Dzisiaj zachęcam do zrobienia ryby pieczonej w piekarniku. Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami jest propozycją na lekki obiad. Podajemy go z bagietką lub innym lubianym pieczywem. Maślany sos, pomidorki o zapachu bazyliowo- czosnkowym, leciutka nuta ziół prowansalskich. Jeśli Was zachęciłam, zapraszam :) Składniki (na porcję dla jednej osoby- na zdjęciu): 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia
Smak mojego domułyżki masła 4 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki szczypta słodkiej papryki sól, pieprz na grzanki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2 razowe bułki ( lub inne pieczywo) sposób przyrządzenia W garnku roztapiamy masło i na niewielkim ogniu przesmażamy obrane i drobno posiekane dwie główki czosnku ( nie wolno przypalić czosnku bo zgorzknieje). Czosnek smażymy około dwóch, trzech
Miód i pieprzwlewamy do garnka z żurem), przypawiamy solą, pieprzem i ewentualnie miodem. Podajemy z pokrojona w plastry marchewką, białą kiełbasą, jajkiem na twardo. Dobrze smakuje również z ziemniakami lub świeżym pieczywem z masłem. Zakwas na żur: 1 szklanka mąki żytniej razowej pół litra ciepłej (ale nie gorącej), przegotowanej wody 2 duże ząbki czosnku (w łupinach) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela
Zawsze głodna!łyżki majonezu * pieprz czarny mielony Przygotowanie : Łososia dro bno pokroić, jajka rozgnieść widelcem, dodać majonez i pieprz . C ałość dokładnie wymieszać . Odstawić na p ół godziny . Podawać z pieczywem
Magiczne Życie Martyśrodkowy poziom. Pieczemy około 35 minut do ładnego zarumienienia skórki. Po połowie czasu pieczenia warto delikatnie skropić wierzch kurczaka jeszcze odrobiną oleju. Tak przygotowane kawałki kurczaka podajemy w towarzystwie pieczywa, ziemniaków, frytek lub innych dodatków. Choć zdjęcia tego nie oddają (szybko robione, bo wszyscy czekali na obiad) - kurczak jest naprawdę pyszny. Chrupiąca ziołowa skórka i miękkie, delikatne mięso. Smacznego
Słodkie okruszkioczkach) żółty ser. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka i 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy i dodajemy odpowiednią ilość soli. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkimoże zasmakować :) Danie ma 285 KCAL. 1 szkl.ugotowanych brokułów -200 g. 100 g.pokrojonych pomidorów koktajlowych 30 g.wieprzowej szynki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g 2 kromki chrupkiego pieczywa 22 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ******************************************************* Brokuły wymieszać z pomidorkami koktajlowymi,pokrojoną w paseczki SZYNKĄ wieprzową , polać łyżeczką oliwy z oliwek i podać z chrupkim pieczywem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pasta jest przepyszna i polecam jej wykonanie - zachowując proporcje poniższych składników. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem oraz nawet plackami naleśnikowymi. 3 jajka 50g wędzonego boczku 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 1 łyżka prażonej cebulki po 1 szczypcie: soli, pieprzu naturalnego, curry, papryki słodkiej Jajka ugotować
Di gotujetwaróg z dodatkami? Bez różnicy jak to nazwiemy - smak pozostanie ten sam. Smakowite połączenie sera, chrupiącej papryki, rzodkiewki i szczypiorku z cebulą, które idealnie łączy się ze świeżym pieczywem. Sałatka/twaróg nadaje się również na dodatek obiadowy, ale dla mnie to pyszna przekąska w wersji solo. Ważne, aby papryka była kolorowa, wtedy całość nabiera wyrazu i wygląda apetyczniej
Di gotujeplasterki i układamy na sałacie. Posypujemy kukurydzą i posiekaną natką z pietruszki. Na wierzchu układamy czarne oliwki. Doprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą z oliwek. Podajemy z ulubionymi pieczywem
Moja smaczna kuchniagłówki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małej puszki kukurydzy 3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki) 1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła do smażenia grzanek Przyprawy do pieczenia karkówki: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli
Kuchnia w czekoladziechrzanu, sałatki ziemniaczanej, ćwikły i babki znajdowała się pieczona biała kiełbasa. Dzisiaj dla Was właśnie taki domowy przepis, który zawsze się sprawdza. Lubię podawać ją również na kolację z pieczywem więc kiedy znajomi zawitają "na piwo" można poczęstować ich w nietuzinkowej odsłonie ;) Smacznego ! Biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie SKŁADNIKI : 5 białych kiełbasek 3 białe cebule
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwycisnąć sok z połowy cytryny, lekko całość zamieszać i gotowe. Ułożyć na talerzach po jednym filecie razem ze szparagami i groszkiem. Danie podawać na ciepło, a jako dodatek ulubione pieczywo. Smacznego
Wino Francja Kuchniaplus łyżka octu jabłkowego i łyżeczka miodu Groszek ugotować i przestudzić. Zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pastę można podawać rozsmarowaną na pieczywie, nafaszerować nią jajka lub podać z makaronem w formie pesto, dolewając nieco oliwy, by danie nie było za suche
Czerwień i błękit