miodu- pół szklanki cukru (100 g)- łyżka gorzkiego kakao- 2 łyżki przyprawy do piernika- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej- łyżeczka sody- łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta pieprzu- 75 g masła (roztopionego i wystudzonego)- 3 szklanki mąki (300 g)- 2 szklanki różnego rodzaju orzechów (lub szklanka orzechów i szklanka rodzynek, suszonych moreli, śliwek itp)Składniki na polewę:- 3 łyżki gorzkiego kakao(...)łyżki cukruPrzygotowanie:1. Mikserem ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy miód. Cały czas miksując dodajemy: kakao, przyprawę do piernika, gałkę muszkatołową, sodę, proszek do pieczenia, pieprz. Następnie dodajemy roztopione masło.2. Wciąż miksując dodajemy powoli - małymi porcjami - mąkę.3. Dodajemy orzechy (ewentualnie rodzynki, suszone śliwki itp) i mieszamy łyżką.4. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika
Kraina Tysiąca Smakówmasła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy do piernika Wykonanie: Orzechy i skórkę pomarańczowo posiekać niebyt drobno. Miód zagotować, zdjąć z ognia, a kiedy ostygnie, wymieszać go z mąką, ciepłym masłem, mlekiem, śmietaną, przyprawą do piernika i cynamonem. Ucierając, dodać(...)Wymieszać ją z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę, orzechami i skórką pomarańczową.Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli jest suche, wyłączyć piekarnik i pozostawić piernik jeszcze 5 minut w piekarniku.Polewa: tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżeczki kakao odrobina
Pasja Smakuszklanka jogurtu naturalnego 0% 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (najlepsza będzie keksówka o długości 30cm(...)przez środek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem wody. Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą w miejscu, które przekroiliśmy, składamy ciasto i polewamy czekoladą ciasto również na zewnątrz. Kroimy drobno orzechy włoskie i posypujemy nimi ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia, gotowe
Mango Papajaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernik z jabłkami i orzechami to pyszne i szybkie ciasto, coś dla tych, co uwielbiają wilgotne ciasta :) Dzięki dużej ilości jabłek zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Przepis znalazłam na blogu Domowe Wypieki . Piernik z jabłkami i orzechami – Składniki: 300g mąki pszennej (2 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao(...)jajka 4 łyżki miodu 120g cukru 150g oleju rzepakowego 60g orzechów włoskich 60g rodzynek 1 kg jabłek cukier puder do oprószenia ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernik z jabłkami i orzechami – Wykonanie: Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Odcedzić
Kulinarne Przebojepłynnej postaci ~75g jogurtu naturalnego ~łyżeczka cynamonu ~1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika ~40g orzechów włoskich ~45g suszonych śliwek ~35g suszonej żurawiny Wymieszać płatki, otręby, cynamon i przyprawę do piernika. Orzechy i suszone owoce posiekać grubo i dodać do mieszanki płatków. Syrop cynamonowy, miód i jogurt wymieszać i dodać do miski z suchymi składnikami. Wyłożyć granolę cienką warstwą na blachę
chili & sugarTrufle piernikowe z powidłami śliwkowymi Składniki: Piernik świąteczny – to co zostało ;) Powidła śliwkowe – 3-4 łyżki (w zależności od ilości piernika) Orzechy włoskie zmielone – ½ szklanki Orzechy włoskie posiekane – 4 łyżki Skórka pomarańczowa – 2 łyżki Gorzka czekolada – ½ tabliczki Wykonanie: Pozostałości piernika miksujemy lub drobno kruszymy. Dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i powidła śliwkowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli(...)wodnej i dodajemy do piernika. Całość mieszamy i formujemy kuleczki, które obtaczamy w zmielonych orzechach. Schładzamy w lodówce
Kuchnia Bon Appetitblaty przekładamy warstwą powideł śliwkowych (ja zużyłam 4 słoiczki). Składamy, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i blaszkę większą niż piernik. Obciążamy ciężkimi albumami. Oblewamy polewą 1 dzień przed świętami: 80 g masła 200 g gorzkiej czekolady posiekane orzechy włoskie do posypania Ciasto przekrawamy na trzy równe(...)części. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczeni. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Oblewamy wierzch piernika oraz smarujemy boki. Posypujemy po wierzchu orzechami. Piernik długo utrzymuje świeżość, przechowywany w chłodnym miejscu nawet dwa tygodnie. Smacznego
Chocolate Muffin Blogszklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 200 g masła 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka miodu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika około 100 g masy marcepanowej Czapeczki Mikołaja: 200 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki(...)Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, orzechy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. W rondelku roztopić masło z miodem i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą
Oryginalny smakchłodny zimowy wieczór warto zjeść energetyczny posiłek który nas rozgrzeje i doda energii. Grzanki z piernika to pomysł na pozbycie się lekko czerstwego ciasta, dodatek sera camembert przełamuje całą słodycz a aromatyczne jabłka z miodem i orzechami to kropka nad i. Wspaniała przystawka na słodko-wytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki: 3-4 kromki(...)wodą tak aby zostały przykryte, gotujemy do miękkości, jabłka odcedzamy-wodę możemy zachować do kompotu, jest aromatyczna. Następnie ostudzone jabłka kroimy nożem mieszamy z miodem w miseczce i rozdrobnionymi orzechami. Piernik układamy na suchej patelni, najlepiej grillowej posypujemy startą na wiórka mleczną czekoladą, układamy plastry sera camembert , trzymamy chwilę na patelni aż piernik wchłonie czekoladę a ser zacznie się rozpuszczać
Wanilia i Kardamonłyżki pokrojonej skórki pomarańczy w cukrze 150 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, rodzynek)400-500 g powideł do przełożenia piernikapolewa garść kruszonych orzechów laskowych do posypania Przygotowanie piernika: Do garnka włóż miód, cukier i masło, podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Podgrzewaj prawie do zawrzenia, następnie odstaw do przestygnięcia. Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Migdały(...)aluminiową i odstaw na 1 dzień.Czas na polewę. Przygotuj ją, i kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi.Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaksiążki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał. Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ A więc do dzieła! Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja(...)szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych orzechów włoskich 500 ml gęstego przecieru owocowego 1 łyżeczka żelatyny Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj z miodem. Wymieszaj z maką po czym wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz ciasto w temp. 170 st.C do suchego patyczka. Wystudź ciasto
Gotuj Sam!włoskimi i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 150g pure z dyni 150g jogurtu naturalnego miód/ cukier/stewia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki przypraw do piernika + orzechy włoskie do dekoracji Płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy aż napęcznieją i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pure z dyni, słodzidło, przyprawy i gotujemy, aż całość
Kuchenny Skrawek Niebacukru 250 gramów masła prawdziwego 82% tłuszczu kilogram mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 80 gramów przyprawy do piernika garść ubitych* orzechów włoskich Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzewamy, (cały czas mieszając) na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól, przyprawę(...)pierników, sodę oraz mleko. Na sam koniec dodajemy ubite orzechy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia kamionkowego bądź garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować. Uwagi co do wykonania piernika: Piernik pieczemy
Krakowskie smaki Aninależy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca i miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka szczypta soli 3 łyżki b gęstego jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmargaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika ½ szklanki orzechów włoskich 5 mocno dojrzałych bananów 1 banan na tułów motyla tłuszcz do formy Składniki na krem: 3 dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietany kremówki 30 % 3 łyżki(...)cukru pudru 2 opakowania utwardzacza fix Wykonanie placka: Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę. Następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i orzechy. Całość dokładnie wymieszać, dodać poduszone widelcem banany. Jeszcze raz starannie wymieszać masę i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony placek przekroić
Tradycyjna Kuchnia