Gyros na PROzdrowotnej kuchni? Niemożliwe... a jednak!. Chciałbym odczarować tego potwora fast foodowego i pokazać wam że gyros to nie jest magia tureckiego mięsnego mistrza. Gyros
Kuchnia PROzdrowotnaTen pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żaroodpornego jakie użyjecie) * około 7-8 większych ziemniaków * około 600 g mielonego wieprzowego * 1 cebula * 5-6 większych pieczarek * ser do posypania (użyłam sera korycińskiego z czarnuszką) * 1 czerwona papryka * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki ketchupu łagodnego * oliwa z oliwek do podsmażenia mięsa Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć. Pokroić w cienkie plasterki(...)ziemniaki podzielić na pół. Jedną część ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (można posypać przyprawą do ziemniaków), na to wyłożyć równomiernie podsmażone mięso mielone. Na wierzch posypać paprykę czerwona pokrojoną w kostkę. Następnie układamy warstwę sera. Na to ułożyć kolejną warstwę pozostałych ziemniaków (znów można posypać przyprawą do ziemniaków) i na końcu znów warstwa sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika
Zrób to smaczniemoim domu, odkąd pamiętam, zawsze w koszyczku są stałe pozycje: na dno 3 ziemniaki, które potem są sadzone, przykryte są pergaminem, żeby nie ubrudziły pozostałej zawartości. Koniecznie musi być chleb , jajka (do podzielenia się z rodziną i barszczu), tarty chrzan , sól , kawałek kiełbasy , kawałek pieczonego schabu , kawałek babki wielkanocnej , baranek cukrowy lub chociaż plastikowy. Koszyczek zawsze przygotowuje Mama, dekoruje(...)goździków, pieprzu lub nawet wykałaczką zwykłe otworki (ja chciałam wyraźniejsze, stąd goździki). Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem (ma być w temperaturze pokojowej, bo drożdżowe nie lubi zimna). Chlebki dodatkowo oprószyłam ziarnami sezamu, ale można też użyć siemienia lnianego czy całkowicie pominąć ten krok). Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy do zrumienienia (około 15-20 minut
Kolorowy Przepisownikprzepadam... Owszem zjem, ale tylko smażony lub na przykład jako skwareczki do kopytek, pyzów, ziemniaków, sałatek... Za to mój Mąż uwielbia, w nocy go obudzić i powiedzieć, że jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje :) jeśli więc piekę to dla Niego. Szynkę pieczoną uwielbiam o ile nie jest zbyt tłusta. Ja zresztą w ogóle nie lubię tłustych wędlin(...)pogodzić, czy tego chcę czy nie :) To był mój debiut w pieczeniu mięs w zaciszu domowym - udany i to do potęgi N-tej :D wiem skromność - ale taka prawda :) Postanowiłam zamarynować mięso razem i upiec też razem. Tylko z innymi dodatkami. Być może dzięki wspólnemu pieczeniu mieliśmy porcję naprawdę doskonałego mięsa, które bardzo szybko znikło - śmiałam się, że się narobiłam
Kolorowy PrzepisownikOgłaszam wrzesień miesiącem faszerowanych warzyw. A to za sprawą Magazynu Aromat , do którego przygotowałam gościnnie trzy przepisy na faszerowane warzywa bez glutenu, mleka i jajek. Jeśli
Smakuje zdrowoPodravka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Odstaw aby smak pasty przeniknął do mięsa. Bułki opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 4 zgrabne burgery. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony. Przygotuj inne dodatki: Cebulę pokrój w krążki(...)prawdziwa poezja smaku i aromatu. Dodatkowo chrupiąca bułka i warzywne dodatki, które możecie dowolnie modyfikować. Tak przygotowany kotlet można zjeść również z dodatkiem pieczonych ziemniaków (przepis TU) i prostej sałatki (przepis TU) . A latem przygotować go na grillu. Będzie smakował obłędnie. Jedna uwaga zaopatrzcie się w serwetki, jedząc tego burgera
kuron.com.plWegetariański pasztet z cukinii z pieczarkami może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków. Przyjemnie wilgotna struktura i delikatnie pikantny smak zachęca do jedzenia. Pasztet z cukinii z pieczarkami jest łatwy do zrobienia i można w nim nieco poeksperymentować z różnymi warzywami. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dobrze sprawdzi się w pasztecie również korzeń selera i pietruszki. Pieczarki(...)Wszystkie składniki oprócz masła wymieszać i odstawić na 20 - 30 minut, aby kasza i płatki wchłonęły nieco płyn. Przed pieczeniem pasztet wymieszać z roztopionym masłem i przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pasztet piec przykryty folią aluminiową w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 55 - 60 minut. Na 10 - 15 minut przed końcem pieczenia pasztet rozkryć
Kuchcik gotujeTym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem sosy jogurtowego. A szukającym przepisów na cukinię polecam też inne przepisy z bloga, np sałatka z kaszą quinoa i cukinią albo pulpety z cukinią i ziemniakami w sosie pomidorowym . Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 200 g ryżu 3 średnie cukinie łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki rodzynek 2 łyżki orzeszków piniowych pół pęczka(...)podsmażyć. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać. Cukinię wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby zebrać wodę, która się wytrąciła. Blachę do pieczenia posmarować oliwą- p ołożyć cukinie i nadziać ryżem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok 30-35 minut i piec aż cukinie zmiękną. 10 minut przed końcem zdjąć folię. Podawać z sosem jogurtowym
Smaczny zeszytpiekarniku lub na patelni (ja opiekam zawsze na domowym grillu). Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz zaniknie, a w jej miejsce pojawi się gorycz opieczoną cebulę utłucz w moździerzu lub zetrzyj na tarce przełóż do robota kuchennego, dodaj masło, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku całość zmiksuj na jednolitą masę (patrz zdjęcie poniżej) Farsz z pieczonej(...)pieprz uformuj jeden malutki kotlecik i usmaż na patelni, skosztuj i w razie potrzeby dopraw mięso przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia osobno przygotuj w 2 miseczkach zimną wodę i bułkę tartą do obtaczania kotletów zwilż dłonie w miseczce z wodą, nabieraj dłonią masę mięsną, rozpłaszczaj w dłoni, na środku rozsmarowuj
Szybko Szybkowarwtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze(...)główki kapusty które zostały nam się na samym początku. Całość zalewamy wodą wymieszaną z 2 łyżkami wegety. Zalewamy tak aby gołąbki były w 3/4 zakryte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy 30 minut. Sos: Po upieczeniu gołąbków, odlewamy do garnka wodę w której się
Klasyka GotowaniaWprost uwielbiacie ten przepis na pieczoną dynię z sosem tahini . Zawsze otrzymuję od Was masę pozytywnych komentarzy, ilekroć przypomnę to danie na Facebooku. I tym razem się nie zawiedziecie, bo pasta z dyni piżmowej i tahiny z dodatkiem greckiego jogurtu i czosnku bazuje na podobnej kompozycji smakowej. Orzechowa i lekko słodkawa to według mnie idealna pasta kanapkowa na jesień(...)Przygotowanie dipu z dyni piżmowej: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Obraną i pokrojoną dynię włóż do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp cynamonem oraz pół łyżeczki soli. Wymieszaj rękami, aż dynia obtoczy się w przyprawach. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka. Wyjmij z piekarnika, odkryj i zostaw, aby ostygła
Chilli Czosnek i OliwaBrakuje mi w domu spiżarki, w której mogłabym trzymać zapasy ziemniaków, cebuli, mąki i innych produktów, które powinny w domu być i zwykle są, ale nie wtedy, kiedy ich najbardziej potrzebuję. Tym razem zabrakło mi masła. I co tu zrobić, kiedy zwykle do ciasta dodaję 200 g, a tu w lodówce jakaś nadziobana nożem zaledwie jego część? Najlepszy byłby(...)proszek oraz cukier. Siekamy. W środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, olej i śmietanę. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, wykładamy jabłka i rzykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Z wierzchu nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 40 minut
bistro mama