soli 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka cukru 1/2 szklanki orzechów brazylijskich i arachidowych*** 2 łyżki octu spirytusowego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 duży budyń śmietankowy Delecta** 1 łyżeczka przyprawy korzennej mąka, tyle aby dopełnić szklankę * może być proszek do pieczenia piernika, wtedy nie dajemy przyprawy korzennej ** na 3/4 l mleka - polecamy(...)niego gwiazdki i przecinamy je, aby móc przełożyć kremem. Do tego przepisu najlepiej piec biszkopt w prostokątnej formie. Nie powinien być za wysoki, aby zachować proporcję z kremem. KREM: Orzechy drobno kroimy oraz ucieramy w moździerzu. Można także przekręcić przez maszynkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody i zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem dodając
Kuchnia od dwojgabrązowego)- łyżka przyprawy do piernika- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody-pół tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 74 %)Gorzka czekolada - poprawia nastrój, dodaje energii, a na dodatek zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy, jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12.- po garści orzechów laskowych i rodzynekOrzechy laskowe
Kuchnia Elliekońca brie na porcje, ułóż w żaroodpornym naczyniu. posmaruj częścią marmolady, posyp orzechami i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez około 20 minut. Ser powinień się lekko rozpuścić. Wyjmij z piekarnika i od razu podawaj na gorąco. Rozkrój do końca i nabieraj za pomocą pierników lub krakersów. Kandyzowane migdały mają niesamowite smak i zapach. Super smakują z pieczonym brie. Wędrując
codojedzeniałyżki syropu klonowego 1 łyżeczka masła Nadzienie orzechowe: 2 łyżki połamanych włoskich orzechów 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła Nadzienie marcepanowe: 2 - 3 łyżki masy marcepanowej (lub kuleczek marcepanowych, lub połamany batonik marcepanowy) 2 łyżki rumu 1 łyżeczka masła Nadzienie piernikowe: 1 - 2 pierniki (typu katarzynki lub podobne) 2 łyżki whisky 1 łyżeczka masła (Dokładną ilość składników
zadanie-gotowaniecukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com
RAROSSABrazyliankaKeks na białkachKruche babeczki z makiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz
Ala piecze i gotujebrokat To kolejny gadżet, który świetnie nadaje się do "dopieszczania" pierniczków. Używam go na dwa sposoby - na sucho i na mokro. Na sucho, czyli po prostu delikatnie posypuje nim pierniki. Na mokro, czyli rozrabiam brokat z odrobiną alkoholu (odprauje z pierniczków szybciej niż woda) i przy pomocy pędzelka maluje niektóre elementy pierniczkowych wzorów nadając im pięknego połysku. Barwniki w spray(...)czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd. POMYSŁY NA WZORY To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik dekorowania jest bardzo dużo, ja chciałam Wam pokazać kilka moich ulubionych wzorów i trików. Początkującym polecam upiec jak największe pierniki, gdyż te duże dekoruje się o wiele
DefinicjaSmakuwody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika na piankę: 2 galaretki rubinowe 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka na polewę: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 3 łyżki kokosu 3 łyżki startych orzechów Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki mleka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki kakao - 50g brązowego cukru - szczypta soli Piekarnik nagrzać do 160C. Do miski wrzucić wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego i układać je na blasze, zachowując niewielkie odległości (pierniczki delikatnie urosną). Piec ok.20
CookYourselfłyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie można stworzyć mieszankę z : cynamonu, imbiru, kardamonu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 starte marchewki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dekoracja: 450 g serka śmietankowego typu Almette 2 łyżeczki cukru pudru 40 orzechów nerkowca Przygotowanie: 1. Połączyć jajka, cukier, olej. Ubijać za pomocą miksera, aż masa
KreatywnePinybrzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SK(...)czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowegopół słoika powideł śliwkowych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPolewa:100 g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskichWYKONANIEZ łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotować karmel podgrzewając. W garnku rozgrzać miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać.Gorącą mieszankę
W kuchennym oknie EwyPrzepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i
CiastkozercyBajaderki piernikowe, u mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!"Składniki:500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego)100 g marmolady5 łyżek śmietanki 5 łyżek cukru50 g masłałyżeczka kakao1/2 łyżeczki cynamonugarść rodzynek duża garść orzechów arachidowych100 g mlecznej czekolady1/4 szklanki zmielonych orzechów
Słodkie Przyjemnościpełnoziarnistej - około pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka kakao - 90g ksylitolu(lub cukru) - szczypta soli - 100g miękkiego masła - 2 łyżeczki miodu - 4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Z podanej porcji ulepić około 70-80 kuleczek wielkości orzecha laskowego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego
Smaczne ZdroweZapraszam na pyszne ciasteczka, które często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki:150 g margaryny340 g mąki pszennej110 g czekolady
Monia miesza i gotuje