Kalafior po hindusku, pieczony w całości w piekarniku, delikatny i aromatyczny należy do moich ulubionych przepisow z kalafiora. A trochę się ich już nazbierało: pizza, placki, kotleciki albo kalafior z ziemniakami. Nic dziwnego, to warzywo ma same zalety. Jest niskokaloryczne, ma dużo witaminy C, A, B, E i soli mineralnych. I jest szczególnie polecane w dietach osób z problemami
dolcevitainmykitchenmąka , dodać ubite jajka z solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem z jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego. Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem
mojej kuchniczosnek i posiekana natkę pietruszki oraz plasterki cytryny. Rybę ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekałem ok.20-25 minut, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodałem pomidorki śliwkowe oraz czarne oliwki, piekłem aż pomidorki lekko popękały. Podałem z ziemniakami pieczonymi w ziołach
R'n'G Kitchenstrzelił i już w poniedziałek wróciłam do pracy. Na zakończenie urlopu przygotowałam gulasz / zapiekankę z poniższego przepisu. Zainspirowałam się przepisem na potrawkę z mięsem i warzywami ze strony zszywka.pl . Pieczony gulasz z karkówki Przygotuj naczynie żaroodporne, nóż i deskę do krojenia, miski, szklankę, kuchenną ściereczkę lub ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 1 kg karkówki wieprzowej, 2-3 marchewki(...)cząbrem, lubczykiem i papryką, a następnie dobrze wymieszaj. Mięso podlej bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gulasz piecz przez 60 – 90 minut (do momentu, gdy mięso będzie miękkie). W trakcie pieczenia całość parę razy przemieszaj. Gotowy gulasz podawaj np. z ulubioną surówką oraz ziemniakami lub pieczywem
blog.moje-pasje.infoobieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 40-45 min., sprawdzając by się nie przypaliły. Po około 30 min. przewracamy plasterki ziemniaków na drugą stronę. Studzimy. Podajemy posypane lekko solą morską. Na każdej domówce, oprócz przekąsek przygotowanych przez
Kuchnia MagdaLenyprzed dobrym obiadem np. szparagami zapiekanymi pod beszamelem . Składniki na 10 babeczek : 300g ugotowanych lub pieczonych czerwonych buraków 100g czerwonej soczewicy 100g ugotowanej marchewki (może być z bulionu warzywnego lub z niedzielnego rosołu) 300g gotowanego brokuła (może być ugotowana do miękkości łodyga) 150g ziemniaków, pokrojonych w kostkę i ugotowanych 150g gotowanych białych warzyw korzeniowych (seler, pietruszka, pasternak) 4 jajka(...)pieprzem. Rozprowadzić kolejną warstwę masy do silikonowych foremek. Przygotować białą masę. Ugotowane w osolonym wrzątku ziemniaki zmiksować z białymi warzywami korzeniowymi, jajkiem i gałką muszkatołową. Nanieść ostatnią warstwę babeczek w foremkach silikonowych. Tak przygotowane warzywne babeczki piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem (180 stopni z grzaniem góra-dół). Wyjąć, ostudzić i ostrożnie
Dietologpuree z wyraźnym musztardowym akcentem podane w pieczonym pomidorze to świetna propozycja podania popularnych w naszych domach ziemniaków w nowatorskiej odsłonie, którą warto wypróbować. Składniki: 750g ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany kremówki 1 szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 4-5 pomidorów sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie(...)odcedzić, dodać masło, śmietanę, gałkę muszkatołową, musztardę i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków do postaci gładkiego puree. 2. Pomidory umyć, wydrążyć środek, oprószyć solą, pieprzem i wypełnić ziemniaczanym puree. 3. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinymąka , dodać ubite jajka z solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem z jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego. Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem
w mojej kuchnifilię aluminiową i włóż do lodówki na noc. Następnie przełóż do brytfanny lub na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ( bez tłuszczu ) przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po upieczeniu usuń folię , mięso pokrój na grube plastry. Podawaj z ziemniakami i surówką
Przepisy i porady kulinarneWarzywne frytki Batat Marchew Korzeń pietruszki Ziemniak Tymianek Oliwa z oliwek Ogórek kiszony (eko Lidl ) SOS bieluch z czosnkiem Warzywa kroimy, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Pieczemy 20 minut
Szkrab Je Samwyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj. Wszystko piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynekoliwek 1 łyżka płatków drożdżowych szczypta soli i pieprzu czarnego oraz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój na kształt frytek. Wymieszaj z oliwą, płatkami drożdżowymi i przyprawami. Ułóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 30-35 minut
Zdrowie na języku :Ppolewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i wędzonymi paprykami. Mieszamy by dobrze je obtoczyć w przyprawach. Na ziemniaki układamy pokrojone w grube plastry marchewki, pokrojone w ćwiartki cebule i pomidory. A także pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Na samą górę układamy udka. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na środkowej wysokości przez ok. 2 godzinki. Smacznego
Magia jedzenia.pierś. Przykryć bażanta plasterkami szynki. Bażanta ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70 - 80 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Gdy bażant będzie już prawie gotowy, zdjąć szynkę, aby ładnie się przyrumienił. Podałam z pieczonymi ziemniakami. zastawa
królestwo garówsmaku • masło do wysmarowania formy • szczypiorek do posypania Wykonanie: • Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. • Mleko wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Zalać ziemnaki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 minut. • Podawać na gorąco posypane szczypiorkiem
To co kochampokrojonej w talarki 150 ml piwa pszenicznego 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz oliwa natka pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Na blachę wykładamy jabłka pokrojone w kostkę (ze skórką), ćwiartki ziemniaków również ze skórką, pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy ok 15 minut. Kiecy warzywa się pieką podsmażymy na rumiano kiełbasę. Do garnka z kiełbasą dorzucamy
Dzieje kuchennej WiewióryOdstawiamy do lodówki na 30 minut. Grillujemy na patelni ok. 5 minut z każdej strony. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Obtaczamy je w lubczyku, solimy delikatnie solą z młynka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i chrupiące. Danie podajemy
VioletoweKucharzenieodsączonej kiszonej kapusty. Na niej układamy warstwę ziemniaków i nich warstwę kapusty i żeberka. Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę. Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut. Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy jeszcze 30 minut. Smacznego
Maminek kulinarnywlać część śmietany. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i zalać śmietaną. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w 200 stopniach C około 1 godziny. Odkryć folię i sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak posypać je startym serem i ponownie zapiec w piekarniku około 10-15 minut. ziemniaki gratin
O kuchni z uczuciemstopni Celsjusza. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Twaróg blendujemy na gładko lub przeciskamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków. W misie miksera umieszczamy masło i miksujemy, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodajemy twaróg i miksujemy
My Culinary Artsolą i pieprzem, dynię również skropić oliwą i posypać przyprawami. Kurczaka ułożyć w brytfance razem z ziemniakami, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 190 st na ok 40 min, Po tym czasie zdjąć folię, obok wstawić jeszcze dynię hokkaido i piec wszystko jeszcze ok 30- 40 min. pod koniec włączyć termoobieg do lepszego przyrumienienia. Dodatkowo można podać
Gotowanie jest łatweogniu. Do naczynia żaroodpornego wlewam cebulowo-masłowy sosik, układam kawałki podsmażonego łososia i wstawiam do nagrzanego piekarnika, włączam funkcję "grill". Piekę ok. 10-15 minut. Wykładam na talerze, polewając kawałki łososia w połowie sosem z pieczenia. Drugą połówkę sosem limonkowo-bazyliowym. Podaję z ziemniakami z wody i sałatą z kremowym vinegrettem. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejilością sosu paprykowo-czosnkowego . Następnie udka wkładamy do żaroodpornego naczynia ,polewamy sosem ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy około 30 minut ,w trakcie pieczenia udka obracamy na drugą stronę i podlewamy sosem paprykowo- czosnkowym. Upieczone udka podajemy z surówkąi z ziemniakami
Smakowite Daniaforemki na tartę ] i polać śmietaną wymieszaną z żółtkiem i wegetą.Na wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką], posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni
Moje domowe kucharzeniesolą - posiekaj dymkę i listki bazyli, wykorzystaj je do dekoracji potrawy 3. ZIEMNIAKI ZAPIEKANE - ziemniaki obierz i ponacinaj aby utworzyły harmonijkę - oprósz solą morską - w nacięcia powkładaj listki rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków czosnku - polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku 55 minut w temp 200 stopni C. Na talerzu ułóż rybę, następnie sos podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami
SMYKWKUCHNIkawałki karkówki, posypujemy bazylią, przykrywamy plastrami żółtego sera. Na wierzchu można rozsmarować 2 łyżki majonezu.6. Pieczemy w piekarniku do czasu, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 200 st. Warto w pewnym momencie odkryć naczynie, bądź nie przykrywać wcale.Ja podałam karkówkę z ziemniakami i ćwikłą, choć jej na zdjęciu nie widać
