniaka) 3 krople aromatu waniliowego 2 jajka Ulubione dodatki – u mnie kilka sztuk posiekanych daktyli suszonych i 50 g orzechów włoskich Batata gotujemy do miękkości, czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Suche składniki mieszamy

Powiedz dietom nie
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 119

które się dziś z Wami dzielę.  Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady! Tak! Od święta pozwalam sobie na odrobinę rozpusty! Nie zważam na tłuszcze trans i oddaje się podniebiennej(...)wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie istnieje opcja, by się nie udało. Polecam!  Składniki na duża blachę 40 x 30 cm: 400 - 450 g czarnej fasoli, 1,5 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Muffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistej 153

łyżeczka innych przypraw (np. kardamon, imbir, przyprawa do piernika) 4 łyżki cukru  1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka startej na tarce dyni 2 jajka 1/2 szklanki oleju dobrej jakości 5 łyżek miodu  3/4 szklanki posiekanych suszonych owoców (rodzynki, figi, morele, daktyle itd.) 1/2 szklanki posiekanych orzechów (każdy rodzaj)  2 łyżki siemienia lnianego Wykonanie

Apetyt na Zielone
Miodownik 129

Miodownik który ostatnio wypróbowałam. Jest dużo fajniejszy w smaku niż piernik, a mimo wszystko ma w sobie coś zimowego. Bardzo fajnie komponuje się w smaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! "Składniki:600 g mąki200 g miodu150 g masła150 g cukru trzcinowego5 jaj50 g orzechów włoskich4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropiełyżeczka sodyDodatkowo:100 g czekolady mlecznejgarść

Słodkie Przyjemności
Piernik z powidłami śliwkowymi 80

łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki goździków drobno utartych 3 jajka 150 g cukru 1,5 szklanki miodu 200 g masła 100 ml śmietany 18% 10 łyżek powidła śliwkowego polewa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% orzechy włoskie 10 połówek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)stopni C. Formę keksową (8-11/30 cm) wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną , kakao i przyprawą   do piernika. Masło przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu, wymieszaj miód i pozostaw do ostudzenia. Jajka (o temperaturze pokojowej) ubij z cukrem na puch. Dodaj ostudzone masło z miodem oraz

noteskulinarnyfiga
pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie) 139

lukier: cukier puder i gorąca woda Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić jajko, wymieszać (ja zrobiłam to za pomocą miksera, ciasto jest dość gęste). Z masy nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować je w kulki, następnie lekko je spłaszczyć

chili & sugar
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 127

marchewkowe wpisuje się cudnie w przedświąteczny nastrój - jest pyszne, podobne trochę w smaku do piernika. Składniki (na 2 ramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciacho marchewkowe :) 133

płatków owsianych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do pierników - 3 jajka - kilka kropelek aromatu waniliowego - 1 szklana soku jabłkowego - 2 duuuże marchewki, bądź 3-4 mniejsze - 1 duuże jabłko, bądź dwa mniejsze - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie) - coś do posłodzenia (cukier, słodzik wg uznania) Polewa śmietankowa

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania