pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:294/384)

Kurczak z pieczarkami w pomidorach 115

duszony w sosie pomidorowym - nic wyszukanego, po prostu domowe, pyszne danie. Sprawdzi się zarówno do makaronu jak też ziemniaków, ryżu czy kaszy. Dobrze się mrozi więc można zrobić na zapas. Kurczak z pieczarkami w pomidorach Czas przygotowania:  45 minut, czas pieczenia: 30 minut Składniki: podudzia z kurczaka ok 10 sztuk 400 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki oliwy(...)stron, odłożyć na talerz. Patelni nie myć, dodać wino, chwilę odparować i dodać pomidory i rosołek, doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dodać warzywa, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeżeli macie patelnię z odpinaną rączką to na tym etapie trzeba dodać kurczaka do sosu, odpiąć rączkę i wstawić do piekarnika. Jak nie macie to trzeba

Smaczny zeszyt
Roladki z piersi indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 152

rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 6. Podawać roladki z indyka z serem mozzarella bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem ziemniaków i wybranych gotowanych warzyw. Roladki z indyka pieczone z serem mozzarella podawane na zimno Smakowite roladki z indyka idealne na przystawkę przed daniem głównym lub na imprezę jako zimna płyta. Łatwe do wykonania(...)potrzeby spiąć wykałaczkami. 5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 6. Wyjąć roladki z piekarnika, odczekać kilka minut i pokroić każdą roladę na 5-6 plastrów. Ułożyć je na talerzu do podawania zimnej płyty, schłodzić. Przygotowanie smacznych roladek z indyka z pesto, serem, suszonymi pomidorami

Kuchcik gotuje
Tort czekoladowo-buraczany 134

czekolady 100 g. mlecznej czekolady 1 mniejszy burak 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1 łyżka soku z limonki Buraka obierz, umyj i zetrzyj na tarce na papkę (tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane). Startą papkę włóż na drobniutkie sitko i mocno ją odciśnij z soku przyciskając grzbietem łyżki. Po odciśnięciu soku z buraka powinna pozostać kulka wielkości małej cytryny. Obie(...)znowu trochę czekolady. Zmiksuj. Wlewaj resztę czekolady i miksuj, aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Papier oraz boki tortownicy posmaruj odrobiną masła. Do formy wyłóż ciasto. Wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz około 50 minut (do suchego patyczka).  Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w tortownicy. Zimne

Delicious Place
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami 253

jakiegoś czasu mam większa ochotę na drób. Zostały mi dwie pałki kurczaka. Z drugiej strony nie miałam ochoty na ziemniaki, więc stwierdziłam, że użyję ryż. Do tego jedna marchewka i kawałek zielonej części pora. Ryż, podlany bulionem warzywnym obudził we mnie smak dzieciństwa - smakował tak, jak robiła go moja babcia :) Pychota! I to, co mi się jeszcze podoba(...)plasterki, a por w piórka Pałki kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka. Nie dodawałam już soli i pieprzu, użyłam tylko tej przyprawy) Dodać pokrojone warzywa Wstawić danie do piekarnika i piec ok. 45 minut. Można dłużej, ale ryż może się rozgotować. Akurat w tym daniu mi to nie przeszkadzało, a piekłam godzinę. Wydaje mi się jednak, że 45 minut wystarczy - sprawdźcie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zdrowe i dietetyczne kotlety rybne z natką pietruszki :) 205

rybne są świetną alternatywną dla zwykłych rybnych filetów, które to zazwyczaj goszczą, jak w ogóle goszczą na naszych stołach. Ryby jada się rzadko, zazwyczaj powszechny obiad składa się z ziemniaków, mięsa i może odrobiny surówki. A szkoda :( Rybka powinna znaleźć się w naszym menu przynajmniej raz w tygodniu- i nie mówię tu o pandze czy rybnych paluszkach - chociaż z jednej(...)miski. Wyrabiać masę do momentu, kiedy będzie zwarta i jednolita. Formować pulpeciki, następnie je spłaszczyć, tak aby powstał kotlet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotleciki i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 20-25 minut

Zdrowie na języku :P
Mocno cytrynowe muffinki z mąki orkiszowej 210

Dawno nie było na blogu nic słodkiego, więc dziś dla osłody proponuję mocno cytrynowe muffinki. Nigdy nie robiłam nic z mąki orkiszowej i postanowiłam sprawdzić jak

kuchnia doski
Chleb orkiszowy z ziarnami 135

przesianej mąki (robimy dołek pośrodku) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wodę. Dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Potem dodajemy sól, ziarna, rozgniecione ziemniaki uprzednio ugotowane. Można też dodać surowe, ale wówczas ucieramy je na drobnych oczkach tarki. -- -- -- -- -- -- Gdy wszystkie składniki mamy w misce, to najpierw mieszamy łyżką, a potem ręcznie wyrabiamy  ciasto(...)bardziej zwarte ...    -- -- Jak chleby już trafiły do foremek, to nastawiamy piekarnik na 200 st.C A chleby przykrywamy niech podrosną sobie. Przed włożeniem wierzch smarujemy rozbitym  jajkiem, posypujemy ziarnami i nacinamy żeby nie popękał w dziwnych miejscach, tylko tam gdzie my sobie tego życzymy. Chleb piecze się ~ 50-60 minut w 200 st. C. -- Po wyjęciu nie kroimy

chleba naszego
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W KAPUŚCIE KISZONEJ 211

Smaczny i łatwy w przygotowaniu pomysł na danie z wykorzystaniem białej kapusty.  Można podać ją na kolację z pieczywem lub na obiad z ziemniakami. Idealna również na zbliżające się święta Wielkanocne.  Danie to zachwyciło moich domowników, więc jeśli lubicie białą kiełbasę to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.  Składniki: * ok. 800 g kiszonej kapusty * 5 szt. białej kiełbasy(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć większą część kapusty kiszonej. Na wierzch poukładać obsmażone białe kiełbasy. Na to wyłożyć resztę kapusty kiszonej. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C. piec około 30-35 minut. Przy okazji kochani zapraszam Was serdecznie do wypróbowania nowości firmy  Henryk Kania , a mianowicie pyszne chipsy mięsne: * chipsy mięsne classic * chipsy mięsne

Zrób to smacznie
Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem 108

jednej z wycieczek rowerowych pojechaliśmy na wieś nieopodal naszego domu. Na piechotę jakoś nigdy tam nie dotarliśmy, a na rowerach - raz dwa i już! We wsi, pośród pól obsadzonych ziemniakami, zbożem i rzepakiem odkryliśmy pole truskawek. Czyściutkie, z dala od spalin, podlewane przez właścicieli wodą źródlaną. Jeszcze dwa tygodnie i będą truskawki. A na razie muszę się obejść bez lokalnych(...)jedno jedyne jajko, które znalazłam w lodówce ;) Wystarczyło, bo to jest małe ciasto. Piekłam je na żeliwnej patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem Forma średnicy około 22 cm składniki suche: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii składniki mokre: 60 g rozpuszczonego, przestudzonego

Posadzone i zjedzone
,,De volaille z serem i szynką” 296

gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów(...)zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut pod przykryciem

Podróż w kulinaria
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 273

upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier).Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)Składniki:batat (słodki ziemniak)400 gjabłko1 duża sztmąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 golej4 łyżkisoda1 łyżeczkacukier puder2/3 szklankicukier waniliowy2 łyżeczkicynamon 1/2 łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 1/4 łyzeczkikarob lub kakaożurawina suszona2 łyżeczki1/4 szklankido dekoracji: lukier(...)proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Zapiekanka z ziemniakami, jajkami i mięsem 66

  Czy macie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekanka z ziemniakami, jajkami i mięsem 155

  Czy macie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie

Szybko Tanio Smacznie
Czwartek: Focaccia z kaszanką 122

osób: Poziom trudności: średni Składniki: 300 g mąki Opakowanie drożdży instant Średni ziemniak Woda (tyle ile wpije ciasto, generalnie około pół szklanki) 500 g kaszanki Cebula czerwona Jabłko Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ugotowania na miękko ziemniaka. Obieramy bulwę, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy około 10 minut(...)ciasto. Do głębokiej misy wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy. Dodajemy ziemniaka i powoli zagniatamy z mąką, stopniowo dodając wodę, w sam raz tyle żeby ciasto nie było ani z suche ani zbyt lepkie od wilgoci, choć generalnie ciasto na focaccię powinno być wilgotne, bo zbyt suche w piecu zmieni się w kawałek deski:) Wyrabiamy ciasto

Niedzielny kucharz
Frytki z cukinii & pieczony camembert 229

Frytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia(...)przyprawy: pieprz, só l, słodka papryka - opcjonalnie: rukola i słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert  - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 wyciśniętej cytryny - szczypta soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora  Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej

upichcona
Przekąskowe pestki dyni i "Matylda" 207

proszku Po usunięciu ciągnących się fragmentów dyniowej gąbki przełożyć pestki (bez płukania) na blachę do pieczenia. Polać pestki olejem i wymieszać w formie. Pestki nie mogą pływać w oleju. Piec przy okazji innych wypieków 50-55 minut w temperaturze 180 stopni C. W trakcie pieczenia wymieszać pestki raz lub dwa razy, by pestki równo się upiekły na ładny pomarańczowo-brązowy(...)pestki można zjadać przez kilka dni po ich upieczeniu.  Warunek jest jeden - oleju nie może być za dużo. ----- Podobne: Ptysie z pastą z groszku i serów Złociste pieczone ziemniaki Drobiowe zakrętasy z serem i papryką Na lekturę "Matyldy" z trylogii "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak czekałam prawie 2 miesiące i nareszcie się do niej dorwałam (dosłownie

Weekendy w domu i ogrodzie
Czwartek: Nuggetsy z frytkami z różnych warzyw i surówką 110

się, że jeśli frytki to muszą być: smażone z ziemniaków Tymczasem frytki można robić z różnych warzyw i najlepiej jest je upiec. Najlepiej smakuje mieszanka różnych frytek: z marchewki, pietruszki, selera i batata. Pięknie pachną, wyglądają i mają niesamowity smak. Szczególnie super wypada pietruszka, o której Agnieszka mówi, że tylko pieczona ma sens. Warzywne frytki dobrze jest dość solidnie(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Surówka 1 marchewka 1 jabłko 200 g kiszonej kapusty 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Zrób frytki. Obierz wszystkie warzywa i umyj. Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na połowy, a potem na mniejsze kawałki. Selera i batata pokrój w plastry

Niedzielny kucharz
Szparagi w cieście francuskim - szybka wiosenna przekąska 222

rozkoszą dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie. Niewiem czy Wam wspominałam, że Roman jest z pochodzenia  Ukraińcem, który dość długo mieszkał w Rosji. Co to znaczy kulinarnie? To, że kocha ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego(...)wolę brie) 2 łyżki oliwy pieprz i sól roztrzepane jajo Na sos: 3 łyżki masła 2 łyżki miodu kilka gałązek świeżego tymianku albo szczypta suszonego Przygotowanie: Zacznijmy od piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 ° C, grzałki góra i dół.  Teraz zajmijmy się szparagami.    Odcinamy albo odrywamy zdrewiałe części. Do miski wlewamy oliwę, wkładamy szparagi, dodajemy pieprz i sól

Ale Pyszka!
Schab ze śliwką i purée z selera 135

czosnek i liście laurowe. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika bez przykrycia na 30 min. i 150 stopni z termoobiegiem, po tym czasie obracamy mięso do góry nogami, polewamy powstającym sosem i pieczemy kolejne 30 min. Po upływie tego czasu przykrywamy nasze mięso folią aluminiową i zostawiamy w piecu na co najmniej 1 godzinę w temperaturze 120 stopni(...)czas zależy od wielkości waszego schabu. Logicznie im go więcej tym dłużej pieczemy. Czas zająć się purée selerowym, nic prostszego. Seler obieramy, kroimy w kawałeczki i obgotowujemy w wodzie z masłem i odrobiną soli. Przed odcedzeniem selera odlejcie około szklanki wody, w której się gotował, może się jeszcze przydać. Seler ucieramy blenderem, dla pewności można go jeszcze przetrzeć przez sitko

Kuba Gotuje
Pieczone podudzia z cieciorką i pomidorami koktajlowymi 431

słodkawej marynacie, cieciorka i pomidorki koktajlowe. Smaczne danie z piekarnika, przy którym nie ma dużo pracy. Trzeba jedynie pomyśleć o wcześniejszym namoczeniu i ugotowaniu cieciorki :) Danie można podać z ziemniakami, ale ciecierzyca jest na tyle syta, że nie jest to konieczne. Można zwiększyć jej ilość. 1 kg podudzi z kurczaka 150g ciecierzycy ok 400g pomidorków koktajlowych szczypiorek MARYNATA: 1 cebula(...)ugotowaną i odsączoną cieciorkę. Wymieszać i wyłożyć do naczynia do zapiekania. Większość cieciorki powinna znaleźć się pod lub między mięsem. Wyłożyć pomidorki koktajlowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C bez przykrycia. Piec przez ok 1,5godz. Kontrolując czy pomidorki za bardzo nie będą się przypiekać. Gotowe danie posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad

https:KKuchniaMniam
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 213

łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła     puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję(...)przyrządzonym farszem nadziewam ryby, dodając do środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane ryby układam na papierze do pieczenia wyścielającym blaszkę. Układam cząstki cytryny, plasterki masła i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 25minut, najpierw przez 10 minut w 170 stopniach, a następnie w zmniejszonej temperaturze 160 stopni.  Ryba powinna lekko się zrumienić

W kuchni Karmel-itki
naleśniki z gotowanych ziemniaków 103

szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej mleka,lub wodę mineralną. Masę(...)ilością oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. U mnie po 3-4 minuty na jednej stronie... Do naleśników mogą być Pieczone pieczarki Przepis z http://www.fullforkahead. com/20 12/09/ 19/roa sted-m ushroo ms/ pieczone pieczarki Składniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania