pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:7/72)

Dip z pieczonego buraka 141

grillowanych mięs. Składniki: 1 duży upieczony burak* 100 g serka twarogowego (może być kozi) 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz po 1 łyżeczce kuminu i nasion kolendry 3 łyżki oliwy czarny i biały sezam Przygotowanie: *Buraka dokładnie myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, solimy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez(...)około 2 godziny do miękkości (będzie dobry gdy nóż wejdzie w niego bez oporu). Można też upiec kilka mniejszych buraków, wtedy skracamy czas pieczenia. Upieczonego buraka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do rozdrabniacza (zamykanego pojemnika z ostrzami w zestawie z blenderem), dodajemy serek, posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwę, uprażony na suchej patelni a następnie roztarty

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczki na zimę 293

blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jak na blaszce jest jedna warstwa buraków, ja potrzebowałam 3 blaszek, aby zmieścić 10 kg surowych buraków. Buraki piec do miękkości w 180 przez około 90 min. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, większe będą piec się 90 min, a mniejsze około 60 min. Buraki lekko przestudzić

moj przepis na
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 100

sól oraz cukier (po łyżeczce) i gotuję. Jak woda zacznie wrzeć dodaję łyżkę octu balsamicznego i gotuję do miękkości. Studzę. Odłożone buraki przekrawam na cząstki, obtaczam je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do miękkości. Ostudzoną i ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem(...)rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik i podaję z jajkiem i pieczonym burakiem. Post Chłodnik z botwiny trochę inaczej. pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW 186

Barszcz z pieczonych buraków ma nieziemski kolor i smak. Pieczenie nadaje burakom głębi i wyrazistości. Wspaniały smak jesieni kojarzący się z ostatnimi ogniskami i snującym się nisko nad ziemią dymem. Czasem staję się… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Krem z pieczonych buraków i czosnku z czarnuszką 146

Krem z pieczonego buraka z pieczonym czosnkiem z kosteczkami sera korycińskiego. kilogram buraków cebula 1 szara reneta 1 łyżka oleju 1 łyżeczka czarnuszki 100 gram sera korycińskiego 1 główka czosnku Buraki najlepiej małe lub średniej wielkości zawijamy w folię. To samo robimy z czosnkiem i jabłkiem. Jabłko jest upieczone najszybciej po 30 minutach należy go wyjąc(...)Pieczemy ok godziny w 190 stopniach. Wyjmujemy upieczone warzywa. Lekko studzimy i obieramy ze skórki.  Na rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek. zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i  smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy

AZgotuj!
Shake z pieczonego buraka z bananem na maślance 170

przekąska między posiłkami albo sycące śniadanie. Koktajle dające mnóstwo energii teraz są na czasie, a do tego łatwo je się przygotowuje. Może być trochę problemu z pieczonymi burakami, długo się pieką. Oszczędzając czas i energię pieczcie je obrane, zawinięte w folię aluminiową z czymś co musicie upiec np. ciasto,obiad. Nie marnujcie energii tylko na buraki(...)duże upieczone buraki 4 dojrzałe banany 300 ml maślanki Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Buraki owinięte w folię aluminiową pieczemy 1-2 h w zależności od wielkości buraka w 200C. Ostudzone buraki blendulemy z bananami i maślaną.  Smacznego

Niezły Młynek
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 197

przepysznym kremem z buraków, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Tak szczerze to nie znamy wielu osób, które nie preferują tego przepysznego, barwnego warzywka. Na przykład pieczone buraki! Kto ich nie ubóstwia? Nasza dzisiejsza propozycja na wiosenny obiad  to krem delikatny w smaku, ale i z wyczuwalną lekką ostrością, która idealnie przełamuje się(...)świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do 190*C (termoobieg). W tym czasie buraki obieramy, przekrajamy na ćwiartki, każdą ćwiartkę nakłuwamy widelcem. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i również nakłuwamy powierzchnię w kilku miejscach. Warzywa owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 35 minut aż staną się dość miękkie. Po ok. 25 minutach obrane ząbki czosnku

Symfonia Smaków
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 203

jednolitej masy. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Dużą formę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut. BROWNIE Z BURAKIEM Składniki: – szklanka mąki pszennej – szklanka startych pieczonych buraków – 250 g masła – 250 g gorzkiej czekolady 70% – szklanka brązowego cukru – 3 duże jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżka(...)wodnej, a następnie przestudźcie. W drugiej misce wymieszajcie jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli wlejcie sos czekoladowy i wymieszajcie dokładnie za pomocą rózgi. Następnie dodajcie buraki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszajcie do połączenia składników. Blachę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą lub mąką. Upieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez

karmelowy
Hummus z pieczonym burakiem na lekką przekąskę 142

Fajną, szybką przekąską jest domowy hummus z pieczonym burakiem. Zapraszam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Hummus z pieczonym burakiem na lekką przekąskę 149

Fajną, szybką przekąską jest domowy hummus z pieczonym burakiem. Zapraszam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
133. Na początek rozgrzewamy czyli: sycąca zupa krem z ciecierzycy i pomidorów z pieczoną kostką z buraka. 168

naszą szybką, warzywną i naprawdę rozgrzewającą zupę krem na bazie ciecierzycy, pomidorów, świeżego imbiru, czosnku i aromatycznego wywaru warzywnego. Jako dodatek do zupy proponujemy chrupiące kawałki pieczonego buraka, z rukolą, olejem sezamowym i ziarnami sezamu (całość komponuje się naprawdę rewelacyjnie!) Zupa wyszła naprawdę prze-pyszna, a jej wielkim plusem jest to, że poza czasem, który jest potrzebny do namoczenia(...)mieszając, aby składniki nie przywarły do dna.  W międzyczasie buraki obieramy i kroimy na dość drobną i regularną kostkę, rukolę siekamy. Kostkę buraka mieszamy razem z olejem sezamowym i rukolą, tak aby wszystkie kostki były nim pokryte. Umieszamy je w żaroodpornym naczyniu, które przykrywamy folią aluminiową i pieczemy od 20 do 30 minut w nagrzanym piecu - powinny być

Symfonia Smaków
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 144

się świadomie, jedzą 5 posiłków dziennie, dla osób aktywnych, zapracowanych, którzy chcą sami przygotować dania na cały dzień. Chodzi o tzw. gotowanie "na zakładkę". Czyli jak pisze autorka pieczenie kilograma buraków, ekspresowego szykowania dresingu do sałatki. Chce tez wyrobić w nas zdrowe nawyki żywieniowe. Mamy iść do pracy/szkoły z własnoręcznie przygotowanymi daniami, a nie kupować gotowe. Początek książki(...)Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych. Ja na pewno wypróbuję przepisy

kruche babeczki
Pieczona kapusta 134

pyszne warzywa. Serdecznie Wam polecam, a przy okazji zachęcam do upieczenia innych warzyw: Jesienne pieczone warzywa Pieczony kalafior Pieczone kolorowe buraki Pieczony bakłażan z zata'arem Pieczone frytki z batatów Pieczone młode warzywa Pieczone cytrynowe ziemniaki Pieczona kapusta Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 główka białej

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 192

się również jako drugie śnidanie w pracy, zwłaszcza w deszczowe, chłodne dni. Polecam wszystkim fanom buraków (i nie tylko :)) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia buraków Składniki: 3 buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy(...)mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować w wodzie zamiast pieczenia w piekarniku. Burak, marchewkę oraz batat obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 20-25 minut). W między

Kolizje Smaków
Pierogi z burakiem i kozim serem 299

stopni pieczemy przez godzinę buraka zawiniętego w folię aluminiową. Studzimy i obieramy. Buraka kroimy na cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy plaster z buraka, nieco musu(...)gruszki, kawałek koziego sera i posypujemy jałowcem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez ok. 2 minuty. Najlepiej smakują podsmażone z musem z pieczonego buraka, na którego przepis znajdziesz na blogu! Smacznego

MarcinChef