wino wyparuje wlewamy bulion, po zagotowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Używając blendera miksujemy całość na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i pokrojone pieczywo na grzanki (najlepiej dość spore), cały czas mieszając doprowadzamy do jego zarumienienia się. Powinno mieć piękny złoty kolor. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach posypujemy grzanki. Gorącą zupę
SMYKWKUCHNIpolecam - jeśli tak jak ja uwielbiacie masełko z awokado bądź jako dodatek do sałatki czy smoothie. Bułeczki są zamrożone i odpiekane na miejscu, nie jestem fanką takiego pieczywa. Nie kupuję i nie znajdą one u mnie miejsca w kuchni. Sałaty pakowane w woreczki, tzw. miksy są świetne do przygotowania czegoś na szybko. Ta akurat była świeża i pyszna
Magiczne Życie Martynich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii i witamin. biały ryż, ziemniaki zastąpmy na brązowy; chipsy na pokrojoną w paski marchewkę; fast-foody na samodzielnie wykonane tortille, pizze itd; białe pieczywo na razowe lub pełnoziarniste. jedzmy 4-5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, kiedy odczujemy sytość głodu. pijmy dużo płynów. Słodzone napoje zamieńmy na wodę mineralną, zieloną lub czerwoną liściastą
Truskawkowa Fiestaponownie dusimy do uzyskania zmiękczenia warzyw - co jakiś czas mieszamy. Na koniec doprawiamy przyprawiamy, koncentratem pomidorowym - wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Leczo polecam podawać wraz z świeżym pieczywem. Smacznego
Truskawkowa Fiestamasło na gorącym toście. Nie wiem, jak dla Ciebie, ale w takie upalne dni (reeety, mamy wręcz tropiki! chociaż nie, za mało wilgotno) wystarczają mi sałatki z kawałkiem świeżego pieczywa w ramach obiadu lub lunchu. Dzisiejsza propozycja akurat jest bardziej kolacyjna, ale uważam, że warta spróbowania. Znana sałatka z selera naciowego z szynką i ananasem odmieniona została przeze mnie
W kuchni Karmel-itkimięsa. Dusić aż będę miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Dodać oliwki. Całość spróbować, ewentualnie doprawić świeżymi ziołami. Podawać na ciepło, ale i na zimno smakuje idealnie z pieczywem
Magiczne Życie Martyistotne w codziennej diecie wegetariańskiej. A na dodatek, jest wyjątkowo lekkostrawny - istna dietetyczna "perełka" ! W kuchni amarantus można wykorzystywać jako dodatek do musli czy granoli, do słodkich wypieków czy pieczywa lub jako zamiennik mąki. Nasiona można też samemu skiełkować i dodawać do sałatek i past. Od łacińskiej nazwy amarantusa pochodzi nazwa koloru szkarłatnego - czerwieni z domieszką różu i fioletu - taką
Grunt to przepis!Jakiś czas temu zrobiłam całkiem nie małe 2 ciabatty (1,5 zostało zjedzone od razu w ciągu 20 minut!), myślę że jest to najlepsza recenzja
Brzuszki ŁakomczuszkiZnam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi z bloga W winogronowym gaju. Do dzieła. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 55g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu akacjowego
Brzuszki ŁakomczuszkiPanie, które w 3 sezonach programu "Rewolucja na talerzu" mówią: nie rezygnuj ale jedz zdrowo . No i okazuje się, że: kajzerka nie jest mi niezbędna, a dobre pełnoziarniste pieczywo smakuje wybornie; żółty ser też nie musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną
Brzuszki Łakomczuszkidrugie śniadanie, mmm... co by tu gadać do roboty. Przepis pochodzi z książki: "Szczypta smaku" z małymi modyfikacjami. Składniki: 3 boczniaki 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa troszkę sera bryndza trochę oliwy 3 gałązki tymianku sól, pieprz Warzywa czyścimy. Połówkę cebuli kroimy na 4 części, pół papryki na 3-4. Wrzucamy cebulę, paprykę, boczniaki do miseczki, polewamy
Brzuszki Łakomczuszkioregano Patelnię grillową rozgrzewamy. Smarujemy ją pikantną oliwą z oliwek (można pędzlem lub zwykłym ręcznikiem papierowym, tak by nie było jej zbyt dużo). Na rozgrzanej patelni układamy kromkę pieczywa. I grillujemy z każdej strony przez kilka minut- tak długo aż powstaną charakterystyczne, ciemne paski. Na każdą kromkę kładziemy po dwa plastry mozzarelli, jednego suszonego pomidora pokrojonego w paski
Mango PapajaPasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna. Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny
Smaczna Pyzacytryny i łyżkę oleju ryżowego. Całość dokładnie miksuję, sprawdzając smak. Ewentualnie doprawić. Ostudzić, wstawić do lodówki na 30 minut, aby aromaty się przegryzły. Podaję ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipietruszkowe: Do miseczki wrzucamy 2 łyżki masła, garść posiekanej pietruszki (resztę zostawiamy nieposiekaną), trochę posiekanej cebuli i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko widelcem. Staramy się nie zjeść wszystkiego z pieczywem chrupkim, żeby zostało trochę do ryby:) Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy
Gotuj z Misiem