Frytki kojarzą Nam się z bardzo kalorycznym daniem . Dziś postaramy się udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne. Polecamy :-) Paprykowo - ziołowe frytki z selera SKŁADNIKI: 1 duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego papryka mielona słodka - około(...)lepsze są grubsze niż cieńsze ale wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki. Pieczemy na papierze do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki garść pieczarek pęczek pietruszki kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w drobną(...)osobnej miseczce, dodajemy pokrojoną piepruszkę i doprawiamy solą i pieprzem Do silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-30 min. tak, aby frittata się ścięła i lekko zrumieniła. Jeżeli nie mamy silikonowej formy to bierzemy obojętnie jaką formę do pieczenia o max. średnicy
IMPRESJA SMAKUczego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy.Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min.Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos.Jest on przepysznyW tym linku(...)moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Kochani, obiad gotowy - oszukane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym , lub z każdym innym jaki lubicie np sosem pieczarkowym, do tego mogą być ziemniaki , chleb, bułka lub po prostu same oszukane gołąbki :)Smacznego
Smaki Edytysmaku6 płatów ciasta philook. 50 g roztopionego masła Sposób przygotowania:Twaróg i ser feta rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać jajka miętę i pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszy płat ciasta philo posmarować roztopionym masłem i ułożyć w formie, tak aby dokładnie przylegało(...)pozostałymi pięcioma płatami, układając je w formie jeden na drugim. Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć zwisającymi kawałkami i dokładnie docisnąć. Cały placek posmarować pozostałym masłem. Piec przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, aż do zrumienienia wierzchu.Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.Smacznego!Wyliczenia:twaróg 5 złfeta 2 złjajka 2,10 złmięta 2 złpietruszka 1 złciasto philo
Obiad za dychęobsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie(...)cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Przygotowanie szarlotki Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z jabłek, a następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataryby, którą najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W czasie kiedy ryba będzie się piekła (zaledwie 30 minut), będzie czas na pozostałe elementy talerza. DORSZ PIECZONY W ZIOŁACH (2 porcje) 240g polędwicy z dorsza 1/2 doniczki bazylii 1/4 pęczka zielonej pietruszki 1 niewielki ząbek czosnku 20g parmezanu (warto zainwestować w prawdziwy parmezan, doskonale komponuje się(...)orzechy rozdrobnić i zmiksować na masę za pomocą blendera. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ziołowo-śmietanową masę wyłożyć na dorsza i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. 1 porcja ryby j.w. to ok. 245kcal , węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g 0,4WW i 2,4WBT Cukinia to wszechstronne warzywo
Dietologjeszcze odsączona. To jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka(...)wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Obok w naczyniu rozkładamy plastry cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika - pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby je zrumienić. Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
Kolorowy PrzepisownikZłociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placki ziemniaczane dla leniwych to błyskawiczna propozycja na tani obiad :) Do przygotowania tej potrawy wystarczy nam dosłownie kilka składników. Całość przygotowania nie powinna zająć więcej jak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaku waniliowym (Plantforce - Siła Roślin) 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 rządki czekolady 180 g pure warzywnego z ziemniaka i dyni 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki musu kokosowego 2 łyżki syropu daktylowego 350 ml mleka sojowego szczypta soli Przygotowanie: Zmiel płatki na mąkę(...)Kostki czekolady pokrój na mniejsze kawałeczki. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wylej ciasto i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 60 minut
Zdrowie na języku :PJuana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień- salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh). Także dziś u mnie mocno naciągane buritto, ale za to jakie(...)dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ) - 4 garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką. Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj sosem czosnkowym, posyp startym parmezanem
SMYKWKUCHNIpiekarnika i pieczemy jeszcze przez 1,5-2 godziny. Co 45 minutach gąskę wyciągamy i polewamy tłuszczem. My lubimy dobrze wypieczony drób i choć znane są nam zasady, że kilogram kury pieczemy tyle i tyle, a kaczki tyle, stosujemy zasadę, że gdy kura ma 1,8 kg pieczemy ją ze 2 godziny. Kaczka 2-kilogramowa siedzi w piecu(...)godziny. Nasza gąska o wadze 4,5 kg piekła się równo 5 godzin. Po wyjęciu z pieca gąskę przykrywamy i zostawiamy żeby odpoczęła z 20 minut do pół godziny. Gęś podajemy z kopytkami, pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi. Można podać też z kaszą z farszu – wystarczy na 4 spore porcje. Do gęsi tradycyjnie podaje się modrą kaszę. Naszym zdaniem
Niedzielny kucharzkrok, aby nasze hash browns było chrupiące). Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne do smaku oraz dodajemy oliwę z oliwek. Rozgrzewamy patelnię, a na niej olej kokosowy. Na gorącą wrzucamy ziemniaki pamiętając, aby przykryły całą jej powierzchnię. Na brzegach w kilku miejscach dodajemy odrobinę masła. Po kilku minutach przewracamy ziemniaczany placek na drugą stronę. Pomożecie sobie dużym talerzem: kładziemy(...)patelnię upieczoną stroną do góry. Wbijamy jajka, posypujemy ponownie cayenne i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-12 minut (lub przykrywamy pokrywką). W międzyczasie rozgrzewamy kolejną patelnię, dodajemy masło do tego odrobinę miodu i wrzucamy boczek. Pieczemy aż zrobi się chrupiący. Dodajemy go do placka i gotowe. Smacznego! Artykuł hash browns śniadaniowy amerykański food porn pochodzi
PaleoLifeszkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki rozmarynu i tymianku pęczek bazylii 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać(...)minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze i polać sosem. Smacznego! *źródło
Pieguskowa Kuchnia