przygotowania piersi z kurczaka w parmezanowej panierce zapiekanych z pomidorami, cebulką i startym żółtym serem. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższe piersi możecie podawać z młodymi ziemniakami jak i ugotowanym ryżem. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 2 małe pomidory(...)pieprzem. Jajko roztrzepać. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Rozbite piersi z kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przesypać do miski i przyprawić
Ugotowaćdnia następnego. Wstawiamy ją wtedy do piekarnika (temp. 180 stopni). Możemy przed pieczeniem zdjąć plastry czosnku, jeśli nie lubimy jego intensywnego aromatu. Kiedy kaczka nam się powoli piec zaczyna, kroimy jabłko w ósemki, a ananasa w paski lub grubą kostkę. Owoce i cebulę pokrojoną w pióra, dorzucamy do kaczki w połowie czasu pieczenia. Lekko podlewamy wodą. Podajemy z zieloną(...)majeranku połączone z wyrazistym smakiem sałatki. To wszystko sprawia, że zwykły obiad staje się małą ucztą. Kaczka i ananas - bardzo się lubią. Polecam. Danie bardzo sycące, mimo, że ziemniaków ni kaszy w nim nie znajdziesz
Kuchnia po mojemupieczone ziemniaki kiedy skończy się sezon na młode, jędrne ziemniaczki, po prostu obierzcie stare pyry ze skórki :D Ziemniaczki Hasselback polecam Wam jako osobne danie z dowolnymi dipami albo jako elegancki dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich. Z całą pewnością mogę stwierdzić, że stare, poczciwe frytki mają potężną konkurencję :D SKŁADNIKI: 6-7 dużych ziemniaków (około(...)łyżek oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego kilka gałązek świeżego tymianku sól do smaku odrobina pieprzu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Jeśli wolisz wersję bez skórki, obierz je cienko. Teraz zrób ostrym nożem 2-3 mm pionowe nacięcia
Słodko-Słony Świat Ilonybatatów (lub zwykłych ziemniaków) 2 łyżeczki oleju do posypania - sól, pieprz, ostra papryka GRILLOWANY INDYK 250 g filetu z piersi indyka 2 łyżeczki oleju sól, pieprz CIECIERZYCA DUSZONA W POMIDORACH 1 papryka zielona 1 puszka ciecierzycy (400 g, 240 g po odsączeniu) 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 mała cebula łyżeczka ostrej papryki FRYTKI 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni(...)dokładnie wyszoruj (nie obieraj ze skórki) i pokrój w grube słupki, jak na frytki. 3. W misce wymieszaj olej z przyprawami, wrzuć do tego frytki i ponownie wymieszaj. 4. Piecz około 30 minut w piekarniku. GRILLOWANY INDYK 1. Mięso dokładnie umyj, pokrój w plastry ok. 1,5 cm grubości. 2. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Trzymaj minimum
Powiedz dietom nietydzień – wszystko z pieca w dwie godziny – wyglądało następująco: Niedziela – Skrzydełka buffalo chicken z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Sałatka COBB, czyli kurczak, awokado i jajko Wtorek – Pęczotto z pieczonymi warzywami Środa – Chiński makaron długowieczności z boczniakami Czwartek – Marokańska zupa krem z pieczonych warzyw Piątek – Pieczony łosoś z warzywami(...)Zamiast grzybów shitake użyliśmy boczniaków. Czwartek – Marokańska zupa krem z pieczonych warzyw Marokańska zupa z pieczonych warzyw pachnie orientem i podróżami. Jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica sukcesu tkwi w przyprawach. Piątek – Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną Wystarczy pięć składników, żeby w 20 minut
Niedzielny kucharzcebuli ułóż obok kurczaka. Całość zalej winem. Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200°C. Po około 20 minutach przykryj naczynie folią aluminiową. Co jakiś czas polewaj kurczaka winem, w którym się piecze. Godzinę później zdejmij folię. Nadal polewaj kurczaka winem. Piecz jeszcze przez 40 minut (łączny czas pieczenia - 2 godz.). Zlej wino i płyn z kurczaka do rondelka, postaw(...)pieprzem. W łyżce wody rozpuść mąkę i wlej do sosu, wmieszaj i doprowadź do zagotowania. Kurczaka podawaj z sosem winnym oraz ulubionym puree ziemniaczanym (np. z dodatkiem chrzanu - ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka chrzanu ze słoiczka). Ingredients: 1 fresh gutted chicken (about 2 kilos.) 1 head of garlic 1 red onion 2 glasses of dry red wine