Pasja Smakukminek, sól, rozmaryn. Zamykamy pojemnik i przez potrząsanie rozprowadzamy olej z przyprawami na ziemniakach, wsypujemy je na blachę pod kurczaka. Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Podobna procedura jak przy ziemniakach – pojemnik, olej, tym razem tymianek i odrobina soli, potrząsanie. Dodajemy je do ziemniaków. Obieramy marchew, selera, pietruszkę. Kroimy w mniejsze kawałki, powtarzamy procedurę pojemnik, olej przyprawy(...)kroimy na pół, również wtykamy między warzywa. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika. Co jakiś czas obracamy kurczaka i nakłuwamy go ostrym nożem w kilku miejscach – będzie mniej tłusty. Mieszamy pod nim warzywa, żeby nie przywarły do formy i równo się piekły. Ja piekę go około 2 godzin. Po godzinie zmniejszam temperaturę na 160⁰C. Po upływie kolejnej
Karo in the Kitchensmaku, przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego przyprawa ma barwę ciemnobrązową. Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 45 min 1 średniej wielkości kalafior 4 większe ziemniaki puszka ciecierzycy pęczek dymki 2 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżek czerwonej pasty curry dla zabieganych lub (1 cm świeżego startego korzenia imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 świeże chilli(...)kolendra 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kalafiora obieramy i dzielimy na różyczki, rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy kurkumą, curry, papryką i solą, pieczemy ok 20 min, aż kalafior się przyrumieni i zmięknie 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę 3. Na patelni rozgrzewamy olej
Słodki KompromisPieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie Kurczak w cytrynowo-czosnkowym o śródziemnomorskiej nucie to świetne danie na niedzielny, rodzinny obiad. Łatwość przygotowania i minimum sprzątania dzięki przygotowaniu w jednym naczyniu powinny Was przekonać do zrobienia go samemu. 1 kg Mięsa z kurczaka (u mnie udka i podudzia) 2 Cytryny (mięsiste z dużą ilością soku) 2 tsp Musztardy Dijon(...)dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem z bulionem, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Skrapiamy na koniec delikatnie oliwą Pieczemy pod przykryciem przez ok. 20-25 min. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 35-40 minut aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Jeśli lubimy
Oslov.ziemniaków sól ok. 2 łyżki oleju wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w słupki. Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy ok. 3-5 min. Następnie odcedzamy, osuszamy. Przekładamy do miski polewamy olejem i delikatnie mieszamy. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, aż będą rumiane, przez
Domowy Smak Jedzeniapłaską łyżeczkę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę kopiastą papryki, czosnek, ... Ziemniaki rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do połączenia się produktów. Jeżeli masa będzie za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Wyrabiamy kotlety i formujemy przy pomocy mokrej łyżki na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30-40 min/ 200 st.C ZALEŻY OD PIEKARNIKA
chleba naszegopapryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii oliwa z oliwek 40g startego sera żółtego Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami – przepis Ziemniaki obieramy, myjemy i przez chwilę gotujemy (dosłownie 10 minut). Ziemniaki powinny być w połowie twarde. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie podsmażamy mięso mielone . Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę i obrane(...)minut i doprawiamy do smaku papryką, oregano i bazylią . Dno formy do pieczenia natłuszczamy oliwą i układamy warstwami (od dołu): pokrojone w plasterki ziemniaki mięso mielone z pomidorami pokrojone w plasterki ziemniaki mięso mielone pokrojone w plasterki ziemniaki pokrojone w plasterki 2 pozostałe pomidory Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 25 minut, po czym całość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tłuszczu Smaczny i kolorowy obiad z piekarnika. Dobrze przyprawione mięso wieprzowe pieczone z warzywami i bez dodatku tłuszczu jest bardzo soczyste i kruche. Świetny obiad dla całej rodziny, który praktycznie robi się sam i to w jednym naczyniu! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ok 1 kg ziemniaków 1/3 główki kapusty 1-2 marchewki opcjonalnie(...)foliowego rękawa do pieczenia i dodajemy natkę pietruszki. Zawiązujemy końce worka i całość mieszamy. W worku robimy 2-3 dziurki za pomocą wykałaczki lub igły *** *** Worek umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół *** *** Pieczemy przez 80 minut , na 15 minut przed końcem pieczenia możemy rozciąć rękaw
Blog z Apetytemryżu, ziemniaków czy do ryb. Pyszota!:) Składniki: 6 papryk czerwonych 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek 4 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu sól, pieprz, papryka słodka i ostra pół chilli Wykonanie: Bakłażany i paprykę umyj, odetnij szypułki. Piekarnik nagrzej do 180° (bez termoobiegu, grzanie góra-dół na środkowej półce) i piecz warzywa około
Zasmakuj Kuchnidużo mówić – po prostu obłędny. Niezwykle soczysty, lekko słodki, ale nie mdlący, fajnie „klejący”, rewelacyjne smakuje z pieczonymi razem z nim ziemniakami i marchewką. Kurczak pieczony w czosnku, miodzie i brązowym cukrze jest wbrew pozorom daniem bardzo szybkiem, idealnym na obiad. Tymianek, oregano, świeża bazylia i pietruszka nadają lekkości i cudownego aromatu kurczakowi w czosnku(...)minut, nie dłużej) ziemniaki. Na całość wylać przygotowany sos maślano-miodowy. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175-180 stopni i zapiekać wszystko przez około 35 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie (gdyby mięso „doszło” przed ziemniakami, należy je wyjąć z naczynia i dopiec ziemniaki). Kurczaka pieczonego w czosnku, miodzie i brązowym cukrze podawać na gorąco
Pociąg Do Kuchnikawałki. Rozkładamy dynię na blasze do pieczenia, skórką do dołu, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu dynię wyjmujemy na blat, dajemy jej przestygnąć i kroimy kawałki dyni w grubą kostkę, jak ziemniaki do zupy. Dynia Hokkaido o wadze 1400g to ok. 1000g surowej dyni po oczyszczeniu. Po upieczeniu(...)Mięsożercy mogą bez przeszkód zrobić zupę na drobiowym rosole i podać ją z naturalnym jogurtem na bazie mleka krowiego, a uzupełnić makaronem udon i pokrojoną w paski gotowaną lub pieczoną piersią kurczaka lub kaczki. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 1 dynia Hokkaido, ok 1,400g (1kg miąższu ze skórką) 1 łyżka oliwy lub oleju ryżowego 2 łyżki oleju
Karo in the Kitchenproblem, co by tu zjeść... Nie miałam ochoty na klasyczne kanapki, jogurty raczej jadam na śniadanie. Coś smażonego to tak trochę za ciężko na noc. Myślałam, myślałam... i wymyśliłam - Pieczone placuszki ziemniaczane. Od razu uprzedzam, że smakują trochę inaczej niż te smażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako danie główne, kwaśną śmietaną(...)Miksujemy na w miarę gładką masę. Jeżeli nie mamy blendera, cebulę, czosnek i ziemniaki ucieramy na tarce i dokładnie mieszamy z resztą składników. Przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy (ja pomagałam sobie łyżką, mocno dociskając). 2. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia i smarujemy go dokładnie pędzelkiem. Z masy tworzymy "kulki", układamy na papierze
My Culinary Artcałego ) 1 marchewka 1 korzeń pietruszki -taki sam wielkością jak marchewki 3 średnie ziemniaki 1 łyżka cukru dla równowagi kwaśnego smaku 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka smalcu sól, pieprz do smaku Żeberka płuczemy , kroimy w mniejsze kawałki , solimy , pieprzymy i pieczemy w piekarniku około 30 minut z termoobiegiem , aż się mocno zrumienią -nie muszą być miękkie(...)Podsmażoną kapustę przekładamy do garnka z wywarem po pieczeniu , zalewamy wodą , tak żeby kapusta była zanurzona całkowicie , dokładamy ziele angielskie, liście laurowe, kminek i cukier . Ja czasem ,dodaję jeszcze kości od pieczonych żeberek żeby wyciągnąć z nich resztki smaku , a później odławiam . Gotujemy około 20 minut , po tym czasie dokładamy ziemniaki , marchewkę i pietruszkę -wszystko pokrojone w kostkę, mięso
Ogrodnik w podróżyKURCZAK Z RĘKAWA Soczysty kurczak z chrupiącą, złotą skórką, której nikt się nie oprze. Należy podawać z ziemniakami. ~~SKŁADNIKI~~ · ćwiartki z kurczaka 3 sztuki · sól ¾ łyżeczki · pieprz ½ łyżeczki · przyprawa do mięs 1 łyżka(...)Dokładnie wymieszać. Całość polać strużką olejem. Umieścić w rękawie do pieczenia, który należy związać np. sznurkiem lub specjalnymi zapinkami dołączonymi do rękawa. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 45 minut. Wyciągnąć, przeciąć worek i nałożyć na talerz wraz z gotowanymi ziemniakami
Kuchnia Paulettestemu, przed zamrożeniem wyluzowałam, więc kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi, zaszyć i upiec. Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam ! składniki 2 gęsie nogi farsz wieprzowy 240 g mielonej wieprzowiny 90 g wątróbki gęsiej 2 łyżki tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka(...)nich włożyć w miejsce po kościach. Skórę nóg zeszyć nicią kuchenną. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Nogi posolić i popieprzyć obsmażyć na patelni na złoty kolor, można nakłuć igłą aby łatwiej wytapiał się tłuszcz. Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Przykryć folią lub przykrywką. Wstawić do piekarnika, piec 1 godzinę od przykryciem, następnie folię usunąć
Stare Gary