lodówki i zostawić na 5-7 dni - na 1-2 dni przed świętami (lub przed spożyciem) piernik udekorować polewą czekoladową - piernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie był zbyt zimny (polewa na nim może zbyt szybko zastygać) - orzechy włoskie dość drobno posiekać - w miseczce w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę - czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki - miskę z gorącą(...)powstania jednolitej polewy czekoladowej - polewą udekorować wierzch piernika oraz jego boki, najlepiej wykorzystując do tego szeroki nóż lub specjalne szpatułki do wyrównywania powierzchni ciasta czy polewy - górę piernika obsypać kawałkami orzechów, dociskając je lekko, aby lepiej się trzymały - piernik pozostawić do zastygnięcia polewy (można go w tym celu schłodzić), a następnie przełożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć papierem/folią/ściereczką
Smakołyki Berenikimiodu i cukru, ale wyszło dość słodkie, więc następnym razem zrezygnuje z cukru) 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 4 łyżki kakao (ja użyłam po 2 łyżki kakao i mąki ziemniaczanej) 2 gruszki obrane, wydrążone lub 2 dojrzałe banany 150 gr orzechów prażonych i solonych 300 gr ciastek kakaowych lub cynamonowych lub imbirowych lub pierniczków 100 gr śliwek suszonych(...)użyłam, ale nie ma takiej konieczności) garść orzechów włoskich Piekarnik nagrzać do 180 st., grzałka góra-dół. Formę do pieczenia, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Kaszę umieścić w misie malaksera, dodać mleko kokosowe, cukier, gruszki, przyprawę do piernika, kakao, zmielić na gładką masę, która przy rozcieraniu między palcami będzie jednolita i gładka, może to potrwać kilka dobrych minut. Masa
moj przepis naCiasto: 40 g masła 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1 duże jajko 2 łyżki cukru 1/3 szkl kefiru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g mąki pszennej Krem orzechowy: 50 g orzechów włoskich, zmielonych 50 g mleka 50 g masła 30 g cukru pudru Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego(...)przyprawy do piernika oraz wsypać wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać
Nastoletnie WypiekanieBezglutenowy, wilgotny i aromatyczny piernik z orzechami. Delikatny i pachnący przyprawami. Bardzo, bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 130 g masła 150 g miodu 30 g brązowego cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 250 g Mix per Dolci Nutrifree 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g posiekanych orzechów
Kuchnia bezglutenowaDzisiaj chciałabym pokazać kolejne biscotti - twarde, chrupiące ciasteczka. Zrobiłam je tak, jak pierwsze, które pojawił się na blogu, zmieniając tylko dodatki. Pojawiły się więc orzechy włoskie i suszone śliwki, do tego całe mnóstwo przyprawy do piernika i delikatny aromat pomarańczy w tle. Boskie! Dzięki dodatkowi kakao mają głęboki, zachwycający kolor. Mówię Wam - nie ma nic lepszego do kawy na pierwsze(...)zmiksować. Wlać ekstrakt i złoty syrop, połączyć.Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z przyprawą do piernika i skórką z pomarańczy. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Śliwki pokroić w kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki:( duża porcja, na dwie keksówki )* 1 szklanka mąki pszennej(...)dyni, u mnie butternut* 1 szklanka oleju rzepakowego* 4 jaja* 1 1/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka sody* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli* 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika* garść orzechów laskowych* garść moreli suszonychWykonanie: Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawą do piernika.W misie zmiksować olej z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodawać kolejno
kolorowotorcikowoszklanki mąki pszennej ~3/4 szklanki brązowego cukru ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub 2-3 łyżeczki sklepowej) ~szczypta soli składniki "mokre" ~szklanka puree z dyni ~1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (nadaje świetnego aromatu, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego oleju :)) ~1/3 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe
chili & sugardyniowych było na blogu…? Nic nie poradzę, że wychodzą mi takie smaczne :) Tym razem puszyste, delikatne, pachnące rozgrzewającymi, jesiennymi przyprawami. Posmakują każdemu, kto lubi zapach i smak piernika. Z orzechami i słodkim mleczkiem komponują się najlepiej. Polecam na śniadanie, podwieczorek lub kolację :) 3 porcje: szklanka mąki owsianej bezglutenowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki dobrej(...)jakości przyprawy do piernika 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki puree z dynii 2 jajka łyżka oleju rzepakowego łyżka oleju rzepakowego do smażenia dowolne orzechy jako dodatek pestki dynii 3 łyżeczki skondensowanego słodzonego mleczka 3 łyżeczki naturalnego twarożku Wszystkie składniki na placuszki dokładnie miksujemy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy niewielkie placuszki. Stosuję rafinowany olej rzepakowy
Mienta blogtemperaturze pokojowej 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju w temperaturze pokojowej 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść posiekanych orzechów i suszonych owoców, np. żurawina, rodzynki itp. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być
Nastoletnie Wypiekanieszkl. mąki pszennej 4 jajka 1 szkl. oleju 1 szkl. brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka esencji waniliowej Szczypta soli 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich (u mnie 1/2 szkl. orzechów brazylijskich) Krem: 250 g serka mascarpone 400 g serka śmietankowego 1/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła(...)przygotowania Jajka ubijamy cukrem. Dodajemy esencję waniliową, sól i olej, wlewając go wolnym strumieniem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i proszkiem. Miksujemy z masą jajeczną. Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Dodajemy orzechy i marchew i mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 45-50 min - do suchego patyczka. Krem: Mascarpone ubijamy z cukrem. Dodajemy po łyżce serek kremowy
Mieszam w Garnkukakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1 łyżka przyprawy do piernika 150g orzechów (najlepiej pecan, włoskich lub laskowych) 400g masy kajmakowej 1 opakowanie posypki karmelowej Delecta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło topimy ( w rondelku lub w mikrofali). Do roztopionego masła dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy(...)całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę do piernika oraz kakao i dokładnie mieszamy. Jajka wybijamy do oddzielnej miseczki. Masę czekoladową miksujemy na niskich obrotach i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie zmiksować do całkowitego połączenia składników. Orzechy podprażamy na suchej patelni kilka minut, aż staną się chrupiące. Delikatnie siekamy i dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę
DefinicjaSmakuBardzo smaczny piernik o niezwykle korzennym aromacie. Do jego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość. Składniki 500 g mąki 250 g miodu 1 szkl cukru 150
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyciastem. Nawet najprostszym. Byleby Wam smakowało. Z racji, że w tytule posta nazwałam ten wypiek "ciastem na jesienną chandrę" powinny się w nim znaleźć same smakołyki. I tak jest. Orzechy, migdały, czekolada, rodzynki, marchewka i jakże jesienna dynia. W idealnej wersji widziałam je polane obficie polewą czekoladową (której mi jednak zabrakło). Czekolada zdecydowanie poprawia tutaj smak ciasta. Przecież(...)łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy po solidnej garści: rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę
My simple kitchenprzyprawy do piernika Polewa kakaowa: ¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao WYKONANIE Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem i przyprawą do piernika, dodajemy orzechy, rodzynki i płatki owsiane. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mleko na przemian z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy jabłka z bakaliami, mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy
słodki bratekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i
Marta Gotuje