składników, a przy wykorzystaniu różnych rodzajów olejów, można zrobić niepowtarzalne potrawy o wyrazistych smakach. Teraz właśnie z tymi smakami będę chciała poeksperymentować, nie tylko w sałatkach, ale również w pieczywie czy innych wypiekach. Olej może mieć przecież mnóstwo przeróżnych zastosowań w kuchni! Olejową przygodę czas zacząć! Pierwsza relacja wkrótce
Grunt to przepis!pestkę. Następnie rozgnieść widelcem, nie trzeba dokładnie mogą być małe kawałeczki. Dodać ser i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Gotową pastą posmarować pieczywo, na wierzchu posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Z podanych składników wyszło mi 6 takich kanapeczek jak na zdjęciu. Polecam też: Pastę z wędzonej makreli Pastę serowo-jajeczną
Monia miesza i gotujeSmażymy kiełbaski z obu stron na dużej rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, jednocześnie smażymy na złoto cebulę pokrojoną w piórka. Smażone kiełbaski z cebulą podajemy z ketchupem, oraz pszennym pieczywem. Smacznego. The post Smażone kiełbaski z cebulą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAkcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne
Ze smakiem i z pasjączemu w smaku przypomina mi.. chałkę :) jeszcze gdyby na górze była kruszonka to już całkiem niebo w gębie ;) Trafione okazało się także dodanie aromatu cytrynowego:) Kto lubi słodkawe pieczywo z pewnością powinien wypróbować ten przepis. Składniki: 250ml mleka 3,2% 2 łyżki oleju sezamowego (może być inny) 1 płaska łyżeczka soli 4 pełne łyżki cukru (można dodać więcej jeśli
Ze smakiem i z pasjąsię spróbuje smaku domowego pieczywa to potem ciężko przestać je piec samemu :) Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne bułki z mąką pełnoziarnistą, który znalazłam na blogu Chleby.info . Ogromnym plusem jest to, że nie trzeba przygotowywać zaczynu, po prostu wsypujemy wszystkie składniki do miski (świeże drożdże także!) i zagniatamy ciasto. Nie da się niestety pominąć czekania aż ciasto podwoi
Ze smakiem i z pasjąobiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A j utro zapraszam po przepis na pyszne bezglutenowe ciacho z jabłkami i cynamonem, które udało mi się wczoraj
Ze smakiem i z pasjąWyspach... - Sałatka Waldorf Z kartoflanego pola - Amerykany - Babka a'la lody księcia Puecklera - Bagietki na poolish - Bulczane knedle (Semmelkodel) - Chleb króla Ludwika - Gulasz pomidorowo-paprykowy - Mus melba-brzoskwiniowa - Precle - pieczywo dla pobożnych - Sałatka Cesar (Caesars Salad) - Sałatka Waldorf
Przepisy Aleksandrysłonecznika * świeże zioła * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki pokroić, wymieszać, wyłożyć na talerz. Ułożyć pokruszone kawałki twarogu. Przyprawić, polać olejem i posypać słonecznikiem. Podawać z ciemnym pieczywem. To moje propozycja na przepis miesiąca czerwca - Lekkie sałatki
Magiczne Życie Martyjutrzejsze przebiegi po mieście ;) Laboratorium kuchenne... Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka zyskała - podoba mi się
Grunt to przepis!doprawiamy i dusimy aż papryka zmięknie. Chilli można podawać na wiele różnych sposobów. Posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki albo z łyżką kwaśnej śmietany, ale zawsze w towarzystwie pieczywa. Czy to zwykłej bagietki, czy pszennej tortilli. Gorąco polecam na te mroźne dni. Miłego wieczoru
Ratunku obiadróżnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite sposoby. Może być słodkawa lub pikantna, z grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami, usmażonym na chrupiąco boczkiem, śmietaną bądź po prostu z makaronem lub pieczywem. Możliwości jest wiele, jednak dziś nie wybrałam żadnej z powyższych. Jest jeszcze jeden sposób, by nadać tej konkretnej zupie charakterystycznego smaku, a jednocześnie jest to ciekawy sposób jej podania
Ratunku obiadsosu, możemy zagęścić go łyżką mąki. Musimy pamiętać, że wtedy należy wszystko jeszcze raz zagotować. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego. Fasolkę po bretońsku podajemy oczywiście z pieczywem. Po prostu pycha
Ratunku obiadwykorzystać czerstwe pieczywo? Odświeżanie w piekarniku czy mikrofali nie sprawdza się zbyt dobrze, a nie zawsze mam ochotę robić mielone, czy grzanki. Jest jednak jeszcze jeden sposób. Przypomniało mi się o nim, gdy znalazłam w szafce wyschniętą na kamień bułkę. Zupa chlebowa! Nie potrzeba do niej wiele, większość składników zawsze mamy w domu. Jest to obiad niezwykle tani, szybki
Ratunku obiadognia, dodajemy starte ogórki, zaprawioną gorącą zupą śmietanę, posiekany pęczek koperku (trochę odkładamy do posypania). W razie potrzeby doprawiamy majerankiem, a także solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z dobrym pieczywem lub samą. Ja zupkę podałam z nocnymi bułeczkami . Smakowała wyśmienicie :) Smacznego
Ratunku obiad