Przepis na zielona sałatkę ziemniaczaną z rzeżuchą i granatem Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na 2 osobnych talerzach. Składniki na sos wymieszać i polać nim ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć ogórek, paprykę, rzeżuchę, połówkę jajka i orzechy. Posypać całość pestkami granatu. Wiosenna sałatka z wodorostów wakame i nasion konopii Nasiona konopii siewnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni(...)patelni aż będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie a ser przyrumieni. Młoda kapusta No dobra. Klasyka też musi być. Zobaczcie jak pyszna jest młoda kapusta! Składniki: cebula
Ugotowane pozamiataneformując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak(...)nich kopytka, obsypujemy je odrobiną pieprzu, sera żółtego i mieszamy, następnie ścieramy resztę sera żółtego i posypujemy nimi kopytka, dodajemy także parmezan (mozzarelle zostawiamy na sam koniec pieczenia) Naczynia wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez około 20-30 minut. Pod koniec pieczenia obsypujemy kopytka mozzarella. Smacznego
Gotowanie...to proste !ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 1 godzinę i 20 minut. W połowie pieczenia przewrócić kapustę. Trzydzieści minut przed końcem odkryć naczynie. Wyjąć kapustę, zdjąć sznurek. Sos wylać na patelnię, mąkę rozmieszać z odrobiną wody. Rozmieszaną mąkę wlać(...)porcja za duża. To zależy od tego ile sosu Wam zostało po ugotowaniu. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Śmietanę można ominąć. Bardzo dobry obiadek, polecam. Podawać z ugotowanymi ziemniakami
Kuchnia Pokoleńpiekarnik działa prawie cały dzień. Tak zdarzyło się miedzy innymi w ubiegłą niedzielę. Oprócz łakoci i chleba powstała wytrawna tarta oraz te, prezentowane tutaj, zapiekane ziemniaki. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "moja mała paryska kuchnia". Danie jest łatwe w przygotowaniu i szybko się robi a smak jest wprost niesamowity! Ziemniaki zapiekane z gruszką i serem pleśniowym 4 ziemniaki sałatkowe(...)gruszka 100 g sera pleśniowego typu Lazur czy Rokpol Ziemniaki obieramy i kroimy w 2mm plastry, układamy dachówkowato na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy nią ziemniaki. Całość posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy ok 25 minut w piecu nagrzanym do 200 st.C
Dzieje kuchennej WiewiórySkąd blog? Pomysł na mój pierwszy blog powstał gdy pewnego dnia chciałam się sama przed sobą schować w kuchni. Pasjami smażyłam naleśniki, gotowałam buliony i piekłam sterty babeczek. I cóż z tego,że potrafiłam zrobić kilkuwarstwowy tort skoro bywało,że gotowanie zwykłego rosołu z koleżankami (trzy osiemnastki w kuchni) skutkowało grą w kamień-papier-nożyce,która dzwoni do domu(...)sosie pomidorowym i szybkim kurczaku z brokułem. #studia W znajdowanych przepisach brakowało informacji dla żółtodziobów, kolejności pracy w kuchni, przypomnienia kiedy rozgrzać piekarnik. Nie wspominając o błędach w przepisach, pomijaniu produktów czy próbach zamiany na inne... Ile ziemniaków to 400gram? Jak odmierzyć gdy nie mam wagi. Co obierać,a czego nie? Na litość boską jak ja mam te kurki oczyścić
U Fiolkiniedzielny obiadek, polecam pieczonego kurczaka cytrynowego z ziemniakami. Kurczak cytrynowy Składniki : 2 podwójne piersi kurczaka łyżka suszonego tymianku i bazylii sok z cytryny sól(...)bazylię suszoną i tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stop, piec 45 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusiwycieczki na zakupy po ziemniaki. Próbujecie na własne ryzyko, nie biorę odpowiedzialności za nagłe zmiany życiowe ;) PUREE Z PIECZONEGO SELERA Składniki: - 1,5 sztuki selera - słodka śmietanka - 1 łyżka nieklarowanego masła - pieprz biały (może być czarny, to kwestia wizualna) - sól Przygotowanie: Selera dokładnie szorujemy i kroimy na ćwiartki (nie obieramy). Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni(...)zacznie mięknąć zdejmujemy folię i pozwalamy mu się przypiec. Może to trochę potrwać, więc jeżeli się spieszymy, podgotowujemy wcześniej selera w mleku, a dopiero potem wkładamy go do piekarnika. Następnie oddzielamy miąższ od skóry i całość miksujemy. Dodajemy masło, śmietankę (celowo nie podaję ilości, trzeba dostosować ją do gęstości selera) oraz pieprz i sól. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuchlebek włoski z własnego piekarnika z tego przepisu - świeżo zmielone siemię lniane do posypywania pieczywa - kolorowy talerz, jak co dzień wiosną: papryki, pomidory, ogórki, rzodkiewki z liśćmi (tak, tak, to się je! : )), sałata - w ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte(...)świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy - babeczki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpozostałe owoce( jeśli zostaly), szałwię, rozmaryn i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy przez około 2 h, w zależnosci od wielkości pieczeni, co jakiś czas sprawdzamy czy należy uzupelnić sos. Przez pierwsze 1,5 h pieczemy pod przykryciem, a ostatnie 30 minut bez. Upieczone mięso wyjmujemy z brytfanny, trzymamy w cieple. Sos przecieramy(...)doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy łyżką mąki rozmąconą w 1/3 szklanki zimnej wody. W razie potrzeby sos solimy i pieprzymy. Mięso kroimy na plastry podajemy z sosem z pieczeni i pieczonymi ziemniakami. Z reguły pieczeń przygotowuję wieczorem, a zimną wstawiam do lodówki. Po nocy w lodówce pięknie zastyga i dobrze sie kroi
Mia Cucina Sofietałyki można dusić na patelni pod przykryciem w tłuszczyku wytopionym z mięsa albo w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście jest to tylko propozycja, a więc jeśli są to nielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić(...)Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki
prawdziwe jedzenieProsty i szybki obiad, który podany z dodatkami w postaci ziemniaków, kasz, ryżu, surówek wszelakich czy sałat zachwyci mięsożerców. Mój obiad, podany poza miastem, w zaciszu od rozmaitego szumu, w dobrym towarzystwie i miłej atmosferze smakował jak nigdy Piersi kurczaka możecie też przygotować z pomidorami, suszonymi pomidorami czy parmezanem – pycha! SKŁADNIKI: 2 podwójne piersi kurczaka garść tartej mozzarelli(...)rozgrzanej oliwie, oleju lub maśle klarowanym. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Paprykę kroję w kosteczkę. Kawałek mozzarelli trę na tarce o dużych oczkach. Jeśli macie kulki – drobno je posiekajcie. Na każdym kotlecie ułóżcie trochę papryki, posypcie serem. Tak przygotowane kotlety układam na papierze do pieczenia i zapiekam na środkowej półce piekarnika
Zasmakuj Kuchniryby, zamieńcie ją na tuńczyka z puszki lub fileciki anchois (escalivada podana z anchois to popularna katalońska przystawka). W wersji obiadowej zestawcie rybę i escalivadę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a w wersji wegetariańskiej zamieńcie rybę na sadzone jajko - polane picadą będzie boskie :) Konkurs - Wygraj serię 5 książek Eduardo Mendozy Razem z Wydawnictwem Znak zapraszam Was do udziału(...)Przełóż warzywa do dużej blachy lub naczynia żaroodpornego, posyp solą i pieprzem, polej oliwą. Wymieszaj rękoma, aby warzywa dobrze pokryły się oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C nastawionego na górną grzałkę i piecz przez ok. 30 min., aż cebula i bakłażan będą miękkie, a skórka na papryce zrobi się czarna. Warzywa możesz także przygotować na grillu ogrodowym
Chilli Czosnek i Oliwaminut lub też inne ulubione warzywa i dodatki Przygotowanie burgerów z ciecierzycy i pieczonej marchewki: Zacznij od upieczenia marchewki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Włóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i posyp szczyptą soli, wymieszaj. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30-40 min.). Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek(...)innymi ulubionymi sosami i warzywami. Kotlety z ciecierzycy możesz też zjeść bardziej tradycyjnie, z dodatkiem ziemniaków i surówki. ➤ Uformowane burgery, jeszcze przed smażeniem, możesz przechowywać do następnego dnia w lodówce lub zamrozić i cieszyć się nimi później. Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki dodaje do akcji Braun "Z moim kuchennym pomocnikiem
Chilli Czosnek i Oliwagdybym ją przed dodaniem podsmażyła lekko na suchej patelni grillowej. Po prostu wyglądałaby ładniej. Tak czy inaczej, ryba w papilotach, z ziołową mieszanką, jest pyszna! Można podać np. z ziemniakami w mundurkach. Polecam! przepis pochodzi z tej strony - Great BritisChefs ZIMOWY DORSZ SKREI W PAPILOTACH - PRZEPIS składniki 400 g filetu Skrei, skórka usunięta - opcjonalnie 60 g szpinaku baby(...)łyżka świeżej bazylii, drobno posiekanej 1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekany ok 60 ml (4 łyżki) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz papier do pieczenia, folia aluminiowa przygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C Filet opłukać, osuszyć, przekroić w poprzek na dwa kawałki. Szpinak umyć, osączyć i osuszyć. W małej misce wymieszać sok z cytryny, skórkę
Stare Garyłyżkę oleju. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C z termoobiegiem lub 220°C bez termoobiegu, grzałka góra dół. Na rozgrzanej patelni układamy piersi z kurczaka rumieniąc je z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w duże kawałki, a paprykę w niewielką kostkę. Usmażone filety wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Cebulę wrzucamy na patelnię(...)podpieczone piersi, wyrównujemy wierzch i dalej pieczemy. Na patelnię w której smażyły się warzywa wlewamy śmietankę, oraz wodę wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Doprawiamy jeszcze Vegetą i wyłączamy grzanie. Do mięsa i warzyw w brytfannie dokładamy kukurydzę i wszystko zalewamy sosem. Całość pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone mięso podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówką np. z buraczków. Danie bierze udział
Rozpustne gotowanie