rybne nie musi być nudne, z rybą można kombinować na wiele sposobów tak jak z kurczakiem. Tą wzbogaciłam porem, który nadał trochę ostrości i mozzarellą. Podałam je z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką colesław. Składniki: 5 filetów rybnych 1 por (biała część) duża kulka mozzarelli łyżka masła jajko bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Pora pokroić(...)plasterki. Rybę natrzeć solą i pieprzem. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Szybko obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce pora i plasterek mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się rozpuści
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPieczone babki nie muszą być wyłącznie na słodko. U mnie dziś w wersji ziemniaczanej. Składniki: 40 dag ziemniaków, 2 jaka, 5 dag parmezanu, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz do smaku, 1 pęczek szczypiorku. Wykonanie: Ziemniaki ugotować, utłuc, ostudzić i utrzeć z połową masła, żółtkami i parmezanem. Przyprawić do smaku, dodać sztywno ubitą(...)pianę z białek, lekko wymieszać i przełożyć masę do foremek wysmarowanych resztą masła. Upiec babki na złoto w piekarniku, wyjąć z foremek, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać do obiadu lub danie samodzielne z dodatkiem sosów
Tradycyjna Kuchniabryndzy 1 łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli 1 białko 2 łyżeczki kminku przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach obrane i umyte ziemniaki. Starte ziemniaki doprawiamy sporą szczyptą soli, dodajemy pokruszoną bryndzę, miękkie masło, wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną, dłonią starannie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy(...)niego prostokąt a następnie wycinamy grubsze paluszki o długośći 8-10 cm. Gotowe paluchy układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym białkiem a na końcu posypujemy kminkiem. Paluchy pieczemy około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
Smakowite Daniaprzygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopni około 1,5- 2 godziny, do całkowitej miękkości mięsa. Podczas pieczenie zaglądam kilka razy i w razie potrzeby uzupełniam płyn dolewając gorącej wody. Kiedy mięso jest już miękkie odkładam go na osobny talerzyk(...)kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródstartego na tarce1 łyżeczka rozmarynu280 ml maślankiszczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego 1. Do miski wsypujemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy startego na tarce ziemniaka, którego dodatkowo jeszcze-po starciu- siekamy nożem aby były mniejsze kawałeczki. Dosypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy.2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy(...)zrobi się gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie mąką i ostrym nożem nacinamy wierzch. 3. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut.Smacznego Post Bułeczki z batatami i rozmarynem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpiękna ruda barwa. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a dzięki naturalnym oksydantom gwarantuje długi okres przydatności do spożycia. Znakomicie nadaje się do kasz,pieczywa, ziemniaków, serów, sałatek i surówek. Idealny jako winegret. Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym Do przygotowania potrzebujemy: -200g kaszy kuskus- 3 kolorowe papryki: zielona, żółta, czerwona- 2 dojrzałe(...)świeżej mięty- łyżka ziarno siemienia lnianego- garść prażonego ziarno słonecznika- olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny- łyżka miodu rzepakowego- sól, pieprz do smaku- ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Upieczone warzywa obieramy ze skórki
Sajkofanka smakuBardzo łatwo ją przyrządzić. Risotto z kaszy orkiszowej zrobi każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy tego nie robił. Zobacz przepis Pęczotto z piekarnika z kurczakiem Pieczone pęczotto jest daniem nadzwyczaj prostym: wstawiasz kaszę do piekarnika i czekasz aż się zrobi. A warto czeka, bo jest to potrawa bardzo aromatyczna, smaczna i sycąca. Zobacz przepis Burgery z indyka i pęczaku(...)czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem. Zobacz przepis Burgery z fasoli, cieciorki, kurczaka i pęczaku Burgery z fasoli i warzyw, możesz zrobić w wersji wegetariańskiej, albo dodać nieco drobiowych polędwiczek, jeśli jadasz mięso. Zobacz
Niedzielny kucharzzagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy , przeciskamy dwukrotnie, przez praskę do ziemniaków . Dodajemy jajko , mąkę , sól , całość wyrabiamy na gładką masę . Na stolnicy oprószonej mąką , formujemy wałek z ciasta , siekamy na kopytka , przesypujemy mąką . W dużym garze doprowadzamy wodę do wrzenia , na nią(...)garści w każdym słoiku . Cebulę i czosnek siekamy . Na dnie brytfanki do pieczenia mięsa układamy dwa cienkie plastry smalcu , posypujemy pokrojoną w kostkę wędzonką , cebulą i na tym układamy doprawioną solą i pieprzem , szynkę Na wierzchu mięsa układamy kilka cienkich plastrów smalcu . Skrapiamy maggi . Wkładamy do piekarnika , szczelnie przykrytą i pieczemy w temperaturze 170 C przez około 2 godziny
Ogrodnik w podróżyLżejsza wersja frytek znanych na mieście. Moje pieczone frytki z batatów, lekkie, nie chrupiące podaję z domowymi dipami, najczęściej świeżym czosnkowym na jogurcie, sosem
Zasmakuj Kuchnikonieczne. Ja to robię, bo lubię 😊 Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 25-30 minut. Aby góra pieczeni pozostała delikatna i nie spieczona, można formę przykryć papierem do pieczenia i zdjąć go w połowie pieczenia. Moja pieczeń piekła się w kwadratowej formie 22 cm X 22 cm. Pieczeń była wysoka na około 4 cm. Jak ugotować(...)minut. Zdjąć z ognia i pozostawić (pod przykryciem) przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie czerwona soczewica jest gotowa do zjedzenia. Pieczeń warzywną z grzybami i soczewicą można podawać jako samodzielne danie, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i sosu, na przykład pomidorowego. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. A na koniec mam dwa Was małą anegdotkę
Codzienna kuchnia niecodziennateż niewygórowana cena. Potrawy z kurczaka zalecane są nawet przy rygorystycznych dietach. Drób przyrządza się szybko, nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia czy zapiekania. Dziś przedstawiam bardzo prostego w przyrządzeniu kurczaka. Podany z tradycyjnymi ziemniakami z wody i ulubioną surówką, może stanowić codzienne danie, ale podany np. wykwintnym sosem i wyszukanymi dodatkami będzie się sprawdzał na świątecznym(...)Obraną cebulę kroimy w plastry, układamy w żaroodpornym półmisku, na niej układamy kawałki kurczaka, podlewamy wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ( 200° ) na 40 minut. Po czym ściągamy folię i pieczemy bez przykrycia jeszcze 30 minut, zmniejszając temp. do 180°, polewając często wytworzonym sosem. Skórka powinna być chrupiąca i złocista. Podajemy z ulubionymi dodatkami. http://www.ambition.pl
Kulinarne przemysleniaWykonanie Cebulę obierz z łupin i pokrój dość drobno. Obierz ze skórki ziemniaki i pokrój w kostkę wielkości 1cm. W dość dużym garnku o ciężkim dnie rozgrzej olej lub rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną drobno cebulę i smaż na lekko złoty kolor. Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż około minutę ciągle mieszając. Całość zalej bulionem i gotuj(...)ziemniaków szczypta cukru szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki masła lub oleju 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego pęczek pietruszki do posypania łyżeczka soku z cytryny Wykonanie Zetrzyj parmezan na tarce o średniej grubości oczkach. Dodaj 2 łyżki białego sezamu, 1 łyżkę oregano i 2 szczypty czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko razem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj łyżką porcje
Eat me! Fit me!jabłkami ułożyć grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni (grzałka góra - dół) i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, założyć pokrywkę.i piec około 2 godzin. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do dołu i dodać pozostałe jabłka, również pokrojone na ćwiartki(...)pół godziny przed końcem zdjęć pokrywę i polewać kaczkę powstałym sosem lub sokiem z pomarańczy. Z czym podawać kaczkę z jabłkami Kaczkę pieczoną z jabłkami możemy serwować z - kluskami śląskimi. gnocchi, kopytkami - pieczonymi ziemniakami - puree ziemniaczanym - kaszą pęczak, gryczaną, jęczmienną, jaglaną Dodatki: zasmażana lub surowa czerwona kapusta, konfitura z żurawiny lub borówek, czerwone buraki w każdej postaci
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazlewamy. Do ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy na gładką masę. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i lekko podsmażamy, aż puści trochę tłuszczu Kiełbasę dodajmy do ziemniaczanej, bez tłuszczu (chyba, że ktoś chce podrasować smak to dajemy) Przyprawiamy wymienionymi przyprawami oraz dajemy natkę pietruszki, zostawiając trochę na wierzch Mieszamy do połączenia wszystkich składników Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Szykujemy(...)formę do muffinek, natłuszczamy lekko i nakładamy po brzegi masę. Wierzch lekko polewamy olejem i posypujemy pozostałą pietruszką Pieczemy około 40 minut – w systemie góra/dół. Sprawdzamy patyczkiem czy są już upieczone -jak będzie suchy to znaczy ,że można wyjmować. Ważne aby nie spalić za mocno. Smacznego! Share 4 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 4 Shares
Latosiowydomczosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy - 4 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 jajka - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przecedzamy. Do gorących dodajemy masło, pastę z kurkumy, czosnek i opcjonalnie doprawiamy solą do smaku. Miksujemy mikserem...(..i mamy gotowe(...)obiadu czytajcie dalej... ) Zostawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy. Dodajemy purre ziemniaczane, miksujemy. Dodajemy mąkę, miksujemy. Nakładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 30 minut
Szkrab Je Sam