pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:243/384)

39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 240

ząbki czosnku obieramy z łupinek i zostawiamy im jedynie po jednej ich warstwie. Buraki owijamy w folię aluminiową i wraz z główkami czosnku wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.1h.  Ziemniaki umieszczamy w garnku z wrzącą i osoloną wodą i gotujemy do miękkości (do zagotowania: na większym ogniu bez przykrycia, po zagotowaniu: na mniejszym ogniu już pod przykryciem(...)ręczniku papierowym ale nie jest to konieczne (tłuszczu nie jest na tyle dużo). Odstawiamy na bok do przestudzenia.  Podpieczone buraki i ugotowane ziemniaki studzimy. Kolejno obieramy je i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Jeśli buraki nie będą w stanie się przecisnąć należy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Tak rozdrobnione warzywa umieszczamy w dużej głębokiej misce. "Wyciskamy

Symfonia Smaków
Ryba z frytkami 152

rzymskiego, 1 łyżeczka pieprzu – 1-2 jajka – 4-6 łyżek bułki tartej – sól morska – olej do smażenia – do podania: frytki, aby miały mniej tłuszczu upiecz je w piekarniku Składniki sos tatarski: – 4 łyżki majonezu – 3-4 malutkie korniszony – 1 łyżeczka kaparów – sok z połowy cytryny – po łyżce posiekanych: natki i szczypiorku PRZYGOTOWANIE: Sos tatarski – korniszony(...)natkę pietruszki i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na czas przygotowania potrawy. Przygotujcie frytki. Możecie użyć gotowych dobrej jakości frytek lub samodzielnie pokroić ziemniaki, pokropić oliwą i odrobiną soli i piec. Jeśli robicie frytki samodzielnie to pieczcie 25-30 minut w temperaturze 200 st C, jeśli z frytek mrożonych wystarczy 15-20 minut. Filety ryby pokrój

nietylkopasta.pl
Żółty kurczak pieczony 108

Soczyste uda z kurczaka pieczone z dodatkiem plastrów cytryny, czosnku, przypraw i kurkumy polane masłem. Podaję z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami oraz warzywami, surówką lub mizerią. SKŁADNIKI: 12 kawałków ud z kurczaka 4 ząbki czosnku z łupinką 1 wyszorowana cytryna przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, ostra i słodka, lubczyk, kurkuma olej i łyżka masła PRZYGOTOWANIE(...)naczyniu żaroodpornym. Polewam równomiernie olejem i nacieram przyprawami. Układam między mięso nieobrane ząbki czosnku oraz plastry cytryny. Nakładam łyżkę masła. Mięso piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. W międzyczasie dwa razy przewracam mięso i polewam powstałym sosem. Podaję gorące z dodatkami. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze 263

ruszt ustawiony na blaszce (na kapiący sok z mięsa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 85 ° C na 70 minut. Po wyjęciu szczelnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy na 5 – 8 minut (aby mięso wchłonęło soki). Po tym czasie można już kroić. Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze podajemy z dowolnym, ulubionym sosem. Moim dodatkiem były grzyby(...)dekoracji użyłam kwitnący mix sałat (przy wyjątkowo sprzyjających warunkach sałata zakwitła mi w doniczce) i bratki. Idealne jako danie obiadowe, wczesna kolacja, czy wykwintna przystawka. Podane z kaszą, ryżem, ziemniakami… i nie tylko będą bardzo smacznym urozmaiceniem każdego stołu. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również polędwiczkę wieprzową z sosem migdałowym . Wydrukuj przepis The post Polędwiczki wieprzowe pieczone

mojewypiekiinietylko
Pieczone klopsiki z ciecierzycy oraz recenzja ksiązki - Roślinny Lunchbox dla każdego. 98

ziół prowansalskich sól i pieprz  Przygotowanie; Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na sypko. Odsączamy z wody, lekko studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy ciecierzycę rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków albo w malakserze. Jednak nie na "papkę". Mają zostać wyczuwalne kawałki cieciorki. Do miski dorzucamy, zmielone płatki owsiane, pokrojone pomidory z zalewy, posiekaną drobno cebulę oraz zioła i przyprawy. Wszystko(...)nadmiar wilgoci z masy. Następnie formujemy małe kotleciki zwilżonymi dłońmi. Można je usmażyć na rumiano z każdej strony na patelni, ja jednak upiekłam je w piekarniku.  Kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 min w temp. 200C.  Zawarte przepisy w książce są bardzo proste do wykonania, są to typowe propozycje które możemy spakować

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak na butelce 167

oleju rzepakowego; łyżka sosu sojowego ewent. warzywa: ziemniaki, marchew, czosnek, cebula Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.  Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie kurczaka i zostawiamy na min 2 godziny ( lub najlepiej całą noc ) w lodówce. Im dłużej tym bardziej aromatyczny będzie kurczak. Kurczaka wyciągamy z lodówki ( aby nabrał temperatury pokojowej ), piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 ºC ( z termoobiegiem(...)termoobiegu ).  Butelkę piwa myjemy, oczyszczamy z naklejek, odlewamy 1/3 piwa i wsypujemy 1/3 łyżeczki soli do wewnątrz butelki. Dzięki temu procesowi podczas pieczenia piwo będzie oblewało naszego kurczaka. Nabijamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka i ustawiamy w naczyniu do którego będą spływać soki. Do brytfanki możemy dodać pokrojone w dużą kostkę lub cząstki

Atlas Smaków
Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. 583

czasie sprawdzam patyczkiem, czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to wyłączam piekarnik i zostawiam mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie tak jakby pod parą. I teraz jeśli karczek ma być spożywany na zimno, jako wędlina, wyjmuję z pieca, obsuszam z nadmiaru tłuszczu papierowymi ręczniczkami i kroję w cieńkie plasterki. Jeśli ma być(...)ciepło, wyjmuję mięso z naczynia, kroję w grubsze plastry. Pozostały sos z naczynia żąroodpornego ( jabłko,cebula) miksuję  na gładko. Podgrzewam i wkładam do  niego mięso. Podaję z ziemniakami, kluskami, ryżem itp. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Dietetyczne muffinki marchewkowe z fasoli 363

dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki(...)pokruszone orzechy i inne dowolne bakalie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200ºC (do suchego patyczka). Można pozostawić jeszcze muffiny w wyłączonym piekarniku. Nie jeść od razu po upieczeniu! Przed jedzeniem odstawić na parę godzin (najlepiej na noc). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno 126

czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, papryka słodka i ostra mielona, bazylia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki po 35 minutach pieczenia i włożyć do piekarnika, piec jeszcze 20 – 25 minut. W między czasie przygotować kapustę na słodko-kwaśno. Potrzebne będą składniki: Reszta kapusty pekińskiej, 2 – 3 łyżki cukru, 2 – 3 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka(...)pozostałe składniki. Podsmażać ok. 20 – 25 minut, mieszając co jakiś czas łyżką. W razie, gdyby zaczęła się przypalać podlać jeszcze trochę wodą. Propozycja podania: Ja podaję gołąbki z ziemniakami i kapustą na słodko-kwaśno. Smacznego

Przepisy Babci
MIĘKKIE PIERNICZKI (Z ZIEMNIAKAMI) 293

autorką. Składniki: (na ok.120 małych pierniczków) 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg) 25 dkg miodu 15 dkg cukru 12,5 dkg masła 45 dkg mąki tortowej i trochę do podsypania 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 płaskiej łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko Wykonanie: Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące rozgnieść praską lub zmielić. Nie studzić(...)przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C.Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć ciastka na blaszkach w niezbyt dużych odległościach ponieważ więcej rosną na wysokość.Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą półkę od dołu i piec z termoobiegiem  ok.8 minut.Można piec kilka razy na tym samym papierze

Walijskie Pichcenie
PIECZONE ZIEMNIACZKI 137

PIECZONE ZIEMNIACZKI Wolę pieczone niż gotowane-dlatego dosyć często goszczą na moim stole. Lepiej kupic duże. Jak są młode wystarczyć je umyć

potrawyregionalne
Rolada z mięsa mielonego 136

ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki(...)środku. Dłońmi dociśnij roladę po obu końcach, by nic nie wystawało. Na końcu obłóż ją plastrami boczku. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut w temp. 200 stopni.   Wilgotne dłonie sprawią, że masa mięsna nie będzie się przyklejać do Twoich dłoni. Jeśli chcesz

Kulinarne S.O.S.
Rolada z mięsa mielonego 136

ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach.   Dania z mięsem mielonym… ** Pyzy z mięsem ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Klopsiki z piekarnika ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 bułeczka np. kajzerka 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki(...)środku. Dłońmi dociśnij roladę po obu końcach, by nic nie wystawało. Na końcu obłóż ją plastrami boczku. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut w temp. 200 stopni.   Wilgotne dłonie sprawią, że masa mięsna nie będzie się przyklejać do Twoich dłoni. Jeśli chcesz

Kulinarny S.O.S.
Polędwica z dorsza w panierce pieczona w piekarniku z purre z ziemniaków i surówka 165

łodygi selera naciowego - 1 pomidor - olej lniany tłoczny na zimno - opcjonalnie sol i pieprz czarny Przygotowanie : Dorsza płuczemy, skrapiamy cytryną, opcjonalnie solimy i wkładamy na 1h do lodówki . Purre : Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy mikserem z pasta z kurkumy i oliwa oliwek, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz. Surówka Cebulę, seler naciowy , pomidor i kapustę szatkujemy, reszte scieramy(...)drugiej zmielone latki owsiane. Rybe obtaczamy w jajku potem w zmielonych płatkach i znów w  jajku. Układamy opanierowane poledwice w naczyniu zaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 15 minut. Dorsz będzie soczysty

Szkrab Je Sam
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 142

zyskała 1522 polubień ( od września) Na koniec jeszcze 5 najpopularniejszych postów,które dla mnie są dużym zaskoczeniem: 1. Skrzydełka a la KFC 7138 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/skrzydeka-la-kfc.html 2.Pieczone ziemniaki z piekarnika 5252 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/02/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html 3. Pizza z patelni 4703 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/pizza-z-patelni.html 4. Babeczki do barszczu 4298 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/babeczki-do-barszczu.html 5. Placuszki z kurczaka z mozzarellą(...)dzień jest coraz smaczniejsze.   Składniki:   125 g miękkiego masła 4 jajka 375 g cukru 250 g gotowej masy makowej 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 600 g wiśni 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny( lub 6 jeśli lubicie bardzo stężałą masę) 4 łyżki konfitury wiśniowej

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierniczki z jabłkami 143

około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły. Gdy są większe kawałki ugnieść tłuczkiem do ziemniaków) 150 g miękkiego masła 1 jajko 3,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Miękkie masło i cukier ucieramy kilka minut(...)minuty. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i resztę składników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga

talerz przyjemności
Szczupak z warzywami 172

ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana emocjami) przepołowić oraz pozbawić głowy i ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy(...)godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie folią, by zanadto nie wyschła i nie była wiórowata. Jemy na ciepło, z ulubionymi dodatkami :) SMACZNEGO

Taste Of My Day
WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY. 193

szklanki śmietanki 12%   Paprykę podpiekam w piekarniku do miękkości, po czym ściągam z niej skórę - najlepiej, póki jest jeszcze gorąca, wtedy skóra schodzi bezproblemowo. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym  Wrzucam obrane i drobno pokrojone marchewki i ziemniaki, chwilę przesmażam,  wlewam bulion i duszę(...)przykryciem,  aż warzywa nieco zmiękną.  Jeśli zajdzie taka potrzeba, by uzupełnić płyn,  dodać bulion lub ewentualnie wodę. Następnie wrzucić odcedzoną na sicie soczewicę, pokrojoną w kosteczkę pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy, śmietankę. Mieszam, chwilę podgotowuję, dodając przyprawy - paprykę wędzoną, sól, pieprz. Podaję na gorąco, najlepiej z kaszą gryczaną bądź jęczmienną. SMACZNEGO! * jeśli nie masz wędzonej papryki

W kuchni Karmel-itki
Minizapiekanki z rybą i warzywami 273

Paprykę kroimy w paski. Foremki delikatnie natłuszczamy i układamy w nich najpierw jedną warstwę ziemniaków, które oprószamy papryką i tymiankiem, a następnie kolejną. Wierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy(...)czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki,to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży.Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły mnie kolorami

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania