każdym kroku. Dla tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu.Składniki:gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu)600-800 g domowych powideł śliwkowychPolewa czekoladowa:200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)60 g masła100-200 g orzechów włoskich do posypaniaCiasto, które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą na ok. pół centymetra(...)odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową.Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały
Food Squareszklanka miodu,1 słoik powideł śliwkowych, ok. 300 ml,1 łyżeczka sody,1 szklanka cukru,5 jajek,125 g margaryny,2 garści orzechów włoskich.Przygotowanie: Mieszamy w jednej misce mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy w drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku i wlewamy do utarte margaryny. Następnie dodajemy stopniowo mąkę(...)miksujemy. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszego ciasta. Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej stoi tym jest lepszy. Można także
Aga w kuchniDzisiejsze ciasto powstało podczas mojej wizyty w domu. Chciałam wykorzystać spadające z drzewa orzechy i pięknie mieniące się w słońcu dojrzewające jabłka. Wypiek przypadł wszystkim do gustu i stał się jednym z ulubionych ciast mojej rodziny. Dzięki swojej piernikowej nucie myślę, że jest doskonałą propozycją nie tylko na długie jesienne wieczory ale także na świąteczny stół. Składniki na ciasto(...)szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej
Animelka Blogrodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota
Made By Mom And Soncukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy
Bon Appetit MałgorzatyNutrifree) 140 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 100 g oleju rzepakowego 2 jajka 150 g posiekanych orzechów włoskich 200 g startej marchwi POLEWA z serka: 300 g serka Philadelphia light 90 g masła 3/4 szklankicukru pudru 1 łyżeczka olejku waniliowego(...)Orzechy włoskie do dekoracji W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika
Kuchnia bezglutenowacukru brzozowego) lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 100 g oleju rzepakowego 2 jajka 150 g posiekanych orzechów włoskich 200 g startej marchwi POLEWA z serka: 125 g serka Philadelphia light 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki olejku waniliowego Orzechy włoskie(...)dekoracji W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego
Kuchnia bezglutenowaSkładniki: 1 szkl miodu 2 szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka proszku 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika
Luźna Kuchniasody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych 1 3/4 szk mąki pszennej Lukier królewski 1 szk cukru pudru 1 białko barwnik zielony barwnik pomarańczowy marcepan na marchewki Przygotowanie: Jajka zmiksować(...)Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić
Ala piecze i gotujejest konieczny :) Składniki: 3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje) 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy do piernika po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: Jabłka umyłam, przekroiłam na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunęłam gniazdo nasienne. Jeśli mamy małe jabłka nie kroimy ich na pół, tylko od strony ogonka usuwamy(...)pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób. Ułożyłam połówki na blaszce i do czterech sztuk nałożyłam w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180-190°C. Generalnie czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy 20-25 minut
Kuchenne zapiski Edytyłyżki kakao 1 szklanka mleka 3 jajka 2 szklanki mąki bakalie 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Tabliczka czekolady do polania powidła śliwkowe drobno posiekane orzechy Wykonanie: Miód, kakao oraz przyprawę do piernika rozpuścić. Osobno rozpuścić masło. Gdy wszytko delikatnie przestygnie wszystko wlać do jednego garnka wraz z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Wlać
PychotkaaaNie mam pojęcia dlaczego ten tort nazywa się rumuński, ale taka nazwa widnieje w moim starym zeszycie z przepisami. Uwielbiam ten tort nie
To co kochamLebkuchen, tradycyjne niemiecki pierniczki. Każdy się nimi zachwyca, a ja? Ja nawet nie wiedziałam jak smakują, więc podwinęłam rękawy i zrobiłam te słynne Lebkuchen. Szczerze, to
Blondynka Gotujemąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru pudru 240 ml maślanki 100 ml oleju 2 jajka 2 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa posiekane orzechy wykonanie: Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej z maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników
Domowy Smak Jedzeniajajka 1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika ) 3 średnie jabłka 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie miałam orzechów to dodałam 15 dag bakalii) cukier puder do posypania na wierzchu Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi sie piękny biały krem
Słodkości i nie tylko