pieczywo - 17769 przepisów (strona:621/1185)

Pasta jajeczna z zielonym groszkiem 150

miękki, odcedzamy i studzimy. Razem z jajkami przekładamy do miski, dodajemy majonez i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę podajemy z pieczywem

Bajeczna Kuchnia
Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 166

zło tego świata, a wykluczenie go z diety sugerowano również osobom bez oznak alergii. Jednak, jak się okazuje, nie taki gluten straszny jak go malują, ku radości wielbicieli chrupiącego pieczywa. Pojawi się też trend pieczenia domowego pieczenia (ku mojej uciesze:) oraz siania naturalnego fermentu w postaci zakwasów i kiszonek. Nie wiem jak Wam, ale mi ta perspektywa bardzo się podoba

Smakowity Blog Kulinarny
Sos dip słodko – ostry z mango i migdałami 195

Nowym Rokiem, nowym krokiem, a u nas z Nowym Rokiem, nowym sosem:) I dodatkowo z mega leniem, więc wpis dzisiaj krótki. Sos po zrobieniu zjedliśmy z pieczywem. Ale można też z ryżem, albo z mięsem. Jest ostrawy, trochę chrupiący. … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Bułeczki makówki 145

kilku lat w miarę regularnie wypiekam domowe pieczywo. Obalam tezę, że nie da sie tego zrobić w zwykłym piekarniku. Otóż da się i to z bardzo dobrym skutkiem ;) Wstałam dzisiaj bardzo wcześnie, żeby zdążyc z moimi bułeczkami przed pracą. Udało się...wyspię się jutro;))) Kolejny już raz zainspirowałam się przepisem z blogu  MojeTworyPrzetwory .Zapach roznosi się po całym domu

Anioły w kuchni
ciabatta z chorizo i mozarellą 212

Szybka aromatyczna przystawka na ciepło w sam raz na okres karnawału - podgrzane w piekarniku włoskie pieczywo z hiszpańską kiełbasą chorizo wraz z mozarellą i bazyliowym pesto tworzy doskonałą i jakże prostą do przygotowania kompozycję. Składniki : 2 ciabatty kilka cienkich plastrów kiełbasy chorizo 1 pomidor 1 ząbek czosnku 2 garści liści świeżej bazylii oliwa z oliwek 1 łyżka soku

zobacz ich smak
Cheddar w czarnym sezamie 187

wstawić na min godzinę do lodówki. Wysypać  sezam i płatki papryki na deskę. Ser, po zdjęciu folii obtoczyć w sezamie i papryce ze wszystkich stron. Podawać z dobrym pieczywem lub krakersami. Smacznego

Stare Gary
Zupa węgierska 227

patelni podsmażamy pokrojoną paprykę do miękkości i przekładamy do zupy. Na końcu przyprawiamy pieprzem i chilli oraz dodajemy pieczarki marynowane wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Zupkę podałam z pieczywem chrupkim Piekarnia Galicyjska

Aga w kuchni
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i winogronem 210

kurczaka oraz obsmażone kawałki boczku (powinny wytapiać się na minimalnym ogniu, wtedy uzyskają delikatną chrupkość, a nie będą spalone.) Podawać ze świeżym,  chrupiącym pieczywem. sos: 50-70 ml oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki dobrej musztardy  1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (lub młotkowanego) opcjonalnie 1 łyżeczka płynnego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kanapkowa pasta z orzechów włoskich i suszonych pomidorów 301

całość do uzyskania gładkiej pasty. Przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz, a następnie zamieszaj. Pasta gotowa. Przechowuj ją w lodówce i podawaj z dowolnym ulubionym pieczywem. Pasta najlepiej smakuje po „przegryzieniu” przez jedną

Roślinna - blog wegański
Bruschetta 141

Bruschetta to grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i czosnkiem i zapiekane. Istnieje bardzo dużo wariacji grzanki. Ja proponuję z pomidorami, fetą, czarnymi oliwkami świeżą bazylią i rukolą.  Potrzebne składniki:   kilka kromek  pszennej  bułki   oliwa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce 1/2 serka feta oliwki czarne garść świeżych listków bazylii garść

Łycha smaków
Bułeczki śniadaniowe mleczne 119

bułeczki mleczne przy takiej pogodzie to zdecydowanie lepszy wybór. Upiekłam je wczoraj, po przestudzeniu włożyłam do woreczka, a dziś na śniadanie mieliśmy pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach pieczywo. Polecam je każdemu, kto lubi domowe bułki, kto chce wiedzieć czym karmi rodzinę lub tym, którzy zostali dziś bez pieczywka! :) Przepis zaczerpnęłam od Kasi z bloga Gotuję, bo lubię , po lekkich

Cakes By Kejt
Chałka z cynamonową kruszonką 153

moim pięknym wspomnieniem dzieciństwa! Wychowałam się w rodzinie, która od lat prowadzi własną, tradycyjną piekarnię i to tuż obok domu. Dlatego dom rodzinny kojarzy mi się z zapachem świeżego pieczywa - tata co rano przynosił jeszcze gorące bułki, a na śniadanie jadałam chałkę - można powiedzieć - prosto z pieca! Ten zapach przywołuje uśmiech na mojej twarzy i budzi ciepło w sercu :) Teraz

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pasztetowa ze słoika 259

przepis na pyszną pasztetową ze słoika. Przepis ten przygotowałam już jakiś czas temu, dzisiaj znalazłam zdjęcie i postanowiłam koniecznie się nim z Wami podzielić. Pasztetowa to doskonały dodatek do pieczywa. Warto ją przygotować. Z przepisu wychodzi około 5-6 słoiczków.  SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 kg słoniny 25 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 20 dag kaszy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wątróbka drobiowa z jabłkiem 169

jabłko musi być miękkie) Dodać usmażoną wątróbkę i wszystko razem chwilę smażyć w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.. Posypać natką pietruszki. Podawać gorące z ziemniakami  lub pieczywem wątróbka z jabłkiem

O kuchni z uczuciem