duszony w sosie pomidorowym - nic wyszukanego, po prostu domowe, pyszne danie. Sprawdzi się zarówno do makaronu jak też ziemniaków, ryżu czy kaszy. Dobrze się mrozi więc można zrobić na zapas. Kurczak z pieczarkami w pomidorach Czas przygotowania: 45 minut, czas pieczenia: 30 minut Składniki: podudzia z kurczaka ok 10 sztuk 400 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki oliwy(...)stron, odłożyć na talerz. Patelni nie myć, dodać wino, chwilę odparować i dodać pomidory i rosołek, doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dodać warzywa, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeżeli macie patelnię z odpinaną rączką to na tym etapie trzeba dodać kurczaka do sosu, odpiąć rączkę i wstawić do piekarnika. Jak nie macie to trzeba
Smaczny zeszytrolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 6. Podawać roladki z indyka z serem mozzarella bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem ziemniaków i wybranych gotowanych warzyw. Roladki z indyka pieczone z serem mozzarella podawane na zimno Smakowite roladki z indyka idealne na przystawkę przed daniem głównym lub na imprezę jako zimna płyta. Łatwe do wykonania(...)potrzeby spiąć wykałaczkami. 5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 6. Wyjąć roladki z piekarnika, odczekać kilka minut i pokroić każdą roladę na 5-6 plastrów. Ułożyć je na talerzu do podawania zimnej płyty, schłodzić. Przygotowanie smacznych roladek z indyka z pesto, serem, suszonymi pomidorami
Kuchcik gotujeczekolady 100 g. mlecznej czekolady 1 mniejszy burak 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1 łyżka soku z limonki Buraka obierz, umyj i zetrzyj na tarce na papkę (tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane). Startą papkę włóż na drobniutkie sitko i mocno ją odciśnij z soku przyciskając grzbietem łyżki. Po odciśnięciu soku z buraka powinna pozostać kulka wielkości małej cytryny. Obie(...)znowu trochę czekolady. Zmiksuj. Wlewaj resztę czekolady i miksuj, aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Papier oraz boki tortownicy posmaruj odrobiną masła. Do formy wyłóż ciasto. Wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz około 50 minut (do suchego patyczka). Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w tortownicy. Zimne
Delicious Placejakiegoś czasu mam większa ochotę na drób. Zostały mi dwie pałki kurczaka. Z drugiej strony nie miałam ochoty na ziemniaki, więc stwierdziłam, że użyję ryż. Do tego jedna marchewka i kawałek zielonej części pora. Ryż, podlany bulionem warzywnym obudził we mnie smak dzieciństwa - smakował tak, jak robiła go moja babcia :) Pychota! I to, co mi się jeszcze podoba(...)plasterki, a por w piórka Pałki kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka. Nie dodawałam już soli i pieprzu, użyłam tylko tej przyprawy) Dodać pokrojone warzywa Wstawić danie do piekarnika i piec ok. 45 minut. Można dłużej, ale ryż może się rozgotować. Akurat w tym daniu mi to nie przeszkadzało, a piekłam godzinę. Wydaje mi się jednak, że 45 minut wystarczy - sprawdźcie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrybne są świetną alternatywną dla zwykłych rybnych filetów, które to zazwyczaj goszczą, jak w ogóle goszczą na naszych stołach. Ryby jada się rzadko, zazwyczaj powszechny obiad składa się z ziemniaków, mięsa i może odrobiny surówki. A szkoda :( Rybka powinna znaleźć się w naszym menu przynajmniej raz w tygodniu- i nie mówię tu o pandze czy rybnych paluszkach - chociaż z jednej(...)miski. Wyrabiać masę do momentu, kiedy będzie zwarta i jednolita. Formować pulpeciki, następnie je spłaszczyć, tak aby powstał kotlet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotleciki i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 20-25 minut
Zdrowie na języku :PDawno nie było na blogu nic słodkiego, więc dziś dla osłody proponuję mocno cytrynowe muffinki. Nigdy nie robiłam nic z mąki orkiszowej i postanowiłam sprawdzić jak
kuchnia doskiprzesianej mąki (robimy dołek pośrodku) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wodę. Dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Potem dodajemy sól, ziarna, rozgniecione ziemniaki uprzednio ugotowane. Można też dodać surowe, ale wówczas ucieramy je na drobnych oczkach tarki. -- -- -- -- -- -- Gdy wszystkie składniki mamy w misce, to najpierw mieszamy łyżką, a potem ręcznie wyrabiamy ciasto(...)bardziej zwarte ... -- -- Jak chleby już trafiły do foremek, to nastawiamy piekarnik na 200 st.C A chleby przykrywamy niech podrosną sobie. Przed włożeniem wierzch smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy ziarnami i nacinamy żeby nie popękał w dziwnych miejscach, tylko tam gdzie my sobie tego życzymy. Chleb piecze się ~ 50-60 minut w 200 st. C. -- Po wyjęciu nie kroimy
