żywności (tu znajdziecie poradnik jak mrozić jedzenie ). Tyle wstępu, zapraszamy do zapoznania się z menu na ten tydzień: Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, od początku pieczona w piekarniku, a nie na patelni. Mega sycące danie, bogate w warzywa, przyciągające oko i łatwe do zrobienia. Hiszpański klasyk w nieco inny(...)trzech przypraw i odpowiednio długiego czasu marynowania. Do tego pity domowego wyrobu, frytki z piekarnika i pyszne danie gotowe. Piątek: Gnocchi z batatów ze szparagami Zaskakująco pyszne danie. Gnocchi z batatów jest lekko słodkie, co warto skontrować dodaniem pomidorków, których kwaskowość przełamuje słodycz słodkiego ziemniaka. Gnocchi jest daniem wymagającym wyczucia – dasz za mało mąki do ziemniaków wtedy czeka cię mękaz
Niedzielny kucharzKlasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!orzechów pekan 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli morskiej Nadzienie: ok. 450 g słodkich ziemniaków (u mnie: bataty) 2 jajka 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Spód: Pomarańczę sparzymy(...)uzyskania gruboziarnistej tekstury. Dodajemy syrop klonowy oraz oliwę i dalej miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie, mocno dociskamy do dna. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Nadzienie: Bataty pieczemy w piekarniku do miękkości, a następnie łyżką wybieramy miąższ. Wrzucamy do rozdrabniacza i dodajemy jajka
Kuchnia MagdaLenyJeżeli jesteście znudzeni popularnymi chipsami z ziemniaka, proponuję Wam pieczone chipsy z buraka i marchwi, chrupiące, aromatyczne i ciut zdrowsze od tych smażonych. Do tego s ą proste i szybkie w przygotowaniu i tak samo szybko znikają ;) Smacznego! SKŁADNIKI 3 buraki 4 marchewki curcuma, papryka, rozmaryn s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI(...)buraki kroimy na bardzo cienkie plasterki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy delikatnie oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami według uznania np. kurkumą, rozmarynem lub ostrą papryką. Chipsy z buraka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minut; w połowie pieczenia chipsy odwracamy na drugą stronę. Chipsy
La grande e la piccola cuocapowiedział ,że frytki nie mogą być zdrowe ? Oczywiście ,że mogą! Wystarczy tylko mieć cukinię, kilka składników i piekarnik i to wszystko bez użycia oleju! Zdrowo i pysznie! Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków i to jest dla mnie najważniejsze. Danie jest w brązach jesieni z nutką zieleni jak widać :) Składniki: 2 średnie cukinie 1 jajko 3-4 łyżki(...)grubsze słupki. Jajko roztrzepujemy i doprawiamy je przyprawami. Kawałki cukinii moczymy w jajku, potem obtaczamy je w mące, otrzepujemy nadmiar mąki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez przez 15-20 minut w temp. 220*C Mając Ketchup Kotlin tak szybko znikają frytki z cukinii :) Przepis bierze udział w super akcji kulinarnej: #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
W Moim Magicznym Domupiekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Po tym czasie perliczkę odwrócić skórą do dołu i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Po 20 minutach perliczkę odwrócić ponownie skórą do góry. Ułożyć na niej masło pokrojone w plasterki, piec dalej około 30 minut (perliczka będzie miękka i rumiana). Perliczkę przełożyć do suchej brytfanki, przykryć ją sianem z pieczenia, które następnie(...)pożaru... a w mieszkaniu się trochę nadymi....no chyba, ze możemy wyjść na zewnątrz lub mamy dobry wyciąg). Siano delikatnie zdjąć z perliczki (ja to robię pędzelkiem). Podałam z ziemniakami z pietruszką i serem z niebieską pleśnią . zastawa
królestwo garówdodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć.Wszystkie(...)wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Ziemniaki obrać, pokroić i chwilę pogotować.Odcedzić i przełożyć na blaszkę.Skrzydełka wyjąć z rosołu i dodać do ziemniaków.Posypać zieleniną i piec do miękkości
Moje domowe kucharzenieziemniaków, paski wtedy są tak cienkie jak makaron) Sos beszamelowy przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia(...)następnie przekładam makaronem, plastrami cukinii pozostałym mięsem, makaronem i pozostałym sosem. Naczynie odstawiam na 20-30 minut tak aby makaron zmiękł ( jeżeli od razu wstawimy do piekarnika makaron może być twardy). Czas pieczenia: W piekarniku nagrzanym na 180 C, pieczemy przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół
