święto cynamonowych ślimaczków. Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe. Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym. Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również podpatrzony(...)ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki, spłaszczamy ich środek. Robimy wgłębienie. Smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wyrośnięte bułki wkładamy do pieca na 15 - 20 minut by ładnie się zrumieniły. Studzimy na kuchennej kratce
Dzieje kuchennej WiewióryJak wiadomo proste rozwiązania są najlepsze i sprawdzają się w każdej sytuacji. Podobnie jest w kuchni. Czasami nie warto kombinować, a obiad można przygotować z zaledwie
Przysmaki Karolkiprawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna funkcjonował „przemysłowy” odpowiednik tego chleba. Najstarszy ślad, na który udało mi się natrafić, to norma branżowa BN-77/8073-10 (z roku 1977).Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie(...)zwykle, najsmaczniejszy po ostygnięciu, w postaci kromek posmarowanych tylko miękkim masłem...Piekąc chleb pozwoliłem sobie na mały ekperyment, którego wcześniej nie robiłem. Otóż blachę, na której piekłem chleb, nagrzewałem razem z całym piekarnikiem. Kiedy nadszedł czas, otworzyłem piekarnik, wysunąłem blachę, szybko na nią wyłożyłem z koszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb wylądował na rozgrzanej
Grahamka, weka i kajzerkaPieczona gęś Wykwintny obiad lub uroczysta kolacja - przedstawiam przepis na pieczoną gęś. Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. 🍗🍲😋 Składniki: - gęś (porcje: 2 udka i pierś) - 5 jabłek - garść żurawiny - parę suszonych śliwek i rodzynek - olej rzepakowy - 8 łyżek - liść laurowy - ziele angielskie - sól himalajska - pieprz ziołowy - majeranek - zioła toskańskie (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku(...)jabłka pokroić w ćwiartki i wrzucić do naczynia razem z żurawiną, śliwkami, zielem angielskim i liściem laurowym; - całość troszkę zalać wodą i zamknąć w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku do miękkości ok. 1,5h w temperaturze 180 stopni; - po tym czasie odkryć naczynie, co jakiś czas polewać porcje gęsi powstałym sosem w naczyniu i nadal piec przez kolejne
MintTasteprzepyszne i od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić, ale ponieważ ja chwilowo nie mogę, to musiał być jakiś zamiennik. Jako zamiennik frytek, pojawiają się zwykle ziemniaki pieczone. Ale ja dalej szukałam czegoś innego. Tak powstały frytki z selera. Smakują podobnie ale zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki Inaczej, nie znaczy źle w tym wypadku. W każdym(...)świeżego koperku, ale tym razem nie miałam go. Oczywiście, zamiast selera możecie użyć np. marchewki. Ogólnie my, zamiast kalorycznego fast foodu, zapraszamy na lekkie frytki z selera, wprost z piekarnika. Jeśli jeszcze zrobicie do tego dania jakiś pyszny sosik, to będzie już poezja {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/frytki.jpg","recipeIngredient":["1 du\u017cy
Mieszam w Garnkufolii w tzw. "paczuszkę" aby w środku zostało powietrze, które podczas pieczenia w piekarniku paczuszkę "napompuje" :); - gotowe paczuszki z dorszem i warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut. Przygotowanie sosu tzatziki: - jogurt naturalny doprawiamy szczyptą soli morskiej, pieprzem ziołowym oraz czarnym; - do jogurtu dodajemy pokrojony w cienkie paseczki lub poszatkowany świeży średni(...)młodymi ziemniaczkami i koperkiem, wówczas sos tzatziki będzie idealnie się komponował! Osoby, które ograniczają porcje węglowodanów w ciągu dnia, oczywiście mogą z pewnością taką porcje ryby zjeść bez ziemniaków. :) SMACZNEGO
MintTastePrzepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory
kuchnia doskismaku 4 jajka Akcesoria: plastikowa butelka + ostry nóż LUB krążek do nakładania sałatek Przygotowanie: Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki i ugotowałam. Cebulkę posiekałam i zrumieniłam na łyżeczce klarowanego masła. Ziemniaki lekko ugniotłam tak, aby powstało „puree” z kawałkami warzywa. Dodałam podsmażoną cebulkę oraz pokrojoną w niewielką kostkę mozzarellę i wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową Ponieważ(...)pierścień o wysokości ok. 6 cm. Polecam metodę, tylko uwaga na palce! Za pomocą pierścienia ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 4 krążki z masy ziemniaczano-serowej. Każdy z nich owinęłam plastrem boczku wędzonego i zapiekłam w piekarniku w temperaturze 190 stopni ok. 15-20 minut. Na sam koniec załączyłam funkcję grilla, żeby ładnie przyrumieniło się od góry. Przygotowałam
Kate's Kitchendanie możesz posypać pod koniec pieczenia startym serem żółtym – będzie jeszcze smaczniejsze, choć już mniej dietetyczne. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Składniki (na małe naczynie): 1 średniej wielkości cukinia 6-7 obranych ziemniaków przyprawa do ziemniaków lub frytek bez glutaminianu sodu (ilość wg uznania) olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego 1 duży kubek jogurtu greckiego 1-2 jaja(...)ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz zioła prowansalskie Pokrój cukinię w cienkie plastry. Pokrój ziemniaki w średniej grubości plastry i ugotuj na półmiękko na parze lub w wodzie (kilka minut). Następnie wymieszaj je z przyprawą do ziemniaków lub frytek. Włącz piekarnik - 180°C. Wymieszaj jogurt z jajami, czosnkiem solą, pieprzem i ziołami. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Układaj w naczyniu
