szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej mleka,lub wodę mineralną. Masę(...)ilością oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. U mnie po 3-4 minuty na jednej stronie... Do naleśników mogą być Pieczone pieczarki Przepis z http://www.fullforkahead. com/20 12/09/ 19/roa sted-m ushroo ms/ pieczone pieczarki Składniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego
w mojej kuchniJest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku. - czas(...)marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g- masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka- sól 1 łyżeczka- jajo 2szt- woda 25ml SPOSÓB WYKONANIA :- Mąkę ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i solą posiekać nożem aż masło przerodzi się w mini kawałeczki ( można użyć robot kuchenny) następnie przełożyć do miski i wyrobić z jajami
Basia w kuchniPyszne z chrupiącą skórką pałki z kurczaka to super propozycja na obiad. Do pałek wystarczy dodać jakąś ulubioną surówkę, ryż, kuskus, ziemniaki lub po prostu pieczywo
Ewa w kuchniOstatnio przygotowywałam przyjęcie urodzinowe mojej córki. Była to dobra okazja do wypróbowania przepisów Maćka :) Pozwolę sobie polecić kurczaka z pomidorami i estragonem w białym winie oraz ziemniaki z kremowym farszem . Pyszne! Wcale nie mamy tak wielu okazji do skorzystania z przepisów drugiej strony. Pochłonięci hasłem danego tygodnia oraz realizacją potrzeb kulinarnych rodzinki, rzadko wracamy do wcześniejszych receptur(...)momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać (od czasu do czasu mieszając). Z podanych składników przygotować kruszonkę. Gruszki przełożyć do kokilek. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 minut
zadanie-gotowaniegulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby(...)gotujemy pod przykryciem na małym gazie około 20 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy marchew i seler starte na tarce. Papryki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku, aż skórka się przypali. Z lekko ostudzonych papryk zdejmujemy skórkę, kroimy je w kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni, aż odparuje z nich woda. Pieczarki
e-PrzepisyKulinarneżółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego smarujemy cieniutko keczupem a następnie kroimy na pionowe paski szerokości kciuka (lub ciut szerzej - jak kto woli). Na to kładziemy tej samej szerokości pokrojony żółty ser. Całość posypujemy z wierzchy papryczką chilli. Paluchy układamy na blasze i pieczemy około 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło(...)informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście
My simple kitchenDzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni
kuchnia doskipork. Takiej prawdziwej szarpanej wieprzowiny, pieczonej przez kilka godzin, której aromat nie daje przejść obojętnie i wywołuje najśmielsze kulinarne fantazje... Chrupiąca bułka, ogórek, soczysta sałata, pomidor, może jeszcze pieczarki albo grillowana papryka... Albo puszyste puree z ziemniaków, ulubiona surówka... i pulled pork. Kolejną zaletą tej potrawy jest to, że mimo długiego czasu pieczenia robi się praktycznie sama(...)marnowania kilka razy obrócić i wymasować mięso. Cebulę obrać, pokroić w ósemki lub grube plastry. Czosnek obrać. Cebulę i czosnek wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, na cebuli położyć mięso. Piekarnik nagrzać do 200st C, wstawić mięso, piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110stC, mięso w naczyniu przykryć pokrywką i piec przez kolejne 8 godzin. Pod koniec pieczenia zwiększyć
Obiad gotowypiekarnika na jakieś dwie godziny. Zupa wojskowa Może już nie w tych czasach kiedy wojsko ma swoje jedzenie z firm cateringowych, ale swego czasu takie zupy były bardzo modne wśród zarówno tych żołnierzy, którzy byli w niewoli u wroga, jak i tych, którzy byli w niewoli własnego kraju w tzw. "syfie" :) - kilka ziemniaków - marchewka - obierki z marchewki - obierki z ziemniaków(...)garnku z wodą i dosładzamy cukrem. Jak mówiłem plan został bardziej niż zrealizowany ponieważ uczestnikom tak bardzo smakowały podsmażane skórki z ziemniaków, że zrobili z nich przekąskę. Idealny patent na imprezę. Idąc za ciosem zrobili jeszcze pieczone ziemniaki. Oczywiście ze skórkami :) Nic mnie bardziej nie cieszy niż fakt, kiedy uczestnicy wychodzą przed szereg ze swoją kreatywnością. Uwaga! Bardzo
Kryzysowa Książka Kucharskamiękkości robi się trochę mdły. Dziś w mojej ulubionej formie, czyli zapiekany z farszem, śmiało do tej potrawy można użyć zwykłych ziemniaków, robiłam już to wcześniej, ale ze zwykłych ziemniaków, to lubię robić latem, gdy są młode ( tu znajdziecie przepis ). Składniki na 2 porcje: 2 średnie bataty 200 g tofu naturalnego kilka ząbków czosnku puszka kukurydzy 200 ml mleka roślinnego(...)skórki i ponownie dokładne zbelndowanie). Do reszty masy dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj łyżką. Wypełnij bataty farszem i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temp. 180 C na środkowej części piekarnika. Smacznego! ps. Potrawę możesz przygotować dzień wcześniej i upiec w dniu serwowania. Smakuje również na zimno, jako przystawka
greenscarfTym razem chciałam wypróbować mąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry
kuchnia doskiPyszny i łatwy do przygotowania dodatek do obiadu. Buraczki na ciepło świetnie smakują z kaczką i ziemniakami. Nie wiem dlaczego, ale dla mnie najbardziej smakują buraczki zrobione na ciepło. Ich podsmażanie sprawia, że stają się słodsze i bardziej aromatyczne. Nigdy nie dodaję do nich octu spirytusowego tylko ocet jabłkowy i sok z cytryny, gdyż spirytusowy zabija ich smak, a ocet(...)Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Do pieczenia najlepiej wybrać buraki o podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samum czasie. Buraki można również ugotować w wodzie, ale te pieczone są smaczniejsze. Po upieczeniu buraki obrać
Gotuj w domusposób przygotowaną pieczeń można podać na wiele sposobów. U mnie z kaszą i burakami, ale równie dobrym połączeniem będzie sałatka i ziemniaki. Pieczeń tak na prawdę jest najsmaczniejsza na drugi dzień, więc warto przygotować ją na dwudniowy obiad. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego 3/4 szklanki octu balsamicznego 1/2 główki czosnku 1/2 szklanki wody 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula(...)laurowe i ziele angielskie, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć mięso na całą noc do lodówki. Na następny dzień wlać do mięsa wino, nałożyć pokrywę i włożyć do piekarnika. Piekarnik włączyć na temperaturę 200 ° C. Mięso piec od momentu rozgrzania się piekarnika około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywę, aby mięso się przypiekło
Passions hobbies lifeZiemniaki faszerowane czym? Ziemniakami! Tak właściwie jest to połączenie pieczonych ziemniaków ze wzbogaconą wersją ziemniaczanego puree. Danie jest śmietanowo-maślano kremowe. Wyraziście i sycąco serowe. Zniewalająco smaczne. Na dodatek raczej proste w wykonaniu. Fajne na zwykłą (powiedzmy) kolację, a i na przyjęciu można nimi zabłysnąć (prawdopodobnie). Jakoś tak nagle przypomniało mi się, że kiedyś wrzesień to była pora szkolnych(...)Składniki: 5 ziemniaków (średniej wielkości, równych i zdrowych) 3 posiekane dymki 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 6 łyżek startego cheddara (lub innego żółtego sera) 2 łyżki prażonej cebulki 1/2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz oliwa szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, natłuścić oliwą i posolić. Zawinąć każdy osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
zadanie-gotowaniemusicie sprawdzić sami. Składniki (na małe naczynie żaroodporne): 2 spore ziemniaki duża garść pieczonego kurczaka krojonego w kostkę garść papryki krojonej (najlepiej białej i żółtej) kilka piór cebuli czerwonek kilka plastrów mozzarelli szczypta siekanego szczypioru dla koloru ;) tajemniczy sos ;) Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy na parze na pół miękko. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Naczynie żaroodporne(...)Doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Powstały sos wyłożyłam na warzywa z mięsem. Posypałam szczypiorkiem. Położyłam jeszcze 3 plastry sera i przykryłam warstwą ziemniaków. Zapiekałam pod przykryciem ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryłam a opcje piekarnika zmieniłam za "górne zapiekanie" by przyrumienić lekko ziemniaki. Na ostatnie 5 minut posypałam odrobina zwykłego sera żółtego. "Włala ;)" Zapiekanka powstała głównie
Kuchnia po mojemu