Kresto pół szklanki maku mielonego BackMit 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 3 jaja 4 łyżki powideł śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto ile chcesz, ja zużyłam rodzynki do piernika i do pierniczków...ale o pierniczkach... w następnym poście ... Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą , makiem, kokosem oraz kakao. Następnie wsyp cukier. Wszystkie składniki(...)suche zmiksować z mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. U mnie bez czekolady poszedł w godzinę. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipiernikach, Mikołajach, choinkach itd. Ja zaczynam od pierników. Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Miękkie, rozpływające się w ustach, z wyraźną cytrusową nutą, delikatnie ciągnące się w środku. Nie wymagają długiego leżakowanie, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach. Składniki:250 g mąki pszennej85 g mielonych orzechów laskowych, włoskich i migdałów3 łyżeczki przyprawy korzennej
Smakowity Blog Kulinarnytrufle z kaszy jaglanej. Nawet osoby nie na diecie, nie będą żałować. Trufle są pyszne, pełne zdrowych bakalii. Możemy je obtoczyć w tym co lubimy : kakao, wiórkach lub startych orzechach. Słodyczy nadają im świeże daktyle. Jeśli nie próbowaliście jeszcze świeżych daktyli, to czas to zmienić. Ich smak jest nieporównywalny z daktylami suszonymi. W zasadzie same świeże daktyle są na tyle(...)kaszy jaglanej 0,3 l mleka 0,5 szkl płatków owsianych 0,5 szkl masła orzechowego 250 gr świeżych daktyli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 - 0,75 szkl ulubionych orzechów kakao, wiórki kokosowe, orzechy - do obtoczenia Wykonanie Kaszę gotujemy w mleku. Z daktyli usuwamy pestkę i siekamy. Siekamy orzechy. Wszystkie składniki łączymy. Jeśli masa się nie klei dolewamy
Mieszam w Garnkuozdobić kolorową posypką i uśmiech na twarzy gwarantowany!!! :)Przepis zmodyfikowany, jednakże zainspirowany z Blog Babeczka :)* migdały- 50 g** orzechy laskowe- 50 g** suszone śliwki- 1/2 szklanki* suszona żurawina- 1/2 szklanki* rum- 1 łyżka* przyprawa do piernika- 1/2 łyżeczki* czekolada deserowa- 80 g (lub mleczna/gorzka)* olej- 1 łyżka* patyczki do lizaków- opcjonalnieSuszone śliwki z żurawiną zalać rumem i odstawić(...)minut.W międzyczasie zmielić migdały wraz z orzechami laskowymi (niekoniecznie dokładnie i odłożyć 2 łyżki) i dorzucić do nich zalane rumem śliwki i żurawinę oraz wsypać przyprawę do piernika i całość ponownie zmiksować.Z masy formować kulki, które należy przykryć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej, zamoczyć w niej patyczek, wbić
Kraina Miodem Płynącaszklanki mleka, 40 dag margaryny 1 jajko, 1 łyżka gęstych powideł śliwkowych 1 łyżeczka kakao, 1 niepełna łyżka przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 50 gramów rodzynek 30 gramów posiekanych orzechów masło i mąka do wysmarowania i posypania kokilek Przygotowanie Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Jajo zmiksować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować. Krok 2 Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Sporządzić lukier: Wodę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Lukrem polać ciasto. Udekorować orzechami
CoolinarniePLbyła bardzo gorąca, prawie wrząca. Wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę, odczekać minutę, wymieszać dokładnie by cała czekolada się rozpuściła. Silikonowym pędzelkiem posmarować piernik z 3 stron, posypać płatkami migdałów, lub poszatkowanymi (ale nie mielonymi) orzechami włoskimi. Smacznego! ps. surowe ciasto możecie podzielić na 4 części. Z 3 części zrobić piernik staropolski a z 1/4 zrobić pierniczki. Piernik staropolski Piernik
moj przepis natakich potraw, które są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch(...)jaką wykonuję, jest przygotowanie blaszki, głównie dlatego, że bardzo tego nie lubię ;) Bakalie kroję, jeżeli używam migdałów sparzam je i obieram ze skórki. Zawsze staram się używać różnych orzechów i rodzynek, reszta, wg aktualnych zasobów spiżarki, figi, daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam
I tu będę miała takie teszklanki oleju * 1 łyżka kakao * 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * 1 p. przyprawy do piernika * 3 łyżki rodzynek * 1 jabłko * 2 łyżki migdałów w płatkach * 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Do miski wbić jajka, utrzeć je z cukrem przy pomocy miksera. Do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao(...)proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dolać mleko i olej. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać rodzynki, migdały, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i drobno posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wlewać do nich ciasta na 2/3 wysokości papilotek. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z muffinkami i piec je około
Zrób to smaczniecukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Master Cook) , łyżeczka sody oczyszczonej, 100g orzechów włoskich, 3 łyżki otrębów pszennych, 3 łodygi rabarbaru, łyżka przyprawy do piernika (użyłam Master Cook) , brązowy cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier(...)otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około 25 min w temp
Z miłości do słodkościŚwięta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D. Brownie robi się
WeAreCrazypokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki sody1/2 łyżki kakaogarść orzechów włoskich Dodatkowo:powidła śliwkowe100 g czekolady mlecznej100 g kremówki1/2 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód(...)minut.Wyjmujemy z formy i studzimy.Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami.Polewa:Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika.Następnie dekorujemy kokosowymi wiórkami.Pierniki najlepiej smakują po dwóch, trzech dniach.Smacznego
Moje pyszne gotowanieCiasto orzechowe: 7 jajek 2 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1/5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki pr do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa tzw ananas z cukinii ( ewent pokrojony ananas(...)puszki) Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch oraz czekolada biała i mleczna Wykonanie: Najpierw przygotować mąkę,czyli zmieszać ją z sodą,proszkiem do pieczenia,cynamonem,przyprawą do piernika oraz kakao. Składniki należy przesiać przez sitko,wtedy wszystko dobrze się wymiesza. Przygotować bakalie, cukinię odsączyć na sitku. Ubić
Niespełnione zdolności kulinarneszkl. cukru 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 1/2 op. przyprawy do piernika kilka śliwek suszonych (drobno pokroić) rodzynki orzechy włoskie Dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa odrobina lukru + zielony barwnik WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, margarynę, sodę i resztę składników. Mieszamy dokładnie
słodki bratekproszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej. Polecam :) Składniki: 250 g czerwonej fasoli konserwowej 3 łyżki kakao 6 łyżek brązowego cukru 2 jajka 75 g posiekanych orzechów (dałam ziemne) 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę odsączyć na sicie z zalewy. Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować
zadanie-gotowanieszkl mąki pszennej 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mocnej herbaty (z 2 torebek) 1 szkl płynnego miodu 3/4 szkl oleju 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 szkl bakalii (orzechy, skórki kandyzowane, rodzynki, pokrojone daktyle) łyżka mąki pszennej skórki kandyzowane do dekoracji cukier do polew Diamant łyżeczka soku z cytryny Żółtka utrzeć z cukrem
Smakołyki Asi