Danie Curry z jagnięciną Danie Palak z jagnięciną Danie Masala: Chicken Tandoori Tikka Masala Danie Kadhai z jagnięciną Niepowtarzalne, aromatyczne, boskie. Zachwycaliśmy się jeden przez drugiego. Do dań zamówiliśmy pieczywo indyjskie Tandoori Roti. Poezja. Co ciekawe... Pod restauracją znajduje się Shisha Club. Menu zaskakuje. Można tam kupić shishę z alkoholem czy orzechami lub innymi dodatkami. Zamierzamy tam także zaglądnąć
Karola gotujeindyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna. Bardzo klimatyczne miejsce. Miła i szybka obsługa, a jedzenie jak przystało na kuchnię indyjską niezwykle aromatyczne i pyszne oraz... ostre. Mały minus za to, że nikt
Karola gotujerazem kofty w wersji kebabowej:). Te szaszłyki z mielonego mięsa smakują doskonale ze świeżym pieczywem i sosami na bazie jogurtu. Nie są pracochłonne i można przygotować je na długi czas przed podaniem a w odpowiednim momencie jedynie wrzucić do piekarnika. 500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 kajzerka 1/2 pęczka
Szefowa kuchniprzecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania
Moje Kuchenne Rewelacjemadziarów od Folwark . Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut, aż warzywka będą miękkie. Nie szaleć z duszeniem, jeśli chcemy mieć warzywa na półchrupko. Podawać z ulubionym pieczywem
Grunt to przepis!Chleb z dodatkiem jabłek i płatków owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie
wesoła kuchniamasełko dyniowe , zrobiłam mój krem na bazie dyniowego puree. Z czym najbardziej mi to zasmakowało? Jak widać na zdjęciu, ze zwykłymi herbatnikami 😊 Może jednak podać go do świeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu
Codzienna kuchnia niecodziennastopni i pieczemy dalsze 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim rybę jeszcze na parę minut. Następnie makrele wyjmujemy i podajemy, z pieczywem, surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzOstatnio kilku znajomych zdecydowało się spróbować diety paleo. To co im sprawia największy problem na początku to nawet nie rezygnacja z pieczywa (co zazwyczaj jest najtrudniejsze), ale przestawianie się z typowego myślenia: Śniadanie : chleb, masło szynka ewentualnie jajecznica . Drugie śniadanie : kanapki lub bułka. Obiad : mięso, ziemniaki, surówka . Kolacja : chleb, masło, szynka. Wszyscy zadają to samo pytanie co na śniadanie zamiast
PaleoLifeprzygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje: 1 awokado 1 dojrzały
Ze smakiem i z pasjąciasto trochę podrośnie wstaw je do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Upiecz na złoty kolor. Tak upieczone chlebki przekrój i nadziej tym, co lubisz. Czerstwe pieczywo przed podaniem zagrzej w tosterze na stelarzu do bułek. Ja moje poduszki napełniłam szynką pieczoną, serem i szpinakiem. Nie mogło zabraknąć odrobiny sosu pomidorowego
Gotuj Sam!zdążyłam upiec chlebka na zakwasie, a jak wiecie zakwas potrzebuje trochę czasu by pieczywo było puszyste. postanowiłam więc dołączyć do "wypiekania na śniadanie" bo zaproponowane muffinki wyglądały bardzo apetycznie i okazały się szybkie w przygotowanie. Nie miałam wszystkich składników, więc łososia wędzonego zastapiłam duszonym w jarzynach, a mąkę kukurydzianą - zwykłą. Muffiny udały się znakomicie, zobaczcie sami. Muffiny
Gotuj Sam!Warto trochę aromatów lata zamknąć w słoikach. Zimą miło otworzyć taki słoiczek i zjeść owoce z racuchami, czy z świeżym pieczywem. Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 1/2 kg rabarbaru 1/2 kg truskawek 1 szklanka cukru brązowego (lub białego) Umyj i obierz truskawki z szypułek, Zmiksuj je blenderem. Umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w niewielkie kawałki. Wsyp rabarbar do rondelka
Gotuj Sam!małym ogniu do chwili, aż białka się zetną. Posyp jaja startym oscypkie i trzymaj pod przykryciem jeszcze chwilę. Podawaj jaja z sałatą orószone solą i pieprzem z dodatkiem pieczywa. A to nasza miła pani od której kupowaliśmy pyszne serki no i oczywiście
Gotuj Sam!się wypiec dobrego chleba na sodzie (nie lubię jej w chlebie) postanowiłam wypróbować podany przepis. W ostateczności będzie dla MG, któremu nie przeszkadza smak sody w pieczywie. Ciasto było dość kleiste dlatego przed ułożeniem na blaszce obtoczyłam kulę w mące razowej 2000. Poniżej cytuję przepis który pochodzi z everycakeyoubake.blogspot.com Możecie również podziwiać inne chlebki
Gotuj Sam!