pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:13/72)

Sałatka z buraków, marynowanych grzybków i korniszonów 184

Sałatka znakomita do dań z grilla, mięs czy wędlin. Użyłam tutaj pieczonych buraków które mają w sobie wiele słodyczy co równoważy kwaśność pozostałych składników. Zachęcam do wypróbowania. Sałatka z buraków, marynowanych grzybków i korniszonów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 141

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 154

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado 119

200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko do posmarowania Składniki: Jajka – 5 sztuk Mleko – 3 łyżki Buraki – 2 sztuki Awokado – 1 sztuka Pomidory – 3 sztuki Sałata, kiełki Sól, pieprz, ulubione zioła Składniki - sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki(...)czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy. Wykonanie – burgery: Przygotowanie burgerów rozpoczynamy od upieczenia w piekarniku buraków zawiniętych w folię aluminiową. Buraki pieczemy przez 45-50 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopniach. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Jajka mieszamy z mlekiem i ulubionymi przyprawami. Ciasto dzielimy

Kuchnia Bon Appetit
4 urodziny bloga i tort kokosowo-czekoladowy 168

modne ostatnio torty ombre. Nie chciałam jednak używać sztucznych barwników do uzyskania mocnego efektu. Użyłam przetartych malin z pieczonym burakiem więc róż nie był tak bardzo intensywny jak planowałam ale coś tam chyba widać ;) Częstujcie się! ciasto: 2 duże upieczone buraki 1,5 szklanki mąki owsianej bg 0,25 szklanki mąki kokosowej 1 łyżka surowego kakao 3 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki […] Artykuł 4 urodziny bloga i tort kokosowo-czekoladowy pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zupa krem z cukinii i curry 173

zupy jogurt naturalny i podgrzać na niewielkim ogniu. Zupę rozlać na talerze, dekorując łyżeczką jogurtu. Zobacz również inne zupy krem, które gotowałam: Chłodnik z awokado Krem z pieczonych buraków Zupa chrzanowa Zupa brokułowo-serowa Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Krem z białych warzyw Orientalna zupa z dyni Krem z pieczonego czosnku Smacznego

Codziennik Kuchenny
Ciasto czekoladowo-buraczane z owocami leśnymi 181

rzeczą w nim jest dodatek buraka, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, delikatne i całkiem zdrowe. Wiem, że przy napadzie ochoty na ciasto mało kto będzie miał pod ręką pieczonego buraka, ale można go zastąpić np. ugotowaną szybko marchewką albo kawałkiem zmiksowanej dyni czy cukinii. Spróbujcie a nie pożałujecie. To ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie, delikatne i tak pyszne

Smaczna Pyza
Bagietki zapiekanki z jajem 174

jakiem którego żółtko jest płynne po upieczeniu. ciasto: 40 dkg mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 2 dkg drożdży 200 ml letniej wody Dodatki: 1 burak pieczony 4 parówki małe 4 jajka 7 oliwek zielonych 1/2 papryki zielonej 1 garść rukoli 4 pomidorki koktajlowe oliwa z pomidorów suszonych czosnek z pomidorów suszonych zioła prowansalskie natka pietruszki(...)wodą.Przed włożeniem nacinam każdą bagietkę ostrym nożem w kilku miejscach. Piekę około 10 minut potem zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze około 15 minut aż zrobią się rumiane Zimne bagietki kroję wzdłuż, na środku wyjmuję trochę miąższu wbijam jajko polewam oliwą, posypuje ziołami, układam plastry buraka, dodaję plasterki parówki, kawałki papryki paseczki, pokrojone oliwki, dodaje czosnek z zalewy

wesoła kuchnia
Piątkowy obiad 199

Wykonanie Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy kwaśną gęstą śmietaną, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy . Pieczenie buraków.... Składniki: 2-4 buraki ze skórką Wykonani Rozgrzewamy piekarnik do 180 -190 stopni. Buraki porządnie szorujemy i myjemy.Nastepnie zawijamy w folie aluminiową, układamy na blaszce.Pieczemy około

w mojej kuchni
Chleb pszenny z burakiem 162

Chleb pszenny z burakiem piekłam w Styczniowej Piekarni Amber .  Przepis pochodzi z książki How to Make Bread  Emmanuela Hadjiandreou.  Byłam bardzo ciekawa końcowego efektu, zagniatane ciasto było różowe, a po wypieczeniu tylko skórka miała odcień różu. Środek chleba był żółty z domieszką buraków. Chleb miał chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Buraki nadały mu lekkiej słodyczy(...)misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę.  Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia.  Dodać starte buraki i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Następnie stosować następującą technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy.   J ak zagniatać

Codziennik Kuchenny
Gnocchi na bazie pieczonych buraków z orzechami i jogurtem. 145

jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sezon na przetwory 267

Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona

Kulinarne przygody Gatity
MAKARON Z BURACZANYM PESTO I SEREM PLEŚNIOWYM – pyszny! 197

stałe zagości w mojej kuchni! Idealne na każdy dzień, a szczególnie Dzień Buraka, który obchodzony jest 24 listopada. Koniecznie spróbujcie! Ps. makaron kokardki śmiało możecie zastąpić swoim ulubionym – spaghetti, świderkami czy też wstążkami tagliatelle. Polecam! SKŁADNIKI: * makaron kokardki Lubella – 2 porcje * pieczone buraki – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * orzeszki pinii – 3 łyżki

Ostra na Słodko
Uszka z grzybami i orzechami włoskimi 190

Przepyszne mięciutko ciasto, wyrazisty farsz i chrupiące orzechy. Uszka marzenie! Polecam w zestawieniu z barszczem z pieczonych buraków.   Składniki: Na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody Dwa jajka M ¼ łyżeczki soli Na nadzienie: 500g pieczarek Duża cebula Masło klarowane do podsmażenia Garść łuskanych orzechów włoskich Sól, pieprz Sposób przygotowania: Farsz: Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce

Pyry na Gaz
Zakwas z buraków na barszcz 581

Domowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na zakwasie. Zakwas z buraków na barszcz robi się podobnie jak ten na żurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy

Poezja smaku