pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:303/384)

Baranina po turecku 127

dalszych działań w kuchni, które skraca czas jego przyrządzenia. Marynaty konserwują, nadają soczystości, zaostrzają smak lub odejmują charakterystyczny zapach (np. baraniny). Zapraszam na baraninę podaną z warzywami – ziemniakami i marchwią pieczoną lub gotowaną. SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: (marynata do mięs czerwonych: wołowiny, baraniny) 2 szklanki maślanki duża drobno posiekana cebula ćwierć łyżeczki mielonych goździków pokruszony listek laurowy po pół(...)szklanej miski, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia uformować pieczeń, związać nitką, włożyć do rondla, zrumienić na silnie rozgrzanej oliwie, posolić, obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i ćwiartkami pomidorów, dodać drobno posiekany pozostały czosnek, polać stopionym tłuszczem, lekko skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 minut, często skrapiając winem i wytworzonym sosem. Miękkie mięso

Zasmakuj Kuchni
Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem 123

Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku(...)wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Papryki faszerowane z pesto genovese, pomidorkami i mozzarellą 160

MORE. Pisałam Wam o niej kilka miesięcy temu przy tej sałatce z halloumi . Od tamtej pory zaprzyjaźniłam się z tym produktem i gotuję chociażby do obiadu, jako alternatywa dla ziemniaków i ryżu. Do nafaszerowania papryk wybrałam mieszankę o nazwie Ziarna Inków składającą się ryżu, quinoa, amarantusa oraz bulguru z łubinu. Ma fajny orzechowy posmak i wysoką wartość odżywczą. ➤ Sprawdź także(...)mozzarellę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i czarne oliwki i posiekaną dymkę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.  Uzyskanym farszem napełnij papryki, przykryj je wierzchami i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut lub aż papryki staną się miękkie.  ➤ Rada: Farszem przygotowanym według powyższego przepisu możecie napełnić również pomidory albo małe, okrągłe cukinie.  Wpis powstał

Chilli Czosnek i Oliwa
Burgery z czarnej fasoli 183

umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać. Dobrze osuszoną fasolę przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Pokrojoną cebulę, paprykę oraz ząbki czosnku umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera i zblendować na gładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków(...)kostkę, pomidora w plastry. Bułki do hamburgerów przeciąć na pół. Ułożyć na blasze od piekarnika (przeciętą stroną do góry), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, półka 2 od góry) i piec przez około 8 minut. Bułki oczywiście można także podpiec na grillu, na świeżym powietrzu, ułożone na tacce do grillowania). Każdą, podpieczoną połówkę bułki posmarować

Gospodyni Miejska
Jajka po szkocku 170

przeze mnie przyprawą jest kmin rzymski, stąd nie mogło go zabraknąć), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykazać się własną inwencją twórczą! Jajka po szkocku podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i sosem jogurtowo-koperkowym. Zobacz również inne przepisy na ----> jajka Jajka po szkocku - przepis: Składniki: 400 g mięsa mielonego (ja użyła mielonego z indyka) 4 jajka ugotowane(...)się zbyt kleić do rąk, oprószyć je lekko bułką tartą, łatwiej będzie je wtedy uformować. Uformowane jajka umieścić w blaszce wyłożonej papierem po pieczenia. Z wierzchu naoliwić je delikatnie pędzelkiem. Jajka po szkocku piec w piekarniku w temperaturze ok. 180'C przez 30 minut lub do zarumienienia.  Smacznego

Moje Qulinaria
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 197

podaniem krótko podpiec w piekarniku. Składniki: 70 dag ziemniaków 2 łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku (400-450 g) sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze(...)cytryny. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło i podsmaż na rumiano plastry ziemniaków. Przełóż do naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami i podawaj. Podsumowanie 2015 roku - n ajpopularniejsze przepisy: 1. Dietetyczne czekoladowe

Qlinarnie i Qlinarnie
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 175

najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu(...)piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek

Między kuchnią a pokojem
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 157

najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu(...)piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek

Między kuchnią a pokojem
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata 203

najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego ziemniaka, lecz można to zrobić wcześniej (wtedy należy trzymać go do 2 dni w lodówce). Samo przygotowanie kaszottoo jest bardzo proste. Jestem pewna, że nie znaliście kaszy gryczanej w takiej egzotycznej(...)łyżeczki kurkumy 1/4 - 1/2 łyżeczki koniecznie wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki do podania: świeża kolendra, kokosowy bekon '; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Batata myjemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach nożem i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut – aż do miękkości (można wbijać patyczek). Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Można upiec

Poezja smaku
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 157

swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz 30 g parmezanu lub innego sera żółtego oliwa  Przygotowanie :  Dynię oczyścić z nasion, nie obierać. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 40 minut. Gdy będzie już miękka, wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie oddzielić miąższ(...)wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Przepisy pochodzą z blogu lawendowy dom :)      2. Dyniowe kluski śląskie   Składniki :  300 g dyni 600 g ziemniaków mąka ziemniaczana sól Przygotowanie :  Dynię upiec w piekarniku aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować

zdrowa vege kuchnia
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 308

lekko pikantny, doskonały do dań na gorąco, oprószony aromatycznymi ziołami, podany w delikatnym  sosie serowym z serka  Topionego  to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie. Jednym słowem...mniam! Danie podałam na półmisku  Bogucice-Julia Gold Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag sera żółtego  Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora(...)wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pomidorowe udka z sałatką z sałaty masłowej i pomidora w sosie jogurtowym (kurczak) 347

Pomidorowe, miękkie i bardzo smaczne - udka zapiekane w piekarniku. Danie dla osób, które chcą przygotować dosyć szybki obiad. Przepis dodaje do akcji  Pudliszki -Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: do przygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw  suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania(...)naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć na dno miski. Następnie pomidory pokroić

Ugotować
Schab pieczony z grzybami 129

może być również podany z ziemniakami. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego  20 - 30 g suszonych grzybów lub 0,5 kg świeżych (prawdziwków lub podgrzybków)  1 duża cebula  2 - 3 ząbki czosnku  2 łyżki majeranku  2 łyżeczki tymianku  pieprz i sól  tłuszcz do smażenia  Jak przygotować pieczony schab z grzybami? Schab umyć(...)położyć nieco podsmażonej cebuli i po kilka kawałków grzybów, między kawałki wlać nieco wody po moczeniu grzybów. Całość z wierzchu delikatnie oprószyć pieprzem i odrobiną soli.  Schab piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 50 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia, aby się delikatnie zapiekł. Po wyłączeniu piekarnika naczynie przykryć i pozostawić w piekarniku

Kuchcik gotuje
Francuska zapiekanka ziemniaczana. Gratin dauphinois. 1546

potrawy kojarzy mi się bardzo z kolarstwem (nie, nie chciałem napisać narciarstwem), ale to inna opowieść. Sekretem udanego dania jest pocięcie ziemniaków na naprawdę możliwie najcieńsze plasterki i długie pieczenie w stosunkowo niewielkiej temperaturze. Prosta rzecz, kilka składników, a efekt zaskakująco smaczny. Chociaż właściwie dlaczego zaskakująco? Takie rzeczy przeważnie są bardzo dobre! Naprawdę zaskoczony byłem tym, że mój syn spałaszował(...)ognia. Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Najlepiej za pomocą tarki.  Układać ziemniaki w naczyniu żaroodpornym na zakładkę. Każdą warstwę (oprócz ostatniej) oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem, oraz posypać startym serem. Ostatnią warstwę ułożyć szczególnie równo i starannie. Zalać mieszanką mleka i śmietanki (czosnek usunąć). Poukładać na wierzchu kawałeczki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni

zadanie-gotowanie
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 150

nadrobię to :) Gulasz ulubione danie w moim domu, super smakuję z ziemniakami jak i z kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli(...)wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami.- do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godzinyco jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły- długość pieczenia zależy także od naszego piekarnika i rodzaju mięsa ,  trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie nam odpowiada

Basia w kuchni
Kopytka...po włosku! 190

ugotowanych ziemniaków -25 dag mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę siekanej pietruszki , może być bazylia Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól(...)gnocchi też pora przyjdzie! Kopytka, które zostaną na drugi dzień możecie..śmiało zapiec, albo w foremce do pieczenia- ja ją nazywam indywidualnej- gdyż to jedna duża porcja. Nalejcie salsy pomidorowej, włóżcie kopytka, dodajcie kawały sera żółtego na wierzch i do piekarnika. Po roztopieniu sera, posypcie ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego!  Tak zapieczone będą miały aromatyczną chrupiącą skórkę wzbogaconą dodatkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Pstrąg z piekarnika w 20 min. - szybki przepis 253

Wracając z pracy wstąpiłam do sklepu po „coś” na obiad. Często wybieram się na zakupy nie wiedząc po co tak naprawdę idę. Dopiero w sklepie gdy

Pyza i Surówka
pieczywo z ziemniakami i szynką szwardzwaldzką 120

która daje słonawy posmak :) Z tej porcji wyjdą dwa chleby lub jeden chleb i 3- 4 bułki. Składniki : - 450 g mąki pszennej typ 650 - 200 g ugotowanych i pogniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 20 g świeżych drożdży - 10 g soli - 14 g miodu ( jedna pełna łyżeczka ) - pół szklanki letniego mleka - pół szklanki ciepłej wody - szczypta chili Dodatkowo - 4 plastry(...)środka i drugi bok tak samo  ( jak widać na zdjęciu )   Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto złożeniem do spodu. Z reszty ciasta można uformować 3 duże bułki lub 4 małe . Wszystko przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 195 stopni i wstawiamy na sam dół naczynie/blaszkę z pół litra wody ,która

Wypieki Rene
Kurczak pieczony z wiosennymi warzywami 230

Uwielbiam dania proste - z jednego garnka czy jednej blachy :) Dzisiaj jedna z takich propozycji - podudzia kurczaka pieczone z młodymi ziemniaczkami, pomidorkami cherry i zielonymi

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą 117

miejscu. Po uformowaniu ciasta w dowolne kształty należy je ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem już na krócej – 30 lub 45 minut. Ciasto nie musi stać w piekarniku po zakończeniu pieczenia w obawie o jego opadnięcie. Z mojego doświadczenia wynika, że przy większości wypieków drożdżowych nie ma potrzeby czekać, można od razu wyjąć i zostawić na jakiś czas(...)już w tą „harmonijkę” ciasto włóżcie do lodówki i wyjmijcie na ok. 1 godzinę przed pieczeniem. Jeśli szukacie przepisów na więcej drożdżowych wypieków: Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Cynamonowe bułeczki   Artykuł Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 103

wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Gołąbki bez zawijania są idealne na obiad (można podać z ziemniakami lub pieczywem) albo jako ciepłe danie podczas spotkania z przyjaciółmi czy na świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego(...)korzystamy z pomidorów z puszki, najpierw je miksujemy). Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut. [caption id="attachment_7513" align="aligncenter" width="1024"] Gołąbki bez zawijania[/caption]   Zobacz inne przepisy na gołąbki: Pieczone Gołąbki Z Farszem Mięsno-Pieczarkowym Gołąbki Z Młodej Kapusty

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania