pieczywo - 17769 przepisów (strona:622/1185)

Trójmiasto po trosze - Sopot 221

rewelacyjnego, bardzo mało ryżu a sporo wędzonej ryby, porządnie doprawionej, odpowiednio słonej. Do tego jakaś błyskawiczna plażowa sałatka typu wymieszać szpinak w oleju rzepakowym z cytryną, rzodkiewka, kawałek dobrego pieczywa poszarpanego ponętnie w rękach i pokruszona zawartość foremki... Tak, wiem, może ten paprykarz nie wygląda zbyt apetycznie ale w smaku przedni! Krok trzeci - cepeliada od gór po morze Trafiliśmy akurat

Right Behind The Kitchen
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 224

zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która daje siłę na cały długi dzień. Bajecznie smaczna

Right Behind The Kitchen
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 202

kilku dobrych lat. To sprawia, że koncentrujesz się na jedzeniu. Klimat sprawia, że w pamięci pozostaje smak paelli, zapach szynki, goryczka wina i zielonych oliwek oraz nieszczęsnego białego pieczywa… I wiecie co? Nawet człowiek nie chce wyszukanej kuchni tam smakować w restauracjach typu „ą” „ę”– im prościej podane jedzenie i mniej kombinowane tym lepiej. I Hiszpanom wychodzi to bardzo dobrze

Right Behind The Kitchen
Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli 196

obiad, który zjedliśmy kilka godzin wcześniej? Eh, nuda. Ale jeśli wcześniej kupiliśmy kawał piersi z indyka i widzimy, że zostało nam co nie co tej surowizny, kilka warzyw i pieczywo – to można zmajstrować swój własny wieczorny fast food. Nic prostszego jak tylko pozbierać to, co pozostało i włożyć między dwa chrupiące tosty. Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon

Right Behind The Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 181

Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia.  Kawa w Wiedniu Jak podaje Wikipedia pod koniec XIX wieku w Wiedniu było już ponad 1200 kawiarni! Nic więc dziwnego

Right Behind The Kitchen
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 215

jako numer jeden  zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami z jedzeniem

Right Behind The Kitchen
śledź w pomidorze z miodem 209

wkładamy  do misy i dodajemy przestudzoną marynatę. Całość starannie mieszamy i wstawiamy  na noc do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. Następnego dnia  podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Waniliowy pudding chlebowy 135

kwestia gustu. Przygotowałam go z chałki (w originale wykorzystywany jest chleb) z dodatkiem wanilii, rodzynek i cynamonu. Smak i zapach obłędny. Zaskakujące jest to jak fajnie można wykorzystać czerstwe pieczywo i to poza smakiem sprawia, że często sięgam po ten przysmak. Waniliowy pudding chlebowy Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zupa gulaszowa Magdy Gessler 3016

miękka, dodajemy zacierki oraz pokrojone warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem" Źródło: Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler. Wyd. znak litera nova *W mojej zupie pominęłam kminek, dodałam 2 papryki, 5 ziemniaków,więcej zacierek i ok. 800g mięsa. Podałam bez dodatku kwaśnej

A Ty Smakuj Mnie
Domowe masło orzechowe 212

Domowe masło orzechowe Jest to najprostszy przepis na przepyszne domowe masło orzechowe - takie, które mi kojarzy się z typowo amerykańskim śniadaniem, czyli pieczywem tostowym grubo posmarowanym właśnie masłem orzechowym. Ile to razy w sklepie przechodziłam obok półki z takimi wyrobami - kilka razy sięgałam nawet po słoik, po czym szybko go odkładałam, widząc, co owe "masło orzechowe" zawiera. Zerknijcie kiedyś

Moje Qulinaria
Drobiowe flaczki. 158

dodać mąkę i zrobić złotą zasmazke, następnie wlać trochę zupy, mieszając żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 5 min, doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z pieczywem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Jesienna zupa fasolowa z chili 139

marchewkę wraz z pietruszką. Gotować wywar około 40 minut. Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Dołożyć odsączoną fasolę i majeranek. Zagotować, przyprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem

Magiczne Życie Marty
Pasta z makreli wędzonej 216

miseczce. Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę, żółtka rozdrobnić, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z makrelą. Dolać oliwy i doprawić pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. Podawać ze świeżym pieczywem. Rybka jest, warzywa są, jajeczko też Gotowa pasta z makreli A tu bezpośrednio przed zjedzeniem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śniadaniowy twarożek z zielonym groszkiem 206

Uwielbiam takie śniadania. Delikatny twarożek w połączeniu ze zdrowymi warzywami daje dam wiele energii z rana. Idealnie smakuje z chrupkim pieczywem. 250 g twarogu 4 pomidorki koktajlowe 4 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 1 mała cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Do miski przekładamy twarożek. Pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę

VioletoweKucharzenie
domowy kremowy twaróg z rzodkiewką 240

Następnie, do miski, dodajemy twaróg, posiekany szczypior, jogurt naturalny,  pieprz i sól,  całość mieszamy widelcem na jednolitą masę, przekładamy do oddzielnej salaterki i podajemy jako dodatek do pieczywa

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania