Piri – piri to odmiana szczególnie znanej ze swej ostrości papryczki chilli, docenianej zwłaszcza w Portugalii oraz krajach Afryki. Jest podstawą sosów i marynat, które właśnie od
Even Better Foodlodówkowych resztek (lub pieczarkami i papryką) Na początek tygodnia polecam Wam frittatę, do której możecie wrzucić produkty, które zalegają Wam w lodówce. Nadają się tu wszelkie resztki warzyw, gotowane ziemniaki pozostałe z obiadu, sery i wędliny. W mojej wylądowały pieczarki, papryka, cebula, łodyżki natki pietruszki(listki zużyłam do kaszotto z piątku) i łodyga brokuła (z różyczek robiłam wcześniej nadzienie(...)minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach. Ja przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła od góry. Jeżeli masz patelnię odpowiednią do piekarnika, wstaw do niego frittatę na 200 st. C i zapiekaj, aż frittata zetnie się od góry. Albo zsuń ją na duży talerz, przykryj patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki i będzie przydatna w każdej kuchni. Nie znajdziecie w niej glutaminianu sodu, sztucznych barwników, sztucznych aromatów, glutenu ani laktozy. To po prostu 9 suszonych warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania(...)choinki. Oba płaty delikatnie rozwinęłam i ułożyłam jeden na drugim, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. . Ostrym nożem wycięłam kształt drzewka. Z odkrojonych kawałków wycięłam jeszcze kilka pasków szer. ok. 2 cm i długości ok. 6-8 cm. Użyłam dużej blachy, takiej z wyposażenia piekarnika. Można też zrobić mniejsze choinki, byle wszystko zmieściło się na blaszce. z obu płatów ciasta
Smaczna Pyzawarzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą to już mój stały rytuał. Uwielbiam też pieczone bataty, marchewkę i brukselkę. Jeżeli jeszcze nie jedliście tak przygotowanych warzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty ze zwykłych ziemistych bulw i korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską to jest prawdziwa pycha! A pamiętacie sos z pieczonych pomidorów(...)grubo posiekanych 2 łyżki pokruszonego sera feta lub sera koziego 2 łyżki posiekanej cebulki dymki Przygotowanie: Buraki umieść na blasze, dodaj 1/4 szklanki wody, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ja piekłam buraki w całości i musiałam czekać aż 2 godziny, aby buraki zmiękły, dlatego polecam pokroić je na mniejsze kawałki. Upieczone buraki należy przestudzić
Chilli Czosnek i OliwaKotlety mielone z papryką to urozmaicona wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Przecież nie zawsze musimy ograniczać się do klasyki. Danie to jest idealną propozycją na rodzinny, niedzielny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wersji fit, zapiekając bez panierki lub też zapiekając w panierce. Dla tradycjonalistów wersja w panierce do usmażenia. Mięsko doskonale komponuje się zarówno z ryżem, kaszą jak i ziemniakami. Jeszcze jeden mięsny trick, którego nauczyłam się w poprzedniej pracy od koleżanki. Jeśli macie mięso, które powiedźmy, że było kupione kilka dni temu i z jakiś względów nie zajęliście się nim jeszcze(...)tych, którzy dbają o linię, proponuję wstępnie obsmażyć filet na patelni i dopiec go w piekarniku. Dla tych, co zwracają uwagą na to co jedzą, ale są przywiązani do tradycji, wariant z panierowanym filetem, na który kładziemy kawałeczki masła i zapiekamy w piekarniku, podlewając filet co kilkanaście minut stopionym masłem. I wariant dla tych, którzy nie liczą kalorii, tradycyjnie panierowany
Mieszam w Garnkuzmieściła się blacha z paprykami) i opiec, z każdej strony, co jakiś czas przewracając papryki podczas pieczenia, na ciemno brązowy kolor (łączny czas pieczenia wyniósł u mnie 35 minut). Opieczone papryki wyjąć z piekarnika, gorące przełożyć do woreczka z zamknięciem ( przeznaczonego do żywności - u mnie z Ikea ) lub położyć na talerzu, szczelnie przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia(...)nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego - ja nie musiałam. Na sam koniec duszenia gulasz przyprawić solą. Gulasz podawać na ciepło, np. posypany posiekaną natką pietruszki, z plackami ziemniaczanymi, kaszą czy ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania
Gospodyni Miejskaciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem, to młodsza wgapiona w szklany ekran wyczarowywała nadzienie. Nasza 2-osobowa ekipa spisała(...)koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.Powstaje nam 6 cudownych chlebków. Chlebków... "szybkoznikających"./SEZAM CZARNY:"Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich
Wypisz Wymalujteż bez szkodliwych i bolesnych konsekwencji dla organizmu. Poniższy przepis powstał z myślą o bliskiej mi osobie, która z przyczyn zdrowotnych musiała zrezygnować z jedzenia jajek, zbóż i ziemniaków, zdecydowanej większości orzechów, miodu i nabiału. Przy tak długiej liście produktów zakazanych stworzenie zadowalających pierniczków okazało się wyzwaniem – ale też nie zadaniem niewykonalnym. Kilka zamienników, właściwe proporcje, sowita porcja korzennych przypraw(...)ciasta wykrawać foremkami pierniczki, delikatnie podważać je nożem i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można również rozwałkować i wykrawać bezpośrednio na papierze). Resztki ciasta zagnieść w kulę, ponownie rozwałkować i wykrawać, kontynuować aż do wyczerpania ciasta. Blachę z pierniczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C(T). Piec około 10 minut. /Każdy piekarnik posiada własne
Even Better FoodKurczak z miodowej glazurze z grilla to moja propozycja na to danie. Dodatek miodu sprawi, że będą one chrupiące i soczyste w środku. Nie martwcie się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone z ziemniakami, to polecam moją wersję. Są bardzo aromatyczne, mięciutkie i co najlepsze w takim wydaniu smakują jeszcze lepiej. Czas przygotowania nie jest dużo dłuższy niż tradycyjnego obiadu, więc śmiało możecie go przyrządzić nawet po pracy. Ewentualnie przygotować dzień wcześniej, owinąć folią spożywczą i wstawić w zimne miejsce. Zapewniam że nic się(...)ogniu z dwóch stron. 3. Obsmażone kotlety układamy na każdym gnieździe i posypujemy startym żółtym serem oraz oprószamy ostrą papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera. W tym czasie przygotowujemy sos a'la salsa, który idealnie pasuje do tej potrawy: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy
Kuchnia w czekoladziemundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno-śmietanową i piecze. Proste, szybkie i w ciągu godziny sprzedane co do kawałeczka! Klienci po prostu to uwielbiają. Zrobiłam bardzo podobnie, jak w pracy - zmieniłam tylko nadzienie i zamiast w jednej wielkiej formie, piekłam(...)miseczki, żeby lekko ostygło. 2. Tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie - inaczej ciasto przyklei się okropnie do blaszki!), następnie ciastem francuskim, wyjętym prosto z lodówki. Trzeba to wykonać dość szybko, ciasto francuskie łatwo się ogrzewa i mocno klei, kiedy jest ciepłe. Powierzchnię ciasta gęsto ponakłuwać widelcem, również po bokach. Piekarnik nagrzać do 220°C. 3. Do wysokiego naczynia z dzióbkiem
Kuchnia Prezydentowejbazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty;100 g białego ryżu (u mnie(...)naczynia żaroodpornego (u mnie do naczynia o pojemności 5 litrów oraz do jego pokrywy) i zalać bulionem (z punktu 6) do połowy wysokości kotletów.Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut.Podawać gorące z sosem pomidorowym/pieczarkowym/grzybowym lub pieczeniowym. SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników
Gospodyni MiejskaMamy dziś dla Was coś idealnego na upał lub po prostu na chwile kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika! Coś co dodatkowo nie będzie męczyło naszego sumienia i nie będzie dręczyło uporczywymi wyrzutami sumienia! Figowe brownie! Ciasto zrobione z suszonych owoców, orzechów i gorzkiej czekolady! Samo zdrowie! A kiedy brownie jest dobrze schłodzone smakuje jak najlepsze pralinki! Pycha! Przepis(...)całość miksujemy do chwili, aż całość zacznie się kleić i tworzyć kruszonkę. Masę przykładamy do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ubijamy najwygodniej przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub drewnianą pałką. Namoczone figi miksujemy do konsystencji gęstego dżemu, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona mieszamy ją z olejem oraz
Plate of Joyłatwa do robienia i tania orientalna zupa z soczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Absolutna magia aromatów. Zobacz przepis Marokańska zupa z pieczonych warzyw Marokańska zupa z pieczonych warzyw – pachnie orientem, jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica jej niepowtarzalnego aromatu tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw. Zobacz przepis(...)migdałach ma znakomity aromat. Zobacz przepis Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Słodycz pieczonej papryki i kwaskowatość sosu pomidorowego – to doskonałe małżeństwo przeciwieństw. Aby był to związek idealny potrzebna była już tylko wyjątkowa grzanka. Zobacz przepis Szpinakowa z pieczonymi warzywami Zupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Zobacz przepis Super
Niedzielny kucharz