piernik z orzechami - 736 przepisów (strona:8/50)

Pierniczki z orzechami 149

nawet dodam- piwne pierniczki z orzechami! :-) Pierniczki dla spóźnialskich, czy też dla tych, którzy lubią robić wszystko na ostatnią chwilę! Zresztą, lubią/nie lubią, tak im po prostu wychodzi, i tyle :-) A dlaczego to pierniczki dla nich? :-) Ano dlatego, że pierniczki te nie wymagają długiego leżenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu(...)jaja - 1/2 kostki masła - 3/4 szklanki cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i  proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy

Wielopokoleniowo
Pierniczki z orzechami 205

nawet dodam- piwne pierniczki z orzechami! :-) Pierniczki dla spóźnialskich, czy też dla tych, którzy lubią robić wszystko na ostatnią chwilę! Zresztą, lubią/nie lubią, tak im po prostu wychodzi, i tyle :-) A dlaczego to pierniczki dla nich? :-) Ano dlatego, że pierniczki te nie wymagają długiego leżenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu(...)jaja - 1/2 kostki masła - 3/4 szklanki cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i  proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy

Wielopokoleniowo
Panforte - włoski piernik 588

pochodzący ze Sieny. Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego(...)albo w towarzystwie kawy.  Więcej o historii panforte (i historyczne przepisy): italianfood, discoveritalianfood, toskania.matyjaszczyk.com Panforte - piernik ze Sienny według przepisu Nigelli Lawsonna 1 blachę o średnicy 20 cmSkładniki: 125 migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik z kremem cytrynowym 190

szklanki mleka 1,5 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł (u mnie z czarnej porzeczki) 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów przyprawa do piernika Krem: 1 kostka masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób przygotowania: 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać stopniowo

Kuchnia domowa Ani
Piernik teściowej najlepszy 219

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki kakao 1 łyżka kawy prawdziwej 1 słoiczek dżemu - powidła lub wiśniowy 1 przyprawa do piernika 1/2 szkl. orzechów włoskich poszatkowanych Polewa: 1 łyżeczka masła śmietankowego 2 łyżki śmietanki lub mleka 100g. czekolady mlecznej Wykonanie: Składniki powinny być w temp.pokojowej. Masło utrzeć z cukrami dodając po jednym żółtku

Kubki smaku
korzenne ciasteczka misie / ludki z migdałami 254

składniki: 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu, płynnego 90 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo: migdały, orzechy, suszona żurawina, suszone morele itp. wykonanie: Mąkę, cukier oraz przyprawę umieszczamy na stolnicy. Dodajemy jajko, miód i mieszamy przy pomocy noża. Następnie dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne

Domowy Smak Jedzenia
Magdalenki zwane Ufinkami 187

mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje tych ciasteczek z wiórkami kokosowymi, orzechami, przyprawą do pierników jednak ja zawsze piekę klasyczne gdyż z tymi dodatkami dla mnie były by to zwykłe ciasteczka a nie Magdalenki - Ufinki. Dodatki pozbawiają tego co jest najpyszniejsze - aromatu cytrusów

sierotka maRysia w kuchni
Dietetyczne ciasto bananowe z zapiekanymi jabłkami 204

szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 1/2 szklanki otrębów owsianych  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 4 jabłka orzechy włoskie  Banany, jajka i olej zmiksować na puree. Dodać resztę składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Jabłka wydrążyć. Pokroić na plastry. Ułożyć

Chocolate Muffin Blog
PLACEK WIELKANOCNY Z DWÓCH JAJ 337

mamy. Nie ma opcji żeby nie wyszedł, no nie ma :-) Jest bardzo smaczny, także śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Ciasto można ciut uszlachetnić dodając np. przyprawę do piernika, cynamon czy orzechy. Ja wybieram prostotę.  Składniki:   2 jaja 2 szklanki mąki szklanka cukru  szklanka mleka 3/4 szklanki oleju  łyżka kakao  pół łyżeczki proszku do pieczenia

pieprzny smaczek
Szybki piernik z dżemem - pyszny 190

miodu to żaden piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika,u mnie orzechy włoskie i żurawina.Bakalie wedle uynania.Błyskawiczny do przygotowania,i tak pyszny,że można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha.Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm):3 szklanki mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik staropolski 190

jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając(...)lodówki, żeby piernik zmiękł. Dzień przed świętami przygotować polewę: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciepłą polewą udekorować piernik. Wierzch można posypać orzechami, migdałami. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Piernik marchewkowy ze śliwką 241

zabieganych i zapracowanych mam przepis na szybki i łatwy piernik marchewkowy. Wyśmienity, lekko wilgotny, nadziany suszoną śliwką i orzechem włoskim od www.Skworcu.com.pl. Mój pod pierzynką z kajmaku czekoladowego, ale w zupełności wystarczy jeśli go oprószycie cukrem pudrem. Składniki na jedną foremkę keksową:2 jajka1/2 szklanki oleju25 dag cukru25 dag mąki pszennej2 łyżeczki sody4 łyżki kakao1 łyżka przyprawy do piernika25(...)suszonych śliwekkawałki gorzkiej czekoladygarść orzechów włoskich1. Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy olej i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem mieszamy łyżką, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, i pieczemy

Apetyczna babeczka
Piernik litewski 209

masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego260 g maślanki lub kefiru (szklanka)3 jajka2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka sody200 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, fig i żurawiny)Przygotowanie piernika: Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą co najmniej 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części(...)figi i orzechy włoskie. Bakalie możesz użyc, jakie chcesz, wg swojego gustu - byle ich było dużo.Roztop miód z masłem, i odstaw do ostygnięcia.Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, całość wymieszaj.W drugiej misce, znacznie wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera

Grahamka, weka i kajzerka
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 217

obsypaną dookoła mąką. Takie ciasto powinno leżeć około 1 godzinki.  Ten czas jest wystarczający. Oprócz tego że do ciasta jest dodany cynamon i przyprawa do piernika do farszu użyłam zmielonych orzechów laskowych ( uwielbiam ) i masy kajmakowej czekoladowej.  Połączenie idealne :).  Całość wykańcza pyszna mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz posiekane orzeszki laskowe. Nic tylko zajadać :)  Chciałam(...)gram drożdże suche 10 gram jaja 4 szt. śmietana mała kwaśna 1 op.  kakao prawdziwe 2 łyżki  cynamon 1 łyżeczka przyprawa do piernika 2 łyżki Farsz: masa kajmakowa czekoladowa 300 gram orzechy laskowe zmielone 3/4 szkl. Polewa: czekolada mleczna 1 op. masło 1 łyżka mleko 3 łyżki Dodatkowo: orzechy laskowe posiekane METODA: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce

Kuchnia Paulettes
Piernik staropolski 402

orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części równomiernie rozwałkować na spodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi(...)czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu posmarować pierniki. Posypać pokrojonymi na drobne kawałki orzechami. Odstawić na co najmniej 3 doby aby piernik zmiękł. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi