musi nam całkiem ostygnąć. Jak będzie w połowie wystudzona ucieramy z masą orzechową. Ucieramy tylko tyle aby dobrze połączyć, dłużej nie ma sensu aby nie rozbić kawałków orzechów. I tu też nie użyłam cukru, masa jest dość słodka, a więc doskonale dosłodzi masę. Taką nawet lekko ciepłą masą przekładamy placki łącznie z posmarowaniem wierzchu. Lekko dociskamy(...)czym dłużej leżakuje tym jest lepsze. A w ogóle najlepsze jest jak się kończy, ale to zawsze tak jest. W tym cieście zamknęłam kilka smaków.... korzenną nutę piernika, orzechowo - mleczną masę. I to co łasuchy lubią najbardziej kremowe, delikatne ciasto gdzie na jednym kawałku ciężko skończyć
Dieta moja pasjaszklanki mąki ziemniaczanej ~80g fruktozy (lub 160g cukru) ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~skórka starta z 1/3 cytryny ~150-200g dowolnych bakalii; orzechów, suszonych owoców, skórek itp. Bakalie pokroić w drobną kostkę i wymieszać z łyżką mąki. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (ze szczyptą soli(...)delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki o dł. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w silikonowej). Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut, następnie wyłączamy piernik i zostawiamy w nim ciasto na ok. 15 minut. Potem delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostudzenia. Wyjmujemy je z formy i kroimy dopiero po całkowitym przestygnięciu! Można przed
chili & sugarnutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki.Pierniczki lebkuchenProporcje na 30 ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej 55085 g zmielonych migdałów3 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika1 łyżeczka zmielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu85 g masła1/3 drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowejstarta skórka(...)miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą.Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody GatityCiasto to jest bardzo delikatne i puszyste. Od razu po upieczeniu jest mięciutkie i przepyszne. Do ciasta można dodać dodatkowo kakao wtedy będzie ciemniejsze. Polecam wypróbować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapiekankę ryżową z cukinią, roladki z cukinii… Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina piernik. Dla mnie rewelacja! W dodatku bardzo proste do przygotowania. Z cukiniowych wypieków przygotowałam również muffinki czekoladowe i muffinki wytrawne -które wkrótce pojawią się na blogu- jednak to ciasto cukiniowe(...)startej cukinii (około 500 g)150 g masła, roztopionego, przestudzonego3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki gałki muszkatołowej /u mnie szczypta mielonych goździków2 łyżeczki cynamonu1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich1 szklanka suszonej żurawiny (lub rodzynków)4 łyżki mleka (opcjonalnie)1. Cukinię opłukać, osuszyć i jeśli jest młoda to w całości zetrzeć na tarce. Jeśli stara to można
UgotujmyTo.plMiód, cukier i masło podgrzać. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie wymieszać aż cukier całkiem się rozpuści. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać mąkę, sodę, mleko, jajka, sól, cynamon i przyprawę do piernika. Wyrobić ciasto i przełożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą (którą należy w kilku miejscach przedziurkować nożem lub widelcem) i odstawić do lodówki(...)zdejmować je z blachy żeby się nie odkształciły. Po wystygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą. Można także przed pieczeniem wbić na środek każdego pierniczka kawałek orzecha lub połówkę migdała. Pierniczki przechowywać szczelnie zamknięte najlepiej w puszce lub słoju nawet do kilku miesięcy. Jeśli okaże się, że pierniczki będą twarde lub stwardnieją po jakimś czasie wystarczy do puszki
Ze smakiem i z pasjąłyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku szczypta mielonego kardamonu / szczypta mielonego ziela angielskiego / lub 3 szczypty przyprawy korzennej (do piernika) szczypta mielonych goździków / 100 g miękkiego masła 70 g miodu 1 jajko Masło ubijamy z jajkiem, dodajemy miód i miksujemy(...)Studzimy. Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Jeśli zamierzamy je powiesić na choince to robimy dziurki wykałaczką ;) Przed pieczeniem czasami wtykam w nie połówki orzechów. Ciasteczka są wtedy przyjemnie chrupiące
Rozpustne gotowaniekandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej.Lukier:2 szklanki cukru pudru;Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6).Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać ze sobą.Do rondelka (czy innego małego garnka z grubym dnem) włożyć miód i masło i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając(...)kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych
Gospodyni Miejskaostatnie przedświąteczne zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze(...)ręką. W tym roku przygotowałam dwie propozycję, pierwsza - to Biscotti (inaczej zwane cantuccini) Bożonarodzeniowe. W Wigilię dopełnię je pewnie rozpuszczoną białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! "Składniki:100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100 g cukru brązowego100 g cukry białego2 jajka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słodkie PrzyjemnościKażda kobieta będąca w związku się stara. Przynajmniej na początku. Obiad z czterech dań z kompotem, desery, kanapki do pracy i kolacja udekorowana jak na wystawę
ladykitchenświętach bo nie mam w zwyczaju przygotowywać potraw wcześniej. W moim domu nie popełnia się dużo wypieków z okazji świąt. Z ciast tradycyjnie jest drożdżowy makowiec mamy i piernik staropolski, który wychodzi spod moich rąk. Za to jest cała fura ciasteczek:) Serio, serio:) Przynajmniej pięć różnych rodzai tych małych słodkości musi się znaleźć w puszkach przed świętami. Oprócz tych tradycyjnych(...)wspaniałego smaku. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach:) Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże blachy 20 dag wiórków kokosowych
My simple kitchenLebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Chciałam napisać, że wyszły mi zajebiste, ale to słowo słabo odzwierciedla ich smak, są najlepsze na świecie, no i ten cytrynowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka masła + kilka łyżek zimnego mleka W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić. Do rondelka o grubym dnie wrzucić margarynę, kakao, przyprawę do piernika i miód. Podgrzewać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się wszystko rozpuści. Następnie zdjąć naczynie z ognia, dodać mleko oraz jajka, dokładnie wymieszać. Zawartość rondelka(...)druga połową ciasta. Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta. Ja przystroiłam wierzch dekoracją w kształcie płatków śniegu, ale można użyć do tego orzechów
Simply FoodZ każdym dniem coraz bardziej myślę o świętach. Już odliczam kolejne dni do ich rozpoczęcia. Marzę o wolnych od nauki dniach, o spotkaniu w rodzinnym gronie
Be Fit Be Strongszczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się w ustach. Nazwa „fefernuski” występuje w publikacji(...)psieca. Po wyjańciu dać sia jamu łostudzić, polać farinó rozmóncóno wew kapce wody zes białtkam”.Nazwa fefernuski pochodzi z języka niemieckiego „pfeffernusskuchen”, gdzie „pfeffer” znaczy pieprz, pierny, a „nuss” – orzech, czyli twardy. A więc fefernuski to pierne, twarde ciastka. Różne przepisy na podobne ciasto można także spotkać w Książce Gospodyni Wiejskiej wydanej z zasiłku Ministerstwa Rolnictwa i Reform Rolnych – Związek
Grahamka, weka i kajzerka