pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:250/384)

Powalentynkowa zapiekanka i kuchnia społeczna 186

spaghetti - ziemniaki - drożdże nieaktywne - kurkuma Wykonanie: Spaghetti czy inną pastę wkładamy do żaroodpornego naczynia. Ziemniaki gotujemy, a następnie miksujemy z drożdżami, odrobiną kurkumy, dla koloru i sporą porcją soli. Górale solą imitują mleko owcze, a my solą zaimitujemy ser :) Przykrywamy masą ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika, aż się zarumieni

Kryzysowa Książka Kucharska
Pizza na ziemniaczanym spodzie 115

żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Następnie wbiłam do nich jajka, wsypałam mąkę tortową, dolałam olej i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie łyżką do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na środek ciasto rozsmarowując je na kształt koła(...)oczkach. Cebulę obrałam, poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Kabanosy i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Na cieście ziemniaczanym rozłożyłam wędlinę, starte pieczarki i zeszkloną cebulę. Pizzę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 35 minut w temp. 190 stopni. Następnie pizzę posypałam startym żółtym serem i piekłam do jego roztopienia. Pizzę należy podawać na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu

Waniliowe Improwizacje
Słodka pizza z ciecierzycą, szpinakiem i wegańskim serem 156

zawartość garnka za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj mąki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj starannie. Gdy mikstura trochę ostygnie, ugnieć rękami ciasto do pizzy w kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody lub oleju. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Umieść ciasto do pizzy na arkuszu papieru do pieczenia i dodaj drugi arkusz pergaminu na wierzchu(...)Zdejmij górny pergamin (nie wyrzucaj go, będziesz go potrzebował ponownie) i przenieś zwinięte ciasto do pizzy (w tym dolny arkusz pergaminu) na blachę do pieczenia. Piec ciasto do pizzy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Dodaj drugi pergamin na wierzchu i ostrożnie odwróć ciasto do pizzy. Jeśli jest

Fleksitarianizm.pl
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 210

dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.  Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny
Pączki kokosowo jagodowe 205

Domowe pączki kokosowe bo na mleczku kokosowym i nadzieniem jagodowo kokosowym. Moje pączki mają dużo nadzienia, bo takie lubię. Pieczone bez termometru. Z porcji wychodzi 18 sztuk i zapewniam was że nie poleżą za długo.  składniki ciasto: 35 dag mąki tortowej 2 dag drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 4 żółtka 40 g masła(...)ściereczką i odstawiam na 25 minut do wyrośnięcia.  W głębokim garnku rozgrzewam smalec albo olej.Pączki muszą w nim pływać nie mogą dotykać dna garnka. Pączki piekę bez termometru. Wkładam kawałek ziemniaka obranego do rozgrzanego oleju, i jak po minucie będzie się rumienił to olej jest dobrze rozgrzany. Pączki wkładam spodem do góry po 4 sztuki, one urosną

wesoła kuchnia
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 222

dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.  Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny
JABŁKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ 217

Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się na kromce chleba ^_^ ...a dziś rano zachciało mi się wersji śniadaniowej! Sposobów na pieczone jabłka jest mnóstwo(...)komosą ryżową! ^_^  Poniżej przepis: SKŁADNIKI: 2 jabłka 50 g komosy ryżowej (quinoa) szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina oleju ryżowego     SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i przygotowujemy do pieczenia jabłka...  Odcinamy górną część jabłka, a następnie wydrążamy środek (gniazdo nasienne) zostawiając miejsce na naszą komosę. Wydrążone jabłka razem z górną

wege i kropka
Karkówka pieczona z warzywami 139

Danie jednogarnkowe, na wypasie <3  Składniki 1 kg karkówki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym 2 łyżki mąki sól pieprz 500 g ziemniaków 500 g marchwi 5 ząbków czosnku 500 g cebuli 3 liście laurowe     Przygotowanie   Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy(...)ułożyłem warzywa, na nich plastry karkówki i liście laurowe. Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki. Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas

R'n'G Kitchen
Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika (76 kcal) 1309

razem trochę „odchudziłam” placki ziemniaczane, które normalnie mają w sobie dużo tłuszczu. Upieczone w piekarniku są równie smaczne, chrupiące i nietłuste, a do tego jeden to tylko ok 76 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym. Składniki (na 9 sporych placuszków): 7 średnich ziemniaków (po 150 g) duża marchew cebula jajko 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz łyżka oleju Sos czosnkowy(...)łyżeczka octu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, cebula suszona Przygotowanie Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i marchewkę na tarce nieco grubszej. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Składniki łączymy w misce, dodajemy jajko, otręby i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę układamy placuszki. Pieczemy je w 200 C przez ok 20 min, następnie

e-PrzepisyKulinarne
Pan ziemniak na bogato 345

unieść skorupkę sera i zerknąć jaki jest jej stan zawsze można przedłużyć lub skrócić pieczenie, lub przebić skorupkę sera aby jajko się ścięło  SPOSÓB WYKONANIA:Wybieram ziemniaki o takiej samej wielkości miej więcej aby równo się ugotowały, myje je i wstawiam do gotowania.-- gdy ziemniaki są już ugotowane, mogą być lekko twardawe zlewam wodę i studzę - gdy ostygną obcinam(...)ścianki były w miarę grube -- każdy ziemniak w środku smaruje olejem z dodatkami, solę i pieprzę   - na spód ziemniaka dodaję pocięta w kawałki szynkę parmeńską i wbijam jajko po czym je sole oraz pieprzę  - tak przygotowany ziemniak posypuję wiórkami mozzarelli i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min- w tym czasie przygotowuje

Basia w kuchni
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 268

Rozgrzewająca, sycąca węgierska zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Moja rodzinka ją uwielbia… Mam nadzieję, że Wam też  będzie smakować  Składniki:800 g chudej wołowiny (lub wieprzowiny)2,5 l bulionu1 duża czerwona papryka1 duża żółta papryka1 duża cebula3 ząbki czosnku4 średnie ziemniaki1 płaska łyżeczka kminku (roztartego)1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego)2 łyżki smalcu (opcjonalnie oleju(...)łyżki masła4 łyżki słodkiej papryki mielonej1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej3 liście laurowe1 kulka ziela angielskiego1 pełna łyżka mąkisólpieprzPrzygotowanie:Papryki nacieramy olejem, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170’C na 25 minut. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i dodajemy kminek, tymianek, ostrą paprykę, mąkę i sól. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec (lub olej

Oryginalny smak
Ryba z groszkiem i kalafiorem 238

panierowaną rybą zwłaszcza kiedy serwuję ją z groszkiem. Groszek ugotowany na sypko to nieodzowna przystawka do smażonej ryby . Dzisiaj jednak zrobiłam wspaniałe groszkowe puree z dodatkiem mięty. Zamiast tradycyjnych ziemniaków upiekłam żółty kalafior. Jak widzicie słońce uderzyło mi do głowy, bo na talerzu same radosne kolory! Uwielbiam obiad, który przyciąga oko i pysznie smakuje. Ryba z groszkiem to jest(...)chipsy cytryna Kalafior podziel na różyczki, oprósz curry, solą, pieprzem i kurkumą. Dodaj oliwę i wymieszaj. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC, u mnie funkcja grilla. Obierz i pokrój bataty na cienkie plastry. Posól i skrop oliwą, wstaw do piekarnika i piecz podobnie jak kalafior. Piecz kalafior przez 25 minut. W międzyczasie przygotuj groszkowe puree. Rozpuść masło w rondelku. Dodaj

codojedzenia
RYBA PIECZONA POD POMIDOROWO-KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ 202

Pyszna propozycja na piątkowy obiad. Przygotowanie takiej ryby zajmuje dosłownie kilka chwil, do tego pieczone ziemniaki i już jest gotowe pyszne danie.  Ryba wcale nie musi być nudna, tym razem pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości(...)wszystko poddusić. Na końcu dodać posiekany koperek i wymieszać.  Przesmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć sos pomidorowo-koperkowy. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 15-20 minut.  Ryba najlepiej smakuje na ciepło i najlepsze jest kolejnego dnia

Zrób to smacznie
Najlepsze domowe burgery 158

kilka minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Na dolną i górną część bułki nałóż majonez oraz ketchup. Możesz dodać również inny ulubiony sos np. czosnkowy, BBQ, musztardę. Na dolną część bułki nakładaj kolejno sałatę, usmażonego kotleta, 2 plasterki pomidora, 3 plasterki ogórka kiszonego, czerwoną cebulę. Domowe burgery najlepiej smakują z dodatkiem domowych frytek z ziemniaków i świeżej surówki(...)Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 2019-12-29 Domowy sos czosnkowy 2019-12-28 Klasyczna sałatka warzywna – kaszubska bulwówka 2019-12-20 Ciasto bez pieczenia Filadelfia 2019-12-12 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Najlepsze domowe burgery pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć

To Musisz Wiedzieć
Sernik z jabłkami 258

ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm).  Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka).  Jabłka obieramy(...)cynamon i odstawiamy by masa lekko przestygła. Na przygotowane w foremce ciasto wykładamy masę serową, a na nią jabłka. Na wierzch ścieramy pozostawioną w lodówce część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 75 - 90 minut (sprawdźcie przed wyjęciem patyczkiem czy masa serowa jest upieczona). Podajemy sernik po całkowitym wystudzeniu, najlepiej schłodzony w lodówce

Czary - gary w kuchni