Niezły Młynekżywności (tu znajdziecie poradnik jak mrozić jedzenie ). Tyle wstępu, zapraszamy do zapoznania się z menu na ten tydzień: Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, od początku pieczona w piekarniku, a nie na patelni. Mega sycące danie, bogate w warzywa, przyciągające oko i łatwe do zrobienia. Hiszpański klasyk w nieco innym(...)przypraw i odpowiednio długiego czasu marynowania. Do tego pity domowego wyrobu, frytki z piekarnika i pyszne danie gotowe. Zobacz przepis Piątek: Gnocchi z batatów ze szparagami Zaskakująco pyszne danie. Gnocchi z batatów jest lekko słodkie, co warto skontrować dodaniem pomidorków, których kwaskowość przełamuje słodycz słodkiego ziemniaka. Gnocchi jest daniem wymagającym wyczucia – dasz za mało mąki do ziemniaków wtedy czeka cię
Niedzielny kucharznaszych gości kolorytem i aromatem i sposobem podania potrawy. * Garnki, brytfanny i patelnie La Cuisine doskonale sprawdzą się zarówno do duszenia, pieczenia, podpiekania, smażenia, gotowania . Nie ma znaczenia rodzaj kuchni: indukcyjna, gazowa, ceramiczna, elektryczna czy piekarnik, zawsze mamy pewność korzystania z niezwykłych właściwości naczyń żeliwnych. To tyle jeśli chodzi o producenta, my możemy jedynie w pełni potwierdzić te słowa(...)pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury. Gdy już chleb
Marder&Marder ManufactureDziś nowa propozycja na podanie drobiu z piekarnika. Danie szybkie do przygotowania, wymaga tylko upieczenia w piekarniku w pysznej marynacie. Składniki: 6 dużych udek lub 12 podudzi pół szklanki coca-coli ok 1 szklanki pikantnego keczupu (zastąpiłam w takich proporcjach: 1/2 szklanki keczupu z cukinii, 1/2 szklanki keczupu łagodnego + 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki) 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania(...)zmiażdżony czosnek i colę połączyć ze sobą. 3. Mięso wymieszać z przygotowaną marynatą, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st.C. Następnie zdjąć pokrywkę / folię i piec jeszcze ok 30 mniut, by mięso się zrumieniło. 4. Podawać z ziemniakami i sałatką / surówką. Smacznego!!! Źródło: Obżarciuch
Kuchnia domowa Anigrilla zjedliśmy na plaży w Durres. Normalnie rozpływały się w ustach. W zasadzie były grillowanie, ale można przyrządzić je w piekarniku. Dzisiaj zrobiliśmy takie, jak w tym barze…mini „kofciki”…wprawdzie nie z frytkami i surówką, a z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Wyżera! Na marginesie, często podają je z solą wymieszaną z chili. Składniki 500 g mięsa wołowego(...)polędwica). Do mięsa dodajemy do smaku soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy kotlety w kształcie paluszków (choć my jedliśmy okrągłe), układamy na papier do pieczenia i spryskujemy olejem. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchenprzesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania. Ziemniaki gotujemy...ugotowane rozgniatamy i studzimy. Zaczyn robimy z wody, cukru, rozkruszonych drożdży...10 min. w ciepłym miejscu pod przykryciem Do mąki dosypujemy sól i dobrze mieszamy... Potem wszystko razem łączymy(...)Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego :) ...w formach rozpłaszczamy ciasto na całości... ...teraz wstawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 50 st.C... ...gdy wyrośnie, wyjmujemy chlebki do posmarowania jajkiem i posypania nasionami :) Chleby nacinamy, żeby nie pękały...Piekarnik rozgrzewamy
chleba naszegoświeżego imbiru, drobno startego zielona cebulka, pokrojona sok z 1 limonki 2 łyżki pokrojonych liści kolendry przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skórą do dołu. Skropić olejem. Piec ok 15 - 25 minut, do czasu aż mięso będzie równomiernie białe i łatwo będzie się rozdzielać przy(...)Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry. Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć na nim rybę, posypać dodatkowo świeżą kolendrą. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego
Stare GaryKurczak tikka masala, idealny, kruchy o wyraźnym smaku. Robi się go bardzo szybko. Jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy mieć piekarnik i woreczek do pieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz(...)miski przekładam składniki marynaty. Łącze dokładnie. Mięso marynuje. Wkładam do lodówki na min 30 min. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę w woreczku ok 50 min w 180 stopniach. Podaję na ciepło do ziemniaków, kasz czy ryżu. Można również podawać do kanapek. SMACZNEGO
Gotowanie Patki