Qlinarnie i QlinarniePropozycja na dzisiejszy obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej soboty ;) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3-4 łyżki sera chudego Emilka sól, pieprz (na oko;) ) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki(...)mieszamy lepimy/ kulamy pulpety (mogą się trochę kleić) i układamy w żaroodpornym naczyniu z podanych składników przygotowujemy sos, a następnie zalewamy nim pulpety zamykamy żaroodporne naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtermoobieg) Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem... ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem Włożyć do piekarnika i piec 12 minut W tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić(...)natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków . Na zdrowie:) Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy. Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy w garnku mlekiem i dodajemy naszą przyprawę zrobioną w moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko, pozbawione liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego, zostawiamy na "za chwilę". Naczynie żaroodporne, bądź wysoką patelnie, którą można włożyć do pieca skrapiamy(...)masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało po jej gotowaniu. Przykrywamy rybę przygotowanym wcześniej puree, zasypujemy serami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, aż góra nam ładnie zbrązowieje. W domu rybny zapach będzie się unosił do dnia następnego, ale i smak tego wyjątkowego
BaRepasktóre przekładamy żółtka. Wstawiamy blaszkę z jajkami do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180°C. Pieczemy 10 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y), odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i natychmiast podajemy, posypane zieloną cebulką.Szczypta osobistej kreatywności i można zamienić zwykłe jajka oraz bekon(...)smaczne, że dzieciom, i nie tylko, powinno posmakować – to mam nadzieję rozbudzić Waszą ciekawość. Moim zdaniem jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych. Można podać na obiad - z ziemniakami i surówką lub na śniadanie, czy kolację. Dla mnie – bomba. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Jajka sadzone w obłokach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoKolejny raz przyzadzilam cos z dyni. To tak jakbym chciala w jeden tydzien nadrobic zaleglosci minionych lat ;) Ale okazja ku temu jest szczegolna, nadal trwa "Festuwal
Przysmaki Karolkipokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać czosnek i odrobinę masła. Wrzucić kalafiora i ziemniaki, w razie potrzeby dodać masła lub oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz. Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki(...)łyżeczki miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Przygotować grzanki. Chleb pokroić wg uznania, wymieszać z oliwą i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 12 minut. Krem wlać na talerze, przyzdobić marchewką i grzankami. Smacznego
TrufelkowoBuraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę(...)dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość – w zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie: Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owijam w folię. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę i obieram. Gotowe, SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniBuraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę(...)dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość – w zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie: Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owijam w folię. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę i obieram. Gotowe, SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchnipropozycję na pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule(...)ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku. Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. (piekłam 1h 15 min) Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. szynka zapiekana w plastrach
O kuchni z uczuciemPyszne mięsko na obiadek zapiekane w woreczku z dodatkiem pieczarek i cebuli. Do tego gotowane ziemniaczki i sałatka i mamy sycący obiadek. Ziemniaki można też wrzucić do woreczka i upiec razem z karkówką. składniki: 700 g karkówki 1 duża cebula 300 g małych pieczarek 3 listki laurowe 2 łyżki majeranku sól,pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego Karkówkę pokroić w dużą(...)majeranek, listki laurowe odrobine soli i pieprzu i wymieszać aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość miski przełożyć do woreczka do pieczenia. Dodać pieczarki i koncentrat pomidorowy. Woreczek zamknąć i nieco wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 godziny, w połowie pieczenia woreczek przekręcić na drugi bok aby mięsko równomiernie
Monia miesza i gotujeposiekanego świeżego tymianku (suszony też może być) 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1-2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Na ziemniaczki Ziemniaki- ilość wedle potrzeb 2-3 łyżki miodu Sól Wyciskamy sok z pomarańczy, uważając, żeby nie wpadły do niego pestki. Do soku dodajemy oliwę, miód, ocet, pokrojony w plasterki czosnek(...)zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem na 15-20min. Po tym czasie ziemniaczki wyjmujemy w piekarnika, polewamy
les mirabelleskostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając(...)korzystam z radełka), u mnie wyszło 8 paluszków. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony.Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut.Zupę podałam przybraną wiórkami sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden apetyt kulinarny
mojewypiekiinietylkoUpiekłam go z minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem. Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszkąSkładniki na 2 porcje:2 średniej wielkości pstrągi (ok. 500 g)1/2 cytryny1/2 pęczka pietruszki1/2 pęczka(...)stron oraz od środka. Do brzucha ryby włożyć po kilka plasterków cytryny oraz gałązkę koperku i pietruszki. Pstrągi ułożyć w naczyniu do zapiekania, delikatnie polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez ok. 20 minut. Ryba powinna być soczysta, ale nie surowa. Podawać na gorąco.Smacznego!Wyliczenia:pstrąg 9,9 złkoperek 1 złpietruszka 1 złcytryna
Obiad za dychę