posiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody Czas gotowania piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni wolnowar 8-10 godzin Żeberka pokroić na porcje i wrzucić do wrzątku na 5 minut. Wyjąć i opłukać pod zimną wodą. Posypa(...)dodać 1-2 łyżki wody. Żeberka bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru Pozostał y sos wylać na żeberka . Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką lub białym pieczywem Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasolą i pieprzem, oprószamy ognistą mieszanką przypraw, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, oprószamy solą i rozmarynem. Na blasze układamy ziemniaki i pałki kurczaka, zapiekamy ok 30 minut, po tym czasie dokładamy mrożone warzywa, posypujemy je dołączonym zestawem przypraw. Pieczemy jeszcze ok 20 minut.TEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX:Mieszanka bardzo mi się spodobała, ponieważ warzywa pakowane są w bardzo fajne(...)również dzieciaki. Dużym plusem jest dodatkowy zestaw włoskich przypraw do warzyw. Dzięki temu nie musisz się zastanowić czym doprawić warzywka, bo dzięki temu zestawowi warzywa są doprawione idealnie.Polecam do piekarnika, ale równie pyszne również jako samodzielna przekąska szybka przygotowana na patelni.Wszystkie produkty Iglotex znajdziecie tutaj, zapraszam:http://www.iglotex.pl
Z Majeczką w kuchniTakie ciasteczka w tym roku zrobiliśmy na Halloween. I razem z dziećmi je dekorowaliśmy. Ciasteczka są super kruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na
kuchnia doskiUwielbiam dania jednogarnkowe lub jak w tym przypadku pieczone w jednym naczyniu. Za jednym zamachem mamy mięso i dodatek warzywny. Tymczasowo nie jem ziemniaków, ale taki zestaw warzyw można również urozmaicić o ziemniaki i cały obiad byłby gotowy. Polecam serdecznie :) Składniki (2 porcje): 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze bakłażan cukinia 2 pomidory 1 szalotka(...)warto wstawić do lodówki na kilka godzin aby się lepiej zamarynowało. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i zapiekać około 30-35 min aż warzywa zmiękną a mięso będzie upieczone. W międzyczasie można polewać warzywa i mięso sokami puszczonymi podczas pieczenia. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Pyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi(...)oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki Do miski wrzucamy porwane liście sałaty lodowej, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki (większe przekroić
Oryginalny smakplacki ziemniaczane z piekarnika. Ziemniaki są grubo utarte. Placki podaję z sosem czosnkowym i surówką. W takiej wersji stanowią całkiem obfity obiad Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości placków. 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 mała cebula 1/2 ząbka czosnku szczypta soli ok. 1/2 łyżeczki pieprzu Ziemniaki i cebulę utrzeć(...)nadmiaru wody. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, śmietanę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dokładnie wymieszać łyżką. Wymieszane ziemniaki puszczą więcej wody. Przechylić miskę, w której znajdują się ziemniaki i odlać jej nadmiar. Łyżką nakładać masę ziemniaczaną i wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (podczas nakładania, starać się odcedzać z nadmiaru wody). Placki piec ok. 23-25 minut w temperaturze
BullioDomowe, zdrowe FRYTKI Z BATATÓW są świetną przekąską do wieczornego filmu! Musicie koniecznie spróbować! Składniki: 1 kg batatów 3 łyżki oliw z oliwek
Menmagazinemąki żytniej typ 2000 - 100 g mąki pszennej typ 750 - 20 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody - 100 ml letniego mleka - 100 g ugotowanych wystudzonych i ugniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 5 g cukru - 1 jajko - 12 g soli - 1 duża łyżka ziaren : słonecznika , dyni i siemienia lnianego Do miski wsypać mąki , drożdże ,cukier i kilka łyżek mleka(...)przez chwilę i formujemy bułki ,ja przed formowaniem zawsze oliwię dłonie wtedy ciasto lepiej mi się formuje. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,nacinamy i odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut . Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ,przed włożeniem bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, pieczemy przez 15 - 20 minut. Wyciągamy na kratkę do ostygnięcia
Wypieki RenePyszniutki kurczak faszerowany mięsem mielonym, możemy podawać jako wędlinka do pieczywa, lub na gorąco z ziemniakami. Kurczaka podałam na ślicznym półmisku z kolekcji JULIA GOLD 0871 od Porcelana Bogucice Kurczak faszerowany mięsem mielonym Składniki : kurczak - 1,5- 2 kg przyprawa do kurczaka farsz: cebula - 1 szt duża tłuszcz jajka - 2 szt mięso mielone - 650 g sól(...)mięsa mielonego wybić jajka, dodać cebulę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Nafaszerować kurczaka, spiąć otwór wykałaczkami , lub zaszyć. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz , następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez ok 25 minut do zrumienienia mięsa. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusikrokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy 1.15 albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym(...)całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa
Karo in the KitchenPieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam.Dla 4-5 osób:- Karkówka 800-1000 g- 3-4 ziemniakiMARYNATA- 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej- łyżeczka curry- łyżeczka majeranku- szczypta pieprzu cayenne- szczypta tymianku- łyżeczka soli(...)pokrój na plastry ok.1 cm. Mięso wymasuj czosnkiem. Przyprawy wymieszaj razem i wklep w każdą sztukę wieprzowiny.Przykryj i odstaw do lodówki na min. 2 godziny.Po tym czasie włącz piekarnik na 180° termo obieg.Obierz ziemniaki i pokrój na plastry nie cieńsze niż 0,5 cm czy szpatułki ale też nie za cienkie. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego i przykryj
Pasje Jolkimiód/melasę, puree z ugotowanych ziemniaków oraz podgrzane mleko z masłem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk – można odrobinę podsypywać mąką jeśli jest potrzeba. Ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut w ciepłym miejscu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy na niej otręby (jeśli(...)układamy na blasze. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka, robimy jedno nacięcie nożem na środku i posypujemy płatkami owsianymi lub ziarnami. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190°C i pieczemy ok. 25 minut. Post Grahamki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuProsty sposób na urozmaicenie sobie obiadu. Tak przygotowane, pieczone bataty świetnie sprawdzą się jako dodatek do głównego dania. Z powodzeniem mogą być także spożywane
Zdrowie na języku :Ppanna fresca 70 g di parmigiano grattugiato 2 spicchi d'aglio un pizzico di peperoncino sale, pepe 2-3 cucchiai di olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Ziemniaki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki na parze do miękkości ok 5 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i podsmażamy drobno posiekane cebulki oraz wyciśnięte przez praskę(...)panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete i cipollotti, mescolando bene il tutto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy plasterki batatów, całość zalewamy mas ą jajeczną. Wierzch frittaty oprószamy
La grande e la piccola cuocaszklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki selera i marchewki. Solimy, pieprzymy i polewamy łyżką oliwy. Pieczemy ok. pół godziny. Na pozostałej oliwie w dużym garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem, zielem, liśćmi i tymiankiem(...)fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam z ziemniakami. Posypujemy natką lub inną zielenią (np. szczypiorkiem). A w tle przepięknie wydana i świetna merytorycznie książka "Zielnik" wydana przez Marginesy
Dzieje kuchennej Wiewióry