piernik z orzechami - 736 przepisów (strona:37/50)

Bakaliowe pierniki 157

łyżeczka mielonych goździków do smarowania przy pieczeniu: * jajko plus 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: W garnku rozpuszczamy masło, cukier, miód. Mieszamy co jakiś czas. Rodzynki sparzamy. Rodzynki i orzechy drobno siekamy. Przyprawy mieszamy razem w osobnym naczyniu. Dodajemy je do rozpuszczonego tłuszczu. Dokładamy jeszcze bakalie i mieszamy. Do miski wsypujemy pół kg mąki, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w mleku(...)Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą foremek różne kształty. Pieczemy w temperaturze ok 175 stopni C ok. 8 minut. Przed pieczeniem pierniki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pierniki od razu są mięciutkie i gotowe do konsumpcji. Źródło: http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2010/08/chyba-powinnam-zaczac-od-piernikow.html

Pobite gary Barbary
Skandynawski biszkopt z jabłkami 171

postanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę do piernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie, bo po prostu bardzo je lubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę(...)Szczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch z chrupiącymi orzechami naprawdę przypadł mi do gustu. Nie miałam w domu alkoholu sugerowanego w przepisie, więc użyłam starego, dobrego rumu. Pasuje; pamiętajcie tylko, by nasączyć blaty równomiernie; mi trafił się naprawdę mocno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczkowa kasza manna z wędzonymi śliwkami 155

aromatyczne śniadanie, które nawet wybrednym dzieciom przypadnie do gustu. Potrzebne nam (na 1 porcję):- 300 ml mleka- 3,5 łyżki kaszy manny - 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika- płaska łyżeczka cynamonu- łyżeczka gorzkiego kakao- 1,5 łyżeczki miodu lipowego- 2-3 wędzone śliwki (można zastąpić suszonymi)Przygotowanie: Mleko podgrzać razem z przyprawami i miodem. Do gorącego mleka(...)zgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki i udekorować nimi wierzch kaszki. Podawać gorącą.Porada: Śliwki można zastąpić kawałkami świeżej pomarańczy lub suszoną żurawiną i orzechami laskowymi

W poszukiwaniu inspiracji
Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 187

mojej ulubionej bajki z czasów dzieciństwa - Gargamel, chyba wszyscy wiedzą o jaką bajkę chodzi. Ciasto piernikowe: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 szklani mąki pszennej Margarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie(...)Wkładka jabłkowa: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina) Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu

Cynamonowe szczęście
Bajaderka I 197

bene tort banoffe, który na pewno jeszcze upiekę, żeby pokazać na blogu). Pierwszy połamany biszkopt zatem został, do tego lekko skrojona skórka z wierzchu drugiego biszkopta i troszkę połamanego piernika. Co z tym zrobić? Pierwsza moja myśl powędrowała w stronę bajaderki, która chodziła za mną od dłuższego czasu. Jakoże jednak nigdzie nie znalazłam odpowiadającego mi przepisu, skomponowałam go sama(...)300g kakaowego biszkopta bądź innego "suchego" ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę i rum, zagnieść. Masa powinna być lepka na tyle

Przepysznik - BLW i nie tylko
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 120

pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana,  z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy(...)pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery i wypieki: wegańskie tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując - na pewno warto kupić, świetne przepisy, świetne wydanie, kolorowe, zachęcające do testowania przepisów zdjęcia, potrawy z produktów ogólnodostępnych, zdrowe, bogate w wartości odżywcze. Książka jest

kruche babeczki
Dyniowa granola 165

wiem właściwie dlaczego zrobiłam ją dopiero teraz ;) Idealnie smakuje z jogurtem naturalnym albo samodzielnie, do poskubania. Przepis prosty, dla każdego. Skład można modyfikować: zamiast żurawiny dać rodzynki, dodać migdały, orzechy, pestki dyni itd. Ostatnio, to moja ulubiona przekąska na szybko i na pewno zrobię jeszcze raz jak mi się skończy :) Inspiracja Dyniowa granola Składniki ( ok. 10 porcji): - 1/4 szklanki nieugotowanej(...)lnianego - 1/2 szklanki żurawiny suszonej - 3 łyżki miodu - 1/2-1 szklanki puree z dyni - 1 łyżeczka oleju - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do dyni lub piernika - szczypta soli Płatki z komosą i ziarnami słonecznika wymieszaj i ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach, aż się lekko przyrumienią. Przesyp

Corner With Recipes
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 188

ekstraktu cytrynowego lukier 3/4 szklanki cukru pudru 3-4 łyżeczki soku z cytrusów ( może być z samej cytryny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki : mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. W rondelku podgrzać miód z masłem, do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawić do przestudzenia. Lekko ciepłą masę miodową maślaną wlać do sypkich składników. Wymieszać na jednolitą masę(...)oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do 15 minut

DefinicjaSmaku
Lebkuchen 172

cytrynowa nuta nadaje im niepowtarzalny aromat. Gorąco polecam! Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje wypieki . Lebkuchen 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej W jednej(...)zrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, powinno ich wyjść ~30 sztuk. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, w odstępach, bo ciasteczka prawdopodobnie sporo urosną. Kulki można lekko spłaszczyć z wierzchu. Piec w temperaturze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piernikowy keks na konfiturze 104

wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Wykonanie: 125 g margaryny stapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do siebie wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, opakowanie przyprawy do piernika i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i szklanką mleka. Następnie do płynnej masy jaka przed chwilą zrobiliśmy dodajemy na przemian suche składniki i konfiturę cały(...)miksujemy aż połączy się ona z resztą składników. Płynne ciasto wylewamy do keksownicy pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180*C  Gotowe i ostygnięte ciasto można udekorować orzechami , kokosem i różnorodną polewą. Ja wykorzystałam polewę czekoladową dodając odrobinę kokosu na górę. Polewę robimy poprzez stopienie magrgarny w garnku i dodaniu pozostałych składników i wymieszaniu. Smacznego

W Moim Magicznym Domu
Korzenne ciasteczka owsiane 401

razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać w innych formach wypieków. Moje korzenne ciasteczka owsiane są bardziej miękkie i mniej chrupiące niż ciastka z płatków(...)mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając- na talerzyk wysypujemy łyżkę mąki i każde z ciastek lekko oprószamy od spodu, aby nie kleiło się do papieru na blasze- tak uformowane ciastka wykładamy

Smakołyki Bereniki
Pierniczki I 136

podsypywania przy wałkowaniu) 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika Wykonanie: Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia.  Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite, gładkie.  Wałkować podsypując mąką na grubość około(...)przed pieczeniem (najlepiej wykałaczką). Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu, natomiast jeśli chcemy pierniczki udekorować bakaliami, perełkami cukrowymi to smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp. i wkładamy do piekarnika.   Piec około 7 - 10 minut w temperaturze 180ºC. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, ale później miękną.  Można przechowywać kilka miesięcy

Mania Wypiekania
Sernik piernikowy łaciatek 261

Witajcie po świętach :) zapraszam Was na pyszny serniczek łaciatek o korzennym smaku i zapachu :)Składniki na ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżki

Sama słodycz i szczypta chili
Christmas cake czyli keks mocno bakaliowy i alkoholowy 202

Tradycyjne, świąteczne ciasto rodem z Wysp Brytyjskich, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów oraz korzennych przypraw i… przy okazji mocno okraszone dużą ilością brandy. U nas musi być makowiec i sernik, u nich to niezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej(...)typowo świąteczne, pachnie i smakuje świętami. Zawiera ok. 1800 g bakalii, nie można więc porównać go do żadnego innego. To połączenie mocno bakaliowego keksu i piernika. W związku z tym, że może leżakować w lodówce w pergaminowym ubranku przez 3 miesiące, można upiec je długo przed świętami, potem tylko udekorować

To co kocham

Proponowane wyszukiwania