lukrem z dodatkiem limonki, ale ciasto straciło przez to cały swój urok. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 125g brązowego cukru 125g orzechów włoskich 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jaja 4 plastry ananasa z puszki (mała puszka) 150g marchewki (dwie małe lub jedna duża) Składniki na polewę
Perfect home lifemąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1 szklanka jogurtu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do pierników masa: 2 szklanki startych w łezkę 1 galaretka cytrynowa suszona żurawina do dekoracji: polewa czekoladowa deserowa(...)dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp do masy jajecznej. Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm). Upiecz w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około
Gotuj Sam!ciasto wyszło pyszne a burak nie wyczuwalny. Polecam bo jest zdrowe z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam :) Składniki : 2 kopiaste szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki cynamonu 1 szklanka oleju 5 jajek 1,5 łyżeczki sody(...)buraka startego na tarce o średnich oczkach ( 1 średni ) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich blaszka o wymiarach 35/25 cm Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą,cynamonem i przyprawą do piernika, mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę,buraka i posiekane orzechy.Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej
Sama słodycz i szczypta chilimini pierniczków można dodać większe, połamane. Składniki: 400 g płatków owsianych 50 g otrębów gryczanych 50 g siemienia lnianego 120 g migdałów lub orzechów, może być miks 1 łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 80 g oleju rzepakowego 100 g miodu 100 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego dodatkowo 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej , można zastąpić mandarynkami Piekarnik rozgrzać
Pełny talerzpomysł na lekki ,zimny deser o smaku piernika.Jeśli spożywamy go na diecie użyjmy tylko 2 kulki.Posypmy go odrobiną Ziemi Piernikowej lub posiekanymi orzechami. 3 białka 1 pierniczek bez polewy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki cukru kubeczek jogurtu naturalnego 150 g. ********************************************** Białka ubić mikserem z cukrem na sztywną pianę , dodając po łyżeczce jogurtu, rozdrobnionego piernika
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimleka 1,75 szkl mąki 1 szkl musu z dyni 2 jajka łyżka cukru łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu syrop trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać
Smakołyki Asidrugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sama złodyczleżakowanie 4 dni Opis wykonania: we wpisie tutaj Składniki: domowe powidła Polewa czekoladowa Proporcje na na jeden piernik: Składniki: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aby się nieco ogrzało. Wyjmujemy je na omączony(...)przez ok. 20 minut. Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy je powidłami, zawijamy w papier do pieczenia i lnianą ściereczkę. Przenosimy w chłodne miejsce i obciążamy. Po czterech dniach piernik rozwijamy, kroimy na trzy części. Otrzymamy 3 pierniki o szerokości 13 cm. W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym
Kulinarne przygody Gatitymlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii⅓ szklanki wiórków kokosowych⅓ szklanki kakao1 łyżeczka cynamonu⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliKrem:1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej
Mania GotowaniaCześć!Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta.Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii
Pora coś zjeśćmieszamy. Do miski ze składnikami mokrymi dodajemy składniki suche. Łączymy składniki drewnianą łyżką. Masa wyjdzie dosyć luźna i kleista – taka ma być. Część pierników zrobiłam z marmoladą, część bez. Ręce lekko „naoliwiamy” i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 34g). Te, które będą z marmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy(...)lukier. Z pomarańczy, które nam zostały wyciskamy sok. Cukier puder przesiewamy, dodajemy stopniowo sok z pomarańczy – ucieramy. Dalej ucierając dodajemy łyżeczkę miękkiego masła. Lukier ma być dosyć rzadki. Upieczone pierniki wyjmujemy na kratkę, jeszcze ciepłe maczamy w lukrze i ponownie układamy na kratce do zastygnięcia. Gotowe pierniki przechowujemy w zamkniętym pudełku. Moje uwagi: Marmolady mogłam dać więcej. Lukier mogłam zrobić
mojewypiekiinietylkojajka 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 szklanki mąki 100g czekolady np. deserowej lub kropelki czekoladowe 2 szklanki bakalii (w tym: orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, żurawina, pokrojone morele i kandyzowana skórka pomarańczowa etc.) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka
Smakowy Rajłyżeczki kardamonu 100 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów Polewa czekoladowa 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki (płynnej) 1-2 łyżki oleju *cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą(...)mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach ok. 25-30 cm x 11 cm wyłożyć papierem do wypieków. Przelać ciasto do foremki. Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg). Upieczony piernik studzić na kratce. Przestudzony polać polewą czekoladową. Czekoladę
Smaki NataliiPyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami(...)wymiarach 12 x 25 cm PIERNIK 250 g mąki pszennej 2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach / ok. 2 marchewki 2 jajka 2 łyżki KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki DOMOWEJ PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 garści grubo pokrojonych orzechów pekan 4 łyżki miodu 100 g masła
cool and mintyproszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru trzcinowego 2 czubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju roślinnego 3 jajka 3/4 słoiczka powideł śliwkowych garść orzechów garść suszonych śliwek garść rodzynków Polewa: 80 g masła 240 g czekolady gorzkiej lub mlecznej Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki
Kocham Czekoladę