chleba naszegoSmaczny i łatwy w przygotowaniu pomysł na danie z wykorzystaniem białej kapusty. Można podać ją na kolację z pieczywem lub na obiad z ziemniakami. Idealna również na zbliżające się święta Wielkanocne. Danie to zachwyciło moich domowników, więc jeśli lubicie białą kiełbasę to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Składniki: * ok. 800 g kiszonej kapusty * 5 szt. białej kiełbasy(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć większą część kapusty kiszonej. Na wierzch poukładać obsmażone białe kiełbasy. Na to wyłożyć resztę kapusty kiszonej. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C. piec około 30-35 minut. Przy okazji kochani zapraszam Was serdecznie do wypróbowania nowości firmy Henryk Kania , a mianowicie pyszne chipsy mięsne: * chipsy mięsne classic * chipsy mięsne
Zrób to smaczniejednej z wycieczek rowerowych pojechaliśmy na wieś nieopodal naszego domu. Na piechotę jakoś nigdy tam nie dotarliśmy, a na rowerach - raz dwa i już! We wsi, pośród pól obsadzonych ziemniakami, zbożem i rzepakiem odkryliśmy pole truskawek. Czyściutkie, z dala od spalin, podlewane przez właścicieli wodą źródlaną. Jeszcze dwa tygodnie i będą truskawki. A na razie muszę się obejść bez lokalnych(...)jedno jedyne jajko, które znalazłam w lodówce ;) Wystarczyło, bo to jest małe ciasto. Piekłam je na żeliwnej patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem Forma średnicy około 22 cm składniki suche: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii składniki mokre: 60 g rozpuszczonego, przestudzonego
Posadzone i zjedzonegotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów(...)zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut pod przykryciem
Podróż w kulinariaupiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier).Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)Składniki:batat (słodki ziemniak)400 gjabłko1 duża sztmąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 golej4 łyżkisoda1 łyżeczkacukier puder2/3 szklankicukier waniliowy2 łyżeczkicynamon 1/2 łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 1/4 łyzeczkikarob lub kakaożurawina suszona2 łyżeczki1/4 szklankido dekoracji: lukier(...)proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia
głodny alergikCzy macie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie
Szybko Tanio SmacznieCzy macie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie
Szybko Tanio Smacznieosób: Poziom trudności: średni Składniki: 300 g mąki Opakowanie drożdży instant Średni ziemniak Woda (tyle ile wpije ciasto, generalnie około pół szklanki) 500 g kaszanki Cebula czerwona Jabłko Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ugotowania na miękko ziemniaka. Obieramy bulwę, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy około 10 minut(...)ciasto. Do głębokiej misy wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy. Dodajemy ziemniaka i powoli zagniatamy z mąką, stopniowo dodając wodę, w sam raz tyle żeby ciasto nie było ani z suche ani zbyt lepkie od wilgoci, choć generalnie ciasto na focaccię powinno być wilgotne, bo zbyt suche w piecu zmieni się w kawałek deski:) Wyrabiamy ciasto
Niedzielny kucharzFrytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia(...)przyprawy: pieprz, só l, słodka papryka - opcjonalnie: rukola i słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 wyciśniętej cytryny - szczypta soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej
upichconaproszku Po usunięciu ciągnących się fragmentów dyniowej gąbki przełożyć pestki (bez płukania) na blachę do pieczenia. Polać pestki olejem i wymieszać w formie. Pestki nie mogą pływać w oleju. Piec przy okazji innych wypieków 50-55 minut w temperaturze 180 stopni C. W trakcie pieczenia wymieszać pestki raz lub dwa razy, by pestki równo się upiekły na ładny pomarańczowo-brązowy(...)pestki można zjadać przez kilka dni po ich upieczeniu. Warunek jest jeden - oleju nie może być za dużo. ----- Podobne: Ptysie z pastą z groszku i serów Złociste pieczone ziemniaki Drobiowe zakrętasy z serem i papryką Na lekturę "Matyldy" z trylogii "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak czekałam prawie 2 miesiące i nareszcie się do niej dorwałam (dosłownie
Weekendy w domu i ogrodzie