piernik z orzechami - 736 przepisów (strona:43/50)

Wigilia , starodawne zwyczaje… 217

żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ;  gwiazdki ,chroniły przed złem ; dzwonki ,odpędzały złe duchy(...)miłość. Miód  w prawie wszystkich kulturach  świata uchodzi za substancję magiczną ,darzoną ogromnym szacunkiem ,chroniącą od zła ,symbol wiecznej szczęśliwości ,mądrości  , bogactwa duchowego i materialnego. A orzechy, od wieków związane z tajemnicą ,wzmacniają  intelekt. Włoski to mądrość i pieniądze, laskowy-symbol sprawiedliwości, pojednania, cierpliwości i sił żywotnych. Migdały, najlepszy płód ziemi, to piękno ,zdrowie ,nadzieja, płodność

Kulinarny karnet Christophera
Spełnienie dziecięcych marzeń, czyli Gofrożki w Balduno 115

dzieciak zawsze chciałem mieć chatkę z piernika, ale taką naturalnych rozmiarów (jak w baśni o Baba Jadze), a nie jakieś mizerne mikro-wydanie, które zwykle piecze się na Święta. Mieszkałbym w niej sobie, narkotyzując się obezwładniającym zapachem przypraw korzennych i odrywałbym kawałek po kawałku lukrowane elementy wystroju. Haha, no to pojechałem! Ale kto z nas jako dziecko nie marzył(...)pytę. Balduno proponuje nam aż (albo tylko) 5 szalonych kombinacji: wiśniowo-czekoladowy, bananowo-czekoladowy, orzechowy, „oreowy” i owocowy. W każdym z nich znajdziemy świeże owoce, ciastka lub orzechy, bitą śmietanę, polewę owocową lub czekoladę oraz oczywiście lody (w końcu to lodziarnia). Ja wziąłem orzechowego z lodami o smaku solonego karmelu, a mój towarzysz wiśniowo-czekoladowego z lodami o smaku czarnego

Food Square
10 warstwowy tort korzenny 229

wegańskiego jogurtu naturalnego 250 g masła kokosowego rafinowanego (lub innego roślinnego) 100 g cukru pudru 1 średni banan duża łyżka cynamonu płaska łyżka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników papier do pieczenia Przygotowanie przedstawię Wam dokładnie w sposób jaki ja robiłam, czyli najpierw ciasto. Utrzeć cukier puder razem z masłem i bananem na gładką, puszystą masę. Ja użyłam blendera(...)zamrażalnika na 15 minut A teraz zaczynamy zabawę, składania tortu, kolejność smarowania krążków dowolna na koniec cały tort smarujemy dookoła kremem budyniowym, do pozostałych okruszków ciasta dodała 100 g orzechów włoskich i łyżkę ciemnego mokrego cukru muscovado. Obsypać tort i wstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie było to 10. Smacznego

greenscarf
Wegańskie rogale Marcińskie 122

dlaczego mam takie rozbudowane ramiona ? ps. Drogi Święty Mikołaju, nigdy Cię nic nie proszę, bo od lat sama kupuję sobie prezenty, ale tym razem, jeżeli chcesz jak co roku pierniki pod choinką, to przynieś mi proszę porządny sprzęt kuchenny, bo piekąc rogale św. Marcina wszystko co miałam w domu to padło, skończyło się na tym, że mak przeciskałam w akcie(...)jesli tak jak ja masz kiepski sprzęt, to będziesz robić tą masę 3 h! Skłaniki: 200 g białego maku (2 razy zmielonego) 100 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów (bez skórki) 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej 100-150 g cukru pudru Mak sparz (zalej wrzątkiem) wraz z orzechami (część orzechów włoskich zostaw do dekoracji

greenscarf
Ekologiczne miody z pasieki Jerzego Bańkowskiego. 114

bardziej, że mamy okres przedświąteczny. Już niedługo zaczniemy przygotowywać potrawy (a może niektórzy z nas już zaczęli?) i miód bez wątpienia będzie nam potrzebny. Czy ktoś wyobraża sobie piernik, makowiec, kutię czy kluski z makiem bez dodatku miodu? To właśnie jemu świąteczne potrawy zawdzięczają aromat i smak. Kupując miód, często jednak nie zwracamy uwagi na jego pochodzenie, nie mamy również(...)pana Jerzego: (aby przejść na stronę oficjalną, wystarczy kliknąć w obrazek) *** Miód świetnie smakuje zmieszany z jogurtem, jako dodatek do śniadania: tutaj z owsianką żurawinową i siekanymi migdałami i orzechami pinii *** Na koniec ciekawostka: jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda praca w pasiece, koniecznie obejrzyjcie ten filmik

Poranek na słodko
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 263

mąk piekarskich – najczęściej pszennych i żytnich. Mąki niechlebowe to również mąki z ziaren zbóż, np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki, prosa, kasztanów, orzechów czy ziemniaków. Stanowią one tylko dodatek do podstawowych mąk chlebowych lub są stosowane zamiennie, do produkcji pieczywa i innych wyrobów dla osób chorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. GLUTEN Gluten(...)kopytka i pierogi.   —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE—   TYP 500 żytnia – do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, pierników, ciast, ciasteczek kruchych.   TYP 580 żytnia – jasno żółty, kremowy kolor z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Do chlebów żytnich i mieszanych, do makaronów mieszanych lub żytnich

Karo in the Kitchen
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 155

Jak u Was z cierpliwością?  Jest bezpiecznie zapakowana w stoicki spokój? Czy raczej bezczelnie naśmiewa się z silnej woli? Wystawiacie ją na próbę? Czy wolicie

KUCHARNIA
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55834

kolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami...  Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć warto i należy zachowywać tradycje świąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić.  Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie(...)łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół opakowania makaronu łazanki 3/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 2 łyżki miodu Przygotowanie: Makaron gotujemy. Masę makową wykładamy do miski. Dodajemy bakalie i miód. Jeśli dodajemy orzechy, śliwki czy żurawinę, to siekamy je. Ugotowane łazanki mieszamy z masą makową

dobra gospodyni dom wesołym czyni

Proponowane wyszukiwania