Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem sosy jogurtowego. A szukającym przepisów na cukinię polecam też inne przepisy z bloga, np sałatka z kaszą quinoa i cukinią albo pulpety z cukinią i ziemniakami w sosie pomidorowym . Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 200 g ryżu 3 średnie cukinie łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki rodzynek 2 łyżki orzeszków piniowych pół pęczka(...)podsmażyć. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać. Cukinię wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby zebrać wodę, która się wytrąciła. Blachę do pieczenia posmarować oliwą- p ołożyć cukinie i nadziać ryżem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok 30-35 minut i piec aż cukinie zmiękną. 10 minut przed końcem zdjąć folię. Podawać z sosem jogurtowym
Smaczny zeszytpiekarniku lub na patelni (ja opiekam zawsze na domowym grillu). Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz zaniknie, a w jej miejsce pojawi się gorycz opieczoną cebulę utłucz w moździerzu lub zetrzyj na tarce przełóż do robota kuchennego, dodaj masło, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku całość zmiksuj na jednolitą masę (patrz zdjęcie poniżej) Farsz z pieczonej(...)pieprz uformuj jeden malutki kotlecik i usmaż na patelni, skosztuj i w razie potrzeby dopraw mięso przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia osobno przygotuj w 2 miseczkach zimną wodę i bułkę tartą do obtaczania kotletów zwilż dłonie w miseczce z wodą, nabieraj dłonią masę mięsną, rozpłaszczaj w dłoni, na środku rozsmarowuj
Szybko Szybkowarwtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze(...)główki kapusty które zostały nam się na samym początku. Całość zalewamy wodą wymieszaną z 2 łyżkami wegety. Zalewamy tak aby gołąbki były w 3/4 zakryte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy 30 minut. Sos: Po upieczeniu gołąbków, odlewamy do garnka wodę w której się
Klasyka GotowaniaWprost uwielbiacie ten przepis na pieczoną dynię z sosem tahini . Zawsze otrzymuję od Was masę pozytywnych komentarzy, ilekroć przypomnę to danie na Facebooku. I tym razem się nie zawiedziecie, bo pasta z dyni piżmowej i tahiny z dodatkiem greckiego jogurtu i czosnku bazuje na podobnej kompozycji smakowej. Orzechowa i lekko słodkawa to według mnie idealna pasta kanapkowa na jesień(...)Przygotowanie dipu z dyni piżmowej: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Obraną i pokrojoną dynię włóż do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp cynamonem oraz pół łyżeczki soli. Wymieszaj rękami, aż dynia obtoczy się w przyprawach. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka. Wyjmij z piekarnika, odkryj i zostaw, aby ostygła
Chilli Czosnek i OliwaBrakuje mi w domu spiżarki, w której mogłabym trzymać zapasy ziemniaków, cebuli, mąki i innych produktów, które powinny w domu być i zwykle są, ale nie wtedy, kiedy ich najbardziej potrzebuję. Tym razem zabrakło mi masła. I co tu zrobić, kiedy zwykle do ciasta dodaję 200 g, a tu w lodówce jakaś nadziobana nożem zaledwie jego część? Najlepszy byłby(...)proszek oraz cukier. Siekamy. W środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, olej i śmietanę. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, wykładamy jabłka i rzykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Z wierzchu nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 40 minut
bistro mamaDzisiaj ciekawa propozycja dla zwolenników niekoniecznie zdrowego jedzenia. Pewnie większość słyszała o czymś takim jak fish and chips i wie, że to popularna angielska potrawa gdzieś
Kulinarna PokusaCzas Przygotowania : 1 h Gotowe w : 2,5 h Liczba porcji : 20 szt. Bułki z nadzieniem serowym piekę od dawna ale ostatnio postanowiłam zmienić ich
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyTortille z pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Proteinowy wsad stanowią pieczone polędwiczki z indyka. To danie jest warte grzechu, ale nie zgrzeszycie jedząc je! Jest pełne Doriwia. Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano Makaron dobrze się mrozi(...)tygodniu używaliśmy dużo piekarnika. Upiekliśmy batata, pomidory, paprykę i bakłażana oraz kurczaka i indyka, a nawet steki. Jeśli chodzi o steki to był to eksperyment, niestety niespecjalnie udany, gdyż mięso wyszło dość twarde. Piekarnik nie jest niestety idealnym miejscem do robienia steków, ale dużym plusem jest fakt, że mniej się dymi. W piekarniku upiekliśmy też grzanki do panzanelli. Potem wystarczyło
Niedzielny kucharzpełnego rozkwitu, podstawą ich kuchni, w odróżnieniu od kuchni Indii południowych, były potrawy mięsne. Na północy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku(...)jest typowa dla sztuki kulinarnej tego regionu. Do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiEkspresowe danie wegetariańskie dla całej rodziny. Klasyczny, biały sos z marchewką i groszkiem z roślinnymi klopsami. Aby sos nie był mdły w smaku, należy go dobrze
Kuchnia MagdaLenyziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki zioła prowansalskie, sól i pieprz* Do miski ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz ziemniaki. Odsączamy nadmiar płynu dociskając całość papierowym ręcznikiem. Następnie na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystko do ziemniaków. Wbijamy jajko i mieszamy całość. Następnie dodajemy(...)przyprawy i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy. * Możecie użyć dowolnych przypraw, które lubicie. Oregano i chilli, a nawet przyprawy do ziemniaków - wszystko wedle Waszego uznania. :) Na wyłożoną papierem i wysmarowaną dodatkowo tłuszczem blachę do pieczenia wykładamy po ok. łyżce masy ziemniaczanej i rozpłaszczamy na kształt placków. Ja zrobiłam cieńsze placki i z podanych składników wyszło ich aż 12. Pieczenie: Temperatura
Cooking MonsterZapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami to jedno z prostszych ale zarazem oryginalnie wyglądających dań. Świetnie się sprawdzi na rodzinny obiad albo jako lunch do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednocześnie sycącego można zjeść na lunch lub kolację? Często mam ten dylemat. Warto wtedy rozejrzeć się za sezonowymi warzywami. Tym razem padło u mnie na bataty. Bataty, czyli słodkie ziemniaki coraz częściej można spotkać na polskich stołach. Są zdrowe, proste do przygotowania i stanowią cenne źródło beta-karotenu. Ich słodki smak przełamie odrobina ostrej papryki i korzennych przypraw(...)usmażyć lub upiec. Jeśli placuszki chcemy usmażyć, wystarczy nakładać je na warstwę silnie rozgrzanego oleju i smażyć ok. 3 minuty z każdej strony. Znacznie zdrowsza będzie wersja pieczona. Należy wtedy nagrzać piekarnik do 200°C (190°C z termoobiegiem), rozłożyć na dużej blaszce (tej o piekarnika) papier do pieczenia, posmarować delikatnie olejem i nakładać duże placki (u mnie
Poezja smaku