pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:21/72)

Rosół z kaczki z suszonymi pomidorami 150

przyprawy jakie lubisz, sól oraz pokrojone w kawałeczki suszone pomidory. Zalej wodą. U mnie rosół gotował się dość wolno, bo na blasze wiejskiego pieca chlebowego. Międzyczasie w bradurze piekły się buraki i jabłka. Czad, mówię Wam. Smak wiejskiej kaczki jest niezapomniany. Suszone pomidory są genialne w rosole. Dodatek makaronu w kształcie ryżu sprawia, że dzieciaki w każdym wieku sobie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa botwinka z pieczonym burakiem 240

Zapraszam na pyszną letnią zupę, o cudownym kolorze :-) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Zupa botwinka z pieczonym burakiem 253

Pyszna letnia zupa, o cudownym kolorze zapraszam :- ) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Detoks - dzień 6 300

konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka

pyszne zdrowości
CZEKOLADOWE BABECZKI Z BURAKIEM I BEZĄ 158

możecie dodać pokrojone kawałki czekolady, a do bezików sok z cytryny.  Składniki: 200 g obranych i ugotowanych buraków  150 ml oleju rzepakowego  3 jajka + 1 białko  60 g kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki  150 g cukru + 70 g  szczypta soli 1 łyżka ulubionej konfitury  Przygotowanie(...) pokrój w kostkę i zmiksuj z olejem na gładką masę. Mąkę wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru. Połącz z burakiem.  Ciasto przełóż do papilotek. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez 20-25 minut. Gotowe babeczki przestudź.  Teraz czas na przygotowanie bezików. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem

Kukuleczki
Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym 369

Piekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście

Smaczna Pyza
Carpaccio z buraka 203

gotowanych buraków czerwonych z olejem lnianym i prażonymi ziarnami, polecam na kolacje. Do sałatki użyłam prażonych ziarenek Piekło-Niebo od Ziarenkowo . Składniki: 3-4 buraki czerwone Olej lniany Prażone ziarenka Piekło-Niebo Listki natki pietruszki Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą , gotujemy do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości cukru

Bajeczna Kuchnia
Sok burak+jabłko+imbir+limonka 201

utrzymuje ciśnienie tętnicze krwi w normie) - Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :) Moje propozycje na wykorzystanie buraków: Carpaccio z marynowanych buraków Sałatka z pieczonych warzyw i fety Sałatka śledziowa z burakami Składniki (2 porcje): - 4 buraki - 1 jabłko - 1/2 limonki - 1 łyżka startego imbiru  Buraki obierz

Corner With Recipes
Różowe naleśniki z jogurtem i malinami 201

łyżki- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- sól – szczyptaNADZIENIE:- maliny / dżem – 150 g-jogurt naturalny – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę , mleko , sok z buraków , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy mikserem na gładkie ciasto.Na rozgrzanej patelni muśniętej olejem smażymy średniej wielkości naleśniki.Uwaga!Z jednej strony smażymy dłużej , a z drugiej tylko

Ostra na Słodko
Pełnoziarniste ciasto z burakiem i porzeczką 228

zastąpić olejkiem migdałowym 8 łyżek płatków owsianych [100g] - zwykłe "górskie" 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej [300g] - u mnie drobna graham, typ 1850   2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 2 małe buraki [75g]- obrane i starte na drobnych oczkach tarki   4 łyżki słupków migdałowych [50g] 4 łyżki suszonej żurawiny [75g]  2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g(...)jogurt i ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo mąkę. Krótko miksować do wymieszania składników. Na koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto

Grunt to przepis!
Przepis na miłość, dietetyczne ciasto czekoladowe 270

burakami. Warunek konieczny: nie mogą być surowe. Najlepiej ugotować warzywo lub upiec, np. przy okazji pieczenia zapiekanki lub warzyw . Burak nadaje ciasto odpowiednią wilgotność, ale nie jest w ogóle niewyczuwalny.  Skorzystałam z przepisu abcdietaodkuchni , ale go zweganizowałam:).  Składniki: Suche: 80 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (lub 80 g mąki żytniej), 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, 1 szczypta soli, 4 łyżki brązowego cukru Mokre: 300 g ugotowanych lub upieczonych buraków, 100 g gorzkiej czekolady, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego namoczone w 3 łyżkach gorącej wody (lub 2 jajka) Do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka lub domowego masła orzechowego, owoce Zetrzyj ostudzone buraki na tarce z małymi

Qlinarnie i Qlinarnie
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 178

przy pomocy szorstkiej strony gąbki lub szczoteczki, obetnijcie długi korzonek. Każdego buraka osobno owińcie folią aluminiową. Pieczcie je w piekarniku w 160 stopniach przez 1,5 h, po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale buraki zostawcie w środku. Około pół godziny później wyjmijcie buraki z piekarnika, jeśli nie są zbyt gorące- wyjmijcie je z folii i przy pomocy nożyka zdejmijcie(...)pozwólcie mu przestygnąć i odstawcie na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedźcie barszcz, podgrzejcie go i ewentualnie doprawcie do smaku. Ten barszczyk wydobywa zdecydowaną słodycz buraków, lekko przełamaną specyficznym smakiem pieczonych warzyw, ma obłędnie głęboki kolor. Jeśli wolicie bardziej kwaśną wersję, możecie dolać dobrej jakości zakwasu buraczanego. Ja jednak polecam tę słodko-ostrą wersję. Jeśli lubicie orientalne

Pichceniomania
PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 172

przepis 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu Kasza gryczana: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki bulionu z gęsi 1 ząbek czosnku 1 duży burak lub 2 małe 130 g sera feta pęczek koperku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion(...)wlewamy całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz. W czasie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Kasza gryczana: Buraki myjemy dokładnie, nie obieramy. Zawijamy w folię aluminiową  wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem, wrzucamy czosnek

Kuchnia MagdaLeny
Kwas buraczany - wiosenna odnowa 169

przygotowanego wywaru/zupy i serwujemy. Z ukiszonych buraków można wycisnąć sok w sokowirówce, są też świetnym dodatkiem do sałatek, i mają znacznie więcej substancji odżywczych od buraków gotowanych i pieczonych.  Czas przygotowania: 6-7 dni Składniki: Kiszone buraki podstawowe: 1 kg buraków, łyżka soli, 3-5 ząbków czosnku. ok. 2 litry wody. Dodatki

SzczyptaSmaQ
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 249

niedzielne popołudnie. Towarzyszyły im na talerzu młode ziemniaczki z koperkiem oraz fasolka szparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże buraki 1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 2 duże(...)jajka ząbek czosnku sól, pieprz listki tymianku Buraki myjemy i owijamy folia aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 st.C. Gdy staną się miękkie wyjmujemy je i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce łączymy starte buraki z ugotowana kaszą, jajkiem ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz

Dzieje kuchennej Wiewióry