pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:310/384)

Zupa z pieczonych warzyw 183

   Rozgrzewamy się ! Ciepłą, sycącą zupą się rozgrzewamy ! Zupa robi się sama, gdy Ty leżysz i czytasz ulubioną książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś

kolorowotorcikowo
Kurczak z grzybami 178

piekarnika i piecz w piekarniku jakieś 20-30 minut. Dzięki takiej obróbce, pierś będzie soczysta w środku, wypieczona i się nie przypali. No i nie wymaga rozbijania. Pamiętaj, że kurczak to nie kaczka czy wołowina i musi być dobrze wysmażony. Jeśli po rozkrojeniu mięso jest różowe w środku, wrzuć je spowrotem do pieca. Zjedzenie niedosmażonego mięsa może grozić różnymi nieprzyjemnościami(...)sraczki po zarażenie salmonellą. Ok, cycki się pieką, czas na sos. Pokrój pieczarki w jakieś większe cząstki i wrzuć na patelnię, na której smażyłeś kuraka. Przesmaż je porządnie na dość wysokim ogniu przez jakieś 3-4 minuty. Gdy już sie zrumienią, przeciśnij ząbek czosnku przez praskę, dorzuć do patelni. Dorzuć sól i pieprz i zamieszaj porządnie. Nie chcesz, żeby czosnek

manslogblog
Bułki pszenne klasyczne 146

Bułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują

kuchnia doski
Zapiekanka makaronowa z tofu 104

ziemniaka . Składniki: 3 szklanki surowego makaronu typu świderki 1 mała lub 2 duże kostki tofu (my lubimy wędzone ) 5 dużych pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g wegańskiego sera żółtego 1 pęczek pietruszki kilka gałązek kolendry 2 szklanki gęstego sosu pomidorowego sól himalajska pieprz czarny mielony suszona bazylia i oregano (do smaku) olej do smażenia Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik(...)posypujemy 1/3 porcji sera, delikatnie mieszamy, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i posypujemy pozostałą porcją sera. Przykrywamy zapiekankę pokrywką (lub folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut (ja używam termoobiegu), po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10-15 minut. Podajemy z ulubioną surówką – polecam

Lamarida.pl
Karczochy danie jak z 5 gwiazdkowej restauracji 125

pietruszką, czosnkiem i grubo posypane parmezanem, miękkie i niesamowicie pyszne. Delikatnie się rozpływały w ustach. Poezja, warto było czekać! BUM dostałem wózkiem, znowu jestem u nas, obok ktoś bierze ziemniaki i użył mnie jako hamulca dla swojego pojazdu. Farciarz miał złotówkę… Nie wahałem się ani chwili, biorę wszystkie, raz że będzie pyszny obiad, a dwa Sylwia dostanie zamiast kwiatków(...)przewróciły. Zalewamy wodą albo jeszcze lepiej rosołem do około połowy wysokości karczocha (tak żeby nie pływał). Z góry posypujemy parmezanem lub suszonymi drożdżami. Przykrywamy naczynie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut, ściągamy przykrycie i pozwalamy im jeszcze przypiec się od góry przez krótka chwilę. Smacznego! Artykuł Karczochy danie jak z 5 gwiazdkowej restauracji pochodzi

PaleoLife
Bułeczki pszenne -ekspresowe 115

Przedstawiłam Wam już nasz ulubiony rodzinny chleb ( Tu ) i  bułki, nasze najulubieńsze z ziemniakami i z siemieniem  lnianym, a teraz przedstawię Wam nasze bułeczki emergency.  Znacie to uczucie, kiedy to okazuje się że pieczywo po prostu ...wyszło? Zamiast ubierać się i biec, w moim wypadku po lokalny chleb, który z chlebem nie ma nic wspólnego, zabieram(...)podzielić na 10 równych części. Uformować bułeczki, poukładać na papierze do pieczenia, lub macie teflonowej i przykryć zostawiając do napuszenia (około 20 minut). Napuszone bułeczki posmarujcie roztrzepanym jajkiem i natnijcie.  Pieczcie w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Spryskajcie bułeczki wodą po włożeniu do piekarnika, następnie po 5 minutach zróbcie to samo.  Wystudzić na kratce. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
P... Pizza francuska! 152

Spotkania ze znajomymi to nie tyle, co ciężki orzech do zgryzienia, jednak trzeba chwilę pomyśleć nad rzeczą, która wszystkim zasmakuje :) Na szczęście dzisiejszego wieczoru wszyscy byli

Kitchens Alphabet
BARSZCZ OGÓRKOWY 136

Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone papryki po bolońsku 108

Bardzo szybka i pyszna potrawa, która zachwyci Waszą rodzinę. Podobno w Polsce jadamy za mało kaszy, bo wyparły ją ziemniaki. Dlatego też ja staram się po nią sięgać jak najczęściej. W połączeniu z mięsem mielonym i sosem bolońskim jest przepyszna. Nawet mój dwuletni syn się zajadał. Dlaczego wykorzystałam gotowy sos, zamiast przygotować swój? Głównym powodem jest fakt, że przepis przygotowałam(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Papryki umyć, odkroić sam wierzch, wyciągnąć gniazdo nasienne i odkroić ze środka biały miąższ. Do papryk włożyć farsz, tak aby tworzył lekki czubek. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i nalać do naczynia wody z gotowania kaszy, tak aby zanurzona była 1/4 papryki. Pozostałą część papryki posmarować pędzelkiem olejem rzepakowym i włożyć do piekarnika

Passions hobbies life
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 190

pracusiowi ale oczywiście od samego rana poniosło mnie do kuchni, bo dzień bez gotowania, to dzień stracony :-) Dzisiaj mamy niedzielę, więc u mnie w domu będzie na bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu.  W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać(...)wino. Z papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić do smaku

pieprzny smaczek
Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków 354

Składniki:Kurczak8 podudzi z kurczaka150 g plastrów wędzonego boczku100 ml rumu3-4 łyżki miodu2 limonkiświeża szałwia1 ostra papryczka chilli4 cebulki dymki400 g marchewki3-4 ząbki czosnkuoliwa

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 259

najbliższych postów jakie się pojawią na blogu ;)A w dzisiejszym poście zapraszam Was na danie, które można by zaliczyć do kuchni fusion. Klasyczny obiad, porównywalny do niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :)SKŁADNIKI:Obiad dla 3 - 4 osób.Roladki z polędwiczki wieprzowej:1 polędwiczka(...)Roladkę nacieramy z wierzchu oliwą wymieszaną z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na wierzc) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez około 25 minut.6.   Po upieczeniu ostrożnie wyciągamy polędwiczkę z piekarnika, odwijamy z folii, wyciągamy wykałaczki i kroimy na plasterki.Puree z selera i jabłek:1.   Selera

W kuchni Katie
Zapiekanka Ziemniaczana Z Klopsikami 139

Lubię takie ciepłe i syte dania jesienią, ponieważ dzięki nim czuję się lepiej, cieplej i tak gdy na nie patrze, gdy się pieczę w piekarniku a w domu unosi się zapach przypiekanych ziemniaczków i klopsików, aż ślinka cieknie i naprawdę chce się je przygotować. Zapiekanka ma nie tylko smaczne, ale syte ziemniaczki i mięsko, ale także groszek zielony i marchewkę(...)Ziemniaki wraz z marchewką, dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy i po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki. 2. Składniki na klopsiki łączymy dokładnie ze sobą wyrabiając je najlepiej ręcznie. Następnie przesmażamy na odrobinie oliwy/oleju. 3. W śmietance roztrzepujemy jajko i mieszamy razem z serem żółtym. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych

Gotowanie...to proste !
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU, CZYLI BOEUF BOURGUIGNON 119

Boeuf bourguignon czyli francuski gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się także wszelakie kasze, ziemniaki, a także bagietka, itp. Inspiracją był ten przepis   pominęłam tylko mąkę (nigdy nie zagęszczam nią gulaszów), jak dla nas warzywa zagęszczają wystarczająco. Składniki: - 1,5kg wołowiny (np. rozbratel, karczek, itp.) - 150g(...)Następnie dodajemy liść laurowy, posiekane listki tymianku oraz natki pietruszki, wkładamy podsmażone mięso oraz boczek. Wszystkie składniki powinny być zakryte zalewą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok. 2,5-3h (u mnie termoobieg). Na reszcie masła podsmażamy obrane szalotki oraz całe pieczarki. Dodajemy do mięsa i podsmażamy jeszcze ok. 30 minut

Smaczne Zdrowe
Shepherd`s pie czyli zapiekanka pasterza 131

Lubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka , do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny(...)przełóż do żaroodpornej formy. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podziel kalafior i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj z jajkami, solą i pieprzem. Wymieszaj kalafior z utartym serem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź kalafiorowe puree równomiernie po sosie. Pokrój boczek i posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Zapiekankę można

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania