Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D. Brownie robi się
WeAreCrazypokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki sody1/2 łyżki kakaogarść orzechów włoskich Dodatkowo:powidła śliwkowe100 g czekolady mlecznej100 g kremówki1/2 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód(...)minut.Wyjmujemy z formy i studzimy.Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami.Polewa:Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika.Następnie dekorujemy kokosowymi wiórkami.Pierniki najlepiej smakują po dwóch, trzech dniach.Smacznego
Moje pyszne gotowanieCiasto orzechowe: 7 jajek 2 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1/5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki pr do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa tzw ananas z cukinii ( ewent pokrojony ananas(...)puszki) Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch oraz czekolada biała i mleczna Wykonanie: Najpierw przygotować mąkę,czyli zmieszać ją z sodą,proszkiem do pieczenia,cynamonem,przyprawą do piernika oraz kakao. Składniki należy przesiać przez sitko,wtedy wszystko dobrze się wymiesza. Przygotować bakalie, cukinię odsączyć na sitku. Ubić
Niespełnione zdolności kulinarneszkl. cukru 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 1/2 op. przyprawy do piernika kilka śliwek suszonych (drobno pokroić) rodzynki orzechy włoskie Dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa odrobina lukru + zielony barwnik WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, margarynę, sodę i resztę składników. Mieszamy dokładnie
słodki bratekproszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej. Polecam :) Składniki: 250 g czerwonej fasoli konserwowej 3 łyżki kakao 6 łyżek brązowego cukru 2 jajka 75 g posiekanych orzechów (dałam ziemne) 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę odsączyć na sicie z zalewy. Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować
zadanie-gotowanieszkl mąki pszennej 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mocnej herbaty (z 2 torebek) 1 szkl płynnego miodu 3/4 szkl oleju 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 szkl bakalii (orzechy, skórki kandyzowane, rodzynki, pokrojone daktyle) łyżka mąki pszennej skórki kandyzowane do dekoracji cukier do polew Diamant łyżeczka soku z cytryny Żółtka utrzeć z cukrem
Smakołyki Asimąki w składzie - 120 g margaryny bądź masła LUKIER NA PIERNICZKI: - 1 białko - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada itp. WYKONANIE: - masło, miód, cukier, przyprawy do piernika i kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia - mąkę wymieszaj z sodą - do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość
SMYKWKUCHNIprawdę prosty sposób, można je przygotować z różnych składników, dodać te dodatki które lubimy najbardziej, takie jak rodzynki, orzechy laskowe, włoskie, pekan, jagody goi, płatki owsiane, jęczmienne, cokolwiek lubicie. Podstawą przygotowania bajaderek są ciastka, ja użyłam pierników, które zostały mi jeszcze ze Świąt, były to pierniki gryczane, ale możecie też użyć kruchych ciasteczek, a drugi produkt który nadaje tego charakterystycznego(...)szklanki suszonych śliwek kalifornijskich - 3 łyżki musli tropikalnego - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich - łyżka jagód goi - 3 łyżki proszku czekolada na gorąco na wierzch bajaderek: - czekolada gorzka + 2 łyżki śmietanki 36% - posypka WYKONANIE: Pierniki pokrusz, zalej roztopionym masłem i olejem kokosowym. Śliwki i jagody goi zalej wrzątkiem (dodaj syrop o smaku rumowym), odstaw
SMYKWKUCHNIUwaga! Uwaga! Nadchodzi wyjątkowy czas, kiedy w naszej kuchni będą dominować korzenne aromaty, miód i orzechy. Początek listopada to odpowiednia chwila, aby przygotować ciasto na piernik staropolski. Jeśli znacie wyjątkowy smak tego ciasta, nie muszę Was zachęcać. Jeśli nie przeżyliście jeszcze przygody z piernikowaniem – dołączcie do nas. Naprawdę warto! Etap I Etap II Etap
W mojej kuchniszklanki mąki 1 szklanka cukru 125 g margaryny 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika dodatkowo: 3 łyżki rodzynek namoczonych w kieliszku rumu 3 łyżki posiekanych orzechów 3 łyżki kandyzowanych skórek 3 łyżki miękkie marmolady (użyłam Marmoladki deserowej Jamar) 1,5 tabliczki czekolady deserowej 3 łyżki mleka kolorowe posypki cukrowe(...)cukier i kakao zagotować, przestudzić. Zmiksować z resztą składników na piernik. Przelać do dowolnej formy i piec w 180*C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce. Dodać bakalie i marmoladę, wymieszać i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w kąpieli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawrzucamy do miski i miksujemy. 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki przyprawy do piernika (ja zastąpiłam 2 łyżeczkami świeżo startego cynamonu + łyżeczkę kardamonu + garść orzechów laskowych + czekoladowe kolorowe posypki) Mieszamy suche produkty, następnie dodajemy do zmiksowanej masy z masła, cukru, jajek i bananów. Znów wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy
upichcona100ml Miód – 30g Czekolada deserowa – 100g Czekolada mleczna – 100g Masło – 20g Masa marcepanowa – 400g + 2-3 łyżki cukru pudru Orzechy włoskie Wykonanie – ciasto: Na małym ogniu w garnku roztopić masło razem z miodem i dodać do nich przyprawy do piernika i kakao. Całość zagrzać do temperatury około 60 stopni, ale uważać aby się nie zagotowało. Masło zdjąć z ognia(...)wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy do czekolady masło i mieszamy. Gdy piernik będzie już posmarowany powidłami śliwkowymi przygotowujemy warstwę marcepanową. Masę marcepanową wałkujemy na blacie delikatnie podsypanym cukrem pudrem, a następnie układamy na cieście i delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami
Kuchnia Bon Appetitksiężyców, serduszek i babrania się w lukrze. Nie i już. Nie mam potrzeby i nie spędza mi snu z powiek brak choinki obwieszonej pierniczkami i orzechami zawiniętymi w sreberko. Dla mnie Boże Narodzenie pachnie piernikami bez względu na to, w jakim kształcie one są. Gdyby ktoś jednak odczuł dziką potrzebę posklejania się lukrem, to na końcu znajdziecie przepis na domowy
ladykitchenBABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWEPiękna propozycja na świąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które
Słodko-Słony Świat Ilony