Delicious Placewysokości 1/3, aby odsłonić ząbki. Umieść wszystko w dużym naczyniu do pieczenia, wlej oliwę, wsyp sól i wymieszaj wszystko najlepiej dłońmi. Umieść czosnek na górze. Piecz w temp. 180-190 C przez 40 minut, możesz w trakcie zajrzeć do piekarnika i przemieszać. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, wyłóż czosnek, wyciśnij ząbki i zblenduj je z pozostawionymi pomidorami oraz(...)warzyw i wymieszaj. Wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Jeżeli chcesz przygotować to danie dzień wcześniej, do w tym momencie schłódź warzywa, wstaw do lodówki, a dopiero następnego dnia przed podaniem dodaj sos i podpiecz przez te 10-15 minut. ps. Wiem, że zdjęcie brzydkie Artykuł Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki
greenscarfduszoną w rodzynkach. Jest idealna do ziemniaków, kasz czy pieczywa. Polecm bo nie dość że cudnie smakuje to jest bardzo szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 0.5 kg Karkówki bez kości 20 dag rodzynek 1 cebula 5 łyżek sosu słodko kwaśnego sól,pieprz i wegeta 1 woreczek do pieczenia lub rękaw do pieczenia 1/3 szklanki zimnej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)plaster doprawiam pieprzem, solą i wegetą Do woreczka wkładam mięso Następnie dodaję sos słodko kwaśny Dodaję rodzynki Na koniec wlewam wodę Zamykam woreczek i wkładam do piekarnika na 45 min. góra-dół w 180 stopniach
Gotowanie Patkizapieczenia (np. mozzarella, parmezan) 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula się zeszkli. Odstaw. 3. Ugotuj amarantus - doprowadź do wrzenia bulion, następnie wsyp amarantus. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie wodę. 4. Ugotuj bataty - wrzuć pokrojone ziemniaki na wrzącą(...)wodę i gotuj kilka-kilkanaście minut (w zależności od wielkości kostki), aż będą prawie miękkie. 5. Odcedź ziemniaki i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami oraz przyprawami. 6. Przekrój papryki na pół, następnie nafaszeruj. 7. Przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piecz przez 20-30 minut, aż papryka będzie miękka. 8. W wersji z serem - połóż ser na wierzchu
Powiedz dietom niewszelkich potraw jest w mej kuchni jak najbardziej mile widziany ale ziemniaków z piwem to jednak jeszcze nie piekłam. Po spróbowaniu tej zapiekanki stwierdzam, że piwo i ziemniaki to dobre połączenie Zapiekane ziemniaki z cebulą w sosie piwnym Składniki: 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w cieniutkie plasterki 4 cebule pokrojone w talarki łyżka masła sos: pół szklanki piwa jasnego(...)pieprz Do dzieła!!! Cebulę smażymy na maśle aż będzie miękka. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian: ziemniaki, cebula, ziemniaki i całość zalewamy sosem powstałym z wymieszania śmietany, sera i piwa z przyprawami. Zapiekamy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 6 dużych ziemniaków pęczek koperki 1 cebula łyżka masła 50-80 ml mleka kilka ziarenek kminku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyć i całe ugotować w
Gaździnka warzyKorzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek. Do przygotowania ok
Szybko Tanio Smacznieświęto cynamonowych ślimaczków. Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe. Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym. Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również podpatrzony(...)ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki, spłaszczamy ich środek. Robimy wgłębienie. Smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wyrośnięte bułki wkładamy do pieca na 15 - 20 minut by ładnie się zrumieniły. Studzimy na kuchennej kratce
Dzieje kuchennej WiewióryJak wiadomo proste rozwiązania są najlepsze i sprawdzają się w każdej sytuacji. Podobnie jest w kuchni. Czasami nie warto kombinować, a obiad można przygotować z zaledwie
Przysmaki Karolkiprawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna funkcjonował „przemysłowy” odpowiednik tego chleba. Najstarszy ślad, na który udało mi się natrafić, to norma branżowa BN-77/8073-10 (z roku 1977).Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie(...)zwykle, najsmaczniejszy po ostygnięciu, w postaci kromek posmarowanych tylko miękkim masłem...Piekąc chleb pozwoliłem sobie na mały ekperyment, którego wcześniej nie robiłem. Otóż blachę, na której piekłem chleb, nagrzewałem razem z całym piekarnikiem. Kiedy nadszedł czas, otworzyłem piekarnik, wysunąłem blachę, szybko na nią wyłożyłem z koszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb wylądował na rozgrzanej
Grahamka, weka i kajzerka