pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:27/72)

Nogi z gęsi pieczone w cydrze 166

niej resztki pozostałe po smażeniu gęsi, a następnie przelałem całość do naczynia z gęsią. Dodałem do naczynia pozostały cydr, przykryłem je i piekłem gęś przez 2,5 godziny w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Buraki bez obierania ich ze skóry ugotowałem w wodzie - przez około 1,5 godziny. W przypadku bardzo dużych buraków czas potrzebny(...)wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedziłem je na durszlaku, przelałem zimną wodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Na talerze wyłożyłem kluski śląskie, niewielką ilość buraków, po dwa kawałki nóg gęsi, które przykryłem cebulą, która piekła się wraz z gęsią. Całość delikatnie polałem powstałym podczas pieczenia sosem

Wyprawy kulinarne
Ciasto czekoladowe z buraczkami 172

oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, Wykonanie; Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy

Anioły w kuchni
Ciasto czekoladowe z buraczkami 189

oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, Wykonanie;Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy

Anioły w kuchni
Ciasto z buraczkami i kremem czekoladowym (buraczany murzynek) 117

szklanki) 30g kakao 3 duże jajka szklanka brązowego cukru (200g) pół szklanki śmietany 18% (125ml) 80ml oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki) 2 szklanki buraków startych na drobnej tarce (300g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 125g gorzkiej czekolady 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)musi stać się jednolita. Cały czas miksując powoli wsypuj składniki suche, a na sam koniec (już ręcznie) dodaj surowe utarte na grubej tarce buraki. Przełóż ciasto do tortownicy (średnica 23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 70minut (aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha).  Wykonanie polewy: Rozpuść czekoladę wraz ze śmietaną i ekstraktem waniliowym

Mania Wypiekania
Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 169

połączeniu z salą z pomidorów i pieczonej papryki Nic tylko zrobić i zajadać.   SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków ok 9 szt) bułki razowe, grahamki duże 2 duże świeże buraki  1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko  1 pęczek natki pietruszki  1 małą cebulę  1 ząbek czosnku  2-3 gałązki(...)Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się połączyły. BURGERY Obrane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach, gotujemy kaszę (według przepisu na opakowaniu). Łączymy wszystkie ze sobą składniki, doprawiamy. Formujemy kotlety o szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm.   Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni po 20 minut z każdej strony. Gdy już

Basia w kuchni
Pieczone warzywa, sos serowy i polędwiczki - obiad idealny. 494

Sprowadzana chemia o smaku plastiku mnie nie zadowala, w poszukiwaniu smaku i koloru sięgnęłam więc po to co najprostsze - ziemniaki, buraki, marchewkę i cukinię. Wyszło bosko i pysznie.. A co najlepsze zrobiło się praktycznie samo :)Pieczone warzywa:2 duże marchewkikilka ziemniaków1 duży burak1 średnia cukinia1/4 szkl. olejupieprz, sól, ulubione zioła i przyprawy (u mnie głównie oregano

Z butelką mleczka w tle
Tatar z buraków z granatem i kozim serem 133

Tatar z buraków z granatem i kozim serem Składniki – 2 porcje: Burak – 1 sztuka Granat – ½ sztuki Ser kozi – 100g Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki Sok z ½ limonki Syrop klonowy – 1 łyżka Natka pietruszki – ½ pęczka Sól Wykonanie: Buraka umyć, zawinąć w folię i piec przez 45-50 minut w 180 stopniach. Następnie obrać go ze skóry i pokroić(...)smaku solą (nie za dużo, bo ser kozi jest dość słony!) i przełożyć do ringów. Następnie ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z granatem. Udekorować nimi tatara z buraków i całość skropić oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 177

łyżek)2 łyżeczki stewii 1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia+ woda do uzyskania odpowiedniej konsystencjiPrzygotowanie:Siemienie lniane zalać wodą i odstawić. Buraka wumieszać z sodą, stewią i proszkiem do pieczenia. Dodać kakao oraz siemienie lniane.  Dodać wodę aby uzyskać lepką konsystencję. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej lub wysmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego

Czarnawisienka
Barszcz ukraiński 188

wody. Włączamy gaz i zagotowujemy, następnie wyłączamy i zostawiamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie wylewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Buraki zawijamy w folie i pieczemy w piekarniku (200stopni) około 1 godzinę. Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą(...)cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy

Kolizje Smaków
Sałatka z karmelizowanym burakiem i bryndzą 194

parze z innym serem i też będzie dobrze. Wszak o dobrą bryndzę tutaj trudno, a to co dorwałam w supermarkecie, po... Sałatka z karmelizowanym burakiem i bryndzą is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Sałatka - szpinak i buraczki w sosie musztardowo-miodowym 208

średniej wielkości buraki 100 g sera koziego (pleśniowego) sól, pieprz sos 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardowy francuskiej 1 łyżeczka miodu Buraki umyć, odciąć końcówki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180°C (aż buraki będą miękkie). Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki. Szpinak umyć, osuszyć. Na brzegu

Ugotować
Doniczka i zioła to zupa wesoła - podsumowanie akcji 219

świeżych ziół. Ale mimo to, do akcji i tak powrócę :) Dziękuję tym, które z Was wzięły udział w akcji :) Poniżej lista zgłoszonych przepisów. Smacznego! Na www.durszlak.pl Niezwykły rosół z pieczonego drobiu autorka:  MAgda  | blog:  Silver Teaspoon Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Żurek z białą kiełbasą(...)Zupa klopsikowa Zupa rybna Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki Barszcz czerwony na sposób azjatycki Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Niezwykły rosół z pieczonego drobiu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wędzona pierś z gęsi z purée z buraka z dodatkiem musu ze śliwek kalifornijskich 167

gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie:Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą

Pasja Smaku
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 163

formy do pieczenia.  Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem.  pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane

Niezły Młynek
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 172

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo(...)rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu) 1 dojrzały banan zblendowany na papkę Przygotowanie: Wielkiej filozofii tu nie ma: połączyć wszystkie składniki, można mikserem

greenscarf

Proponowane wyszukiwania