jadłospisie bardzo dużo. Na słodko, wytrawnie lub trochę tak i tak ;). Zaczynamy klasykiem - piernikiem dyniowym z mąka orkiszową (ciemną i jasną) i trzema garściami mieszanki studenckiej, co nie było efektem zamierzonym a raczej potrzebą chwili, która przyniosła nadzwyczaj dobry efekt końcowy :) Jeśli użyjecie samych orzechów bez suszonych owoców możecie dodać więcej cukru lub ksylitolu. Czas przygotowania: 10 minut
SzczyptaSmaQdokładnego rozpuszczenia a następnie studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, przyprawę do piernika, jajka i miód. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 cześci i robimy z każdej wałek po czym odkrawamy nożem ciasto po około 3 cm - tak jak kopytka, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 - 15minut
Kubki smakuzróbcie , a nie pożałujecie!SKŁADNIKI:* mielony mak – 200 g* cukier – 50 g* miód – 70 g* bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g* mleko – 150 ml* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.Dodajemy miód
Ostra na Słodkostężała. Składniki: Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów 1/2 szklanki skórki pomarańczowej Warstwa marcepanowa: 225g pasty migdałowej (tej ) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka
Sto kolorów kuchniPiernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej(...)maślanki 1/4 szklanki oleju 3 i pół szklanki mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej półtora szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo) 50 g suszonych śliwek bez pestek po 2 łyżki kakao i kawy Inki po 1 łyżeczce mielonych goździków, cynamonu, pieprzu i łyżeczka przyprawy do piernika Delecta masło do posmarowania foremki polewa: pół opakowania serka mascarpone + 3 łyżki soku z cytryny Kamyczki
Ugotowane pozamiatanełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika na krem: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 40 g maki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła na wierzch: słoiczek powideł śliwkowych łyżka kakao 4 łyżki rodzynek 4 łyżki suszonych śliwek 4 łyżki orzechów włoskich 100 g czekolady deserowej 50 g czekolady(...)kilka godzin. Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w rondelku i mieszając rozpuścić a następnie wystudzić. Do masy wmiksować żółtka. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy kakaowej i zmiksować żeby nie było grudek, Na końcu delikatnie łyżką wmieszać pianę z białek. Brytfankę wyścielić papierem do pieczenia i przelać ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekają w te Święta. Zakupy: - 1/4 litra miodu - 1 cała przyprawa do piernika - 3 łyżki wody - 4 dkg tłuszczu (margaryna) - 5 żółtek - 20 dkg cukru - 50 dkg mąki - 5 białek (piana) - 1 dkg sody oczyszczonej - 3 łyżki przegotowanej zimnej wody - 15 dkg bakalii ( rodzynki, orzechy) - powidła śliwkowe ( w zależności od pojemności słoika ja dałam 400 g ) - dwie polewy czekoladowe(...)rondelku wymieszać i dodać 3 łyżki wody i zarumienić na wolnym ogniu i potem przestudzić. Wypłukać rodzynki - ja je później zalewam gorącą wodą i się chwilkę moczą - pokroić orzechy - ja je rozdrabniam w robocie kuchennym. Teraz zabieram się za przygotowanie foremki ( ja piekę w keksówce ) i nacieram ja tłuszczem i bułką tartą. Ucieram teraz tłuszcz z żółtkami i cukrem
Tanio smacznie i prostomasę przełożyć do szprycy i wyciskać na przygotowane spody, czyli okrągłe opłatki do pieczenia ciastek. Piec 5-10 minut w temperaturze 150 stopni. Na środku można ozdobić kawałkiem orzecha, kandyzowanymi owocami, bakaliami lub dropsikami czekoladowymi. Po upieczeniu ciasteczka twardnieją, ale później stają się mięciutkie. /przepis Karolki / TRUFLE Z KAJMAKIEM 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości pół puszki słodzonego(...)udekorować krokantem. /przepis inspirowany truflami z tej strony / ROLADA Z PIERNIKA 350 g mąki 150 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki miodu przyprawa piernikowa 1 słoik powideł 1 szklanka drobno pokrojonych bakalii 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 żółtko do posmarowania Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru
KUCHARNIAmuffinek: Suche składniki: 1 ½ szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao Mokre składniki: 125 g jogurtu naturalnego, 75 g oleju, 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych orzechów, 1 łyżka rodzynek, 3 kostki białej czekolady, 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 marchewki WYKONANIE Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach
słodki bratekBezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a u pieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać(...)jajka 150-200 g ksylitolu/ brązowego cukru 200 g mąki ryżowej 120 g mąki kokosowej 160 ml oleju rzepakowego 60 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów pekan posiekanych 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiej obie
SzczyptaSmaQSłodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje jedynie znalezienie(...)robię sobie już święta :) Tegoroczne święta będą wyjątkowo rodzinne, więc chcę się postarać aby wszystko wyszło jak należy. Co do świątecznych czekoladowych propozycji przedstawiam Wam Miodowe Brownie z orzechami. Było naprawdę smaczne, dużo lepsze jeszcze ciepłe, albo podgrzane w mikrofali. Spróbujcie :) "Składniki:200 g masła170 g cukru pudru4 łyżki miodu4 łyżki kakao200 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli3 jajkapół
Słodkie Przyjemnościsody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki mleka 80g przyprawy do piernika (2 opakowania sklepowej przyprawy) pół łyżeczki soli Składniki na masę i polewę: słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie) Wykonanie
Mania WypiekaniaKarithopita przygotowuje się na Boże Narodzenie na Wyspach Jońskich na zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw - cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych. Od dawna zachwycam się umiejętnością mieszkańców krajów śródziemnomorskich wykorzystania czerstwego pieczywa, ale nigdy nie robiłam ciasta
Chilli Czosnek i Oliwawięc głosujcie! ;) TUTAJ Składniki: 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka proszku do p. 3 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki stewii garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich do polania jogurt i miód Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na placuszki mieszamy wykładamy około 1,5 łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować
Kuchenne aromaty