którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne nadzienie(...)smażenia mięsa wlewamy odłożony tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy oregano i bazylią, dusimy jeszcze 3-4 minuty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy na kawałek papieru do pieczenia
My Culinary ArtŚwięta już dosłownie za chwilę i wydaje mi się, że menu wigilijne wszyscy mają ustalone. Ale co ze świątecznym obiadem? My się nigdzie dalej nie wybieramy
Smaczna Pyzamiski wbijamy 12 jajek. Cebulę kroimy w kostkę, szczypiorek szatkujemy, a ostudzone ziemniaki oraz cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Teraz już tylko mieszamy wszystkie składniki: najpierw dodajemy ziemniaki, cukinię, cebulę i szczypior do jajek, następnie dorzucamy składniki sypkie, całość doprawiamy i dobrze ze sobą łączymy. Przelewamy masę jajeczną do głębokiej foremki naczynia żaroodpornego lub dwóch mniejszych. Uwaga(...)odstępu od górnej krawędzi, ponieważ nasza masa urośnie i może wykipieć. Jeżeli decydujemy się na pieczenie w blaszce, warto wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia i/lub natłuścić. Kuku pieczemy przez 30–45 minut (w zależności od głębokości masy) w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Pod koniec pieczenia możemy rozkroić nasz wypiek, by temperatura zdołała dotrzeć do głębiej położonych partii
Proste-przepisy.plsera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraków 2 łyżeczki agaru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka oleju rzepakowego/ryżowego mała strzykawka Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie około 2 mm plasterki. Cukinię pokroić w plastry. Śmietankę wymieszać z chrzanem. Dno formy żaroodpornej wysmarować olejem i na spód wyłożyć po 2 warstwy plastrów ziemniaczanych(...)warstwy plastrów cukinii, 2 warstwy ziemniaczane (plus szczypta soli), 4 plastry łososia i ponownie po 2 warstwy ziemniaczane. Na wierzch wylać śmietankę. Szczelnie zakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 50 minut, następnie odkryć, posypać startym serem i zapiekać około 15 minut, aż wierzch się leciutko zarumieni. Podawać z kawiorem buraczkowym. Olej przelać do plastikowego/silikonowego naczynia
Kraina Miodem Płynącazrobi się prawie sam. W dodatku chcemy, żeby było to coś zdrowego, pożywnego no i wiadomo - smacznego. Dzisiaj więc ograniczamy się do pokrojenia warzyw i włożenia ich do piekarnika. Jeszcze tylko kilka minut na przygotowanie dodatku do warzyw i obiad gotowy :) O tej porze często najlepszą opcją okazują się warzywa korzeniowe. Warzywa typu pomidor czy ogórki o tej porze najczęściej(...)cieplejsze czasy zadowalam się tymi typowymi dla zimowego okresu. W dzisiejszym przepisie królują zatem ziemniaki, bataty, marchewki i buraki. Do warzyw przygotowałam gzik, czyli twaróg wymieszany z jogurtem, cebulą i przyprawami. Takie proste rozwiązania często okazują się najlepszą opcją :) PIECZONE WARZYWA Z GZIKIEM Warzywa w proporcjach według uznania - ziemniaki, bataty, buraki, marchewka Pół kostki twarogu półtłustego
HealthyCreationsmłodej cebuli ze szczypiorkiem 350 g kiełbasy 6 jajek 50 ml mleka 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 350 g mozzarella 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, posól, posyp rozmarynem i zrumień. Przełóż do miski. Na tą samą patelnię wrzuć oczyszczone grzyby. Smaż aż odparują z nadmiaru wody, lekko(...)misce rozmąć jajka z mlekiem, lekko posól, przypraw pieprzem i chili. Wlej do dużej miski i wymieszaj. Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem, napełnij zapiekanką i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Spara Spara The post Zapiekanka warzywna z kiełbasą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaucieszył się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet określić, czy któraś bardziej. Podudzia z kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość, a po drugie, bo na tłuszczu wytopionym z boczku całość smakowała dużo lepiej. Owijanie ma większe znaczenie przy mięsie pieczonym - by go nie wysuszyć(...)uduszony obiad smakował wybornie, mięso było soczyste i kruche, całość bardzo aromatyczna. W zasadzie podobny efekt można uzyskać piekąc to samo na blasze lub naczyniu żaroodpornym w piekarniku. W takim wypadku radzę przykryć naczynie. Ja zdecydowałam się na patelnię, by na bieżąco kontrolować sytuację i dlatego, że mam tak dużą i mi się to zmieściło :D Danie polecam na niedzielny
Kolorowy PrzepisownikTaki obiad lubię najbardziej - ryba (bez ości;), ziemniaki i jakaś domowa surówka lub brokuły z kalafiorem i masełkiem. Zamiast ziemniaków można podać rybkę z kaszą jaglaną lub inną ulubioną z dodatkiem warzyw. Dodatkowo jest zdrowo, a dzięki świeżym ziołom nie tylko smacznie, ale też aromatycznie. Składniki: 350 g polędwicy z dorsza 2 plasterki cytryny 2 plastry pomidora garść(...)pieprzymy z obu stron; na wierzch każdej polędwicy układamy pomidora, kawałek masła, na pomidora cytrynę i posypujemy równomierni koperkiem; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 180C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut; smacznego
Zasmakuj Kuchnimoja propozycja na obiad. Koniecznie musicie spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego(...)kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie
O kuchni z uczuciemNuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź(...)miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko. Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego kurczaka
Misz-masz by DomiNuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź(...)miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko. Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego kurczaka
Misz-masz by Domiżeby serowy sos dotarł wszędzie. Posypujemy wierzch resztą startego sera i dopiero na koniec – przygotowaną wcześniej startą i przyrumienioną bułką. Całość wstawiamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180⁰C góra-dół bez termoobiegu, i pieczemy 35-40 minut, bez przykrycia, na środkowej półce. Środek – miękki, lśniący i kremowy, wyczuwalnie serowy. Wierzch jest jednocześnie chrupiący i ciągnący. Pyszna opcja(...)DOCIEKLIWYCH Mac&Cheese to potrawa obecna głównie w kuchni anglosaskiej, ale nie tylko. Szwajcarzy mają swoje Älplermagronen – bardzo podobną zapiekankę z makaronu i sera, z dodatkiem ziemniaków i cebuli, sera, śmietanki i masła, podawaną z sosem z przetartych jabłek. SKŁADNIKI 300g makaronu z pszenicy durum, typu kolanka, kolanka z falbanką lub krótkie rurki (waga przed ugotowaniem) 700ml mleka
Karo in the KitchenSkładniki: 2 piersi z kurczaka duże opakowanie warzyw na patelnię z ziemniakami olej do smażenia Sos 3/4 gęstej śmietany 18% 3/4 szklanki mleka 3 jajka 70g startego żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii starta gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Warzywa wyjąć wcześniej z zamrażarki aby miały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć(...)wszystko ze sobą. Do naczynia żaroodpornego wsypać pół paczki warzyw, na nie wyłożyć pół kurczaka polać wszystko połową sosu z serem, przykryć pozostałymi warzywami, kurczakiem zalać wszystko resztką sosu. Piec około 30 minut. Uwaga! Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź czy aby na pewno zapiekanka jest ciepła w środku. Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka : I gazetka Biedronka Kosmetyczna
Pychotkaaa300g drożdże świeże 20g ciepła woda 100ml mleko 50ml łyżeczka soli łyżeczka cukru oliwa z oliwek 500g piersi z kurczaka czerwona cebula pomidor sos tzatziki - własny frytki z ziemniaków sól, pieprz, przyprawa grecka Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce(...)odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu
MarciochaKucharzypieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy(...)gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy. Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki