pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:156/384)

Udka pieczone z ziemniakami 113

niej udka i odstawić na parę godzin do lodówki. Ja odstawiłem na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić na łódeczki, posypać solą i pieprzem. Całość ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec do miękkości i zrumienienia kurczaka, około godziny w nagrzanym piekarniku

Przepisy Mikołaja
Bezglutenowa pizza z batata 104

miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj na purée. Dodaj mąkę, Vegetę Natur do ziemniaków z ziołami oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie łyżką i kolejno rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując pizzę o średnicy ok. 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200'C i piecz przez 15 minut. W tym czasie przygotuj sos. Sos pomidorowy Passatę

Food Square
Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone 175

Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 min. Rada: żeby dwa razy nie włączać piekarnika, przygotowujemy sobie ciasto i jak już mamy przestudzone warzywa, to możemy je piec. W tym czasie przygotowujemy masę, którą przekładamy na lekko przestudzone ciasto. Masa: Dynię i ziemniaka obieramy (z dyni wydrążamy miąższ z pestkami), kroimy w niewielką kostkę. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, cukier, przykrywamy pokrywką

Moniki Smakołyki
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem 111

czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. 3.5.3251 Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem pochodzi z serwisu Cooking

Cooking for Emily
Cukinia faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana z pomidorami 93

pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Na pomidorach układać cukinie, przykryć częściowo pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach. Jak wykorzystać środek wydrążony z cukinii? Zrób pyszną kremową zupę z cukinii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem 138

czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. 3.5.3251 Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem pochodzi z serwisu Cooking

Cooking for Emily
Walka: Bogusław vs kurczak curry 108

wegetę, sproszkowaną słodką paprykę oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Pieczone ziemniaki: Ziemniaki obieramy i przez 5minut gotujemy w osolonej wodzie. Po podgotowaniu wykładamy na wysmarowaną olejem blachę, posypujemy pokrojoną w piórka cebulkę, przyprawiamy pieprzem oraz wegetą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy, mieszamy

Sprawni w smaku
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami 140

ziemniaków posypać je 1/4 startego sera. Kolejno wyłożyć farsz mięsny z pomidorami. Przykryć kolejna warstwą ziemniaków. Posypać pozostałą częścią sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ( bez termoobiegu) ok 25 minut w naczyniu z przykryciem lub wyłożonym folią aluminiową. Ostatnie 10 minut piec przez przykrycia.Smacznego!               Zapraszam na film z przygotowań oraz

Kulinarne przygody
FASZEROWANE ZIEMNIAKI PODANE Z ZIELONYM SOSEM MOJO VERDE 193

Odstawiamy z ognia. Dodajemy do nadzienia pokrojonego pomidora w kostkę oraz koperek i szczypiorek. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C Ziemniaki studzimy a następnie kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Ziemniaki faszerujemy nadzieniem. Na wierzch dodajemy ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Pieczemy ok 20 minut aż ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita rozpuści się a ziemniaki zarumienią

Kuchnia w oparach
Pierś kaczki z sosem miodowo-imbirowym z pomarańczami (Petto d'anatra al zenzero, miele e arancia) 142

minuty z każdej strony. Podsmażone mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut; 5 minut przed końcem pieczenia mięso polewamy pozostałą marynatą, kontynuujemy pieczenie. Upieczone mięso kroimy na cienkie plasterki i podajemy np. z pieczonymi ziemniakami.  **** PREPARAZIONE Per preparare il petto d'anatra  procedete a fare

La grande e la piccola cuoca
biała kiełbasa z ziemniakami,pomidorami,oregano... 148

kucharkiem parzoną białą kiełbasę ponacinać z dwóch stron ukośnie, na patelni na oleju kiełbasę zrumienić ziemniaki włożyć do formy silikonowej 25x24 cm, rozłożyć kulki mozzarelli, plastry pomodorów, posypać wędzoną papryką, ułożyć białą kiełbasę, posypać oregano piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, pomidory i oregano dają śródziemnomorski smak - pyszne danie obiadowe jest smacznym obiadem, można

W Mojej Kuchni Lubię
Frytki z piekarnika 480

sproszkowanym czosnkiem i natką pietruszki. 5 średnich ziemniaków 3 łyżki oleju sól do smaku Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miski i mieszamy z solą i 2 łyżkami oleju. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy równo tak, by nie leżały na sobie. Frytki pieczemy przez ok. 30 minut

Dieta bez mleka
Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą 132

ziemniaki kroimy na plasterki. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy lekko oliwą. Spód wykładamy plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut z opcją termoobiegu. Po tym czasie na wierzch wykładamy mozzarellę pokrojoną

Raj dla Podniebienia
ŻUREK WIELKANOCNY Z ZAPIEKANYM JAJKIEM I RZEŻUCHĄ! PYSZNIE! 163

NAJLEPSZE PRZEPISY NA WIELKANOC! ŻUREK NA DOMOWYM ZAKWASIE Z JAJKIEM ZAPIEKANYM W PIECZONY ZIEMNIAKU! Nie ma Wielkanocy bez żurku! Żurek z jajkiem musi pojawić się na każdym stole podczas Świąt Wielkiej Nocy. U każdego z Nas żurek smakuje inaczej, co region to inny zwyczaj. Ja dzisiaj chciałam Wam zdradzić mój patent na tą zupę. Żurek zawsze robię tylko(...)sporych młodych ziemniaków - 4-5 szt. jajek ekologicznych - świeża rzeżucha - sól czosnkowa Kotanyi jeśli nie masz rzeżuchy możesz użyć ziół takich jak czosnek niedźwiedzi, tymianek, mieszanka ziół WYKONANIE: Młode ziemniaki umyj i wyszoruj. Wstaw do garnka z wodą i gotuj od momentu wrzenia przez 12 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i zawiń w papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego

SMYKWKUCHNI
Szczeciński frytburger 193

podobną w nieco zdrowszej i urozmaiconej wersji :) Składniki: - bułka - ziemniaki - marchewka - fasolka szparagowa - seler Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w słupki o kwadratowym przekroju średnicy niecałego centymetra - tzw. frytki. Fasolki nie musimy, bo już ma podobny kształt. Wszystko pieczemy w piekarniku. Możemy w folii aluminiowej, wtedy będzie bardziej mokre i miękkie, albo bez i wtedy będą suchsze

Kryzysowa Książka Kucharska
Dorsz zapiekany pod musem z jabłek 142

danie. Dobra okazja, by wykorzystać jabłka. Nie tylko wspaniale komponują się z rybą i ziemniakami, ale jabłko to samo zdrowie - bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole. Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe. Składniki: 4 porcje dorsza 1 kg jabłek (szarej renety/antonówki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z kalafiora 248

pietruszki 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz czarny do smaku Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, następnie nacieramy warzywa olejem i wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę jaglaną należy opłukać wrzątkiem, potem wlać

psgotujemy
pyszne pieczone ziemniaki spiralki w piekarniku... 170

sucha w każdy wkłuć po środku wzdłuż grubszy patyk do szaszłyka, ostrym nożem zacząć nacinanie ziemniaka obracając go w paseczki dość cienkie, rozsunąć spiralkę ułożyć na blaszce, posmarować olejem olejem wymieszanym z przyprawami wstawić do zimnego piekarnika elektrycznego, nastawić na 220 C i piec około 35 minut zrobiłam je pierwszy raz, nacinanie mi trochę nierówno wyszło /nabiorę wprawy

W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś w czerwonym pesto z piekarnika 154

górę rozłożyć łososia. Obsypać przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Dodatkowo obsypać szczypiorkiem. Jeżeli chcecie więcej sosu można na koniec podlać delikatnie wodą i w razie potrzeby doprawić. Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, ciemnym ryżem lub makaronem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Schab zapiekany ze szpinakiem, mozzarellą oraz orzechami włoskimi. 239

plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Schab zapiekany w taki sposób jest bardzo soczysty, zapewne dzięki szpinakowi. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Udo indycze pieczone z ziemniakami w garnku rzymskim 128

ogniu. Wyjmujemy z wywaru (wywar można użyć do zup)  Do garnka rzymskiego wrzucamy obrane ziemniaki, marchewkę ugotowaną pokrojoną na kawałki posypujemy ziołami , podlewamy ok pół szkl wywaru , przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego)  nastawiamy 220 st .. po nagrzaniu zmniejszamy do 200 i pieczemy ok 45 min. Pod koniec na 15 min zdejmujemy pokrywę

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka z nadzieniem daktylowym 106

ciasto. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy (mąkę przesiewamy). Konsystencja ciasta będzie jak ubite ziemniaki. Kiedy ciast jest gotowe odrywamy po małym kawałku, który wałkujemy, na środku układamy łyżeczkę nadzienia i formujemy kulkę. Tak przygotowane kulki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Smacznego Wszystkie powyższe zdjęcia wykonane podczas warsztatów

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 306

cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony

Kolorowy Przepisownik
Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień 510

mieszamy majonez z keczupem i wylewamy na ułożone w całość mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po jakimś czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy "na wygląd" - ok 1,5 godziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone.  Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie

Kuchnia po mojemu
Pieczone placki ziemniaczane z łososiem i sosem chrzanowym 270

świeżo mielony pieprz sól WYKONANIE Obrane ziemniaki gotujemy na pół miękko. Studzimy pod zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem

OstryKęs
Zapiekane skórki ziemniaczane 145

dodaję pokrojoną cebulę. Podsmażam kilka minut aż cebula będzie miękka. Do rozdrobnionego miąższu z ziemniaków dodaję usmażony boczek z cebulą i pokrojony szczypior. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Dolewam ok. 100 ml śmietany.Wszystko dobrze mieszam i nakładam do skórek. Piekę w piekarniku na 160 stopni ok. godziny. Podaję z kwaśną śmietaną.Smacznego Post Zapiekane skórki ziemniaczane pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Babka ziemniaczana 246

ociekły. W tym czasie podsmażamy na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, podsmażony boczek z cebulą, zmiażdżone ząbki czosnku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Sos:Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych

Smakowity Blog Kulinarny
Bezmięsnie- pieczone marchewki i cukinia 232

Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej zrobić z połowy porcji ;) SMACZNEGO!:)  Składniki: pół kilograma marchewek 2 cukinie sól przyprawa do ziemniaków oregano(...)odstawiamy na godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym.Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny

Czerwona Porzeczka
Dorsz pod czerwoną pierzynką 192

dorszaok 150 gr czerwonego pesto- przepis tutajwarzywa- mlode ziemniaki, marchew I brokuły  Wykonanie:Najpierw robimy pesto- wykonanie tutaj.Porcjujemy dorsza, nakładamy ok 1 łyżki na porcję pesta z papryki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C , pieczemy ok 15-20 min . Do obiadu pieczone warzywa- I obiad gotowy :)Smacznego

Smaki Edyty
Zapiekanka pasterska z batatami 112

jest więc zdrowiej. Sam przepis jest bazowy – można dodać jeszcze więcej warzyw np. startą pietruszkę do sosu czy np. zielony groszek, zamienić połowę batatów na ziemniaki, czy połowę mięsa na wieprzowe lub jagnięce – będzie równie pysznie. Składniki dla 4 głodnych lub 6 mniej głodnych osób. Zapiekanka – puree z batata: ok. 1,2 – 1,4 kg batatów(...)inne zioła do posypania Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem). Bataty dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki, owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 1 godzinę (powinny być miękkie po wbiciu widelca). Bataty można także obrać i ugotować do miękkości, zamiast piec w piekarniku – ja wolę jednak pieczone. Po upieczeniu jeszcze gorące obieramy

Poezja smaku
Powidła śliwkowe z piekarnika 157

ceramicznym naczyniu z pokrywką.  Piekarnik nagrzać do 180 - 200 st C. Wstawić przykryte naczynie i piec przez 3,5 godziny bez odkrywania i mieszania.  w tym czasie wyparzyć i osuszyć słoiki ( 2 x ok 250 ml lub 3 mniejsze) Wyjąć naczynie z piekarnia, odkryć i przy pomocy tłuczka do ziemniaków owoce rozdrobnić, tak aby otrzymać jednolitą masę. Jeżeli(...)masa wyda nam się zbyt gęsta, możemy rozrzedzić ją wcześniej odlanym sokiem, jeżeli zbyt rzadka, nadmiar soku można odlać. Naczynie ze zgniecionymi śliwkami przykryć i wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Gorące powidła przełożyć do naszykowanych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem na 10 minut. Po tym czasie  słoiki odwrócić i wystudzić.  Smacznego

Stare Gary
Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes 208

Przygotowanie: Wymieszaj ziemniaki z 1 ½ łyżki oliwy z oliwek i dopraw porządnie solą i pieprzem do smaku. Rozłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 200 ° C przez 30 minut lub do miękkości. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, paprykę, czosnek, sól i rozmaryn. Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, polej sosem balsamicznym(...)potatoes are done, remove them form the oven and drizzle on the vinaigrette. Mix the potatoes so that they are evenly coated and serve! Enjoy! Artykuł Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 201

niepotrzebny zabieg, przez który kotlet robi się za tłusty i jeszcze bardziej kaloryczny. Dlatego polecamy Wam przepis na równie smakowitego burgera, bez niepotrzebnych kalorii. Burgery podaliśmy z pieczonymi w piekarniku grubo krojonymi frytkami. Robi się je w mega prosty sposób, a smakują doskonale. Składniki: Na kotleta: 500 g mielonej wołowiny 1 średniej wielkości cebula Szklanka stouta 2 łyżeczki bułki(...)wzdłuż bulwy (trzy z jednego ziemniaka), a te na grube frytki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyciągamy frytki z wody, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy olejem i obtaczamy w tłuszczu. Następnie posypujemy oregano. Rozkładamy frytki na tacy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, albo

Niedzielny kucharz
Ciasto orzechwe z ziemniakami !!! Pychotka 155

blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.   Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na kruche ciasto, przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem

Jadło i czytadło
Wtorek: Frittata z pęczaku, haloumi i salami 82

bardzo treściwa zapiekanka. Frittata z pęczaku jest przy tym zaskakująco lekka, znacznie lżejsza niż klasyczna frittata z ziemniaków. Możecie do niej dodać dowolne składniki. Jeśli zrezygnujecie z salami powstanie super wegetariańskie danie. Ale możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie super danie typu left overs. Dowolnośc obowiązuje też w zakresie serów(...)nich jogurt, rozmieszaj dokładnie rózgą. Posól i popieprz. Wylej masę jajeczną na kaszę i równomiernie rozprowadź po powierzchni. Wyłóż na wierzch plastry haloumi i salami. Krok 4 Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw fritatte. Zapiekaj przez 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z sałatą skropioną prostym dresingiem z cytryny i oliwy. Smacznego! Artykuł Wtorek: Frittata z pęczaku, haloumi

Niedzielny kucharz
Wtorek: Frittata z pęczaku, haloumi i salami 83

bardzo treściwa zapiekanka. Frittata z pęczaku jest przy tym zaskakująco lekka, znacznie lżejsza niż klasyczna frittata z ziemniaków. Możecie do niej dodać dowolne składniki. Jeśli zrezygnujecie z salami powstanie super wegetariańskie danie. Ale możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie super danie typu left overs. Dowolnośc obowiązuje też w zakresie serów(...)nich jogurt, rozmieszaj dokładnie rózgą. Posól i popieprz. Wylej masę jajeczną na kaszę i równomiernie rozprowadź po powierzchni. Wyłóż na wierzch plastry haloumi i salami. Krok 4 Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw fritatte. Zapiekaj przez 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z sałatą skropioną prostym dresingiem z cytryny i oliwy. Smacznego! Artykuł Wtorek: Frittata z pęczaku, haloumi

Niedzielny kucharz
Pieczona pierś kurczaka z batatami 193

sklepie. Wystarczą słodkie ziemniaki (bataty) , marchewki, czerwone cebule, masło, pierś z kurczaka, pomarańcza i świeży tymianek. Najpierw zapiekane są warzywa – bataty, marchewki i cebula z dodatkiem soku z pomarańczy. Dzięki temu warzywa nabiorą nieco innego aromatu. Następnie przyprawione piersi z kurczaka zapiekane są z warzywami. Po godzinie z piekarnika wychodzi fajne, smaczne danie. Pieczona pierś kurczaka jest soczysta

Ciasna Kuchnia
Jesienny kociołek do syta z łopatką 76

Dziś przygotowaliśmy go po prostu w piekarniku . Pierwsza faza pieczenia odbyła się w woreczku , a jak ten strzelił , dokończyliśmy w garnku Cóż efekt wybuchowy dosłownie i w przenośni Chłopcy zachwyceni , wyczyścili miski do czysta . Syty , gorący i przyjemny posiłek na pochmurne chłodne dni składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 6 ziemniaków średniej wielkości 1 marchewka 2 średniej wielkości(...)złoty kolor na smalcu . Przypieczone mięso umieszczamy w woreczku do pieczenia . Cebulę siekamy i także podsmażamy na patelni na której wcześniej smażyło się mięso . Jak już cebula się zrumieni wlewamy do niej dwie szklanki wody , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy zawartość patelni do woreczka z mięsem . Ziemniaki ,marchewkę i pomidory, obieramy , kroimy na duże kawałki i także przekładamy do woreczka

Ogrodnik w podróży
Żeberka zapiekane w ziemniakach i kaszy gryczanej 287

międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Część masy ziemniaczanej przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, na niej układamy żeberka i przykrywamy pozostałą masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 60 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Pieczone warzywa z czosnkiem i ziołami 140

ziołami: Pieczone warzywa z czosnkiem i ziołami to doskonały pomysł na przyrządzenie warzyw. Danie idealnie nadaje się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu czy grilla. Możemy wykorzystać takie warzywa, jakie są akurat pod ręką. Ważne, by dodać dobrą oliwę i dużo czosnku. Danie proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 2 cukinie 3 pomidory 3 ziemniaki Oliwa(...)ziemniaki oraz pomidor kroimy w talarki, nie mogą być za grube. Natomiast czosnek siekamy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym w kolejności, jak na zdjęciu. Całość posypujemy solą, pieprzem, ziołami oraz posiekanym czosnkiem. Polewamy warzywa oliwą. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy minimum 30 minut. Musimy pilnować, żeby warzywa się nie spaliły. Artykuł Pieczone

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania