pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:255/384)

Quiche dyniowo-ziemniaczany 222

Kolejny raz przyzadzilam cos z dyni. To tak jakbym chciala w jeden tydzien nadrobic zaleglosci minionych lat ;) Ale okazja ku temu jest szczegolna, nadal trwa "Festuwal

Przysmaki Karolki
Krem kalafiorowy z nutką miodu 161

pokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać czosnek i odrobinę masła. Wrzucić kalafiora i ziemniaki, w razie potrzeby dodać masła lub oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz. Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki(...)łyżeczki miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Przygotować grzanki. Chleb pokroić wg uznania, wymieszać z oliwą i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 12 minut. Krem wlać na talerze, przyzdobić marchewką i grzankami. Smacznego

Trufelkowo
Buraki pieczone 128

Buraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę(...)dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość – w zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie: Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owijam w folię. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę i obieram. Gotowe, SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Buraki pieczone 119

Buraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę(...)dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość – w zależności od potrzeb folia aluminiowa Przygotowanie: Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owijam w folię. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę i obieram. Gotowe, SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Szynka zapiekana w plastrach 128

propozycję na pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule(...)ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku. Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. (piekłam 1h 15 min) Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. szynka zapiekana w plastrach

O kuchni z uczuciem
Karkówka zapiekana z pieczarkami 205

Pyszne mięsko na obiadek zapiekane w woreczku z dodatkiem pieczarek i cebuli. Do tego gotowane ziemniaczki i sałatka i mamy sycący obiadek. Ziemniaki można też wrzucić do woreczka i upiec razem z karkówką. składniki: 700 g karkówki 1 duża cebula 300 g małych pieczarek 3 listki laurowe 2 łyżki majeranku sól,pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego Karkówkę pokroić w dużą(...)majeranek, listki laurowe odrobine soli i pieprzu i wymieszać aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość miski przełożyć do woreczka do pieczenia. Dodać pieczarki i koncentrat pomidorowy. Woreczek zamknąć i nieco wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 godziny, w połowie pieczenia woreczek przekręcić na drugi bok aby mięsko równomiernie

Monia miesza i gotuje
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 131

posiekanego świeżego tymianku (suszony też może być) 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1-2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Na ziemniaczki Ziemniaki-  ilość wedle potrzeb 2-3 łyżki miodu Sól Wyciskamy sok z pomarańczy, uważając, żeby nie wpadły do niego pestki. Do soku dodajemy oliwę, miód, ocet, pokrojony w plasterki czosnek(...)zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem na 15-20min. Po tym czasie ziemniaczki wyjmujemy w piekarnika, polewamy

les mirabelles
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 149

kostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą  zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy.  Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając(...)korzystam z radełka), u mnie wyszło 8 paluszków. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony.Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut.Zupę podałam przybraną wiórkami sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden apetyt kulinarny

mojewypiekiinietylko
Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką 159

Upiekłam go z minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem.  Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszkąSkładniki na 2 porcje:2 średniej wielkości pstrągi (ok. 500 g)1/2 cytryny1/2 pęczka pietruszki1/2 pęczka(...)stron oraz od środka. Do brzucha ryby włożyć po kilka plasterków cytryny oraz gałązkę koperku i pietruszki. Pstrągi ułożyć w naczyniu do zapiekania, delikatnie polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez ok. 20 minut. Ryba powinna być soczysta, ale nie surowa. Podawać na gorąco.Smacznego!Wyliczenia:pstrąg 9,9 złkoperek 1 złpietruszka 1 złcytryna

Obiad za dychę
Zapiekane ziemniaki 318

Żeby urozmaicić trochę tradycyjne ziemniaki tym razem je podgotowałam a potem zapiekłam. Wyszły wyjątkowo smaczne, aromatyczne a z wierzchu chrupiące. Czosnek oraz przyprawa dodana do ciepłego

Ala piecze i gotuje
Chlebek Ziemniaczany 155

święta zawsze piekę domowy chleb i nie ważne czy jest on na zakwasie czy bez, ważne jest dla nas, że jest domowy, a w święta wszystko smakuje wyjątkowo dlatego dzisiaj prezentuje Wam pyszny chlebek z dodatkiem ziemniaków :) Dzięki nim chlebek zachowuje dłużej sprężystość oraz jest bardziej wilgotny :) Składniki na jeden bochenek Zaczyn : 25 g drożdży 125 ml ciepłej wody(...)Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać makiem lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika. 4. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około  20-30 minut . W tym czasie nastawiamy piekarnik na  190 stopni . Chleb pieczemy przez około 50-60 minut. Upieczony wykładamy z keksówki na kratkę do całkowitego wystudzenia

Gotowanie...to proste !
Powalentynkowa zapiekanka i kuchnia społeczna 140

spaghetti - ziemniaki - drożdże nieaktywne - kurkuma Wykonanie: Spaghetti czy inną pastę wkładamy do żaroodpornego naczynia. Ziemniaki gotujemy, a następnie miksujemy z drożdżami, odrobiną kurkumy, dla koloru i sporą porcją soli. Górale solą imitują mleko owcze, a my solą zaimitujemy ser :) Przykrywamy masą ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika, aż się zarumieni

Kryzysowa Książka Kucharska
Pizza na ziemniaczanym spodzie 71

żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Następnie wbiłam do nich jajka, wsypałam mąkę tortową, dolałam olej i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie łyżką do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na środek ciasto rozsmarowując je na kształt koła(...)oczkach. Cebulę obrałam, poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Kabanosy i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Na cieście ziemniaczanym rozłożyłam wędlinę, starte pieczarki i zeszkloną cebulę. Pizzę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 35 minut w temp. 190 stopni. Następnie pizzę posypałam startym żółtym serem i piekłam do jego roztopienia. Pizzę należy podawać na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu

Waniliowe Improwizacje
Słodka pizza z ciecierzycą, szpinakiem i wegańskim serem 109

zawartość garnka za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj mąki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj starannie. Gdy mikstura trochę ostygnie, ugnieć rękami ciasto do pizzy w kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody lub oleju. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Umieść ciasto do pizzy na arkuszu papieru do pieczenia i dodaj drugi arkusz pergaminu na wierzchu(...)Zdejmij górny pergamin (nie wyrzucaj go, będziesz go potrzebował ponownie) i przenieś zwinięte ciasto do pizzy (w tym dolny arkusz pergaminu) na blachę do pieczenia. Piec ciasto do pizzy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Dodaj drugi pergamin na wierzchu i ostrożnie odwróć ciasto do pizzy. Jeśli jest

Fleksitarianizm.pl
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 137

dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.  Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania